Minttu on tarkka siitä, että käyttää kaiken kaupasta ostamansa ruuan. Joskus kuitenkin on tullut dyykattua liikaa, ja osa saaliista on päätynyt uudelleen roskiin. Kuvat Karoliina Paatos

Basisti Minttu Muranen on joutunut kuuntelemaan törkeitä huutoja roskisreissuillaan.

"Varautukaa huutoon", Minttu Muranen, 33, kehottaa, kun lähestymme kaupan takana seisovaa roskakatosta.

"Suksi vittuun" tai "olet ällöttävä" -herjauksia ei tällä kertaa kuulu, sillä aiemmilla dyykkauskerroilla tutuksi tullut vihainen naismyyjä ei vahdi takapihaa.

Roskiksella selviää, miksi. Katoksen oviin on ruuvattu paksu metallilevy, jonka päissä roikkuvat painavat munalukot. 

Uutuuttaan kiiltelevä viritys pitää jätteet turvassa. Saalistusretki on käynnistynyt nihkeästi. Tämän Alepan piti olla varma paikka löytää ruokajätettä. Myyjän huudon sijaan saammekin kuunnella oppaaksemme lähteneen Mintun manailua.

– Lukkoja tulee koko ajan lisää! Kohta ei ole yhtään dyykkauspaikkaa.

Roskisten kaivelu vaikeutui viitisen vuotta sitten, kun pienetkin kaupat alkoivat lukita roska-astioitaan. Ohjeistus dyykkaamisen estämiseksi tuli päivittäistavarakauppojen yhteisjärjestöltä.

Barbe-Q-Barbies-yhtyeen basisti, muusikkona itsensä elättävä Minttu on käynyt tällä takapihalla viikoittain. Nyt on lähdettävä kauemmas.

Pakastin täyteen roskiksista

Minttu on dyykannut yli 10 vuotta. Ruuan hakeminen roskiksista alkoi parikymppisenä, kun hän asui yhteisössä.

– Opin tavan kämppiksiltä. Kävin roskiksilla joka päivä.

Tämän päivän dyykkaajat jakavat vinkkejä ja kokemuksia avoimessa Facebook-ryhmässä. Yksi iloitsee löytämästään paistijauhelihasta ja toinen kehuskelee, kuinka karppaaminenkin onnistuu roskisruualla. Moni kuitenkin valittelee samaa kuin Minttu: roskiksille ei enää pääse. Se hermostuttaa niin, että eräs dyykkaaja haluaisi perustaa Roskisruuan Vapautusrintaman.

Mintun dyykkausuran alussa oli helppo löytää saalista. Hän pyöräili kavereineen rinkat selässä Siwan konttiroskikselle, ja konditorian takaa löytyi kaupungin kehutuimpia täytekakkuja laatikoissaan.

Köyhälle yliopisto-opiskelijalle löydöistä tuli iso rahallinen säästö. Pakastin oli täynnä ruokaa. Saalisretkille innosti myös inho ravinnon haaskaamista kohtaan.

– En voi ymmärtää, miksi syötäväksi kelpaava ruoka kärrätään kaatopaikalle, kun samaan aikaan korttelin päässä kiemurtelee leipäjono. Ruuan turha tuottaminen rasittaa myös ympäristöä.

Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan noin kolmannes – ehkä jopa puolet – kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy roskiin. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus puolestaan arvioi, että Suomessa 10–15 prosenttia ruuasta ajautuu jätteeksi.

Suurin osa ruuasta heitetään roskiin kodeissa ja elintarviketeollisuudessa, mutta kaupassakin hävikkiä syntyy vuosittain noin 12–14 kiloa jokaista suomalaista kohti. Vain pieni osa kaupoista toimittaa vanhentumassa olevia elintarvikkeita hyväntekeväisyysjärjestöille.

Dyykkarin unelma

Stockan herkun roskiksesta löytyisi varmaan herkku jos toinenkin, mutta markettien ja kauppakeskusten isot roskikset on suljettu dyykkareilta ajat sitten. Niinpä marssimme Mintun kanssa pienen kivijalkamyymälän taakse.

Roskisten luo kuljetaan luiskaa pitkin. Paikan sijainti jääköön paljastamatta, sillä Minttu ei halua kaupan henkilökunnan joutuvan vaikeuksiin. Heidänhän pitäisi estää dyykkaaminen.

– Täällä on mahtavaa porukkaa töissä. Joskus ne jättävät elintarvikkeita tuohon lastauslaiturille, etteivät ne likaantuisi muista jätteistä.

Hämärässä tilassa seisoo kolme roskista, joiden kyljessä lukee "pakattu biojäte".

– Tämä on dyykkarin unelma, Minttu huudahtaa.

Hymyyn leviävät kasvot katoavat astian syvyyksiin ja jalat nousevat ilmaan. Roskiksen sisäpintaa peittävä punertava möhnä tarttuu lippikseen, kun kansi rämähtää kurkottelijan päälle.

– Ei kannata laittaa ykkösiä päälle, Minttu naurahtaa.

Minttu nostaa astian pohjalta tomaatteja. Ei mitään liiskaantuneita jätteitä vaan rasian suojassa puhtaana säilyneitä palleroita. Ensin kolme pakkausta isoja tomaatteja, sitten vielä pari rasiaa kirsikkatomaatteja.

– Nyt tuli tomaattiviikko, kasvissyöjä iloitsee.

Liha ja makkara kelpaisivat kotona odottaville koirille. Emännän toivelöytö olisi juusto, varsinkin gouda. Jos juustossa on hometta, Minttu leikkaa sen irti.

– Kallista ja epäekologista juustoa voi syödä roskista ilman tunnontuskia.

Saalista nousee lisää: muoviin suljettuja kevätsipuleita, verkkoon kerättyjä appelsiineja, kelmuun kääritty kaalinlohko ja kelmutettu paprika. Fazerin suklaalevy houkuttelisi, mutta se on rikkoutunut litistyneiden päärynöiden sekaan. Rahkapurkki saa myös jäädä, koska sen kannessa on viilto.

Banaanit lähtevät matkaan, vaikka ne ovat tummia, limaisia ja haisevat kompostille. Ne kuitenkaan eivät jousta liikaa Mintun tutkivan sormen alla. Tuhansien kilometrien päästä laivatut banaanit ovat päätyneet syömäkelpoisina jäteastiaan!

Nälkäisille vai polttoaineeksi?

Päivän saalis paljastaa saman kuin esimerkiksi MTT:n tutkimus: jätteeksi päätyy eniten tuoretuotteita. Säilykkeet ja kuivatuotteet ovat harvinaisimpia löytöjä.

Yhtäkkiä ovi kirskahtaa. Kaksi henkilökuntaan kuuluvaa naista astuu lastauslaiturille. Minttu nostaa repun selkään ja kuiskaa lähtökäskyn. Emme ota naisiin katsekontaktia, mutta heidän täytyy huomata meidät. Rouvat kuitenkin istuvat rauhallisesti risaisille konttorituoleille ja panevat tupakaksi.

Kun pääsemme takaisin kadulle, Minttu kertaa säännöt: henkilökuntaa ei häiritä, paikkoja ei sotketa ja muut dyykkaajat otetaan huomioon.

Tällä kertaa liikkeellä ei ollut muita, ei edes sitä lähellä asustavaa miestä, jonka sairauseläke ei riitä ruokaan. Hänen kanssaan Minttu on turissut pitkät pätkät roskiksia penkoessaan.

– Kaikki eivät kaivele jätteitä pienentääkseen hiilijalanjälkeään. Yhä useampi dyykkaa, koska ei ole rahaa ruokaan. 

Monet heistä ovat vanhoja ihmisiä.

Syksyllä Minttu löysi roskiksesta ison erän kolmioleipiä ja lasagnea, joissa oli viimeinen myyntipäivä. Hän pakkasi ne jätesäkkiin ja kantoi leipäjonossa seisovien luo. Pussi tyhjeni nopeasti.

EU:n parlamentti on kannattanut aloitetta, jonka mukaan kauppojen myymättä jäänyt ruoka annettaisiin nälkäisille. Syömäkelpoisten tomaattien noukkiminen mätien joukosta on kuitenkin työlästä puuhaa, joten kaupan on kätevämpi heittää koko satsi pakkauksineen menemään. Helppouden lisäksi pakattu biojäte voi olla kaupalle tuottavaa. Esimerkiksi SOK:n biojätteestä osa menee biokaasun ja etanolin raaka-aineeksi. Myymätön leipä jalostuu etanoliksi, jota myydään ABC:llä.

Menisit töihin!

Minttu on roskisreissuillaan kuullut "menisit töihin" -kehotuksia ja "soitan poliisit" -uhkauksia. Kerran poliisit tulivatkin.

– Käskivät painua kotiin. Niillä oli kai tärkeämpääkin tekemistä.

Jätelaki ei anna suoraa vastausta siihen, onko dyykkaaminen rikos. Poliisit pitävät tekoa näpistyksenä, mutta tiettävästi roskisten penkomisesta ei ole jaettu rangaistuksia.

Kauppa perustelee dyykkaamisen estämistä sillä, että jäteastioissa olevien elintarvikkeiden turvallisuutta ei voida taata.

Minttu tuhahtaa. Hän ei ole saanut ruokamyrkytyksiä.

– Ei kukaan syytä kauppaa, jos sairastuu roskista kaivetusta ruuasta. Oikeasti kauppa on kiinnostunut menettämistään asiakkaista. 

SOK:n päivittäistavarakaupan suunnittelujohtaja pitää kiinni lakipykälistä.

– Viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä tuotteita ei saa luovuttaa eikä käyttää. Olisi laitonta ja vastuutonta antaa pilaantuneita tuotteita syötäväksi, Mika Lyytikäinen vastaa.

Jätekatoksia suljetaan myös siisteyden takia. Esimerkiksi Helsingin Käpylän Alepaan hankittiin viime syksynä lukot, koska roskisten kaivelijat repivät pusseja auki ja sekoittivat eri lajien jätteitä keskenään.

– Leivät menevät etanolin valmistukseen, eikä niiden sekaan saa panna eineksiä. Syömäkelpoistahan se leipä olisi, joten ymmärrän kierrättäjiä. Mutta meille alkoi tulla kaivelijoita, jotka sotkevat paikat, myymäläpäällikkö Kati Kannisto kertoo.

Nykyisin Mintulla olisi varaa ostaa ruuat kaupasta. Hän keikkailee bändin kanssa, ja puoliso Silvia Modigilla on hyväpalkkainen työ kansanedustajana. Silti Minttu yrittää kuluttaa edelleen mahdollisimman vähän.

– Matkustelen paljon, eli tuhoan planeettaa sillä tavalla, Minttu tunnustaa.

Bioroskis täyttyy kotona

On saaliin puhdistamisen aika. Ruokia ei voi kotona nostaa sellaisenaan kaappiin, vaan jokainen tomaatti ja sipulinvarsi täytyy tarkistaa.

Islan ja Pepin hännät alkavat heilua vimmatusti, kun Minttu laskee repun keittiön räsymatolle. Heiluminen lakkaa, kun laukusta nouseekin vain kasviksia. Ei sisäfileetä, ei edes makkaraa! Koirat löntystävät takaisin olohuoneeseen.

Minttu nostaa bioroskiksen lattialle, kääntää vesihanan päälle ja alkaa puristella. Sormien alla liiaksi joustavat hedelmät lentävät keräysastiaan, muut pääsevät vesikylpyyn. Ruokien kunto pitää arvioida ulkonäön ja pehmeyden perusteella. 

Hajusta ei voi päätellä mitään, sillä kompostin löyhkä on tarttunut koko satsiin.

Kustakin rasiasta löytyy vain yksi liiaksi pehmennyt tomaatti.

– En itsekään ostaisi laatikkoa, jossa on pilaantunut yksilö, Minttu toteaa.

Appelsiiniverkossa on neljän priiman lisäksi yksi epämuodostunut hedelmä.

Kaalinlohko päätyy leikkuulaudalle. Naps, naps – tummuneet kohdat saavat lähteä. Hups, kaalinpala putoaa lattialle. Minttu nostaa sen takaisin laudalle.

– En ole turhan tarkka puhtaudesta. Heitän ruokaa menemään vasta, kun se on todella pilalla. Niin käy harvoin.

Kun mädät tomaatit on heitetty pois ja muut huuhdottu, paha haju hellittää ja sopan keittäminen voi alkaa.

– Dyykkarin täytyy tehdä ruokaa siitä, mitä sattuu löytämään. Nyt syödään tomaattisapuskaa monta päivää.

Mutta ennen kokkaamista Mintun täytyy käydä kaupassa.

– Tarvitsen keittoon kermaa.

Tällä kertaa Minttu ottaa lompakon mukaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 10/2013.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää ensi lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Illan Vain elämää -jakson ensiapuharjoitukset toivat Anna Puun mieleen järkyttävän muiston.

Illalla nähtävässä Vain elämää -jaksossa vietetään Mikko Kuustosen päivää. Tähdet muun muassa treenaavat ensiaputaitoja pareittain.

Homman aloittavat Anna Puu ja Lauri Tähkä, jotka alkavat ripeästi auttaa uhreja lavastetuissa onnettomuustilanteissa. Kokemus tuo Annalle mieleen järkyttävän muiston.

– En ole koskaan joutunut elvyttämään, mutta yksi mies on kerran tavallaan kuollut mun syliin. En voinut tehdä siinä tapauksessa mitään, Anna sanoo.

– Se jaksoi sinnitellä niin kauan, kun ne ambulanssimiehet tulivat siihen viereen.

Anna kertoo, että mies kuoli avun saavuttua paikalle.

Katso video ensiapuharjoituksesta:

Anna ja Lauri ovat tyytyväisiä siihen, miten suoriutuivat harjoituksesta.

– Luulen, että meillä oli aika hyvä kokonaisvisio siitä, mitä pitää tehdä, Anna sanoo.

– Maalaisjärki pysyi, eikä ruvettu hyperventiloimaan, Lauri toteaa.

Mikael Gabriel ja Chisu ovat pari ensiapuharjoituksessa.
Mikael Gabriel ja Chisu ovat pari ensiapuharjoituksessa.

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00.

Me Naiset ja Vain elämää -ohjelmaa näyttävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.