Vasenkätinen elementissään! Kuva: Shutterstock
Vasenkätinen elementissään! Kuva: Shutterstock

Noin joka kymmenes ihminen maailmassa on vasenkätinen – ja lopuilla on monia syitä kadehtia vähemmistöä.

 

1. Vasenkätisillä on oma päivä, jota on vietetty vuodesta 1976 alkaen. Jos siis kuulut vähemmistöön, ota tänään skumppalasi vasempaan käteen ja skoolaa!

Vasenkätiset muuten juovat alkoholia muita enemmän, kertoo tutkija Kevyn Denny everydayhealth.com-sivustolle. Väite perustuu tutkimukseen, johon osallistui 25 000 ihmistä 12 eri maasta.

2. Vasenkätiset ovat parempia sängyssä. Ruotsalainen seksileluvalmistaja Lelo toteutti vuonna 2014 seksitutkimuksen, jonka tulokset ovat vähintäänkin hämmästyttäviä. Tutkimuksen mukaan vasenkätiset ovat nimittäin 71 prosenttia tyytyväisempiä seksielämäänsä kuin oikeakätiset, kertoo Medical Daily. Tutkimukseen osallistui 10 000 vasenkätistä, joista 86 prosenttia kuvaili olevansa "äärimmäisen tyytyväisiä" seksielämäänsä. Oikeakätisten vastaajien vastaava luku oli vaivaiset 15 prosenttia.

3. Vasenkätiset saavat kaiken irti kauhuelokuvista. Pöö! Jos olet vasenkätinen, todennäköisesti pelästyit. Telegraph-lehti nimittäin kertoo Edinburghin yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan vasenkätiset tuntevat pelkoa paljon oikeakätisiä vahvemmin. Tutkimuksessa oikea- ja vasenkätisille näytettiin katkelma kulttielokuvasta Uhrilampaat. Tutkimusjohtaja tohtori Carolyn Choudhary kertoo Telegraphille, että vasenkätisissä ilmeni katselun jälkeen melkein tuplasti post-traumaattisen stressihäiriön oireita oikeakätisiin nähden.

4. Vasenkätisen ei tarvitse venkslata haarukkaa kädestä toiseen. Kun vasenkätinen syö ensin salaatin pelkällä haarukalla ja tarttuu sitten veitseen, haarukka on yleensä jo valmiiksi vasemmassa kädessä. Kätevää!

5. Vasenkätiset vaikuttavat olevan presidenttiainesta. Kukin voi itse miettiä, onko sattumaa, että Yhdysvaltojen 12 viimeisimmästä presidentistä peräti kuusi on vasenkätisiä, mukaan lukien istuva presidentti Barack Obama. Ronald Reagan tosin oli ilmeisesti molempikätinen.

6. Vasenkätiset ovat luovia ja taiteellisia. Tutkijat ovat koettaneet vuosia selvittää, ovatko vasurit todella oikeakätisiä taiteellisempia, kuten vanha myytti sanoo. Ainakin osa tutkimustuloksista puoltaa väitettä. Huffington Post -lehti kertoo esimerkiksi Left Hander's Clubin tutkimuksesta, jonka mukaan vasenkätiset tuntevat vetoa uraan taiteiden, musiikin, urheilun ja IT-alan parissa enemmän kuin muut. Varjopuolena luoville aloille hakeutumisessa saattaa olla se, että tutkimuksen mukaan vasurit tienaavat keskimäärin 10 prosenttia oikeakätisiä vähemmän, kertoo Wall Street Journal.

7. Vasenkätisellä on etulyöntiasema monessa urheilulajissa, koska vasenkätisyys yllättää vastustajan. Esimerkiksi pesäpallossa vasenkätinen heittäjä voi sekoittaa lyöjän pasmat. Vastustaja voi mennä sekaisin myös esimerkiksi tenniksessä, nyrkkeilyssä ja miekkailussa.

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Kuvien jakaminen turmapaikalta pyydetään lopettamaan, jotta poliisit saisivat työrauhan syyllisten löytämiseksi.

Torstai-iltana 13 ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat, kun pakettiauto ajoi ihmisjoukkoon Barcelonan suosituimmalla kävelydadulla. Isis on julistautunut iskun tekijäksi.

Las Ramblas -kävelykadulle kohdistuneen terrori-iskun jälkeen Twitter on alkanut täyttyä kissojen kuvista aihetunnisteella #barcelona. Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä Helsingin sanomat.

Kissakuvat ovat vastaus terrorismille. Ilmiö sai alkunsa Belgian terrori-iskujen jälkeen vuonna 2015, ja ajatus sen taustalla on antaa poliisille työrauha jakamalla kuvia kissoista turmapaikan ja uhrien sijaan. Nyt myös Barcelonan iskuihin vastataan kissoilla.

Lue lisää: Kissakuvista tuli Brysselin terroristijahdin symboli

”Pyydän, postatkaa kuvia kissoista Las Ramblasilla loukkaantuneiden ihmisten sijaan. Älkää välittäkö tietoa terroristeille”, käyttäjä nimeltä Fortino Tapia twiittasi.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä jää tuppisuuksi tänään. On tärkeää, että ilmaiset tunteitasi ääneen. Ihmiset lähtevät helposti ehdottamiisi projekteihin mukaan.

 

NEITSYT

Avuntarjouksesi avaa yllättäviä ovia. Tutustut nyt helposti uusiin ihmisiin ja solmit tulevan kannalta hyödyllisiä kontakteja. Älä anna kenenkään käyttää sinua hyväkseen.

 

VAAKA

Tilanne karkaa käsistäsi, ellet pysy tiukkana. Sinun on tiedettävä, mitä haluat. Ota etäisyyttä ihmiseen, jolla on taipumusta kuvioiden sotkemiseen.

 

SKORPIONI

Pidä silmät auki työrintamalla. Hyvää tilaisuutta ei pidä jättää väliin. Ole aktiivinen ja kanavoi energiasi unelmiesi toteuttamiseen.

 

JOUSIMIES

Satsaa energiasi ja aikasi itseesi. Nyt ei ole aika kritisoida muiden tekemisiä. Laita muutokset liikkeelle itsestäsi.

 

KAURIS

Ihmissuhteet kysyvät aikaa ja huolenpitoa. Älä anna kenenkään kokea oloaan ulkopuoliseksi lähelläsi. Ilmassa on romantiikkaa.

 

VESIMIES

Ole tarkkana rahan ja paperihommien kanssa. Yksityiskohdilla on tänään merkittävä rooli. Kiinnitä huomiota myös terveydentilaasi.

 

KALAT

On otollinen hetki pitkille ja vakaville keskusteluille. Älä anna kenenkään manipuloida sinua. Ota etäisyyttä ihmiseen, joka vaatii sinulta liikaa.

 

OINAS

Äkilliset käänteet saavat tunteesi myrskyämään. Pidä pää kylmänä ja yritä tarjota rauhanomaisia ratkaisuja, oli tilanne mikä tahansa.

 

HÄRKÄ

Panosta viihtyisään kotiin. Tarvitset oman tilan, jossa olosi on turvattu. Varaa päivästä aikaa rentoutumiseen ja rakkaittesi seurasta nauttimiseen.

 

KAKSONEN

On aika tarjota auttavaa kättä. Katso ympärillesi ja mieti, kuka lähipiirissäsi tarvitsee välitöntä tukea. Anteliaisuutesi ei jää muilta huomaamatta.

 

RAPU

Suuntaa energiasi johonkin hyödylliseen. Luovuutesi kukkii tänään, eikä sitä kannata heittää hukkaan. Päivä tuo mukanaan romanttisen tuulahduksen.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!