Saudi-Arabiassa nainen saa kyllä omistaa auton, mutta olisi parempi, että joku muu ajaisi sillä. Kuva: Reuters
Saudi-Arabiassa nainen saa kyllä omistaa auton, mutta olisi parempi, että joku muu ajaisi sillä. Kuva: Reuters

Tänään on Minna Canthin ja tasa-arvon päivä. Jälkimmäisen eteen pitää vielä tehdä töitä niin meillä kuin muuallakin.

Meillä vietetään tänään tasa-arvon päivää, ja sitä onkin syytä juhlia, mutta maailmalla tasa-arvon eteen on vielä paljon enemmän tekemistä kuin täällä Suomessa. Kokosimme muutaman esimerkiksi asioista, joita naiset eivät joissakin maissa saa tai voi tehdä.

1. Ajaa autoa

Saudi-Arabiassa laki ei varsinaisesti estä naisten autoilua, mutta se on kielletty heiltä uskonnon ja asenteiden vuoksi. Viime vuoden lopulla prinssi Alwaleed bin Talal kuitenkin vetosi kansaan kirjoittamalla verkkosivuillaan, että ”naisten on korkea aika alkaa ajaa autoillaan”. Hän perusteli mielipidettään muun muassa sillä, että kuljettajien palkkaaminen on ylimääräinen kulu kotitalouksille.

2. Avata pankkitiliä tai hankkia passia

Eikä autoilu ole saudinaisten ainoa ongelma. He eivät saa edes avata pankkitiliä, hankkia passia tai matkustaa ulkomaille ilman aviomiehensä, isänsä tai muun miespuolisen sukulaisen antamaa lupaa.

3. Altistaa itseään vaatteiden riisumiselle

The Week -sivustoston kokoama listaus paljastaa, että Saudi-Arabiassa myös julkisissa uimahalleissa käyminen ja vaatteiden kokeileminen kaupan sovituskopeissa on konservatiivisessa maassa naisilta kielletty.

Saudi-Arabiassa uimahalleissa käyminen ja vaatteiden kokeileminen kaupan sovituskopeissa on naisilta kielletty.

4. Antaa pakkeja miehelle ilman pelkoa seurauksista

Siirrytään Saudi-Arabiasta Yhdysvaltoihin. Naisilta kiellettyjä asioita listannut Buzzfeed huomauttaa, että monessa länsimaassakaan nainen ei voi antaa pakkeja vastakkaisen sukupuolen edustajalle ilman, että sillä saattaa olla seurauksia.

Sivusto on listannut esimerkeiksi muutamia uutisotsikoita tapauksista, joissa nainen on raiskattu, tapettu tai pahoinpidelty seksistä tai seurasta kieltäytymisen vuoksi.

5. Osallistua urheilutapahtumiin

Kilpaurheilijoina naiset ovat monessa maassa heikommassa asemassa kuin miehet, mutta Iranissa naiset eivät edes pääse stadioneille katsomaan otteluita, koska päättäjien mielestä miehiä ja naisia ei voi päästää yhtä aikaa samaan katsomoon.

6. Pukeutua haluamallaan tavalla

Monessa maassa uskonto määrittelee sallitun pukeutumisen, mutta Buzzfeed nostaa esille myös sen, että Yhdysvalloissa raiskauksen uhrilta saatetaan kysyä, mitä hänellä oli päällään – vaikka sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä tapahtuneeseen tai tuomioon.

Päättäjien mielestä miehiä ja naisia ei voi päästää yhtä aikaa samaan katsomoon.

7. Saada tarvitsemiaan terveyspalveluita

Kaikki maat eivät salli esimerkiksi aborttia missään tapauksessa, ja Buzzfeedin mukaan Yhdysvalloissakin ehkäisypillerireseptin saaminen voi olla joissakin osavaltioissa vaikeaa.

8. Ansaita samaa palkkaa kuin miehet

Seksismi ja epätasa-arvo kukoistavat yhä monen maan työelämässä, ja se euro on 80 senttiä – joillekin vielä vähemmän. Institute for Women's Policy Research arvioi, että latinalaisamerikkalaiset naiset saavuttavat palkkatasa-arvon vuonna 2248 ja mustat naiset vuonna 2124. Siihen on pitkä aika.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.