Petra Ollin kisoja kannattaa seurata. Keväällä hän treenasi Kuortaneella. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Aalto
Petra Ollin kisoja kannattaa seurata. Keväällä hän treenasi Kuortaneella. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Aalto

Rion olympialaiset tarjoavat hikeä ja voiton huumaa reilun kahden viikon ajan. Näin poimit tv-tarjonnasta parhaat palat.

Kesäolympialaiset ovat monelle penkkiurheilijalle suurta juhlaa – järjestetäänhän ne vain kerran neljässä vuodessa. Onnenpäiviä on siis luvassa myös Mari Julkulle, 29, joka seuraa urheilua fanaattisesti.

– Harvassa ovat urheilulajit, jotka eivät kiinnosta. Arvokisat, kuten olympialaiset, MM-kisat, EM-kisat ja niin edelleen, ovat tärkeimpiä. Harrastan myös raviurheilua ja raveihin yritän päästä mahdollisimman usein paikan päälle, Mari kertoo.

Urheilukilpailut aikatauluttavat muuta elämää.

– Tärkeiden kisojen aikaan penkkiurheilu menee kaiken muun edelle. Aviomieheni olisi halunnut kanssani lomalle jääkiekon MM-kisojen aikaan, mutta ymmärsi kyllä heti, että parempi siirtää reissua. Ei ole kivaa olla matkalla ihmisen kanssa, joka haluaa koko ajan katsoa jääkiekkoa, Mari sanoo.

Mari bloggaa Me Naisten sivuilla, ja Maritalvikki-blogissaan hän on kertonut harrastavansa penkkiurheilun lisäksi olympiastadioneilla vierailua. Lue bloggaus täältä.

”Tärkeiden kisojen aikaan penkkiurheilu menee kaiken muun edelle.”

Tunteita laidasta laitaan

Perjantaina alkavat Rion olympialaiset tosin osuvat Marille aavistuksen hankalaan saumaan. Miamissa miehensä työn vuoksi asuva Mari saa esikoisensa hetkenä minä hyvänsä.

– Nyt jopa minä saatan joutua joustamaan. Synnytysvalmennuksessa sanoivat, että sairaalassa kannattaa sitten pitää kännykät ja televisiot kiinni, koska siellä ’ei tarvitse tietää muusta maailmasta mitään’. Ajattelin mielessäni, että hah, jos olympialaiset ovat jo käynnissä vauvan syntyessä, niin kylläpä tarvitsee!

Sydneyn olympiastadion tuotti pienoisen pettymyksen, vaikka Arsi Harju työnsikin siellä aikanaan kultaa. Kuva: Marin blogi
Sydneyn olympiastadion tuotti pienoisen pettymyksen, vaikka Arsi Harju työnsikin siellä aikanaan kultaa. Kuva: Marin blogi

Mari allekirjoittaa tutkimustulokset, joiden mukaan pelin seuraaminen voi olla ”lähes sietämättömän kiihottavaa” samalla tavalla kuin seksi tai syöminen.

– Kaikista parasta on juuri ennen tapahtuman alkua. Silloin tuntee niin elävänsä! Joskus jännitän niin paljon, että toistan ääneen, kuinka ’en voi katsoa tätä’. Silloin mieheni kysyy, että miksi hitossa sitten katsot, jos tekee pahaa. Mutta se on koko homman idea. Tunteissa mennään äärilaidasta toiseen.

”Kaikista parasta on juuri ennen tapahtuman alkua. Silloin tuntee niin elävänsä!”

Pari urheiluelämystä on jäänyt mieleen kaikkein kirkkaimpina: jääkiekon MM-kulta 2011 ja formuloiden katsominen Shanghaissa.

– Olen seurannut formuloita 9-vuotiaasta, ja kisa oli todellinen unelmien täyttymys. Niin suuri, että unohdin jännityksen takia juoda helteessä ja päädyin aika-ajojen jälkeen nestehukan takia tiputukseen.

Rion olympialaisissa kiehtoo tapahtuman suuruus.

– Television voi aukaista melkein mihin aikaan tahansa ja sieltä tulee jotain urheilua. Olympiakulta on käytännössä suurinta, mitä urheilija voi saavuttaa, ja sen huomaa.

Näin nautit olympiahuumasta! Marin katselutärpit:

1. Naisten ja miesten satanen. ”Pikamatka on yksi yleisurheilun kuninkuuslajeista. Miesten puolella kiinnostaa, voittaako Usain Bolt taas. Naisten puolella suomalaistenkin mielenkiinto kohdistuu hollantilaiseen Dafne Schippersiin, koska eurooppalaiset eivät ole näillä matkoilla viime aikoina paljon juhlineet, mutta hän voitti matkalla viime vuonna MM-hopeaa. Olympiamitali olisi todella kova temppu.”

Satasen karsintoja ja finaalit käydään 12.–14.8., tsekkaa myös 200 metrin kilpailut!

2. Miesten keihään finaali. ”Suomalainen ei tietystikään voi missata keihäskilpailua, johon kohdistuvat suurimmat menestysodotukset. Koska miesten keihään finaali – johon toivottavasti kaikki kolme suomalaista keihäsmiestä pääsevät – käydään lauantain ja sunnuntain (21.8.) välisenä yönä alkaen kello 3, on tässä oiva tilaisuus mahtavien jatkobileiden järjestämiseen!

3. Petra Olli. ”Paini on perinteinen suomalaislaji, ja nyt mitalitoiveet kohdistuvat nuoreen, 22-vuotiaaseen Petra Olliin.”

Ollin sarjaa painitaan keskiviikkona 17.8. 

4. Hevoset. ”Olympialaiset eivät ole pelkästään ihmisten mittelö: myös eläinkunnan uljas edustaja eli hevonen taistelee olympiamitaleista monessa eri tapahtumassa. Suomalaisillakin on oma edustuksensa: Elmo Jankari ja Duchess Désirée kilpailevat kenttäratsastuksessa, jossa yhdistyvät kouluratsastus, maastokoe ja rataesteet.”

5. Erikoiset lajit. ”Kannattaa tsekata ennakkoluulottomasti lajeja, joita ei usein Suomen televisiossa usein näe. Esimerkiksi miekkailu tai jousiammunta ovat superjännittäviä!”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tiina Lymin ohjaaman Napapiirin sankarit 3 -elokuvan tyyli muistuttaa turhan paljon Luokkakokous-komedioita.

Dome Karukosken vuonna 2010 ohjaama Napapiirin sankarit oli hitti. Siinä lappilaisessa kirkonkylässä asuva tunari Janne (Jussi Vatanen) metsästi ystäviensä avulla vaimolleen Inarille (Pamela Tola) digiboksia. Karukosken ohjaamassa kakkososassa Janne onnistui puolestaan hukkaamaan pariskunnan tyttären. Sarjan kolmannen osan on ohjannut Tiina Lymi. Tällä kertaa elämän tarkoituksen kadottanut Janne etsii itseään tuntureilta. Luvassa on siis jälleen yksi kotimainen kuvaus mieheyden kriisistä.

”Vitsit ovat jopa loukkaavia.”

Jo sarjan toinen osa oli väkinäinen, mutta kolmas tuntuu täysin väkisin väännetyltä. Aiemmat osat olivat kuitenkin sympaattisia, joten kolmosestakin haluaisi tykätä. Lymi on ottanut liikaa pesäeroa aiempiin osiin. Niissäkin oli sovinistista huumoria ja alapäävitsejä, mutta nyt vitsit ovat jopa loukkaavia. Tyyli muistuttaa lähinnä Luokkakokous-komedioita.

Huumoria revitään myös self help -kulttuurista. Siinä riittäisikin ivaamista, mutta ote on turhan lempeä. Jussi yrittää löytää itsensä Paulo Coelhon sivuilta ja viheltelee erämaisemissa El Condor Pasaa. Ei siis mitään varsinaisia oivalluksia.

Napapiirin sankarit 3

**

Ensi-ilta 23.8.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

NEITSYT

Ole mukana sinulle tärkeässä asiassa koko sydämelläsi. Ympäröi itsesi ihmisillä, joista saat positiivista energiaa. Rakkauselämässäsi puhaltavat onnelliset tuulet.

 

VAAKA

Panosta terveellisiin elämäntapoihin. Joku yrittää painostaa sinua omalle kannalleen. Kuuntele ennen kaikkea itseäsi päätöksissäsi.

 

SKORPIONI

Käytä viehätysvoimaasi hyväksesi tänään. Ilmassa on romantiikaa. Liiallinen omistushaluisuus ihmissuhteissa tietää ongelmia.

 

JOUSIMIES

Sinisilmäisyydestä sakotetaan tänään. Älä mene lankaan, kun joku yrittää vakuutella sinua kauniilla sanoillaan. Kyseenalaista kaikki, mikä herättää epäilyksesi.

 

KAURIS

Tapaat ihmisiä, jotka ovat täynnä kiinnostavaa tietoa. Kerro sopivan tilanteen tullen, mikä sinua huolettaa. Pysy tänään budjettisi rajoissa.

 

VESIMIES

Joku pyytää sinulta palvelusta, jota et syystä tai toisesta ole halukas tekemään. Älä pode asiasta turhaa syyllisyyttä. Jo neuvosi voivat pelastaa hänet pinteestä.

 

KALAT

Pidä mielipiteesi omana tietonasi. Uskalla heittäytyä romanttiseksi tänään. Oma-aloitteisuus kannattaa rakkauselämässä.

 

OINAS

Tunteet karkaavat tänään helposti hallinnastasi. Muista katsoa tilanteen kuin tilanteen positiivisia puolia. Ota haaste vastaan optimistisin mielin.

 

HÄRKÄ

Tarvitset tänään pitkiä hermoja. Konfliktit lähtevät nyt helposti liikkeelle epäselvyyksistä. Ole tarkkana siitä, kuka on vastuussa mistäkin.

 

KAKSONEN

Saat tänään hyödyllistä tietoa, josta on lähitulevaisuudessa paljon iloa. On aika vetäytyä mietiskelemään. Ratkaisut löytyvät rauhoittumalla.

 

RAPU

On aika antaa kodillesi uusi ilme. Heittäydy luovaksi ja keksi itsesi näköisiä ratkaisuja. Keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa antaa sinulle ideoita.

 

LEIJONA

Kanavoi energiasi oikeaan suuntaan. Älä väsytä itseäsi lannistavien ihmisten seurassa. Sinun ei pidä uhrata kaikkea liikenevää virtaasi asialle, joka ei tuota sinulle iloa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Riitta ryhtyi 80-luvulla seksityöhön melkein sattumalta. Hän luopui työstään oikeusjutun jälkeen.

Millä tavalla seksi ja seksuaalisuus ovat näkyneet Suomen historiassa?

Varsin monella tavalla.

Tämä selviää Ylen uudesta neliosaisesta Seksi-Suomen historia -dokumenttisarjasta, joka esitetään TV1:llä syyskuussa.

Dokumentissa seksin historiasta Suomessa puhuvat monet eri ihmiset. Ääneen pääsevät niin viranomaiset ja papit kuin he, jotka ovat tehneet seksistä itselleen tulonlähteen.

Yksi haastatelluista on 80-luvulla seksityötä tehnyt Riitta. Sarjan toisessa osassa hän kertoo tarinansa. Riitta kertoo päätyneensä seksityöntekijäksi oikeastaan sattumalta.

– Olin vähän yli 20-vuotias ja kävelin Helsingin keskustassa. Eräs mies ehdotti minulle, että jos lähden hänen kanssaan, hän maksaa minulle seksistä. Ja niin siinä sitten kävi, Riitta kertoo dokumentissa.

Kelpo tienestit rankasta työstä

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita esimerkiksi miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla. Niihin hän kirjoitti: ”Kaunis nainen etsii mukavaa herraseuraa vaikka päiväkahvien merkeissä.”

Parhaina aikoina Riitta nettosi kohtuullisesti. Tienestit saattoivat nousta yli 10 000 markkaan kuukaudessa. 80-luvulla naisten keskipalkka oli noin 121 000 markkaa, joten hänen palkkansa oli varsin mukiinmenevä.

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla.

– Aika paljon laitoin säästöön ja hankin kaikenlaista. Kävin joskus matkoilla vähän rentoutumassa, koska työ oli aika raskasta, Riitta kertoo.

80-luvun seksityöntekijöiden palkat eivät kuitenkaan ole mitään verrattuna joihinkin nykypäivän prostituoituihin. Vuonna 2015 Yle Kioskin haastattelema Katja kertoi elävänsä parhaimmillaan yhden illan tienesteillä pari viikkoa.

– Tulotaso ylittää monetkin korkeakoulutetut ammatit, Katja kertoi.

Apuna kaupoissa

Dokumentissa kerrotaan, että 80-luvun Suomessa seksityöntekijät liittyivät oleellisesti myös yritysmaailmaan. Prostituoituja kutsuttiin usein firmojen kekkereihin, joissa heidän tehtävänään oli piristää railakkaita juhlia.

Heidän tehtävänään oli myös auttaa yrityskaupoissa. Heidät saatettiin pyytää paikalle, jotta kaupanteko sujuisi liukkaammin. Myös Riitta kertoo osallistuneensa yritysmaailman juhliin:

– Hotelleissa kävin jonkun verran, ja firmojen tilaisuuksissa. Pikkujouluissa ja semmoisissa olin mukana. Silloin saatoin hoitaa illassa 1–2 asiakasta.

Työ loppui tuomioon

80-luvun Suomessa prostituoitujen asema oli kehno. Heidän toimintaansa sääteli hyvin tiukka irtolaislaki, jonka tarkoituksena oli kitkeä prostituutio yhteiskunnasta.

”Minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen.”

Vuonna 1982 huoltopoliisi syytti myös Riittaa ja puolta tusinaa hänen kollegaansa parituksesta ja veronkierrosta. Riitta joutui oikeuteen ja hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen sekä veromätkyihin.

– Kotiin alkoi tippua lappuja, ja minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen. En pystynyt sellaisia maksamaan, Riitta kertoo.

Tapahtumien jälkeen Riitta luopui työstään seksityöntekijänä.

– Minä vähän pelästyin tapahtuneesta. En sen [tuomion] jälkeen juurikaan mitään tuollaista enää tehnyt. Hankin ammatin ja menin normaalitöihin, Riitta kertoo. 

Seksi-Suomen Historia nähdään Yle TV1:llä tiistaisin 5.–26.9.2017 klo 20.00. Sarja on myös nähtävissä Yle Areenassa. 

Koomikko aiheutti pienen somekohun jakamalla meemin Magic Johnsonin ja Samuel L. Jacksonin harmittomasta kuvasta. Ironia ei auennut kaikille.

”Sam ja minä chillasimme penkillä eilen Forte dei Marmissa, Italiassa. Fanit jonottivat ottaakseen kuvia kanssamme.”

Näin entinen huippukoripalloilija Earvin ”Magic” Johnson twiittasi, kun hän vieraili elokuun puolessa välissä Italian Toscanassa. Samalla hän julkaisi shoppailureissunsa päätteeksi kuvan, jossa hän istui rennosti puupenkillä näyttelijä Samuel L. Jacksonin kanssa. Prada- ja Louis Vuitton logot vilkkuivat miesten ostoskasseissa, ja molemmilla oli kuvassa leveähkö hymy.

Johnsonin julkaisema Twitter-kuva alkoi pian elämää omaa elämäänsä, koska italialaiset eivät tunnistaneet julkkiskaksikkoa, kertoo Independent-lehti.

Jotkut italialaiset nimittäin luulivat, että kyseessä on kaksi maahanmuuttajaa – joilla on äärettömän paljon rahaa shoppailuun. Ja kaiken kustantaa tietenkin Italian valtio.

Koomikko Luca Bottura käytti yhtä kuvaa meeminä ja jakoi sen Facebookissa. Hän kirjoitti kuvan yhteyteen muun muassa: ”Valtion varoja Forte dei Marmissa… he tekevät ostoksia Pradan liikkeessä päivittäisellä 35 eurollaan.”

Bottura myös pyysi seuraajiaan jakamaan kuvan, jos he ovat raivostuneita. Telegraphin mukaan Bottura väittää nettimeeminsä tarkoituksen olleen ironinen – mutta moni ymmärsi Botturan sanoman väärin ja lähti levittämään kuvaa ”shoppailevista maahanmuuttajista”.

Facebook-kommentoijat ilmaisivat Botturan kuvan yhteyteen muun muassa ”häpeää” ja ”inhoa”, jota he kokivat –  ja luulivat kuvassa olevan kaksi maahanmuuttajaa, jotka istuskelevat penkillä ökyostoksiensa kanssa.

Kuvaa on jaettu tuhansia kertoja, Bottura kertoi myöhemmin Facebookissa ja analysoi samalla kuvan aiheuttamia reaktioita:

– 40 prosenttia ihmisistä ymmärsi provosointini, 30 prosenttia oli raivoissaan ja 20 prosenttia oli sitä mieltä, että se oli rasistinen meemi ja että en tunnistanut Samuel Jacksonia ja Earvin 'Magic' Johnsonia (en paljasta loppua kymmentä prosenttia).