D'aww. Kyllä sydän sulaa, kun ihailee miestä ja koiraa. Kuva: Shutterstock
D'aww. Kyllä sydän sulaa, kun ihailee miestä ja koiraa. Kuva: Shutterstock

Yleensä myyttejä vain kumotaan, mutta osa sitkeistä uskomuksista pitää myös paikkansa. Muun muassa nämä...

1. Kylmällä säällä vilustuu

Niin, mummon aikaan tämä oli totta, sitten taas ei ollut – ja nyt se taas on totta, tavallaan. Kylmä säähän sinällään ei aiheuta vilustumista, vaan vilustumisen takia alat palella. Ja vilustumisen aiheuttaa virus. Walesissa tehtiin kuitenkin koe, joka osoitti toista: 190 osallistujaa jaettiin kahteen ryhmään, joista toiset pitivät jalkojaan jääkylmässä vesisoikossa 20 minuuttia ja toiset kastoivat siihen vain peukalonsa, kun heidän jalkansa olivat mukavan lämpimässä. Viiden päivän kuluttua jalkojaan jäävedessä liottaneista 29 % oli saanut flunssan ja peukunkastelijoista vain 9 %. Ihmiset siis saattavat saada kylmästä flunssatartunnan, mutta immuunisysteemi estää usein sen kehittymisen kaameaksi räkätaudiksi.

2. Joillakin ihmisillä on toimiva "homotutka"

Jotkut väittävät pystyvänsä heti tunnistamaan, onko toinen homo vai hetero. Niin varmaan! Vuonna 2012 tehdyssä testissä vapaaehtoisille näytettiin 50 millisekunnin välähdyksinä miesten ja naisten kasvokuvia, joista oli siivottu pois kaikki kulttuurilliset viitteet, kuten tatuoinnit, korut, meikit ja hiustyylit. Sitten heiltä kysyttiin, onko henkilö homo vai hetero. Vastauksista 60 % osui oikeaan, ja kun testi toistettiin useamman kerran, luku pysyi samana. Testin mukaan joillakin siis todella on herkempi homotutka.

3. Puhelimesi on saastainen

Kännykässäsi on nimittäin 18 kertaa enemmän bakteereita kuin vessanpöntön huuhtelunapissa.

4. Tie miehen sydämeen käy vatsan kautta

Näin se on, ei siis sen alempana olevan vartalonosan kautta. Vuonna 2009 Australiassa kysyttiin 10 000 ihmiseltä, mistä he saavat kaikista eniten mielihyvää. Miesten vastauksissa seksi oli sijalla neljä, sitä ennen tulivat hyvät maut, henkilökohtaiset saavutukset sekä rentoutuminen. Testi heijastelee samoja tuloksia, joita Alan Hirsch sai vuonna 1994: Hirsch kiinnitteli verenpainemittareita miesten genitaaleihin ja tutki, mitkä hajut kiihottavat eniten. Miehet haistelivat kukkasia ja hajuvesiä, mutta eniten elimen sai sykkimään, tittidii – korvapuusti.

5. Mies, jolla on koira, saa helpommin naisia

Ainakin sellaisia naisia, jotka arvostavat vastuullisia miehiä. Koiran omistaminen nimittäin yhdistyy naisten päässä siihen, että pystyy huolehtimaan itsestään ja kumppanistaan.

6. Itsetyydytys sokeuttaa

Nyt sormet pois sieltä! Ainakin vähäksi aikaa. Johonkin tämäkin vanha pelottelukeino nimittäin "perustuu", osittain. On kuitenkin olemassa amaurosis fugax -niminen, yhden silmän näön väliaikainen heikkeneminen, jonka voi aiheuttaa esimerkiksi poikkeuksellisen voimakas orgasmi.

 

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Kuvien jakaminen turmapaikalta pyydetään lopettamaan, jotta poliisit saisivat työrauhan syyllisten löytämiseksi.

Torstai-iltana 13 ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat, kun pakettiauto ajoi ihmisjoukkoon Barcelonan suosituimmalla kävelydadulla. Isis on julistautunut iskun tekijäksi.

Las Ramblas -kävelykadulle kohdistuneen terrori-iskun jälkeen Twitter on alkanut täyttyä kissojen kuvista aihetunnisteella #barcelona. Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä Helsingin sanomat.

Kissakuvat ovat vastaus terrorismille. Ilmiö sai alkunsa Belgian terrori-iskujen jälkeen vuonna 2015, ja ajatus sen taustalla on antaa poliisille työrauha jakamalla kuvia kissoista turmapaikan ja uhrien sijaan. Nyt myös Barcelonan iskuihin vastataan kissoilla.

Lue lisää: Kissakuvista tuli Brysselin terroristijahdin symboli

”Pyydän, postatkaa kuvia kissoista Las Ramblasilla loukkaantuneiden ihmisten sijaan. Älkää välittäkö tietoa terroristeille”, käyttäjä nimeltä Fortino Tapia twiittasi.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä jää tuppisuuksi tänään. On tärkeää, että ilmaiset tunteitasi ääneen. Ihmiset lähtevät helposti ehdottamiisi projekteihin mukaan.

 

NEITSYT

Avuntarjouksesi avaa yllättäviä ovia. Tutustut nyt helposti uusiin ihmisiin ja solmit tulevan kannalta hyödyllisiä kontakteja. Älä anna kenenkään käyttää sinua hyväkseen.

 

VAAKA

Tilanne karkaa käsistäsi, ellet pysy tiukkana. Sinun on tiedettävä, mitä haluat. Ota etäisyyttä ihmiseen, jolla on taipumusta kuvioiden sotkemiseen.

 

SKORPIONI

Pidä silmät auki työrintamalla. Hyvää tilaisuutta ei pidä jättää väliin. Ole aktiivinen ja kanavoi energiasi unelmiesi toteuttamiseen.

 

JOUSIMIES

Satsaa energiasi ja aikasi itseesi. Nyt ei ole aika kritisoida muiden tekemisiä. Laita muutokset liikkeelle itsestäsi.

 

KAURIS

Ihmissuhteet kysyvät aikaa ja huolenpitoa. Älä anna kenenkään kokea oloaan ulkopuoliseksi lähelläsi. Ilmassa on romantiikkaa.

 

VESIMIES

Ole tarkkana rahan ja paperihommien kanssa. Yksityiskohdilla on tänään merkittävä rooli. Kiinnitä huomiota myös terveydentilaasi.

 

KALAT

On otollinen hetki pitkille ja vakaville keskusteluille. Älä anna kenenkään manipuloida sinua. Ota etäisyyttä ihmiseen, joka vaatii sinulta liikaa.

 

OINAS

Äkilliset käänteet saavat tunteesi myrskyämään. Pidä pää kylmänä ja yritä tarjota rauhanomaisia ratkaisuja, oli tilanne mikä tahansa.

 

HÄRKÄ

Panosta viihtyisään kotiin. Tarvitset oman tilan, jossa olosi on turvattu. Varaa päivästä aikaa rentoutumiseen ja rakkaittesi seurasta nauttimiseen.

 

KAKSONEN

On aika tarjota auttavaa kättä. Katso ympärillesi ja mieti, kuka lähipiirissäsi tarvitsee välitöntä tukea. Anteliaisuutesi ei jää muilta huomaamatta.

 

RAPU

Suuntaa energiasi johonkin hyödylliseen. Luovuutesi kukkii tänään, eikä sitä kannata heittää hukkaan. Päivä tuo mukanaan romanttisen tuulahduksen.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!