On sitten vanhana jotain, mitä suukotella. Kuva: Shutterstock

Tässä viisi tapaa, joiden avulla muuttuu raha-asioissaan fiksummaksi.

Höveli rahankäyttö voi tuntua hetkellisesti ihanan vapauttavalta. Pidempikestoista vapaudentunnetta tuo se, että raha-asiat ovat kutakuinkin järjestyksessä.

Domaine-sivusto selvitti, mitkä rahankäyttötavat kannattaa opetella, jos tavoitteena on se, että velat pysyvät hallinnassa ja säästöönkin kertyy jotakin pahan päivän varalle (usko vain, sellainenkin vielä koittaa).

Kun takoo alla olevat viisi tapaa taloutensa peruskiviksi ja rakentaa oman taloutensa niille, ei myöhemmin enää huomaakaan pihistelevänsä.

1. Tuhlaa vain sen verran kuin tienaat

Tämä on sivuston haastatteleman talouskonsultin J. Garvin Walshin mukaan neuvoista tärkein. Elintaso pitäisi pitää sellaisena, johon rahat riittävät. Tällöin velkaa ei pääse kasaantumaan.

– Velka on vihollisesi. On vaarallista, jos täytyy luottaa lainaamiseen. Sen pitäisi olla poikkeustilanne, Walsh neuvoo.

Jos tili on tyhjä jo viikkoa ennen palkkapäivää, kannattaa kirjata ylös kaikki kuukausittaiset kulut ja pohtia, mistä voisi tinkiä. Pitäisikö hankkiutua eroon autosta, vaihtaa pienempään asuntoon tai syödä vähemmän ulkona? Rahaa saattaa myös hukkaantua asioihin, joita ei oikeastaan edes tarvitse – ja niistä karsiminen on helpointa aloittaa.

2. Tee säästämisestä tapa

Walsh muistuttaa, että säästämisen idea on yksinkertainen: rahaa siirretään sivuun, jotta sitä voisi käyttää myöhemmin – vaikkapa lomamatkaan, uuteen pyykinpesukoneeseen hajonneen tilalle tai vararahastona töiden loppuessa.

Hätävararahastoon kannattaa jemmata 6–12 kuukauden elämiskustannuksia vastaava summa siltä varalta, että menettää työnsä tai sairastuu. Sen lisäksi isoja ostoksia varten voi perustaa erillisen säästötilin, jolta maksaa esimerkiksi huonekaluhankinnat. Jos euroja jää senkin jälkeen säästöön, rahaa voi kerryttää vaikka leppoisia eläkepäiviä varten.

3. Pidä kirjaa menoistasi

Paras tapa pysyä kartalla kuluistaan on pitää niistä kirjaa. Kun tietää, mihin ja kuinka paljon rahaa kuluu, ostopäätöksiä on helpompi punnita – ja myös ostamatta jättäminen onnistuu helpommin.

Esimerkiksi Osuuspankin Pivo-sovellus jakaa ostokset luokkiin ja kertoo, kuinka paljon viime aikoina on tullut käytettyä rahaa esimerkiksi vaatteisiin tai ruokaan. Jos menoistaan haluaa pilkuntarkan selvityksen, kannattaa ottaa avuksi kirjanpito-ohjelma tai -älypuhelinsovellus. Myös verkkopankista voi olla hyötyä.

4. Vaihda halvempaan

Pienistäkin summista voi syntyä vuoden aikana iso summa. Walsh suosittelee vaihtamaan käyttötavaroissa merkkituotteet kaupan omiin, edullisempiin brändeihin ja välttämään trendejä. Myös omien eväiden tekeminen töihin säästää pitkän pennin.

Uudelleenkäytettävät ja korjattavat tarvikkeet tulevat pitkällä aikavälillä kertakäyttöisiä edullisemmiksi, mutta ei kannata mennä siihen ansaan, että maksaa luksuksesta – ellei sitten onnistu ostamaan uutta vain todella harvoin.

5. Budjetoi

Jos tavoitteena on kuluttaa vähemmän, kannattaa laatia budjetti, johon kirjaa, kuinka paljon mihinkin on käytettävissä rahaa.

Pelkkä budjetin laatiminen ei kuitenkaan riitä, vaan sitä pitäisi myös pystyä noudattamaan.

– Jos budjetissa lukee olutta, älä juo samppanjaa, Walsh vääntää rautalangasta.

Lue myös:

Rikastumisvinkit naisille – näin pääset alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa

Näin laiskakin saa tonnin helposti säästöön

Vähän liikaa pippurii: Tuhlaamalla voit itse asiassa säästää

Madame Curie tutki radiumin vaaroja ja ansaitsi työllään kaksi eri Nobel-palkintoa.

IS TV-LEHTI: Kahdeksanosaisessa ruotsalaissarjassa esitellään kahdeksan nobelistia. Yksi kiinnostavimmista on Marie Curie (1867–1934), joka sai ensimmäisenä naisena Nobelin palkinnon – saman tien kahteen kertaan.

Curien omistautumisensa tieteelle oli suurta jo nuorena. Ongelmana oli, ettei Puolassa 1800-luvun lopulla naisia otettu yliopistoon. Marie pääsi Pariisin Sorbonnen yliopistoon, jonka 2 000 opiskelijasta 23 oli naisia. Yliopistolla Marie ihastui kollegaansa Pierre Curieen, ja seuraavat 10 vuotta he yhdessä tutkivat säteilyä. Curieiden aikaan ei säteilyn vaaroista ollut tietoa. Pierre alkoi havaita jotain outoa, kun radium poltti ihoa, mutta suojavälineitä ei käytetty.

Vuonna 1903 saapui kirje Nobel-palkintolautakunnalta. Fysiikan Nobel myönnettiin sekä Pierrelle että Marielle työstä, jolle he eivät hakeneet patenttia. Tieteen tulosten tuli kuulua kaikille, eivätkä Curiet tavoitelleet kuuluisuutta.

Kolme vuotta Nobelin saamisen jälkeen Pierre Curie kuoli hevoskärryjen alle, mutta jo radiumin sairastuttamana. Marie sai ensimmäisenä naisena Sorbonnen yliopistossa professuurin ja jatkoi tieteen tekoa. Vuonna 1911 saapui uusi kirje Nobel-lautakunnalta, nyt yksin Marielle.

Ohjelmassa pohditaan kiinnostavasti, millaisia seurauksia radiumin ja radioaktiivisuuden löytyminen aiheutti. Uuden tiedon myötä aloitettiin myös ydintutkimus ja muun muassa atomipommin ideointi. Toisaalta löydettiin syöpään parannuskeinoksi sädehoito.

Ristiriitaista on, että vaikka Marie Curie varoitti tutkijoitaan ymmärrettyään 1920-luvulla vaarat, moni heistä kuoli leukemiaan. Niin kävi lopulta myös tiedenaiselle itselleen.

Kohti Nobelia, Fem pe klo 20.25

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Saat selville jotain hyödyllistä, joka on syytä painaa muistiin. Luota itseesi ja uskalla seurata omaa polkuasi. Muiden miellyttäminen ei ole nyt tärkeää.

 

JOUSIMIES

Ota ohjat käsiisi. Nyt on aika tehdä suuria päätöksiä, eikä sinun kannata väistellä vastuuta. Rakkauselämässäsi tapahtuu kiinnostavia käänteitä.

 

KAURIS

Luota siihen, että panostuksesi palkitaan. Kaikki ei ehkä suju aivan suunnitelmiesi mukaan tänään, mutta yrittäminen ei valu hukkaan.

 

VESIMIES

On aika lopettaa ylianalysointi. Pääsi vaivaaminen ei tuota tulosta, joten anna olla. Tekosi puhuvat selvemmin kuin sanat.

 

KALAT

Älä monimutkaista elämääsi turhaan. Pidä rahatilannettasi silmällä ja minimoi tarpeettomat kulut. Toisten virheistä ei pidä kantaa vastuuta.

 

OINAS

Piristävät uudistukset ulkonäköösi tekevät terää. Älä luota sokeasti äskettäin tapaamiisi ihmisiin. Itsenäisyys on tänään valttia.

 

HÄRKÄ

Lyhyt maisemanvaihdos tekee hyvää. Myös syvällinen keskustelu läheisen ihmisen kanssa voi ajaa saman asian. Tärkeintä on, että ajatuksesi pääsevät tuulettumaan.

 

KAKSONEN

Kiinnostu uusista asioista. On aika laajentaa horisonttia. Tee suuret päätökset kuitenkin kylmiin faktoihin nojaten.

 

RAPU

Saat hyvän idean, joka kannattaa ottaa heti käyttöön. Etsi käsiisi ajatuksesta innostunut ihminen, jonka kanssa voitte kehittää juttua pidemmälle.

 

LEIJONA

Olet täynnä vetovoimaa. Seurassasi viihtyy uusia ja vanhoja tuttuja. Katso kuitenkin tarkkaan, kenet päästät lähellesi.

 

NEITSYT

Lähde ulos viihtymään. Sinun olisi aika antaa itsellesi rauha ja päästää irti menneiden lastista. Ammenna omista kokemuksistasi apuja tähän hetkeen.

 

VAAKA

Älä mutkista turhaan asioita. Pikkujutuista ei kannata jäädä vänkäämään. Vietä aikaa hyvän ystävän kanssa, joka osaa neuvoa tiukan paikan tullen.