Rento suoritus – paras tulos. Kuva: Shutterstock
Rento suoritus – paras tulos. Kuva: Shutterstock

Kiire ei ole enää tärkeän ihmisen mitta vaan merkki elämänhallinnan puutteesta. On siis korkea aika opetella siitä eroon. Laske rimaa, ehdottaa proffa.

Ehkä sinullakin on kalvava tunne, ettet tänäänkään ehtinyt millään tehdä kaikkia töitä kunnolla? Hieman sekavassa tilassa jätit taas avokonttorin pilttuun. Kenties mietit, oletko tyhmä vai hidas.

Nyt lepo!

Monilla työpaikoilla ollaan yt- ja tehostamiskierrosten jälkeen tilanteessa, jossa ”tekemätöntä työtä on törkyisinä röykkiöinä kaikkialla”, kuten kasvatustieteen professori ja filosofi Juha T. Hakala asian muotoilee uudessa Kohtuuden kirja -opuksessaan.

Ei paniikkia! Vaan armoa. Puhdas työpöytä ei ole merkki sankaruudesta. Hakalan mukaan on suoranainen virhe yrittää selvitä törkyröykkiöistä tunnollisen puurtajan otteella otsasuoni pullottaen. Olisi tehtävä täysin vastakkainen liike: Laske rimaa. Tee huonommin. Jätä kokonaan tekemättä! Kunhan rentoudut, hyvä ihminen.

Siinä tiivistetysti Hakalan laatimat työelämän selviytymisohjeet heille, jotka haluavat olla onnellisempia.

– Kiire lisääntyy takuuvarmasti, kun koettaa tehdä kaiken edes jokseenkin huolella, Hakala kirjoittaa.

”Kiire lisääntyy takuuvarmasti, kun koettaa tehdä kaiken edes jokseenkin huolella.”

Kiire synnyttää stressiä, joka johtaa hallinnan menettämisen tunteeseen, mikä puolestaan vie uupumukseen.

– Kun ihminen voi huonosti, hänen tuottavuutensa laskee eikä hän jaksa työuransa loppuun asti.

Moni miettiikin, kuinka jaksaa eläkkeelle asti. Tähän saumaan Yleisradio julkaisi viime viikolla eläkekoneen, josta tuli oitis nettihitti. Sieltä saattoi tarkistaa, että esimerkiksi 40-vuotias pääsee vanhuuseläkkeelle likipitäen 26 vuoden kuluttua. ”Vielä 9 459 päivää, 13 tuntia 58 minuuttia ja 53 sekuntia eläkepäiviin”, laskuri ilmoitti tarkalleen.

Miten noista päivistä selviytyisi väsymättä? Työniloakin olisi kiva tuntea.

Puhetahtikin kiihtynyt

Työolot eivät varmasti ole pelkästään huonontuneet viimeisen sadan vuoden aikana, mutta muuttuneet ne ovat. Elämä ylipäänsä on nopeutunut. Ettekö muka ole panneet merkille samaa kuin Hakala?

– Arkemme tahti kiihtyy kiihtymistään, teemme töitä nopeammin, kävelemme nopeammin, luemme nopeammin ja jopa puhumme nopeammin.

Maailman nopeutumisesta on seurannut ainakin pinnallistumista, kaoottisuutta, keskittymiskyvyn huonontumista, uupumusta ja kaikenlaista muuta onnettomuutta, koska ihmisaivot eivät ole pysyneet vauhdissa mukana.

Hakala hengenheimolaisineen on saarnannut hidastamisen puolesta kirjoissaan jo vuosia, mutta kyvyttömyys pysähtyä on yleinen, vaikea sairaus. Siksi vaatiikin tietoista päätöstä ja rohkeutta tehdä toisin.

Kiire meni jo muodista

Pieniä merkkejä muutoksesta näkee kuitenkin jo kaikkialla.

– Kauhea kiire taas! Sitä ei kyllä pitäisi valitella, sillä kiire on nykyään tosi epämuodikasta, eräs menestyjä tuskaili, kun kohtasimme hiljattain kadulla. Hän on kärsinyt kroonisesta aikapulasta ja univajeesta viimeiset 20 vuotta, joten poisoppiminen ei käy sormia napsauttamalla.

Jos kiirettä männävuosina vielä pidettiinkin tärkeän ihmisen mittana, alkaa se nykyään olla onnettoman ihmisen mantteli, merkki stressin- ja elämänhallinnan puutteesta. Moderni huippujohtaja kertoo jaksamisensa salaisuudeksi nyt kahdeksan tunnin yöunet, meditointi- ja juoksuharrastuksensa – sekä selkeän kalenterin.

Tämä käy ilmi myös Ville Kormilaisen toimittamasta uutuuskirjasta Työ, treeni & elämä – Superpomojen 24 tuntia.

Kirjaan haastatellut suomalaisjohtajat ovat luopuneet myös multitaskaamisesta, jonka aivotutkijatkin ovat todenneet toivottomaksi. Sen sijaan he panevat työtehtävänsä tärkeysjärjestykseen, merkkaavat ne kalenteriin ja hoitavat ne sitten jämäkästi yksi kerrallaan.

Monien suosimat to do -listatkin voi yrittää tehdä tehokkaammin. Superpomot listaavat edellisiltana tai aamulla kolme asiaa, joihin aikovat työpäivän aikana keskittyä. Kannattaa kokeilla, jos työpäivät tuntuvat täyttyvän hallitsemattomasta sälästä.

Kas näin kevenee kivireki

Yliopistolla työskentelevä Hakalakin suunnittelee päivänsä. Työtehtävät voi ajatella vaikka kivinä: Ämpäriin pannaan ensin isot murikat, jolloin pienemmät solahtavat koloihin. Pieniin eli vähäpätöisiin askareisiin on helpoin tarttua, mutta jos niillä alkaa täyttää päiväänsä, isoille ja tärkeille ei jääkään aikaa. Monet ammattilaiset suosittelevatkin, että tartut vaikeimpaan hommaan heti ensimmäiseksi aamulla.

Kannattaa siis lajitella tehtävät: mitkä ovat tärkeitä, mitkä vähemmän tärkeitä ja mitkä mitättömiä? Pelkkä priorisointi ei Hakalan mukaan kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan ”jämäkämmin buustattua valintaa”.

”Hylkään sumeilematta loput – ne työt, jotka eivät ole välttämättömiä.”

– Päätän tehdä muutamat työt (ne, jotka on pakko tehdä) ja niiden kohdalla valitsen laatutason, jolla toimin. Hylkään sumeilematta loput – ne työt, jotka eivät ole välttämättömiä, Hakala kertoo.

Mieti esimerkiksi, onko jokainen lausunto, pöytäkirja tai muistio kirjoitettava samalla pieteetillä. Entä onko työsi tosiaan vastata jokaiseen sinulle pyytämättä ja yllättäen tulevaan sähköpostiin tai puhelinsoittoon? Professori painaa surutta delete-näppäintä, jos viestin aihekenttä jo paljastaa sen turhaksi aikasyöpöksi.

Superpomoistakin useat kertovat jättävänsä kokonaan vastaamatta meileihin ja jopa puhelimeensa, koska he pyhittävät työtuntinsa tärkeämmille asioille ja aikaansaamiselle. On nykyteknologian luoma harha, että meidän pitäisi olla koko ajan käytettävissä ja säätämässä kaikkea.

Kokeile tehdä sutta!

Superpomot ovat luopuneet myös täydellisyyden tavoittelusta. Esimerkiksi Facebook-pomo Cheryl Sandbergin motto kuuluu: ”Tehty on parempi kuin täydellinen.” Se tarkoittaa, että hän varoo asettamasta saavuttamattomia tavoitteita.Sandberg kirjoittaa päivän työt eri paperilapuille ja lajittelee tärkeät yhteen pinoon ja vähemmän tärkeät toiseen. Hänen mielestään on myös motivoivaa nähdä konkreettisesti, kuinka laput hupenevat.

– Täydellisyyden tavoittelu johtaa parhaimmillaan turhautumiseen ja pahimmillaan halvaannukseen, Sandberg kertoi Lean in – naiset ja menestymisen tahto -bestsellerissään.

Myös Hakala varoittaa täydellisyyden tavoittelusta ja turhan ylilaadun tekemisestä. Perfektionistia uhkaa paitsi uupumus myös tehottomuus.

– Kun elämä, ja varsinkin työelämä, on tällaista kuin se on, ei liiallinen viilailu kerta kaikkiaan sovi pirtaan. Totta kai on asioita, jotka täytyy tehdä hyvin, jopa kympin arvoisesti, mutta väitän olevan paljon enemmän asioita, joihin riittää seiskan, ehkä seiska miinuksen taso, Hakala linjaa kirjassaan.

Kun oppii tekemään vain riittävän laadukasta, saa enemmän aikaan ja aikaa jää enemmän niille kympin tehtävillekin.

”Tee niin huonosti kuin voit!”

Kasvatustieteilijä uskoo, että rento, pinnistelemätön suoritus lisää onnellisuutta ja johtaa lopulta myös parempaan lopputulokseen.

Opiskelijoita ohjatessaan hän huomasi, että monen gradu tuppasi jäämään kokonaan tekemättä, koska rima oli liian korkealla. Jotta urakka ei uuvuttaisi heti alkuun, Hakala antaa neuvon myös meille konttorirotille: ”Tee niin huonosti kuin voit!”

Voi olla, että silloin pukkaakin priimaa, mutta useimmiten seiska miinuskin riittää hyvin. Mitenkäs se vanha sananlasku menikään? Aivan, hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä lykkää myöhemmäksi tärkeitä käytännön asioita. Paperivuoren kimppuun on syytä käydä heti, kun mahdollista. Käytä energiasi viisaasti.

 

NEITSYT

Vältä ylireagointia. Kuulet tänään kommentteja, joita ei ole helppoa ottaa vastaan. Draamaa ei synny, jos pidät hermosi kurissa.

 

VAAKA

Sinun on vaikea tehdä päätöksiä tänään. Ilmassa on epävarmuutta. Älä anna kenenkään kasata sinulle paineita.

 

SKORPIONI

Tärkeintä on, että liikut eteenpäin. Älä jätä kesken mitään, vaan sinnittele hankalatkin urakat loppuun asti. Pyydä apua tarpeen vaatiessa.

 

JOUSIMIES

Maisemanvaihdos avartaa ajatusmaailmaasi. Saat uuden näkökulman dilemmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Onni ei ole nyt puolellasi raha-asioissa.

 

KAURIS

Määrätietoisuus vie sinut pitkälle. Nosta äänesi kuuluviin, niin saat taustatukea ideallesi. Luota itseesi ja ylläty iloisesti lopputuloksesta.

 

VESIMIES

Saat kritiikkiä, joka saa sinut epäilemään kykyjäsi. Joku kasaa nyt tahallaan esteitä tiellesi. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KALAT

Raha-asiat ovat tänään etusijalla. Lupaava tilaisuus odottaa sinua aivan kulman takana. Tartu siihen ja tee uskalias siirto.

 

OINAS

Toimit tänään sovittelijana. Perheen sisällä nousee pintaan jännitteitä, jotka kaipaavat selvittämistä. Ole diplomaattinen ja etsi kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja.

 

HÄRKÄ

Joku tuottaa sinulle pettymyksen. Älä anna yksittäistapauksen lannistaa sinua. Suuntaa katse kohti tulevaa ja laadi uusia suunnitelmia.

 

KAKSONEN

Keskity olennaiseen. Joku yrittää harhauttaa sinua sivupoluille. On tärkeää, että pidät päämääräsi mielessäsi kaikesta huolimatta.

 

RAPU

Luvassa on myöhästelyä ja hermojen kiristymistä. Älä anna periksi. Etsi vaihtoehtoisia reittejä ongelmien sattuessa kohdalle.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa, Rintamäkeläiset sai murskavoiton. Nyt odotus palkitaan.

IS TV-LEHTI: Rintamäkeläisten ensimmäinen jakso nähtiin vuonna 1972. Silloin TV2 marssitti ruutuun kaksi pientilallisperhettä, Rintamäet ja Honkoset, joiden elämää seurattiin maaseudun murrosaikana.

Kansa ihastui arkirealistiseen sarjaan, ja vuonna 1975 sitä seurasi 900 000 katsojaa. Sarjan perään on haikailtu myöhemminkin. Rintamäkeläiset sai murskavoiton, kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa. Silloin sarjasta nähtiin joulujakso vuodelta 1973.

Sotajuttuja ja pikku riitoja

Rintamäkeläiset loi Reino Lahtinen, joka oli aiemmin käsikirjoittanut toista suosittua tv-sarjaa eli Heikkiä ja Kaijaa. Rintamäkeläisten pääosiin valittiin Heikistä ja Kaijasta tutut näyttelijät Veijo Pasanen, Sirkka Lehto, Eila Roine ja Antti Haljala.

Sarjan henkilöt istuvat tyypillisesti kahvipöydässä ja keskustelevat milloin mistäkin. Keskusteluista syntyy usein riidanpoikanen.

Antti Rintamäki ja Veikko Honkonen ovat sotaveteraaneja, joten usein esillä on toinen maailmansota. Antin ja Veikon sotajutut perustuvat pitkälti käsikirjoittaja Reino Lahtisen omiin sotakokemuksiin.

Välillä puhutaan tietysti ihmissuhteista ja lipsahdetaan reilusti juoruilun puolelle. Tässä kunnostautuu erityisesti Helmi Honkonen. Helmiä näytellyt Eila Roine kertoi muutama vuosi sitten Studio55:lle nauttineensa roolistaan.

– Sain olla niin peruskateellinen, suomalainen ämmä kuin ikinä vaan. Ja minullahan oli paljon esikuvia, ja useat esikuvista sanoivat, ettei tuollaista ihmistä voi ollakaan. En maininnut, että esikuvani puhuu juuri, Roine sanoi nauraen.

Särmikkään sanailun lisäksi kansaan vetosi sarjan ajankuva. 1970-luvulla elettiin rakennemuutosta, jolloin perinteinen elinkeino maanviljely oli vaakalaudalla. Honkoset myyvätkin tilansa ja muuttavat rivitaloon kirkolle.

Politiikkaa ruudun täydeltä

Lisäksi vuosikymmenen puoluepolitisoitunut ajan henki näkyy vahvasti Rintamäkeläisissä. Antti on vennamolainen, Veikko demari ja sivuhenkilöissä on kommunisteja, kokoomuslaisia sekä kepulaisia. Poliittiset näkökannat leimahtavat yhteisiä asioita hoidettaessa, kuten meijerikysymysten äärellä.

Yhteiskunnallisista näkökulmista huolimatta sarjasta ei puutu komediallisia elementtejä. Ne nivotaan arkisiin asioihin: kun Honkoset ovat lähdössä juhliin, Veikon haisevista sukista ja likaisesta aluspaidasta saadaan aikaan kunnon suukopu.

Rintamäkeläiset, 10.8. alkaen Yle Areena

 

 

 

Vierailija

Tänään tv:ssä: Muistatko vielä Rintamäen Antin? Suomalaisten suosikkisarja palaa ruutuun

Kiva kun pakkoverorahojani suunnataan oikein ja saan katsella mustavalkoista nostalgiaa loppumattomana virtana, sellaista jonka olisi voinut sinne areenaan tunkea ihan ilman kyselyjäkin. Olisihan se vallan kauheaa jos joutuisi katsomaan vaikka jotain hittisarjoja kuten vaikka Game of thronesia jne ja pysyisi ehkä aavistuksen ajan hermolla... Noh, tärkeintähän on kuitenkin, että ne lukuisat pikkuiset herrat/rouvat saavat elää mukavaa yltäkylläistä elämäänsä ylellä onnellisena elämänsä loppuun...
Lue kommentti