Playersin kesä­kiertue käynnistyi Keravalta. Kun ryhmä perustettiin vuonna 2004, kilpailua ei vielä ollut. Nyt seksikkäitä showtanssiryhmiä on jo lukuisia. Kuvat Karoliina Paatos, Panu Pälviä

Tutkijalla, tanssinopettajalla, baarimikolla ja urheiluhierojalla on tänään vapaailta ja aikaa harrastaa. Silloin voi tanssiryhmän jäsenenä muuttua vaikkapa dominaksi ja kabareetytöksi.

Keravalaisen yö­kerhon keittiössä näyttää erotiikkaliikkeen sovituskopilta. Kylmiön ja tiski­altaan välissä lattialla lojuu kasa pinkkejä korsetteja, niittirintsikoita ja verkkosukkia. Ja tuossa on nahkahousut, joiden pyllyn kohdalta puuttuu aika lailla kangasta. 

Blondi mikrosortseissa suihkuttaa tukkaansa lakkaa, toinen punnertaa. Brunette hieroo vatsaansa itseruskettavaa voidetta, tupsuttaa päälle vielä aurinkopuuteria. Punapää venyttelee. On perjantain ja lauantain välinen yö, kello on varttia vaille yksi. Oven takana odottaa nousuhumalaista keravalaisnuorisoa: lippisjätkiä amisviiksissä, toppityttöjä kulutetuissa farkuissa. Coco Jamboo soi, savukone tuuttaa höyryä baariin, ja tanssilattia on jo siideristä tahmea. 

Vartin päästä blondit, brunette ja punapää latovat kätensä yhteen ja huutavat "Kyrvälle!" Niin he tekevät aina ennen keikkaa. Kun ravintolan puolelta alkaa kuulua Beyoncén Girls Who Run the World, nelikko kirmaa tanssilattialle. 

Hyvät naiset ja herrat, he ovat Players – Suomen kuumin tanssiryhmä!

Playersin kaltaisia tanssiryhmiä on Suomen kokoisessa maassa paljon. On Lamourettes, Dolls, Tigers, Dazzling Ladies, NiceKone ja Scandinavian Babes. Muun muassa. 

He ovat naispuolisia hunkseja: seksikkään näköisiä tyttöjä, joilla on usein purkkirusketus, hiustenpidennykset, rakennekynnet ja tekoripset, joskus myös silikonirinnat. Tanssiliikkeet ovat rohkeita, esiintymisvaatteet pikkuruisia. He tanssivat yökerhoissa, autotapahtumissa, varuskunnissa, messuilla ja yksityistilaisuuksissa.

Playersiin kuuluu yhdeksän naista. Heistä neljä on aina kerrallaan keikalla. Tänään Keravan yössä esiintyvät Jenni Naakka, 22, Anniina Sassi, 21, Heidi Sallinen, 29 ja Annika Tienhaara, 27. 

Päivisin Jenni on urheiluhieroja ja Heidi tanssinopettaja. Anniina on baarimikko, joka opiskelee ravintola-alaa. Maisteriksi valmistunut Annika työskentelee tutkijana ja tekee jatko-opintoja. 

Miksi he haluavat kontata iltaisin verkkosukissa miesten edessä?

Kotiäidin henkireikä

– Ranteet roikkuvat nyt vielä kuin lahnat. Ja muistakaa ojentaa ne nilkat! 

Viikkoa aiemmin helsinkiläisellä tanssistudiolla ovat menossa Playersin treenit. Heini Hämäläinen, 29, kirjaa vihkoon ylös virheitä. Kesäkiertueen olisi tarkoitus käynnistyä viikon päästä, mutta vielä riittää hiottavaa. 

Yleisöäkin naisilla on: Heinin nelikuinen vauva, jota ei kyllä voisi vähempää kiinnostaa. Poika vetelee sikeitä, vaikka vieressä kajarit suoltavat täysillä poppia: Madonnan EroticiaJustify My Lovea ja kaikkien seksivemputusbiisien äitiä Lady Marmaladea. Voulez-vous coucher avec moi? No, aika moni katsoja varmasti haluaisi.

Vähän kuin tyttöbändeissä, tässäkin joukossa on neitoa jokaiseen makuun: on tummaa ja vaaleaa, on sporttista ja muodokasta kroppaa, pitkää vartta, mutta myös taskukokoisen kompaktia. 

Playersit eivät kuitenkaan halua olla pelkkiä seksikkäitä pepunhetkuttajia, vaan tanssia niin, että se näyttää oikeasti hyvältä. Aloitusnumeron koreografia on sama kuin Beyoncén Girls Who Run the Worldin videossa – ei siis ihan helppo. Hiki valuu. Meikittöminä ja hiukset ponnarilla naiset näyttävät aerobic-tunneilta poimituilta. Päälläkin on ihan vain jumppatrikoot ja urheilutopit. 

Kaikki ovat pitkän linjan tanssin­harrastajia, jotka kertovat rakastavansa esiintymistä. Takana on vuosia balettitunteja, on harrastettu kilpa- ja showtanssia sekä oltu cheerleadereina. Heidi vetää työkseen tanssitunteja. Heini on äitiyslomalla zumbaohjaajan työstä. 

Silti mielessä pyörii kysymys: miksi? Feministit ovat tehneet vuosikymmeniä töitä sen eteen, ettei naisia esineellistettäisi, mutta näitä naisia ei häiritse heittäytyä katseiden kohteeksi. 

– No ei kai se nyt voi häiritä, jos tällaiseen on lähtenyt mukaan, Heidi Sallinen sanoo.

– Haluan päästä joskus itsekin esiintymään. Ammattitanssijoilla on tosi vähän sellaisia esiintymismahdollisuuksia, joista saisi rahaakin. 

Laura Hallivuori, 31, sanoo, että hänelle Playersiin kuuluminen on harrastus, josta saa myös palkkaa. 

– Onhan se nyt motivoivampaa harrastaa, kun pääsee jonnekin välillä esittelemään taitojaan, Laura jatkaa. 

Seksikkäissä asuissa tanssiminen voi olla myös vaihtelua kotiäidin arkeen; Heinillä on vauvan lisäksi viisivuotias esikoinen. Heidän kanssaan hän viettää päivät kotona.

– Mutta uskaltaakohan sitä kertoa? Kukaan nuori jätkä ei pyydä multa enää nimmaria, jos ne saavat tietää, että mulla on jo kaksi lasta, Heini naurahtaa.

On Heini tosin ollut keikallakin raskaana. Joku sairastui, ja hänet hälytettiin tuuraamaan. 

Vili-vauva herää ja ärisee vähän kiukkuisena. Heini nostaa vauvan syliinsä, nuuhkaisee pyllyä. Vaipanvaihtotauko! 

– Siis nimenomaan tanssi on vaihtelua arkeen, nainen mutisee ja katoaa vessaan nyytti kainalossa.

Hyvä maine

Playersin perustivat vuonna 2004 Sonja Färling ja Anu Kiiveri. Naisten ideana oli saada Suomeenkin Las Vegasin yökerhoista tuttu, tasokas ja hyvällä maulla tehty show. Yhdeksänkymmentäluvun lamavuosina Suomeen oli ilmestynyt erotiikkabaareja topless-tarjoilijoineen, ja ne olivat olivat tehneet eroottisesta viihteestä arkisempaa. Playersien kaltaiset, seksikkäät tanssiryhmät ovat kuitenkin tämän vuosituhannen ilmiö. 

– Halusimme luoda show'n, joka kelpaisi vaikka Katajanokan Kasinolle. Show on seksikäs, mutta emme ole eroottinen tanssiryhmä. Playersit eivät pyöri lavalla stringeissä tai strippaa, Sonja Färling kertoo puhelimessa. 

Playersin uran alkuaikoina kilpailua ei juuri ollut. Nyt uusia ryhmiä syntyy koko ajan, mutta niitä myös kuolee. Alun perin myös Playersin perustajat tanssivat ryhmässä, mutta nykyään Sonja on on vain ryhmän omistaja. Anu taas on tullut tunnetuksi fitness-mallina ja -kilpailijana. Alkuperäisestä kokoon­panosta porukassa ei tanssi enää ketään. 

– Väki vaihtuu, kun elämäntilanteet muuttuvat. Moni lopettaa, kun asettuu aloilleen. Alkuperäisistä tytöistä suurin osa taitaa olla tälläkin hetkellä raskaana tai äitiyslomalla, Sonja sanoo.

Jossain vaiheessa tulee tietysti myös ikä vastaan. Nuoret jampat eivät halua katsella äitiensä ikäisiä naisia keimailemassa. 

– Sitten jotkut tytöt väsähtävät, kun tajuavat, että keikkailu on rankkaa ja glamour hommasta kaukana, Sonja kertoo. 

Keikkapaikoilla ei odotakaan faneja ja punainen matto, vaan usein humalaisia örisijöitä ja vessa, jossa pitäisi vaihtaa vaatteet. Keikoille ajetaan itse, ja ihan itse on myös roudattava. 

Eikä pelkällä tanssimisella elä: tanssija saa yhdestä keikasta reilun satasen korvauksen. Liksoihin nähden työtä on paljon. Ennen kiertuetta treenejä on useamman kerran viikossa. Monet harjoittelevat myös omalla ajallaan, sillä muita alkaa heti ärsyttää, jos yksi ei pysy perässä. 

Eroottisia kliseitä

Harjoitussalilla naiset ovat kaivaneet esiin muovituolit. Osa kesäshow'n koreografioista on vanhoja, mutta viettelevä tuolitanssinumero on tuore lisäys. Se tuo mieleen elokuvahistorian ehkä tunnetuimman strippauskohtauksen Olemisen sietämättömästä keveydestä. Sen, missä Lena Olin riisuutuu Daniel Day-Lewisille. Myös tytöillä on valkoiset miesten paitapuserot ja knallihatut. 

Keikalla olevista tytöistä Annika on ollut porukassa pisimpään, vuodesta 2009. Välillä Annika teki graduaan, mutta palasi takaisin sen valmistuttua. Muut ovat tanssineet vuoden, pari. Ryhmään pidetään uusi casting tarpeen mukaan. Sonjan mukaan halukkaita on aina ollut enemmän kuin mukaan voidaan ottaa. 

Tanssitaidon lisäksi pitää tietysti olla timmissä kunnossa ja näyttävän näköinen. Muotoja olisi hyvä olla, mutta niitä nyt saa aina huijaamalla, joten ketään ei pakoteta hakemaan rintoja meren takaa. 

Tanssinopettajana työskentelevä Heidi arvioi, että ryhmän tanssitaito on parantunut vuosien varrella ja kuviot muuttuneet yhä vaativammiksi.

– Seksikkyys lähtee liikkeestä, ja vaatteet tuovat fiiliksen. Ei todellakaan riitä, että vain tepastelee lavalla, hän sanoo. 

Naiset laativat itse koreografiansa. Puolen tunnin esityksen aikana lavalla nähdään erilaisia naisrooleja: domina, hunajainen kaunotar, pirtsakka cheerleader, Moulin Rougen kabareetyttö, rokkibeibi... Ehkä hiukan kliseistä, mutta ainakin hölmömpikin tunnistaa, että Huom! Tämä On Nyt Seksikästä. 

Vaikka kukaan naisista ei myönnäkään tanssivansa vain miesten huomion takia, niin kyllä se kuitenkin hivelee. 

– Inttikeikat ovat parhaita, koska niissä on kiitollisin yleisö, Heidi naurahtaa. 

– Mulle ryhmään kuuluminen on myös on alter ego -juttu. En saa olla tällainen nainen tai käyttää tällaisia vaatteita kovin usein normaalielämässä, Laura miettii.

Loukkauksia ja ennakkoluuloja

Läski. Lehmä. Hyi saatana, miten ruma. Joskus keikkapaikalta löytyy huutelijoita. Mikrosortseissa tanssiessaan asettaa itsensä myös aikamoisen arvostelun kohteeksi.

– Aika kovapintainen tässä saa olla. Pitää osata suodattaa loukkaukset, Annika sanoo. 

Anniina irvistää, että saa siihen harjoitusta harva se ilta baarimikkona. Janica Lugora, 25, sanoo samaa: hän työskentelee sairaanhoitajana päivystyspolilla. 

– Ja hei, minä perintätoimistossa! Kyllä sielläkin saa kuulla välillä aika ikäviä sanoja, Laura hymähtää. 

Mutta mitä tuumivat naisten puolisot? Sillä sellainen on useimmilla kotona. Entä äidit, isät – tai työnantajat? 

– No, mun mies ei ainakaan tykkää huonoa. Ei hän omista mua. Miksi se häneltä olisi pois, jos joku muukin haluaa minua, Laura kysyy. 

– Jos tulee sanomista, menee mies vaihtoon, ei harrastus, Heini lisää.

Mutta on joukossa niitäkin, joiden poikaystävät ovat olleet mustasukkaisia. Eivätkä kaikki ole halunneet kertoa töissä ihan rehellisesti, mitä harrastavat, vaan ovat ehkä maininneet vain kuuluvansa "yhteen tanssiryhmään". 

Se ei yllätä, sillä mielikuva seksikkäistä tanssiryhmistä on hiukan tunkkainen. Mieleen voi tulla helposti joukko julkkistyrkkyjä neitoja, jotka haaveilevat mallin urasta mutta ovatkin päätyneetkin ilta­tyttökuviin. Monella julkkiksellakin on oma ryhmänsä: Johanna TukiaisellaMartina AitolehdelläLola OdusogallaHenna "Tauskin vaimo" Peltosella – ja taitaapa Tauskilla itselläänkin olla jokin porukka. Kaikkien ryhmien kohdalla ei voi edes puhua tanssimisesta vaan itsensä esittelystä. 

Koska kilpailu on niin kovaa, osa ryhmistä yrittää hankkia mainetta tehtailemalla kohuotsikoita.

Sonja on kuitenkin ylpeä siitä, että Players-tytöillä on aina ollut hyvä maine: heistä ei ole ollut otsikoita juoru­lehdissä, eikä kukaan ole poseerannut nakukuvissa.

Tonttupuku ja nunnankaapu

– Auts, tää pitsi kutittaa. Ja otinko mä nyt sittenkin liian ison koon, Anniina miettii sovittaessaan pinkkiä korsettia päälleen. 

On perjantai, ja keikkaan Keravalla on enää pari tuntia. Jenni, Annika, Anniina ja Heidi istuvat täydessä tällingissä Playersien toimistolla Helsingin Etelä-Haagassa ja viikkaavat vedettäviin matkalaukkuihin esiintymisvaatteita siinä järjestyksessä kuin ne on sieltä tarkoitus kiskoa päälle. Alimmaiseksi jäävät loppu­huipennukseen kuuluvat chapsit ja niittirintsikat. 

Vaatteet ovat kaikki uusia, vain pari päivää aiemmin sponsorilta – seksikkäitä naistenvaatteita myyvältä verkkokaupalta – saapuneita. Naisilla on myös muita sponsoreita. Esimerkiksi hiustenpidennyksiä ei tarvitse maksaa omasta pussista. Jennin takana oleva rekki pursuaa esiintymisvaatteita. On nunnankaapua, tonttupukuja ja hoitsun mekkoa. Shown sisältöä vaihtelee myös vuodenajan mukaan. Täältä olisi helppoa löytää naamiaisvaatteet. 

Kaikilla on jo takanaan koulu- ja työpäivät, mutta vielä pitäisi jaksaa valvoa ja näyttää niin hotilta, että äijillä pyörivät kalsarit jaloissa. Tänään tiedossa on kuitenkin pikainen reissu: keikan jälkeen heti kotiin nukkumaan. Keravalta hurauttaa takaisin Helsinkiin puolessa tunnissa. 

– Hei, vielä pitää ottaa kuva feissariin, joku muistaa. 

Kaikki kiskovat korsetit päälleen, sitten poseeraus ja viettelevä hymy. Kas noin! Ryhmän Facebook-sivuille vilahtaa hymiöin ja sydämin ryyditetty viesti. Kohta räjähtää Keravalla! 

Yleisöä on eniten aina Etelä-Suomen ulkopuolella. Maakuntakeikat ovat naisten mielestä parhaita. Pikkupaikkakunnilla heiltä pyydetään jopa nimmareita. Yksi vakipaikoista on Kauhajoen Krouvi, jossa Playersit ovat esiintyneet kerran, pari vuodessa uransa alkuajoista lähtien. Hotelliravintolan omistaja Ville Mäki-Filppula buukkaa ryhmän yleensä kahdeksi illaksi peräkkäin. 

– Tytöt ovat tulossa tänne seuraavan kerran heinäkuussa. Usein otan heidät samaan aikaan kuin lähistöllä on esimerkiksi jokin auto- tai rallitapahtuma. On sitten sen henkistä yleisöäkin, että voi kiinnostaa, hän kertoo. 

Kauhajoen Krouvissa on esiintynyt vuosien varrella moni muukin ryhmä, mutta Players on Villen oma suosikki. Toisinaan naisilla on myös alkoholipromo, mikä tarkoittaa sitä, että he myyvät tanssishow'nsa jälkeen paukkuja. Se tietää lisämyyntiä ravintolalle: moni ostaa juoman mieluummin seksikkäältä beibeltä kuin karvaiselta baarimikolta. 

– Playersit ja Hunksit vetävät hyvin väkeä: heidät tunnetaan, ja he hoitavat homman ammattitaidolla. Tytöillä on ulkonäköä, mutta myös tanssitaitoa. Kumpikaan ei yksin riitä. Yökerhoihin sopivaa ohjelmaa on yleisesti aika vähän tarjolla, tätä tanssiryhmäosastoahan se on, Ville valaisee.

Räjähtääkö Kerava?

Keravalla väkeä on vain kourallinen. Yökerhobisneksessä on tällä hetkellä hiljaista, ja sen huomaa. Se on on vaikuttanut suoraan myös tanssiryhmien kysyntään. Naisilla on tänä kesänä on selvästi vähemmän keikkaa kuin joskus aiemmin. 

Hieman yllättäen eturiviin on pakkautunut lähinnä naisia. Nuoret miehet istuvat ujoina sivummalla. Tätä väkeä olisi vaikea kuvitella tyttöbaarien asiakkaiksi, mutta eihän tämä olekaan erotiikkaa, vaan tanssia! 

Ja tanssia on hyväksyttävämpää mennä katsomaan kuin vaikkapa ehtaa strippausta. Ehkä siinä piilee tanssiryhmien suosion syy. 

– Pirteitä likkoja, aina ilo silmälle, myhäilevät 21-vuotiaat Miikka Huttunen ja Sami Sivonen esityksen jälkeen. Kumpikaan ei myönnä tulleensa tänään tanssityttöjen takia, mutta silti he ovat nähneet Playersit useampaan kertaan. 

Esityksen jälkeen Annika tuulettaa takahuoneessa. Joku on huutanut hänen peräänsä, että mahtava show. Laurakin tupsahtaa paikalle olutpullo kourassa. Hän ei ole ollut tänään esiintymässä, mutta on ollut vakoilemassa, mitä yleisö tykkää uudesta ohjelmasta. 

– Kuulin, kun joku arvosteli meitä, mutta sen kaveri sanoi että, katso nyt, onko toi muka helppoa? Ei ole! 

Naiset pakkaavat hepeniään lentolaukkuihinsa. Ravintolan tarjoamat salaatit sujahtavat kasseihin, ne vedetään yöpalaksi kotona. Tanssijat jäävät harvoin bilettämään keikan jälkeen, sillä iskuyritykset eivät kiinnosta. 

Ravintolan ulkopuolella nuori nainen matkii juuri näkemiään tanssiliikkeitä ja käskyttää poikaystäväänsä kuvaamaan. 

– Kato nyt! Kyllä mäkin osaan!

Rikosdraamasarja Sorjonen on kokonaan nähtävissä Yle Areenassa. Pikkuasioiden, kuten murteen, ei kannata antaa pilata katsomisnautintoa.

1. Ville Virtanen on loistava

Sorjosen päätähti, rikospoliisi Kari Sorjonen (Ville Virtanen) on käsikirjoitettu turhan paljon Silta-sarjan Saga Norenin kaltaiseksi, väittävät soraäänet somessa. Sarjan edetessä katsoja kuitenkin huomaa, että eivät hahmot nyt kovin identtisiä ole. Sorjonen on toki sosiaalisesti kömpelö, mutta huomattavasti Sagaa empaattisempi ja samastuttavampi. 

Sitä paitsi Ville Virtanen on roolissaan aivan loistava! Hän on luonteva, eikä Ruotsissa asuvan näyttelijän naamakaan ole viime vuosina kulunut. Ainoa asia, jota näyttelijän ei olisi tarvinnut ylikorostaa, ovat hetket, kun hän nostaa kätensä ohimoilleen turvautuessaan uskomattomaan muistiinsa.

2. Muutkin näyttelijävalinnat toimivat

Ville Virtasen lisäksi myös Sorjosen puolisona nähtävä Matleena Kuusniemi ja poliisipomoa näyttelevä Kristiina Halttu ovat roolinsa ansainneet. Kaikkia kolmea soisi näkevän nykyistä enemmän tv-sarjoissa ja leffoissa. Suurin yllättäjä on silti sarjassa Lenan (Anu Sinisalo) Katia-tytärtä näyttelevä Lenita Susi: hän tekee huippuroolin! Ja hänestä varmasti kuulemme vielä!

Lue myös: Anu Sinisalo joutui opettelemaan venäjää ja aseenkäyttöä Sorjonen-rooliaan varten

Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).
Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).

3. Sarjan voi ahmia kerralla

Kuka jaksaa odottaa viikon seuraavaa jaksoa? Onneksi Yle on päättänyt julkaista kaikki 11 jaksoa kerralla Areenassa. Tästä iloitsevat varmasti iltauniset, sillä tv:n esitysaika on sen verran myöhäinen.

4. Tapahtumat sijoittuvat Lappeenrantaan

Helsinki ja Turku ovat jo niin nähtyjä, joten on virkistävää, että vaihteeksi on lähdetty Itä-Suomeen. Jokainen pikkukaupungissa varttunut katsoja voi muistella, millaista on, kun kaikki tuntuvat tietävän kaikkien asiat. Tai miten hyvä veli -verkostot suhmuroivat veronmaksajien rahoilla ja käyttävät viranomaisia kätyreinään.

Lappeenrantalaisille tulee varmasti lämmin fiilis joka kerta, kun he bongaavat sarjasta Saimaan, kauppatorin tai kauppakeskus Ison-Kaarinan. Kaupunki sijaitsee vain kolmen tunnin ajomatkan päässä Pietarista, joten on luontevaa, että katsoja pääsee kurkistamaan myös itänaapurin alamaailmaan – vaikkakin melko pintapuolisesti.

Etelä-Karjalan murretta sarjassa on kyllä kritisoitu – yksi mie-sanan käyttö lauseessa ei vielä tee puheenparresta uskottavaa. Mutta hei, eihän se nyt niin häiritsevää ole! 

5. Lähentelee kansainvälistä tasoa

Sorjosta on nimitetty ensimmäiseksi suomalaiseksi nordic noir -sarjaksi – siis saman genren edustajaksi Sillan ja Nousuveden kanssa. Sarja on myyty jo Saksaan, Ranskaan ja Belgiaan. Visuaalisesti Sorjonen todella lähenteleekin kansainvälistä tasoa.

Sorjonen TV1:llä sunnuntaisin kello 21.00 ja Yle Areenassa

Tästä teoriasta eivät Jess-fanit tykkää!

Enää kuukausi ja Gilmoren tytöt -faneille koittaa onnenpäivä. Suosittu ja palkittu sarja saa jatkoa melkein kymmenen vuoden jälkeen, tällä kertaa Netflixissä. Odottavan aika on kuitenkin pitkä. Siksi tosifanit ovat jo pitkään arvuutelleet, mitä uusissa jaksoissa mahtaa tapahtua.

Uusimmasta sokkiteoriasta kertoo Cosmopolitan-lehti. Sen mukaan Rory on nimittäin raskaana Loganille!

Tälle villille teorialle on löydetty myös "todistusaineistoa" – joskin perustelut ovat melko hepposia.

Todiste 1: Omena

 

Pop-Tart appetizers to hold us over 'till the pizza comes. And one apple.

A photo posted by @gilmoregirls on

Tosifanit tietävät, että omena todellakin voi viitata siihen, että joku on raskaana. Sarjassa on nimittäin nähty hetki, jolloin Lorelai (Lauren Graham, sarjassa äiti) pelkäsi olevansa raskaana, koska himoitsi niin paljon omenaa. Ehkä raskaushimo on periytynut äidiltä tyttärelle, ja omenakuva on merkki siitä, että Rory (Alexis Bledel) odottaa lasta.

Todiste 2: Rattaat

 

Because Dirty Whore was taken.

A photo posted by @gilmoregirls on

Katso kuvaa! Katso tarkkaan! Näetkö siinä lastenrattaat? No näet tai et, raskausteorian kehittäjä on vakuuttunut, että peilistä näkyy huovalla peitetyt rattaat. Miksi Gilmoren kodissa olisi rattaat, jos kukaan ei olisi raskaana?

Todiste 3: Lontoo

Uusien jaksojen yksi kiinnostavimmasta kysymyksistä on se, kenen kanssa Rory päätyy yhteen. Sen jo tiedämme, että tulevissa jaksoissa on mukana kaikki Roryn kolme entistä poikaystävää. Jess (Milo Ventimiglia) on rakastettava, älykäs renttu – ja monien ennakkosuosikki. Roryn ensimmäisen poikaystävä Dean (Jared Padalecki) on pitkä, komea ja kiltti, mutta monien mielestä liian tylsä.

Ja sitten on Logan (Matt Czuchry). Ja villin teorian mukaan juuri Logan on Roryn lapsen isä. Tämä perustuu siihen, että jotkut uusien jaksojen kohtauksista on sijoitettu Lontooseen, jossa Logan on töissä. Miksi Rory kävisi Lontoossa, jos hänen ja Loganin välillä ei olisi jotain merkityksellistä, kuten yhteinen lapsi?

via GIPHY

Päätyvätkö Rory ja Logan yhteen?

Tai mitä, jos teoria raskaudesta pitää paikkaansa, mutta raskaana onkin äiti eikä tytär. Siitä nimittäin olemme jo täysin varmoja, että uusissa jaksoissa Lorelai on yhdessä Luken (Scott Patterson) kanssa.

Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix
Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix

Gilmoren tytöt Netflixissä 25. marraskuuta. A Year in the Life -paketti sisältää neljä 90 minuutin jaksoa.

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Matkapassi on saanut uuden, innostuneen vetäjän. Ensimmäisessä jaksossa reissataan Amsterdamista Marokkoon.

IS TV-LEHTI: Sohvamatkailijan suosikkisarja Matkapassi lähtee uudelle kaudelle hieman uusin ilmein. Seuraavat viikot matkustetaan ympäri maailmaa yhdysvaltalaisseikkailija Jonathan Leggin seurassa.

Jonathan Legg katsoo maailmaa omasta vinkeästä vinkkelistään. Hänelle matkakohteet ovat kuin sipuleita, joista ensin kuoritaan pintakerros, sen jälkeen katsotaan, mitä ytimestä löytyy.

Sarjan ensimmäisenä nähtävä jakso on räväkkä viisikymmenminuuttinen, jossa Jonathan Legg perehtyy potkunyrkkeilyyn ja vapaapainiin. Seuraavaan urheilumuotoon hän tutustuu maaseudulla: fierljeppen-kansallislaji on eräänlaista seiväsloikkaa kanaalin yli ja syntyi tarpeesta alueilla, joissa siltoja ei vielä ollut.

Innostunut ja hyväntuulinen matkaopas matkustaa myös rahtilaivalla Rotterdamista Marokkoon, jossa hän ehtii piipahtaa parturissa ja torilla sekä ihailla auringonlaskua Saharassa. Seikkailija eläytyy omaperäisiin kokemuksiinsa täysillä ja purkaa tuntemuksensa kiinnostavasti.

Tulevissa jaksoissa Jonathan etsii eksotiikkaa Intian Mumbaista ja Indonesiasta.

Matkapassi: Amsterdamista Marokkoon, TV2 su klo 19.10