Jokaisella tulisi olla oikeus onneen – painoon katsomatta. Kuva: Shutterstock

Twitter-käyttäjät jakavat nyt avainsanalla #FatSideStories tarinoitaan siitä, miten epämiellyttävää kohtelua moni lihava joutuu kohtaamaan.

Millainen deittailumaailma on ylipainoiselle? Twitter-tili Your Fat Friendin mielestä ei kovinkaan mukavaa. Sen takia tilin pyörittäjä pyysi seuraajiaan jakamaan hastagilla #FatSideStories (vapaasti suomennettuna: lihavan puolen tarinoita) kamalimpia deittikokemuksiaan.

Muutamassa päivässä avainsanalla on jaettu runsaasti kertomuksia siitä, minkälaista lihavan elämä on. Kertomukset eivät liity ainoastaan deittailuun, vaan käyttäjät ovat rohkaistuneet kertomaan elämästään kaikessa laajuudessaan.

– Jotkut ajattelevat, että lihavat ansaitsevat mitä tahansa. Se mahdollistaa ylipainoisten kiusaamisen, häpäisyn, solvaamisen ja hylkimisen, hastagin perustanut Twitter-käyttäjä totesi BuzzFeedille sähköpostitse.

Ihmisten jakamat tarinat ovat sydäntäsärkeviä. Your Fat Friend -käyttäjätilin pyörittäjän mielestä se on kuitenkin hyvä asia, koska hastagin tarkoitus on kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon ennakkoluuloja ja epämiellyttävää kohtelua lihavat joutuvat sietämään.

Esimerkiksi tällaisia asioita ihmiset joutuvat ylipainon takia kohtaamaan:

1. Piinaavat ruokahetket

Erään Twitter-käyttäjän elämään kuuluu oleellisesti se, ettei hän uskalla syödä ravintoloissa muiden nähden. Mary Sweet puolestaan kirjoittaa joutuneensa kohtaamaan naureskelua ja ”en ihmettele, miten hän on joutunut tuohon tilanteeseen” -kommentteja, kun on tilannut hampurilaisen.  

2. Kauneuden vähätteleminen

”Koska lihavuus on TÄYSI synonyymi rumuudelle, ihminen ei voi olla kaunis ja lihava samaan aikaan”, Lottie L’Amour kirjoittaa.

Louis Peitzman puolestaan kertoo kuulleensa tuhat kertaa treffikumppaneiltaan virkkeen: ”Olisit niin söpö, jos pudottaisit vähän painoa.”

3. “Väärät” vaatteet

Eräs käyttäjä kertoo ihmisten tuijottavan häntä kuin ulkoavaruuden olentoa, kun hän pukee päälleen topin lämpimällä säällä.

4. Lääkärien kommentit

Helsingin Sanomat kirjoitti heinäkuussa lihavien kohtaamista ennakkoluuloista lääkärin pakeilla. Moni ylipainoinen on joutunut kokemaan huonoa kohtelua jo lapsena neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa, mutta myös aikuisena.

Yksi Twitter-käyttäjistä kertoi laihtuneensa 17 kiloa syömishäiriön takia. Se sai lääkärin kehumaan häntä sairaudesta huolimatta.

5. Työpaikkasyrjintä

Twitter-käyttäjä Giuliana kertoi pelkäävänsä työhaastatteluja, koska ylipaino vaikuttaa siihen, saako hän pestin.

Lue myös: Pakko olla upea – työelämä suosii kauniita ja sporttisia

6. Häpäiseminen salilla

Kaikki eivät ole sisäistäneet, että liikunta kuuluu jokaiselle.

7. Jatkuva viha

Eräs kommentoijista kertoi saaneensa kaksi vuorokautta vihapostia, kun oli kirjoittanut artikkelin siitä, että ihminen voi olla onnellinen, vaikkei pudottaisikaan painoaan.

8. Näkymättömyys

“99 prosentissa elokuvista ei ole lihavia ihmisiä, joten tunnet olosi näkymättömäksi”, kirjoittaa Lazarina T.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

PiP

Häpäisyä, solvaamista, hylkimistä… Tällaista kohtelua ylipainoinen joutuu oikeasti sietämään

Hienoa kun tästäkin aiheesta vihdoin uskalletaan puhua ihan aikuisen oikeesti! Itse ylipainoisena naisena nuo kokemukset ovat hyvin tuttuja. Kaupoilla ystävieni kanssa olen usein kokenut itseni ihmeen näkymättömäksi myyjien puhutellessa vain laihoja kavereitani. Ulkona syödessä ihmiset tuijottavat halveksivasti, kaupungilla jotkut huutelevat perään - kaiken kaikkiaan ihmiset kohtelevat käsittämättömän törkeästi. Lihavat ovat kuin vapaata riistaa solvauksille. Työnhausta nyt puhumattakaan......
Lue kommentti
Vierailija

Häpäisyä, solvaamista, hylkimistä… Tällaista kohtelua ylipainoinen joutuu oikeasti sietämään

Ylipainoiset ovat parhaimpia työntekijöitä: ovat tottuneet olemaan tuplasti pätevämpiä ja ahkerampia todistaakseen olevansa yhtä hyviä työntekijöitä kuin muut, eivät ole edenneet urallaan pelkällä silmäripsien räpyttelyllä, vaan rautaisella ammattitaidolla, ovat sairaslomalla huomattavasti muita vähemmän, ovat tunnollisia ja uskollisia työntekijöitä, loistavia tiimityöntekijöitä ja usein erittäin älykkäitä. Terv. Työnantaja
Lue kommentti

Courtney Cox kertoo, että voisi hankkia lapsen yli viisikymppisenä toisen naisen munasolun avulla.

Näyttelijä Courteney Cox, 53, kertoo New Beauty -sivuston haastattelussa haaveilevansa toisesta lapsesta.

– Tiedän, että se olisi hullua, mutta ehdottomasti tekisin sen, Courteney kertoo.

Courteneylla on ex-miehensä, näyttelijä David Arquetten, kanssa 13-vuotias Coco-tytär. Toisen lapsen hän haluaisi uuden kumppaninsa, kitaristi Johnny McDaidin, 40, kanssa.

– Minusta olisi ihanaa, jos minulla olisi vauva. Voisin tulla raskaaksi jonkun toisen munasolun avulla. Olisin yksi vanhemmista ihmisistä, jotka hankkisivat lapsia, mutta minusta olisi ihanaa saada lapsi Johnnyn kanssa.

Johnny on 13 vuotta nuorempi kuin Courteney. Ikäero on kuulemma jossain vaiheessa mietityttänyt.

”Aikaisemmin olin huolissani ikäerostamme. Nykyään ajattelen, ettei sillä ole mitään väliä.”

– Aikaisemmin olin huolissani ikäerostamme. Nykyään ajattelen, ettei sillä ole mitään väliä.

Courteneyn mukaan heidän suhteessaan tärkeintä on sisäinen kauneus.

– Jonkun toisen miehen kanssa voisi olla ongelma, että minä olen vanhempi. Mutta Johnnylle ulkoisilla tekijöillä ei ole merkitystä. Hän arvostaa kauneutta, mutta sisin on hänelle tärkeämpi. Pidän itsekin syvemmästä kauneudesta, mutta on Johnny mielestäni myös upea ja uskomattoman seksikäs, hän kertoo.

Lue myös: 53-vuotias Frendit-tähti rehellisenä kasvojen pistoshoitojen koukuttavuudesta: ”Näytin feikiltä”

Ikä ei ole este äitiydelle

Iltalehti kertoo, että Suomessa on viime vuosien aikana ollut vuosittain vain muutamia yli 50-vuotiaita synnyttäjiä.

Vaikka 53-vuotias synnyttäjä on tilastollinen harvinaisuus, yli 50-vuotiaana raskaaksi tuleminen ei ole missään mielessä mahdotonta.

Hiljattain esimerkiksi kansanedustaja Antti Lindtman, 34, ja hänen puolisonsa Kaija Stormbom, 54, kertoivat odottavansa perheenlisäystä.

– Nyt hartain toiveemme on käymässä toteen. Kaijan sisällä kasvaa pieni ihme. Meille on tulossa syksyllä vauva. Sanat eivät riitä kuvaamaan, kuinka kiitollisia ja onnellisia olemme, Antti kirjoitti Facebookissaan pari viikkoa sitten. Lue lisää täältä.

Ihanan seikkailun kuvauksissa ohjaaja Toivo Särkkä tuli itse näyttämään, miten oikein kuului pussailla.

IS TV-LEHTI: Pirkko Mannola, 78, muistaa hyvin Ihana seikkailu -elokuvan, jossa päärooleissa ovat hänen lisäkseen Ruth Snellman ja Stig Fransman. Elokuvan ohjasi 1960 Toivo Särkkä.

–Kun meillä oli Stig Fransmanin kanssa suutelukohtaus, Särkkä ilmoitti, että emme osaa mitään ja tuli näyttämään mallia, Mannola muistaa – ja huomauttaa, ettei hän ollut muutenkaan hyvä roolissaan.

Pirkko Mannola esittää elokuvassa morsianta, joka karkaa häistään. Mannola pohtii, että hän saattaa katsoa elokuvan nyt telkkarista nykyisen avopuolisonsa, jääkiekkovaikuttaja Göran Stubbin kanssa.

–Täytyy pakottaa hänet katsomaan, minähän olen siinä nuori ja hoikka! Mannola nauraa.

Mannolan elokuvaura alkoi 1959 Ville Salmisen ohjaamassa musiikkikomediassa Yks’ tavallinen Virtanen. Hänet oli valittu edellisenä vuonna Miss Suomeksi. Olipa hän tehnyt jo debyyttilevynkin ja keikkaillut Kullervo Linnan orkesterin solistina.

Seuraavat roolit hänellä olivat elokuvissa Iskelmäketju sekä Nina ja Erik, jossa yhdessä pääroolissa oli Tauno Palo.

–Tauno oli hurmaava. Kun roolihenkilöni piti haukkua hänet, menin tulipunaiseksi. Se onnistui vasta, kun katsoin ohjaaja Aarne Tarkasta. Niin sekaisin tyttö meni, Mannola nauraa.

Elokuva-Aitan äänestyksessä Pirkko Mannola valittiin kolmanneksi parhaaksi naisnäyttelijäksi. 1961 hän voitti äänestyksen.

–Se johtui vain siitä, että tulin jyrinällä ihmisten tietouteen. Olin kai jonkinlainen nuorisoidoli.

Kuukausipalkkainen elokuvanäyttelijä

1959 Pirkko Mannola teki Suomen Filmiteollisuuden kanssa kolmen vuoden sopimuksen kuukausipalkkaiseksi näyttelijäksi. Toivo Särkkä oli tarkan markan mies, joten näyttelijälle ei suotu lepoaikoja. Välillä Pirkko asui studion lähellä, muuten ei olisi ehtinyt nukkua.

–Keikkailin samaan aikaan, mutta nuorena jaksaa. Eipä niillä filmeillä rikastunut, palkkani oli 300–400 markkaa, Mannola muistelee.

–Elokuvien kritiikit olivat yleensä tyrmääviä, mutta ne saattoivat olla silti yleisömenestyksiä. Joskus kyllä masennuin kritiikeistä, Pirkko muistaa.

Kun Suomen Filmiteollisuus teki konkurssin 1965, Pirkko Mannola tunnettiin jo teatterinäyttelijänä. Hänen ensimmäinen teatteriroolinsa oli 1963 Lilla teaternissa. Häntä työllistivät myös tv-sarjat Sisarukset ja Kuten haluatte.

Isoin juttu oli En flicka i soppan -musikaalin päärooli Ruotsissa. Se oli supermenestys. Suomeen Tyttö sopassa -musikaali tuli 1969. Sen ohjasi Åke Lindman, jonka kanssa Pirkko oli juuri avioitunut. He olivat olleet pitkään salapari. Tytär Heidi syntyi 1978.

Ikä ei paina edelleenkään

Suuri suru Pirkko Mannolalle oli aviopuoliso Åken kuolema 2009. Mies kuoli 81-vuotiaana pitkällisen sairauden uuvuttamana. Mannola joutui surun keskellä koetukselle, sillä hän oli lupautunut mukaan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan. Sisukkaasti hän veti kuitenkin osuutensa kisassa ja tuli hopeasijalle.

Mannola yllätti tanssikisassa notkeudellaan, eikä ikä paina häntä edelleenkään.

Hänen viimeisin roolinsa oli vastikään Espoon kaupunginteatterin Äidinmaassa. Triokeikat Marjatta Leppäsen ja Vieno Kekkosen kanssa on kuitenkin lopetettu.

–Nyt juuri ei ole mitään töitä, Mannola kertoo hiukan kauhuissaan.

Elokuvaroolinkin hän tekisi mielellään. Vanhempana hän on ollut elokuvissa vain pienissä rooleissa.

–Nuorena jännitin kameraa, nyt osaisin olla paremmin kameran edessä, Mannola tietää.

Ihana seikkailu (1962), Yle TV1 KE 28.6. klo 13.00.

Sukupuolineutraaleille vessoille on suunniteltu Suomessa oma opasteensa.

Ylläoleva symboli on syytä painaa mieleen, sillä siitä tunnistaa tulevaisuudessa kaikille sopivat vessat ja pukuhuoneet. Symboli julkaistiin eilen kuvaamaan sukupuolineutraaleja tiloja, ja kuka tahansa voi ladata sen käyttöönsä Kulttuuria kaikille -palvelusta.

Sukupuolineutraaleista vessoista on keskusteltu Suomessa viime vuosien aikana useasti. Sukupuolesta riippumattomia wc-tiloja tarvitaan, jotta kenenkään ei tarvitsisi vessaan mennessä miettiä, mitä muut ajattelevat ja onko väärässä paikassa.

Lue myös: Saako Matti mennä töissä naisten vessaan?

Joillekin suomalaisille symboli saattaa olla jo tuttu. Sen suunnittelija Pekka Piippo kertoo Kulttuuria kaikille -blogissa, että symbolin tilasi alun perin Taiteen edistämiskeskus vuonna 2016, ja se on käytössä useammassa paikassa.

Eikö wc-teksti riitä?

Vaikka sukupuolineutraaleista vessoista käydystä kiivaasta keskustelusta voisi muuta päätellä, Suomi on itse asiassa pullollaan sukupuolineutraaleja vessoja. Esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa on hyvin usein wc:n ovessa pelkkä wc-kyltti, joten oikeastaan sukupuolineutraaleihin vessoihin totutaan lapsesta asti. 

”Hyvä opaste antaa varmuuden siitä, että olen toimimassa oikein.”

Pekka Piippo kertoo Kulttuuria kaikille -blogissa miettineensä, onko erillinen sukupuolineutraalin vessan merkki tarpeen, kun kerran kaikille sukupuolille tarkoitettuja vessoja on jo olemassa.

–Pohdimme asiakkaan kanssa, että pelkkä kirjainlyhenne ”wc” ei ehkä toimisi: jos tuollaisesta vessasta poistuva ihminen vaikuttaisi edustavan erilaista sukupuolta kuin minä, niin epäröisinkö sinne menoa? Hyvä opaste antaa varmuuden siitä, että olen toimimassa oikein, Piippo toteaa blogissa.

Uusi wc-symboli on jo nyt saanut runsaasti julkisuutta, mikä on siinä mielessä hyvä, että tuntemattomana uusi unisex-merkki voi sekin saada jonkun epäröimään, ollaanko tässä oikeassa vessassa.

Kaikki sukupuolet huomioitu

Kulttuuria kaikille -palvelusta voi ladata myös sellaisen wc-opasteen, jossa on mies- ja naishahmo. Se ei kuitenkaan vielä ihan riitä siihen, että vessa olisi sukupuolineutraali: siis sellainen, johon voi mennä miten tahansa sukupuolensa kokeva, ei vain nainen tai mies. 

Piipon suunnittelemasta symbolista on luettavissa ainakin nais- ja miessymbolit, ikuisuutta kuvaava merkki sekä rasti. Näin symboli ei edusta kaksijakoista sukupuolikäsitystä, jonka mukaan ihminen voi olla vain nainen tai mies. Piippo suunnitteli merkin yhteistyössä Setan kanssa.

– Tässä symbolissa oli Setan työryhmän mukaan huomioitu sekä kahden sukupuolen käsitys, näiden välissä oleva liukuvampi määritelmä, sukupuoltaan korjaavien kokema prosessi, että itsensä sukupuolettomiksi kokevat ihmiset.

Kulttuuria kaikille kertoo tiedotteessaan, että sukupuolineutraalien vessojen opaste on avuksi myös heille, jotka kokevat sukupuolensa yksiselitteisesti naiseksi tai mieheksi. Esimerkiksi esteettömän vessan sukupuolineutraalius on tärkeää, koska vammainen ja hänen avustajansa saattavat olla eri sukupuolta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

RAPU

Ole tietoinen rajoistasi. Älä ota tänään liian rennosti rahan kanssa, sillä törsääminen johtaa nopeasti ongelmiin. Pidä kiinni hyviksi havaituista metodeista.

 

LEIJONA

Tarkista pienellä printatut kohdat papereista. Erityisesti raha-asioissa on oltava tänään tarkkana. Älä laske ulkopuolisen avun varaan.

 

NEITSYT

Vaistosi osuu oikeaan ihmissuhteissa. Vanha tuttu menneisyydestä palaa elämääsi. Vältä ääripäitä kaikessa, mitä teet.

 

VAAKA

Tee kodistasi viihtyisä. Panosta siihen tarvittaessa rahallisesti. On tärkeää, että sinulla on turvallinen ja stressistä vapaa vyöhyke.

 

SKORPIONI

Ole rehellinen tunteistasi puhuessasi. Saat vastauksia kysymyksiisi pitkien etsintöjen jälkeen. Lyhyt maisemanvaihdos tekee hyvää.

 

JOUSIMIES

Tunteet heittelevät sinua tänään laidasta toiseen. Älä tee nopeaa ratkaisua, jos et ole varma tiedonlähteistäsi. Vaadi rehellisyyttä ja suoruutta.

 

KAURIS

Avaa mielesi uusille mahdollisuuksille. Kuuntele mielipiteitä ja tarinoita, joita kuulet ympäriltäsi. On aika muuttaa asennettasi.

 

VESIMIES

Kaikki ei mene aivan suunnitelmien mukaan. On tärkeää, että olet nyt muista riippumaton. Valitse tarkkaan, kenen neuvoja kuuntelet.

 

KALAT

Lähde liikkeelle tärkeän asian puolesta. Nyt ei ole aika istua ja pyöritellä peukaloita. Tapaat hmisen, joka tarjoaa sinulle uuden perspektiivin tilanteeseen.

 

OINAS

Älä hyppää harkitsematta mukaan uusiin kuvioihin vain jännityksen kaipuussa. Mieti tarkkaan, mitä haluat. Selvitä motiivisi itsellesi.

 

HÄRKÄ

Tarjoa apuasi niille, jotka sitä tarvitsevat. Pisteesi nousevat uuden ihmisen silmissä nopeasti. Ole tarkkana budjettisi kanssa.

 

KAKSONEN

Pidä tunteesi hallinnassasi. Suuntaa ajatuksesi sinne, missä työurakkaa on eniten. Älä odottele päivää pelastavia neuvoja tai ohjeita.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!