Jokaisella tulisi olla oikeus onneen – painoon katsomatta. Kuva: Shutterstock

Twitter-käyttäjät jakavat nyt avainsanalla #FatSideStories tarinoitaan siitä, miten epämiellyttävää kohtelua moni lihava joutuu kohtaamaan.

Millainen deittailumaailma on ylipainoiselle? Twitter-tili Your Fat Friendin mielestä ei kovinkaan mukavaa. Sen takia tilin pyörittäjä pyysi seuraajiaan jakamaan hastagilla #FatSideStories (vapaasti suomennettuna: lihavan puolen tarinoita) kamalimpia deittikokemuksiaan.

Muutamassa päivässä avainsanalla on jaettu runsaasti kertomuksia siitä, minkälaista lihavan elämä on. Kertomukset eivät liity ainoastaan deittailuun, vaan käyttäjät ovat rohkaistuneet kertomaan elämästään kaikessa laajuudessaan.

– Jotkut ajattelevat, että lihavat ansaitsevat mitä tahansa. Se mahdollistaa ylipainoisten kiusaamisen, häpäisyn, solvaamisen ja hylkimisen, hastagin perustanut Twitter-käyttäjä totesi BuzzFeedille sähköpostitse.

Ihmisten jakamat tarinat ovat sydäntäsärkeviä. Your Fat Friend -käyttäjätilin pyörittäjän mielestä se on kuitenkin hyvä asia, koska hastagin tarkoitus on kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon ennakkoluuloja ja epämiellyttävää kohtelua lihavat joutuvat sietämään.

Esimerkiksi tällaisia asioita ihmiset joutuvat ylipainon takia kohtaamaan:

1. Piinaavat ruokahetket

Erään Twitter-käyttäjän elämään kuuluu oleellisesti se, ettei hän uskalla syödä ravintoloissa muiden nähden. Mary Sweet puolestaan kirjoittaa joutuneensa kohtaamaan naureskelua ja ”en ihmettele, miten hän on joutunut tuohon tilanteeseen” -kommentteja, kun on tilannut hampurilaisen.  

2. Kauneuden vähätteleminen

”Koska lihavuus on TÄYSI synonyymi rumuudelle, ihminen ei voi olla kaunis ja lihava samaan aikaan”, Lottie L’Amour kirjoittaa.

Louis Peitzman puolestaan kertoo kuulleensa tuhat kertaa treffikumppaneiltaan virkkeen: ”Olisit niin söpö, jos pudottaisit vähän painoa.”

3. “Väärät” vaatteet

Eräs käyttäjä kertoo ihmisten tuijottavan häntä kuin ulkoavaruuden olentoa, kun hän pukee päälleen topin lämpimällä säällä.

4. Lääkärien kommentit

Helsingin Sanomat kirjoitti heinäkuussa lihavien kohtaamista ennakkoluuloista lääkärin pakeilla. Moni ylipainoinen on joutunut kokemaan huonoa kohtelua jo lapsena neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa, mutta myös aikuisena.

Yksi Twitter-käyttäjistä kertoi laihtuneensa 17 kiloa syömishäiriön takia. Se sai lääkärin kehumaan häntä sairaudesta huolimatta.

5. Työpaikkasyrjintä

Twitter-käyttäjä Giuliana kertoi pelkäävänsä työhaastatteluja, koska ylipaino vaikuttaa siihen, saako hän pestin.

Lue myös: Pakko olla upea – työelämä suosii kauniita ja sporttisia

6. Häpäiseminen salilla

Kaikki eivät ole sisäistäneet, että liikunta kuuluu jokaiselle.

7. Jatkuva viha

Eräs kommentoijista kertoi saaneensa kaksi vuorokautta vihapostia, kun oli kirjoittanut artikkelin siitä, että ihminen voi olla onnellinen, vaikkei pudottaisikaan painoaan.

8. Näkymättömyys

“99 prosentissa elokuvista ei ole lihavia ihmisiä, joten tunnet olosi näkymättömäksi”, kirjoittaa Lazarina T.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

PiP

Häpäisyä, solvaamista, hylkimistä… Tällaista kohtelua ylipainoinen joutuu oikeasti sietämään

Hienoa kun tästäkin aiheesta vihdoin uskalletaan puhua ihan aikuisen oikeesti! Itse ylipainoisena naisena nuo kokemukset ovat hyvin tuttuja. Kaupoilla ystävieni kanssa olen usein kokenut itseni ihmeen näkymättömäksi myyjien puhutellessa vain laihoja kavereitani. Ulkona syödessä ihmiset tuijottavat halveksivasti, kaupungilla jotkut huutelevat perään - kaiken kaikkiaan ihmiset kohtelevat käsittämättömän törkeästi. Lihavat ovat kuin vapaata riistaa solvauksille. Työnhausta nyt puhumattakaan......
Lue kommentti
Vierailija

Häpäisyä, solvaamista, hylkimistä… Tällaista kohtelua ylipainoinen joutuu oikeasti sietämään

Ylipainoiset ovat parhaimpia työntekijöitä: ovat tottuneet olemaan tuplasti pätevämpiä ja ahkerampia todistaakseen olevansa yhtä hyviä työntekijöitä kuin muut, eivät ole edenneet urallaan pelkällä silmäripsien räpyttelyllä, vaan rautaisella ammattitaidolla, ovat sairaslomalla huomattavasti muita vähemmän, ovat tunnollisia ja uskollisia työntekijöitä, loistavia tiimityöntekijöitä ja usein erittäin älykkäitä. Terv. Työnantaja
Lue kommentti

Vain elämää -ohjelmassa vietetään tänään Petra Garganon, 31, päivää. 

Tämän päivän jaksossa Petra kertoo muille artisteille tuntemuksista, joita soolouralle tähtääminen Tiktakin menestyksen jälkeen herätti. Hän myös kertoo, miltä uran aloittaminen ja kriittisten levyarvostelujen kohteeksi joutuminen jo nuorena tuntui.

– Se rakentaa sisälle tunteen, että mä en oo vaan tarpeeksi hyvä, Petra kertoo.

Kun Petra alkaa puhua riittämättömyyden tunteistaan, Samu Haber aloittaa keskustelun siitä, kuinka Petran sooloura ei ole tähän mennessä saavuttanut missään mielessä samanlaista suosiota kuin Tiktak.

– Se on aika kova juttu, että ensiksi olet tuolla Tuuleksi taivaanrantaa ja kaikki laulaa mukana. Sit, anteeksi kun sanon tämän, skidisti voisi kattoa jopa mahalaskuna sitä. Tuo on ollut varmasti ihan helvetin rajua, Samu sanoo.

Petra myöntää, että tilanne oli juurikin Samun kuvaama.

– On, ja sitä ei tajunnut silloin. En mä olettanut, että sama nousukiito jatkuu. Mä olin nimenomaan valmis laittaa ne työhanskat käteen, et nyt opetellaan kirjoittaa biisejä, Petra kertoo.

– Mun on oikeesti tarvinnut opetella olemaan kokonainen. Ehkä sekin liittyy siihen, että koen sellaista snadia alemmuuskompleksia istua tässä teidän taiteilijoiden edessä. Kun on tottunut olemaan yksi kuudesosa, pitää kuroa itseään kasaan ja opetella olemaan kokonainen, Petra jatkaa.

Keskustelun jälkeen Petra liikuttuu kertoessaan siitä, kuinka paljon asiasta puhuminen hänelle merkitsi

– Se oli kovin tunnustus mitä mä oon ehkä ikinä sanonu, siitä mitä mä teen ja rakastan. Kohta on 20 vuotta tätä hommaa täynnä ja toi oli isoin tunnustus. Se merkkaa ihan järkyttävän paljon.

Mr. Gaga on harvinaista herkkua, sillä siinä päästään ensimmäistä kertaa lähelle tanssija-koreografi Ohad Naharinia.

Taitava tanssija saa tanssimisen näyttämään helpolta, vaikka todellisuudessa se on kaikkea muuta. Se käy ilmi uudesta Mr. Gaga -dokumentista. Elokuvassa tirkistellään lähietäisyydeltä hikikarpaloita ja sitä, kuinka kaadutaan lattialle uudestaan ja uudestaan.

Mr. Gaga kertoo israelilaisesta Ohad Naharinista, yhdestä maailman tunnetuimmista koreografeista ja tanssijoista. Naharin on Tel Avivissa sijaitsevan Batsheva Dance Companyn taiteellinen johtaja ja Suomessa tuntemattomamman, mutta kotimaassaan suositun tanssimaisen gaga-liikekielen isä.

64-vuotias Naharin on tunnettu haastatteluiden välttelijä, eikä häneltä heru apua tanssiteoksiensa tulkitsemiseen. Jos Naharin vaikuttaa vaikealta persoonalta, käy Mr. Gagassa selväksi, että juuri sitä hän onkin.

Dokumenttiin on haastateltu tanssijoita. Yksi Naharinin varhaisten vuosien tanssiryhmään kuuluneista kertoo, kuinka joka harjoituksista joku lähti kotiin huutaen tai itkien – mutta palasi aina takaisin. Toinen taas kertoo, kuinka Naharinilla oli tapana huutaa tanssijoilleen tanssiesityksien aikana mutta yleisöltä piilossa.

Naharinin tanssiteoksista olisi ollut aineksia vaikka mihin.

Jos elokuvalta odottaa mahtipontisia tanssikohtauksia, joutuu pettymään. Vaikka siinä pääseekin kurkistamaan Naharinin tunnetuimpiin teoksiin arkistovideon kautta, dokumentti kertoo kuitenkin ihmisestä teoksiensa takana. Siitä, kuinka Naharin hakee itseään New Yorkissa mutta palaa lopulta takaisin Israeliin, löytää rakkauden ja menettää sen ja joutuu luopumaan unelmistaan tanssiakseen.

Valitettava totuus on, että vaikka Naharin ja hänen elämänsä on mielettömän kiinnostava, tänä aikana, kun kuka tahansa voi katsoa televisiosta Planeettamme Maan kaltaisia henkeäsalpaavan kauniita ja överisuurella budjetilla tehtyjä luontodokumentteja, ei Tomer Heymannin Mr. Gaga vain näytä tarpeeksi hyvältä. Se on sääli, sillä Naharinin tanssiteoksista olisi ollut aineksia vaikka mihin.

Katso traileri:

Mr. Gaga

***

Ensi-ilta 28.4.

Laitoitko elämäsi uusiksi? Kerro siitä meille – osallistujien kesken arvotaan palkinto.

Kirsi Salo kertoo torstaina ilmestyneessä Me Naiset -lehdessä päättäneensä lähteä Kolumbiaan etsimään helpompaa elämää ja elämään rahasysteemin ulkopuolella. Kyseessä on melkoinen muutos, sillä aiemmin Kirsi on työskennellyt muun muassa rahoitusalalla ja talousvalmentajana.

Kirsin päätös on herättänyt monenlaisia reaktioita. Osa ihailee, osa epäilee. Aika monella käy mielessä, josko omakin elämä kaipaisi suurta suunnanvaihdosta.

Yksi tapa pohtia muutosta on tutustua niiden tarinoihin, jotka ovat jo laittaneet elämänsä uusiksi – kerran tai jopa useammin. Kirsikin haluaa olla esimerkkinä muille muutosta miettiville. 

– Nyt näytän omalla esimerkilläni, ettei elämän muuttaminen niin vaikeaa ole, hän sanoo Me Naisille. 

Kerro tarinasi ja voita kirja

63-hehtaarisen kolumbialaisen maapalan ostaminen ei ole ainoa tapa muuttaa elämän suuntaa. Siksi haluamme kertoa muidenkin elämänsä muuttaneiden kokemuksista.

Oletko sinä tehnyt suuria muutoksia elämässäsi? Mikä sysäsi sinut muutokseen, ja mitä sen jälkeen tapahtui? Kirjoita kokemuksistasi osoitteeseen viivi.aaltovesi(at)sanoma.com. Kokoamme vastauksista jutun.

Osallistuneiden kesken arvotaan Elena Ferranten Uuden nimen tarina -romaaneja, joten liitä halutessasi mukaan osoitteesi. 

Tosi-tv-ohjelmassa naimisiin menneet Tiina ja Samuel aikovat uusia vihkivalansa kesällä, kertoo MTV.

Ensitreffit alttarilla -ohjelma yhdisti Tiinan ja Samuelin vajaa vuosi sitten. He avioituivat sokkona ja etenivät suhteessaan nopeasti, muun muassa avaten yhteisen pankkitilin jo toisen päivän yhdessäolon jälkeen.

Ohjelmassa näytettiin myös, kuinka Samuel muutti häiden jälkeen asumaan Tiinan luokse Vantaalle. MTV:n mukaan pari asuu tällä hetkelläkin yhdessä Tikkurilassa ja suunnitteleE vihkivalansa uusimista.

Ennen hääjuhliaan Tiinalla ja Samuelilla on kuitenkin suuri tavoite jumpattavanaan: he haluavat mahtua niihin hääasuihin, joita he käyttivät ohjelmassakin.

– Mehän päätimme, että pukeudumme niihin samoihin asuihin, missä menimme ensimmäisen kerran naimisiin viime kesänä, Tiina sanoo MTV:n haastattelussa.

– Nyt vain haasteena on se, että emme kumpikaan mahdu niihin. Kohta täytyy varmaan ruveta jääpaladieetille, koska nyt todella kävi niin, että rakas meistä molemmista tuli pullukoita.

”Kohta täytyy varmaan ruveta jääpaladieetille, koska nyt todella kävi niin, että rakas meistä molemmista tuli pullukoita.”

Tiinan mukaan he aikovat juhlia ystäviensä kanssa toisissa kesähäissään aamuun saakka. Tällä kertaa häävieraatkin tietävät, kenen juhliin he ovat tulossa.

– Tarkoituksenamme on järjestää ystäville ja sukulaisille hyvät bileet, joissa olemme itse mukana alusta loppuun saakka. Kutsut on jo lähetetty. Nyt vielä mietitään menua ja ohjelmaa.