Jokaisella tulisi olla oikeus onneen – painoon katsomatta. Kuva: Shutterstock

Twitter-käyttäjät jakavat nyt avainsanalla #FatSideStories tarinoitaan siitä, miten epämiellyttävää kohtelua moni lihava joutuu kohtaamaan.

Millainen deittailumaailma on ylipainoiselle? Twitter-tili Your Fat Friendin mielestä ei kovinkaan mukavaa. Sen takia tilin pyörittäjä pyysi seuraajiaan jakamaan hastagilla #FatSideStories (vapaasti suomennettuna: lihavan puolen tarinoita) kamalimpia deittikokemuksiaan.

Muutamassa päivässä avainsanalla on jaettu runsaasti kertomuksia siitä, minkälaista lihavan elämä on. Kertomukset eivät liity ainoastaan deittailuun, vaan käyttäjät ovat rohkaistuneet kertomaan elämästään kaikessa laajuudessaan.

– Jotkut ajattelevat, että lihavat ansaitsevat mitä tahansa. Se mahdollistaa ylipainoisten kiusaamisen, häpäisyn, solvaamisen ja hylkimisen, hastagin perustanut Twitter-käyttäjä totesi BuzzFeedille sähköpostitse.

Ihmisten jakamat tarinat ovat sydäntäsärkeviä. Your Fat Friend -käyttäjätilin pyörittäjän mielestä se on kuitenkin hyvä asia, koska hastagin tarkoitus on kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon ennakkoluuloja ja epämiellyttävää kohtelua lihavat joutuvat sietämään.

Esimerkiksi tällaisia asioita ihmiset joutuvat ylipainon takia kohtaamaan:

1. Piinaavat ruokahetket

Erään Twitter-käyttäjän elämään kuuluu oleellisesti se, ettei hän uskalla syödä ravintoloissa muiden nähden. Mary Sweet puolestaan kirjoittaa joutuneensa kohtaamaan naureskelua ja ”en ihmettele, miten hän on joutunut tuohon tilanteeseen” -kommentteja, kun on tilannut hampurilaisen.  

2. Kauneuden vähätteleminen

”Koska lihavuus on TÄYSI synonyymi rumuudelle, ihminen ei voi olla kaunis ja lihava samaan aikaan”, Lottie L’Amour kirjoittaa.

Louis Peitzman puolestaan kertoo kuulleensa tuhat kertaa treffikumppaneiltaan virkkeen: ”Olisit niin söpö, jos pudottaisit vähän painoa.”

3. “Väärät” vaatteet

Eräs käyttäjä kertoo ihmisten tuijottavan häntä kuin ulkoavaruuden olentoa, kun hän pukee päälleen topin lämpimällä säällä.

4. Lääkärien kommentit

Helsingin Sanomat kirjoitti heinäkuussa lihavien kohtaamista ennakkoluuloista lääkärin pakeilla. Moni ylipainoinen on joutunut kokemaan huonoa kohtelua jo lapsena neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa, mutta myös aikuisena.

Yksi Twitter-käyttäjistä kertoi laihtuneensa 17 kiloa syömishäiriön takia. Se sai lääkärin kehumaan häntä sairaudesta huolimatta.

5. Työpaikkasyrjintä

Twitter-käyttäjä Giuliana kertoi pelkäävänsä työhaastatteluja, koska ylipaino vaikuttaa siihen, saako hän pestin.

Lue myös: Pakko olla upea – työelämä suosii kauniita ja sporttisia

6. Häpäiseminen salilla

Kaikki eivät ole sisäistäneet, että liikunta kuuluu jokaiselle.

7. Jatkuva viha

Eräs kommentoijista kertoi saaneensa kaksi vuorokautta vihapostia, kun oli kirjoittanut artikkelin siitä, että ihminen voi olla onnellinen, vaikkei pudottaisikaan painoaan.

8. Näkymättömyys

“99 prosentissa elokuvista ei ole lihavia ihmisiä, joten tunnet olosi näkymättömäksi”, kirjoittaa Lazarina T.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

PiP

Häpäisyä, solvaamista, hylkimistä… Tällaista kohtelua ylipainoinen joutuu oikeasti sietämään

Hienoa kun tästäkin aiheesta vihdoin uskalletaan puhua ihan aikuisen oikeesti! Itse ylipainoisena naisena nuo kokemukset ovat hyvin tuttuja. Kaupoilla ystävieni kanssa olen usein kokenut itseni ihmeen näkymättömäksi myyjien puhutellessa vain laihoja kavereitani. Ulkona syödessä ihmiset tuijottavat halveksivasti, kaupungilla jotkut huutelevat perään - kaiken kaikkiaan ihmiset kohtelevat käsittämättömän törkeästi. Lihavat ovat kuin vapaata riistaa solvauksille. Työnhausta nyt puhumattakaan......
Lue kommentti
Vierailija

Häpäisyä, solvaamista, hylkimistä… Tällaista kohtelua ylipainoinen joutuu oikeasti sietämään

Ylipainoiset ovat parhaimpia työntekijöitä: ovat tottuneet olemaan tuplasti pätevämpiä ja ahkerampia todistaakseen olevansa yhtä hyviä työntekijöitä kuin muut, eivät ole edenneet urallaan pelkällä silmäripsien räpyttelyllä, vaan rautaisella ammattitaidolla, ovat sairaslomalla huomattavasti muita vähemmän, ovat tunnollisia ja uskollisia työntekijöitä, loistavia tiimityöntekijöitä ja usein erittäin älykkäitä. Terv. Työnantaja
Lue kommentti

Pilvi ”Aina Inkeri Ankeinen” Hämäläinen on nykyään niin täystyöllistetty, että oikein odottaa hetkeä hengähtää.

Pilvi Hämäläinen voitti kaksi viikkoa sitten Putouksen Aina Inkeri Ankeinen -hahmollaan. Näyttelijän elämä on ollut voiton jälkeen kiireistä.

– Olen tehnyt hahmokeikkoja, ja muitakin uusia työjuttuja on tullut. Olen oikein odottanut, että tulisi tyhjiö, eikä hetkeen tapahtuisi mitään ja saisin huoahtaa.

Ohjelma nosti Pilvin yhdeksi maan kiinnostavimmista näyttelijöistä. Tänään hän juhlii Jussi-gaalassa alan huippujen kanssa.

Menestykseen mutkan kautta

Pilvi ei ikinä päässyt Teatterikorkeakouluun, joten hän on edennyt alalle muuta kautta. Hän on rahoittanut dramaturgian opintojaan ja haavettaan erilaisilla töillä. Pilvi on hoitanut vanhuksia, työskennellyt feissarina ja leikannut ruohoa. Viime vuosina hän on työskennellyt Ryhmäteatterin kahvilassa.

– Olen elättänyt itseäni välillä näyttelijäntöillä. Tilanne on nyt tietysti helpompi, kun töitä on paljon, eikä tarvitse miettiä niin paljon rahaa.

Pilvi haluaa lähettää kohtalotovereilleen terveisiä:

– En ikinä suostunut luopumaan unelmastani näytellä.

Timo Lavikainen sijottui Putouksessa kolmanneksi. Hän kuvaa keväällä kolmea eri elokuvaa. Hänkään ei ole vältellyt hiljaisina näyttelijäkausina muita töitä. – Olen tehnyt lyhyet pätkät töitä raksalla. En ikinä arvota töitä paremmiksi tai huonommiksi. Tietysti elokuvia on hauskempi tehdä.
Timo Lavikainen sijottui Putouksessa kolmanneksi. Hän kuvaa keväällä kolmea eri elokuvaa. Hänkään ei ole vältellyt hiljaisina näyttelijäkausina muita töitä. – Olen tehnyt lyhyet pätkät töitä raksalla. En ikinä arvota töitä paremmiksi tai huonommiksi. Tietysti elokuvia on hauskempi tehdä.

 

Jannika B haluaa olla hänen ja Toni Wirtasen tyttärelle esimerkkinä siitä, että ulkoiset asiat eivät ole olennaisia.

Toni ja Jannika Wirtanen ovat yksi Jussi-gaalan näyttävimmistä pariskunnista. Kutsu tuli Jannikalle yllätyksenä.

– Toni sanoi eilen puolen päivän aikaan, että muistinhan sanoa sinulle, että menemme huomenna Jussi-gaalaan? No ei ollut muistanut.

Jannika löysi illan iltapukunsa lopulta omasta vaatekaapista. Mekko on seitsemän vuoden takainen ostos Gina Tricot -myymälästä, jossa Jannika oli tuolloin myymäläpäällikkönä. Asusteena on äidin 1980-luvun vyö.

Maailman söpöimmät korvat

Jannika  on nähty viime aikoina gaaloissa hiukset kiinni. Tämä on hänelle isompi asia kuin ulkopuolinen saattaa arvella. 

Jannika kertoi Emma-gaalan yhteydessä Instagram-tilillään, että hän on hävennyt korviaan ja kaulassaan olevaa vitiligoa. Koulussa häntä kiusattiin näistä kahdesta asiasta, ja siksi hänet on nähnyt useammin hiukset auki. 

”Jokaisella on mörkönsä kaapissa, pienemmät tai isommat.”

Kun Jannika ymmärsi, että hänen 1,5-vuotiaalla Martta-tyttärellä on samanlaiset korvat, ne olivat hänestä maailman söpöimmät. Hän toivoo, ettei tytär ikinä piilottelisi korviaan.

– Haluan olla omalle tyttärelleni esimerkkinä siitä, että ulkoiset asiat eivät ole olennaisia. Emme edes kiinnittäisi niihin huomiota, jos muut eivät niistä meille huomauttelisi. 

Jokaisella on mörkönsä 

Toni arvelee, että heidän tyttärensä on niin vahvatahtoinen, että tämä ei tule pienistä välittämään.

– Tai jokainen meistä kipuilee tavallaan ja jokaisella on mörkönsä kaapissa, pienemmät tai isommat. Tänne synnytään ja sitten loppuelämä yritetään tappaa omia perkeleitä. Olen onnellinen, että Jannika saa tapettua omiaan. Ja yleisesti on ikävää, että ihmisillä on omaan kehoon liittyviä epävarmuuksia. Näihin nahkoihin kuitenkin synnymme, Toni sanoo.

Tällä hetkellä vanhemmat ihailevat tytön uusia taitoja.

–Hän menee peilin eteen ja sanoo wautsiwau! Puhe kehittyy koko ajan. Eilen hän sanoi täydellisesti neljän sanan lauseen: mummo heittää pallon Martalle.

Emma-gaalassa Jannika edusti yksin, sillä Toni jäi hoitamaan kotiin kipeää tytärtä. Nyt pari halusi tulla gaalaan juhlistamaan kotimaista elokuvaa, vaikka Apulanta-elokuva ei ole ehdolla.

– Elokuvassa käytettiin kokonaan uudenlaista elokuvan tekemisen kulttuuria. Mitä vähemmän kangistutaan kaavoihin, sitä enemmän ala menee eteenpäin. Elokuva oli viime vuoden kohutuin, ihmettelen, miksi se ei ollut ehdolla, Toni sanoo.

 

Vihdoin saamme valkokankaalle miellyttävän näköisen alienin. Leffa keskittyy kuitenkin mässäilemään väkivallalla ja pelottelemaan avaruudesta löytyvällä älyllisellä elämällä.

Joukko kansainvälisen ISS-avaruusaseman tiedemiehiä (muun muassa Jake Gyllenhaal ja Ryan Reynolds) saa kauan odotetun näytteen Marsista. Näyte on läpimurto ja todistaa kiistattomasti, että muualtakin kuin Maasta löytyy elämää. Laboratoriossa elämä alkaa kehittyä ja kasvaa ja se nimetään Calviniksi. Suloisesta löytämisen riemusta ja innosta päästään pian toisiin tunnelmiin, kun käy ilmi, ettei Calvin pidä tutkituksi tulemisesta, vaan haluaa taistella elintilastaan. ISS:stä tulee Calvinin ja ihmisten taistelutanner, eikä raa’alta väkivallalta vältytä.

Viime vuosina on nähty monia avaruusdraamoja, kuten Gravity, Interstellar, Yksin Marsissa. Niiden jälkeen on virkistävää, että tuore scifielokuva ottaa taas askeleen takaisin sinne, missä avaruus ja sen tuntematon elämä on jotain pelottavaa. Tässä asetelmassa on jotain tuttua ja nostalgista, mutta toisaalta taas uutta pehmojen tieteiselokuvien jälkeen. Vaikka mitään täysin uutta ja raikasta Life ei kyllä tarjoa.

Vihdoinkin hyvännäköinen alien

Elokuvassa on häivähdys 90-luvun kauhuleffa-aarretta Viimeistä horisonttia, ja se palveleekin parhaiten niitä, joilla on jonkinlainen himo tieteisfiktioon ja kauhuun. Elokuvassa vielä flirttaillaan katsojan kanssa viittaamalla kasariklassikkoon, kauhuleffa Re-Animatoriin.

Jotain hienostunutta Lifessakin kuitenkin on: nimittäin Calvin. Jos vieras älykäs elämä on näyttänyt tätä ennen joko limaa tippuvalta niljakkeelta Alienien tapaan tai valoa hohkaavalta honkkelilta, Calvin näyttää ihan hyvältä ja miellyttävältä, jopa uskottavalta. Kauhun lisäksi katsoja voi vielä keskittyä vaikkapa miettimään sitä, kuinka eri tavalla jokainen miehistön jäsen suhtautuu Calviniin tai mikä elokuvan vähän liiankin yksinkertainen opetus lopulta on.

Lifen ohjaajan Daniel Espinosan edellinen elokuva Child 44 oli muuten sellainen floppi, ettei sitä otettu esimerkiksi Suomessa edes elokuvateattereihin asti. Ehkä Life muistuttaakin enemmän ohjaajan aiempaa elokuvaa Rahalla saa, joka oli hyvin viihdyttävä ja piti otteessaan.

Katso traileri:
 

Life

***

Ensi-ilta 24.3.

 

Ruotsin hoviin on tulossa taas uusi vauva. Testaa odotellessa, tunnistatko vauvakuvista Victorian ja Danielin, Madeleinen ja Chrisin sekä Carl Philipin ja Sofian perilliset!