Tältä pokémon-metsästys näyttää Kanadassa. Kuva: Reuters
Tältä pokémon-metsästys näyttää Kanadassa. Kuva: Reuters

Diginatiivit kymmenvuotiaat ovat juosseet jo viikon Pokémonien perässä, mutta monelle aikuiselle peli ei olekaan auennut hetkessä. Tällä tietopaketilla Pokémonit ovat nopeasti hallussa.

Lauantaina Suomessakin julkaistu Pokémon Go -peli niittää jatkuvasti enemmän suosiota. Julkaisunsa jälkeen sovellus on noussut Applen AppStoren ilmaisten sovellusten top-listan kärkeen. Yhdysvalloissa ja Australiassa Pokémon Go -sovelluksesta on tullut paikoitellen jopa ladatumpi kuin Tinderistä.

Lue myös: Pokémon Go on aiheuttanut myös parisuhdeongelmia ja pelkotiloja

Sovellusta ladattiin sen lanseeraamispäivänä niin tiuhaan, että pelin käyttäminen takkuili lukuisilla pelaajilla.

Miten tämän hetken kuuminta hittipeliä pelataan? Selvitimme.

Tästä pelissä on kyse:

Pokémon Go on kännykkäpeli, joka käyttää hyväkseen puhelimen sijaintitietoja. Siinä pelaaja kävelee reaalimaailmassa paikasta toiseen virtuaalihahmojen, pokémonien, perässä. Pelissä on tarkoitus napata ja kouluttaa luonnossa näkymättömiä, mutta kännykän ruudulla varsin eloisia pikkuveijareita älypuhelimen kameran avulla.

Peli käyttää pohjanaan Google Maps -karttasovellusta. Sovellus kertoo gps-tietojen avulla pelille pelaajan sijainnin ja seuraa pelaajan liikkeitä reaaliajassa. Pohjatietoja on kerätty myös Nianticin, eli pelin julkaisseen firman, aiemmasta pelistä Ingressistä. Myös se perustuu virtuaalitodellisuuteen.

Aloittaminen:

Mene puhelimesi sovelluskauppaan ja lataa peli. Pelin saa Android-laitteisiin Google play -kaupasta ja iPhoneen AppStoresta. Peliä ei ole vielä saatavilla Windows-puhelimille.

Lataaminen ja pelaaminen on ilmaista, mutta pelin sisällä on mahdollista tehdä ostoja. Niiden avulla pelissä voi edetä nopeammin.

Tällä hetkellä pelistä on olemassa ainoastaan englanninkielinen versio.

Pelaaminen:

Pelin ideana on kerätä kokemuspisteitä, jotka nostavat pelaajan tasoa. Pisteitä kertyy pokémoneja nappaamalla ja kehittämällä. Lisäksi niitä saa, kun onnistuu saamaan munan kuoriutumaan. Myös pokésalilla treenaaminen, vastustajasalin pokémonien voittaminen ja vieraileminen pokéstopeilla kerryttävät pisteitä.

Käytännössä pelaaminen tapahtuu kävelemällä ympäriinsä sisällä ja ulkona. Oleellinen osa pelaamista on myös muiden ihmisten kohtaaminen kadulla. Pokémonien metsästäminen on hauskempaa porukassa. Ja tietenkin pokémonien välisiin taisteluihin tarvitaan muita ihmisiä.

Mikä ihmeen professori? Pelin alussa pelaaja tutustuu professoriin, eli oman alueensa pokémoneksperttiin. Hän ohjaa pelaajaa ensimetreillä ja antaa aloituspokémonin.

Miten löydän pokémonin? Pokémoneja etsitään kävelemällä paikasta toiseen. Kun pelaaja löytää pokémonin, puhelin värisee ja hahmo ilmestyy kartalle. Kun hahmoa napsauttaa, pelaaja pääsee pelin käyttämään lisätty todellisuus -tilaan (augmented reality). Tässä tilassa peli sijoittaa puhelimen kameraa käyttämällä hahmon ympäristöön. Kun pokémon näkyy ruudulla, pelaaja voi yrittää napata hahmon.

Missä kaikkialla pokémoneja voi olla? Käytännössä missä vain. Pokémonit viihtyvät eniten tiheästi asutuilla alueilla. Pokémoneja on eniten paikoissa, joissa on pokéstopeja ja pokémonsaleja. Niitä löytää helpoiten kaupunkien keskustoista, yliopistoalueilta, puistoista ja nähtävyyksien liepeiltä. Hahmoja voi löytää myös sisätiloista. Joskus pokémon voi lymyillä jopa kodin nurkassa.

Miten nappaan pokémonin? Ota pokepallostasi kiinni sormella ja odota, kunnes pokémonin kohdalla oleva rengas pienenee. Kun se on pienimmillään, heitä (eli liikuta sormea)! Kaikkia pokémoneja ei ole yhtä helppo napata kiinni. Eri värit kertovat, kuinka haasteellinen yksilö on. Vihreät hahmot ovat helppoja – keltaisten ja punaisten kanssa saa jo nähdä vaivaa.

Mistä tiedän, onnistuiko nappaus? Jos pokémonin saa kiinni palloonsa tai se karkaa, pelaaja palaa karttanäkymään jatkamaan pokémon-metsästystään.

Miten liityn tiimiin? Pelissä on kolme erilaista tiimiä, ja pelaaja kuuluu yhteen niistä. Oma tiimi valitaan, kun saavuttaa pelissä tason viisi.

Mitä pokémonsaleissa tehdään? Saleissa koulutetaan jo napattuja pokémoneja tai otellaan vastustajatiimin pokémoneja vastaan. Jokainen sali on yhden tiimin hallussa kerrallaan. Sen voi yrittää vallata omalle tiimilleen voittamalla vastustajasalin kaikki pokémonit. Voiton jälkeen kaikki omat pokémonit sijoitetaan tyhjentyneeseen saliin.

Mikä on pokéstop? Pokéstopeilta saa kerättyä pelissä oleellisia poképalloja ja potioneita, joilla voi parantaa saliotteluissa loukkaantuneita pokémoneja. Pokéstopeilta saa pokémonin munia. Munat kuoriutuvat, kun pelaaja kävelee tarpeeksi. Yhden munan eteen on tepasteltava joko 2, 5 tai 10 kilometriä.

Mitä ovat stardust (tähtipöly), candy (karkki) ja lure (houkutus)? Stardust on ainetta, jota kerääntyy, kun pokémoneja napataan. Sitä voi käyttää pokémonin hyökkäystason nostamiseen, eli pokémonin vahvistamiseen. Candy on esine, joita saa pokémoneja napatessa ja silloin, kun niitä siirtää professorille. Sitä käytetään pokémonin kehittämiseen ja hyökkäystason vahvistamiseen. Lure on esine, jonka voi aktivoida millä tahansa pokéstopilla. Sen avulla luokseen voi houkutella tavallista enemmän pokémoneja. Esine on aktiivinen puoli tuntia.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Älyvapaata tosiaan

Haluatko villitykseen mukaan? Näin pääset Pokémon Go -pelissä helposti alkuun

Vierailija kirjoitti: Todella älyvapaata touhua. Piruuttaan latasin pelin sovelluskaupasta, mutta ei siitä Erkkikään tajua, mitä siinä pitäisi tehdä. Poistin täysin turhana. Pitäkää tunkkinne ja väistelkää autoja, näprääjät! Ja ennenkaikkea: HANKKIKAA ELÄMÄ!!! Mutta hauskaa! En minäkään sitä sen kummemmin osaa käyttää, mutta ekan hahmon sain töistä ja toisen kotipihalla. Ja minulla on elämä, kuten varmasti muillakin pelaajilla. Pitihän tätä koittaa vaikka olenkin jo 46 vuotias nainen. Kaiken ei...
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Hienosäätö arkirutiineihisi olisi paikallaan. Ota esille asiat, joihin et ole tyytyväinen. On aika laatia kauaskantoisia suunnitelmia.

 

NEITSYT

Älä lipsu liiallisuuksiin. Janoat muutoksia, mutta rajansa kaikella. Saatat joutua katumaan turhan radikaalia päätöstäsi lähitulevaisuudessa.

 

VAAKA

Avaudu ja kerro toiveistasi. Kukaan ei näe kuoresi alle, ellet rohkaistu puhumaan. Valitse positiivinen asenne ja ylläty iloisesti seurauksista.

 

SKORPIONI

Tunteesi risteilevät laidasta laitaan tänään. Vältä keskustelunaiheita, jotka ovat sinulle automaattisia sytykkeitä. Nyt ei ole hyvä hetki yhteenotoille.

 

JOUSIMIES

Maisemanvaihdos avaa silmäsi. Hankkiudu sinua eteenpäin potkivien ihmisten seuraan ja kulje saamasi energian mukana. Muutokset ovat tervetulleita.

 

KAURIS        

Haluat nähdä muutoksia, eikä kärsivällisyytesi ole huipussaan. Pidä budjettiasi silmällä. Muista myös kysellä lähipiirisi mielipiteitä ennen suuren päätöksen tekemistä.

 

VESIMIES

Ihmissuhteet kiilaavat tärkeysjärjestyksessä nyt kaiken muun edelle. Ole valmis tekemään kompromisseja ollaksesi rakkaalle ihmiselle mieliksi.

 

KALAT

Varaa päivästä aikaa itsellesi. On aika miettiä, mitä todella tarvitset. Luova ja rentouttava puuhastelu on parasta, mitä voit nyt keksiä.

 

OINAS

Suunnitelmiisi ilmaantuu yllätyskäänteitä, joista saat lisäintoa. Inspiroidut nyt nopeasti. Pidä varasi, sillä päivä voi sisältää pieniä tapaturmia.

 

HÄRKÄ

Älä hyppää mukaan mihin tahansa seikkailuun vain jännityksen toivossa. Pidä huolta itsestäsi ja jaksamisestasi. Tee fiksuja, hyvinvointiasi edistäviä päätöksiä.

 

KAKSONEN

On aika kääriä hihat ja tehdä jotain kodin ilmapiirille. Uudistukset ja suora puhe ovat paikallaan. Tärkeintä on, ettet lykkää mitään tuonnemmaksi.

 

RAPU

Älä kiirehdi raha-asioissa. Nyt kannattaa miettiä tarkkaan, onko sinulla varaa lainata kaverille. Ensivaikutelmat voivat pettää.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Osa Anna-Leena Härkösen ja Riku Korhosen kavereista jaksaa toisinaan yhä ihmetellä parin asumismuotoa. 

Kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta, mutta eivät ole ikinä asuneet yhdessä.

– Elämme kumpikin omaa arkeamme, yhteistä arkea meillä ei käytännössä ole: emme ole nähneet toisiamme vaikka imuroimassa. Joskus olen pessyt Anna-Leenan ikkunat ja hän on siivonnut keittiöni, Riku kertoi torstaina Otavan syksyn avajaistilaisuudessa.

”Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja.”

Molemmat ovat tyytyväisiä nykyiseen järjestelyyn. Anna-Leena painottaa, että hän ei kaipaa yhtään pikkulapsiaikojen ruuhka-arkea ja yhteisasumista. Hänen poikansa on jo täysi-ikäinen.

– Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja. Kun tapaamme, meidän tarvitsee suoriutua vain toisistamme. Tietenkin siihen liittyy vahvasti se, ettei meillä ole yhteisiä tai pieniä lapsia, johon liittyisi velvoitteita.

Kerran viikossa

Pari tapaa usein viikonloppuisin, tai kun molempien kalentereissa on sopiva rako, yleensä kerran viikossa. Riku asuu Turussa, mutta on viettänyt viime keväästä enemmän vapaita Anna-Leenan luona Helsingissä. 

”Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita.”

Pari arvelee, että asumismuoto herättää ihmisissä ihmetystä, koska yhteisasuminen on vielä yhteiskunnassa jonkunlainen normi.

– Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita. Kun on vahvoja oletuksia, miten asioiden tulisi olla ja on vaikea toimia toisin, vaikka se voisi sopia itselle. Kun opetin yliopistossa, minulla oli kerran oppilas, jonka kumppani asui Japanissa. Minusta se kuulosti haastavalta, Riku sanoo.

Pari uskoo, että tulevaisuudessa useampi aikuinen pari saattaa valita erillään asumisen.

”Aamulla juomme myrtseinä kahvia.”

– Olen nyt huomannut, että nousussa on maailmalla trendi, että lapsettomat ihmiset asuvat erillään, Anna-Leena toteaa.

Kirjailijapari osaa arvostaa myös työrauhaa, jonka järjestely mahdollistaa. Puolivahingossa heidän julkaisutahtinsa on mennyt lomittain. Anna-Leenalta ilmestyi kesän alussa kirja ja Riku kirjoittaa parhaillaan seuraavaa. He arvelevat, että heidän suhteensa ei ole järjestelyllä arkipäiväistynyt.

– Paitsi aamuherätykset ovat aina arkisia. Aamua ei voi naamioida, illat ovat vapautuneita ja riehakkaita, mutta aamulla juomme myrtseinä kahvia, Riku kertoo.
 
 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Anssi Kela. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyt muusikko pyytää some-kommentoijilta kunnioitusta kaikkia kohtaan. 

Muusikko Anssi Kela julkaisi eilen Facebookissaan kuvan Turun kauppatorista. Kuvan alla muusikko kirjoitti seuraavasti:

– Näin torin kulmassa ruumispussin ja raskaasti aseistautuneet poliisit. Tunnelma torilla oli kuitenkin tuossa vaiheessa rauhallinen. Nyt poliisi on tyhjentänyt torin, kuva hotellihuoneeni ikkunasta. Kamala tapaus. Maailma on sairas, ei tähän oikein muuta voi sanoa.

Asiasta kirjoitti eilen esimerkiksi Iltalehti.

”Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa.”

Tänään Anssi julkaisi aiheesta uuden päivityksen, jossa kertoo, että on joutunut poistamaan edellisen päivityksensä rasististen kommenttien vuoksi.

– Olen saanut kuulla olevani tapahtumiin osasyyllinen, koska olen mm. esiintynyt rasisminvastaisessa mielenosoituksessa. On tullut yksityisviestejä, joissa minua syytetään murhaajaksi. Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa. Tällaiset kommentit olen pyrkinyt heti poistamaan. Sivullani on aina ollut lupa esittää mielipiteitä, jotka eriävät omistani. Raja kulkee uhkausten esittämisessä.

Muusikko toteaa, että kommenttien lukeminen on surullista. Hän toivoo, että uuden postauksen jälkeen ihmiset osaisivat käyttäytyä paremmin.

– Poistan tämän julkaistuani eilisen postaukseni ja kaikki sen kommentit. Ne eivät edistä mitään hyödyllistä. Voitaisiinko tämän kirjoituksen alla yrittää kohdella toisiamme hieman kunnioittavammin? hän peräänkuuluttaa.

”Ei ole sinun vika”

Monet uuden postauksen kommentoijista ovat todenneet, että Anssin aiemmin saamat kommentit ovat järkyttäviä ja kaikin puolin tarpeettomia.

– [Tapahtunut] ei ole sinun, eikä yhdenkään artistin vika. Päinvastoin, artistit ovat aina ensimmäisenä ottamassa osaa suruun ja laulamassa hyvää henkeä moisten ikävien tapahtumien jälkeen, eräs kommentoi päivityksen alla. 

– Loistava kirjoitus Anssi. Toivottavasti muutkin suhtautuisivat yhtä fiksusti asiaan. Vihan lietsominen ja rumat puheet eivät auta ketään. Kaikkea hyvää sinulle, toinen kommentoija totesi.

Lue Anssin koko postaus joko hänen kaikille julkiselta Facebook-sivultaan tai tästä alta: 

Juttua muokattu 18.8.2017 klo 15.51: Lisätty päivityksen alla kirjoitettuja kommentteja.