Njääh, unohda se laihduttamislupaus. Kuva: Shutterstock

Jos hairahduit näihin klassikkolupauksiin, viilaa tavoitteesi realistisemmiksi muutamalla kikalla.

Nopeimmat meistä ovat jo ehtineet huomata, etteivät uudenvuodenlupaukset taida pitää tänäkään vuonna. Onneksi Refinery29-sivusto neuvoo, miten jo tehdyistä lupauksista voi muokata toteuttamiskelpoisia.

Vanha lupaus: Laihdun viisi kiloa

Uusi versio: Kokkaan kotona useammin ja lisään viikkooni yhden liikuntakerran

Kilotavoite ei pidä, jollei sinulla ole hajuakaan, kuinka se toteutetaan. ”Syön vähemmän ja liikun enemmän” ei vielä ole suunnitelma. Kannattaa sen sijaan ottaa konkreettinen ruokaa koskeva tavoite. Esimerkiksi kotona kokkaamisen pari kertaa viikossa on tutkittu auttavan valitsemaan terveellisempiä vaihtoehtoja kodin ulkopuolellakin ja pudottamaan painoa. Hei hei, valmisruuat.

Liikuntatavoitteissa sääntö on, että vähän liikuntaa on aina parempi kuin ei liikuntaa ollenkaan. Sohvalta kolmesti viikossa salilla käyminen saattaa tuntua työläältä, mutta jo yhdellä viikoittaisella liikuntatuokiolla on hyviä terveysvaikutuksia. Aloita siis siitä.

Vanha lupaus: En siirrä asioita eteenpäin

Uusi versio: En ruoski itseäni, jos siirrän asioita eteenpäin

Anteeksiantavainen suhtautuminen omiin virheisiin on parempi tapa päästä eroon asioiden siirtelystä kuin itsensä syytteleminen. Pyri siis eroon perfektionismista: kaikkea ei tarvitse hoitaa heti. Älä kuitenkaan syytä omasta hidastelustasi olosuhteita.

Vanha lupaus: Lopetan tupakoinnin

Uusi versio: Käytän ulkopuolista apua lopettaakseni tupakoinnin kahdeksi vuodeksi

Tupakoinnin lopettaminen on ehdottomasti hyvä lupaus, mutta vaikea sellainen. Vuoden kuluessa reilusti yli puolet lopettaneista on taas savuke suupielessäänSen sijaan kahden vuoden savuttomuuden jälkeen harva sortuu enää.

Lopetuspäätöksen pitämisessä auttavat erityisesti ulkopuolinen apu, lääkkeet ja sen myöntäminen, että on tupakoitsija. Varsinkin joltakulta toiselta, mahdollisesti ammattilaiselta, saadun avun merkitys on suuri. Ota siis avuksi joku, jonka kanssa voit pohtia aiempia lopettamisyrityksiäsi ja suunnitella lopettamisen huolellisesti

Vanha lupaus: Vietän enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa

Uusi versio: Vietän vähemmän aikaa kännykän ja töiden kanssa, kun en ole töissä

Perheen ja ystävien kanssa vietetyn ajan pahin vihollinen on usein työ, joka nappaa osansa myös vapaa-ajaasta. Vältä siis töiden tuomista kotiin. Jos mahdollista, lopeta työsähköpostin tarkistelu työajan ulkopuolella. Toinen aikasyöppö on kouraan pesiytynyt älypuhelin. Pelkkä puhelimen näkeminen voi lisätä stressiä, joten pidä luuri taskussa silloin, kun vietät aikaa elämäsi tärkeiden ihmisten kanssa.

Vanha lupaus: Lopetan tuhlaamisen

Uusi versio: Säästän vähän ja säännöllisesti, keskityn kokemuksiin tavaroiden sijaan

Kuten monessa muussakin lupauksessa, myös rahan säästämisessä pienet, huomaamattomat muutokset ovat parempia kuin suuret ja vaikeat tavoitteet. Mieti siis helppoja tapoja saada muutama kolikko säästöön siellä täällä sen sijaan, että keskittyisit suuresta rahapotista haaveiluun. Ylimitoitetuista tavoitteista on vaara lipsahtaa takaisin vanhoihin kulutustottumuksiin.

Säästeliäisyys ei välttämättä ole tylsää, vaan myös köyhäilystä voi saada mielihyvää silloin kun se on itse valittua. Halvan tavaran sijaan kannattaa laittaa vähät rahansa elämyksiin ja kokemuksiin, joiden ei tarvitse maksaa maltaita.

Lue myös:

Näin teet uudenvuodenlupauksen, joka pitää

Kuusi uudenvuodenlupausta jokaiselle pariskunnalle

Millainen ensi vuodestasi tulee? Näin testaat sen jo nyt

Madame Curie tutki radiumin vaaroja ja ansaitsi työllään kaksi eri Nobel-palkintoa.

IS TV-LEHTI: Kahdeksanosaisessa ruotsalaissarjassa esitellään kahdeksan nobelistia. Yksi kiinnostavimmista on Marie Curie (1867–1934), joka sai ensimmäisenä naisena Nobelin palkinnon – saman tien kahteen kertaan.

Curien omistautumisensa tieteelle oli suurta jo nuorena. Ongelmana oli, ettei Puolassa 1800-luvun lopulla naisia otettu yliopistoon. Marie pääsi Pariisin Sorbonnen yliopistoon, jonka 2 000 opiskelijasta 23 oli naisia. Yliopistolla Marie ihastui kollegaansa Pierre Curieen, ja seuraavat 10 vuotta he yhdessä tutkivat säteilyä. Curieiden aikaan ei säteilyn vaaroista ollut tietoa. Pierre alkoi havaita jotain outoa, kun radium poltti ihoa, mutta suojavälineitä ei käytetty.

Vuonna 1903 saapui kirje Nobel-palkintolautakunnalta. Fysiikan Nobel myönnettiin sekä Pierrelle että Marielle työstä, jolle he eivät hakeneet patenttia. Tieteen tulosten tuli kuulua kaikille, eivätkä Curiet tavoitelleet kuuluisuutta.

Kolme vuotta Nobelin saamisen jälkeen Pierre Curie kuoli hevoskärryjen alle, mutta jo radiumin sairastuttamana. Marie sai ensimmäisenä naisena Sorbonnen yliopistossa professuurin ja jatkoi tieteen tekoa. Vuonna 1911 saapui uusi kirje Nobel-lautakunnalta, nyt yksin Marielle.

Ohjelmassa pohditaan kiinnostavasti, millaisia seurauksia radiumin ja radioaktiivisuuden löytyminen aiheutti. Uuden tiedon myötä aloitettiin myös ydintutkimus ja muun muassa atomipommin ideointi. Toisaalta löydettiin syöpään parannuskeinoksi sädehoito.

Ristiriitaista on, että vaikka Marie Curie varoitti tutkijoitaan ymmärrettyään 1920-luvulla vaarat, moni heistä kuoli leukemiaan. Niin kävi lopulta myös tiedenaiselle itselleen.

Kohti Nobelia, Fem pe klo 20.25

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Saat selville jotain hyödyllistä, joka on syytä painaa muistiin. Luota itseesi ja uskalla seurata omaa polkuasi. Muiden miellyttäminen ei ole nyt tärkeää.

 

JOUSIMIES

Ota ohjat käsiisi. Nyt on aika tehdä suuria päätöksiä, eikä sinun kannata väistellä vastuuta. Rakkauselämässäsi tapahtuu kiinnostavia käänteitä.

 

KAURIS

Luota siihen, että panostuksesi palkitaan. Kaikki ei ehkä suju aivan suunnitelmiesi mukaan tänään, mutta yrittäminen ei valu hukkaan.

 

VESIMIES

On aika lopettaa ylianalysointi. Pääsi vaivaaminen ei tuota tulosta, joten anna olla. Tekosi puhuvat selvemmin kuin sanat.

 

KALAT

Älä monimutkaista elämääsi turhaan. Pidä rahatilannettasi silmällä ja minimoi tarpeettomat kulut. Toisten virheistä ei pidä kantaa vastuuta.

 

OINAS

Piristävät uudistukset ulkonäköösi tekevät terää. Älä luota sokeasti äskettäin tapaamiisi ihmisiin. Itsenäisyys on tänään valttia.

 

HÄRKÄ

Lyhyt maisemanvaihdos tekee hyvää. Myös syvällinen keskustelu läheisen ihmisen kanssa voi ajaa saman asian. Tärkeintä on, että ajatuksesi pääsevät tuulettumaan.

 

KAKSONEN

Kiinnostu uusista asioista. On aika laajentaa horisonttia. Tee suuret päätökset kuitenkin kylmiin faktoihin nojaten.

 

RAPU

Saat hyvän idean, joka kannattaa ottaa heti käyttöön. Etsi käsiisi ajatuksesta innostunut ihminen, jonka kanssa voitte kehittää juttua pidemmälle.

 

LEIJONA

Olet täynnä vetovoimaa. Seurassasi viihtyy uusia ja vanhoja tuttuja. Katso kuitenkin tarkkaan, kenet päästät lähellesi.

 

NEITSYT

Lähde ulos viihtymään. Sinun olisi aika antaa itsellesi rauha ja päästää irti menneiden lastista. Ammenna omista kokemuksistasi apuja tähän hetkeen.

 

VAAKA

Älä mutkista turhaan asioita. Pikkujutuista ei kannata jäädä vänkäämään. Vietä aikaa hyvän ystävän kanssa, joka osaa neuvoa tiukan paikan tullen.