Nyt se on auki! Viivi Karilasta auttamassa avajaispäivänä: Säde Palmu, Paul Molander ja Martina Näreharju. Kuvat Panu Pälviä
Muutama viikko kahvilan avajaisiin. Pari pikku juttua pitää vielä ehtiä hoitaa.
Vie aikaa, että kaikki lähistön asukkaat huomaavat uuden kahvilan.
Hekla, Maire ja glögi. Sisustus saa hyväksynnän.

Moni haaveilee oman kahvilan perustamisesta. Viivi Karilas päätti kokeilla, onnistuuko se. Miten Café Kumman käy?

Tämän päivän soppa on tomaattipohjainen papukeitto. Sen pitää olla valmis ennen puoltapäivää, samoin sämpylöiden. Kahdentoista aikaan tulevat toivottavasti ensimmäiset lounastajat. Parhaassa tapauksessa pieni lounasruuhka!

On perjantai, Viivi Karilaan omistaman Café Kumman historian viides perjantai. Kaikki on kohdallaan. Myyntipöydällä on tuoreita muffineja, ilmassa leijuu El Palomarin yläviidakossa kasvaneen kahvin aromi. Sisustus näyttää söpöltä.

Oma kahvila. Eikö kuulosta ihanalta? Kaikkihan siitä unelmoivat, pienestä ja kodikkaasta paikasta, jonka keittiössä kelpaisi paistaa voisilmäpullia ja joka loistaisi kadullekin lämmintä valoa...

– Mulla se ei kyllä lähtenyt unelmoinnista, Viivi sanoo.

Jospa hän kertoo itse, miten kaikki tapahtui.

Idea: vuosi 2011

Vielä Café Kumman tiloissa ei näy tuunattuja tuoleja eikä ultrahienoa, 800 euron arvoista vedenkeitintä. Tässä kohdassa Helsingin Koskelantietä on tyhjä ja pimeä liiketila. Viivikin seilaa vielä Suomenlahden aalloilla. Hän ei tiedä, että a-luokan suodatinkahvin tekemiseen menee kolme minuuttia ja että kahvilan keittiössä täytyy olla kolme lavuaaria: yksi käsienpesuun, yksi tiskaamiseen ja yksi ruuanlaittoa varten.

Sen sijaan hän tietää laivakokkien juttuja: mitä kaikkea tankkerin ruokavarastoihin pitää tilata, paljonko kaksikymmentä meri­miestä ja -naista syö bataattikeittoa. Viivi on työskennellyt kaksi vuotta Nesteen öljytankkerin kokkistuerttina ja vastaa laivan koko ruokataloudesta. Ammatinvalinta on aikanaan sujunut vähän arpomalla. Viivi on harrastanut purjehdusta ja ajatellut, että merellä voisi olla kivaa. Niin onkin, eikä hän kärsi edes merisairaudesta. Vuosien mittaan työn rytmi – kuusi viikkoa merellä ja kuusi maissa – on alkanut kuitenkin rasittaa. Viivistä tuntuu, että hän on ulkona koko muun maailman elämästä.

– Työ kävi myös liian tutuksi. Yritin ajatella, että työ on vain työtä ja saahan tästä hyvin rahaa, mutta lopulta oli pakko keksiä jotain. Päätin jäädä maihin.

Viivi hakee töitä ravintolasta ja käy haastattelussa. Se menee hyvin, mutta jokin häiritsee. Seuraavana päivänä Viivi ilmoittaa, että ei sittenkään ole käytettävissä. Palkollisen elämä on jo nähty, Viivi haluaa eroon pomoista.

– Olin aina ajatellut, että jossain vaiheessa kokeilen yrittämistä. Isänikin on ollut yrittäjä ja tiesin, että minussa on riskinottokykyä.

Viivi järkeilee, että hänen yrityksensä täytyi liittyä jotenkin siihen, mitä hän jo osasi: ruuanlaittoon ja leivontaan. Siihen lisäksi vielä jotain uutta, kuten oikein hyvä kahvi. Kahvila sen varmaan pitäisi sitten olla.

Ahdistus: 2012

Kas vain, kaikki helsinkiläiset haluavat kahvilayrittäjiksi. Siltä se ainakin vaikuttaa, kun Viivi etsii liiketilaa. Jos jotain on tarjolla, sitä vaanii monta kiinnostunutta, kahvikupin kuvat silmissään. Keskustassa olisi yhden kahvilan liike­toiminta myynnissä, mutta hinta on 120 000 euroa. Melko kallista, miettii Viivi. Hän haluaisi sitä paitsi kahvilansa Käpylään. Siellä ihmisvirtoja on vähemmän, mutta niin on kahviloitakin, tarkkaan ottaen nolla kappaletta. Muodikkaalla alueella asuu sen sijaan paljon näyttelijöitä, kirjailijoita ja luovia freelancereita, juuri sitä porukkaa, jotka tykkäisivät varmasti kirjoittaa leffakäsikirjoituksia kahvilassa latte-mukin kanssa.

Tilan löytymistä odotellessaan Viivi elää ansiosidonnaisella. Hän käy baristakurssin, ja kahvin tuhannet vivahteet alkavat avautua. Sitten hän menee yrit­täjäkurssille Amieduun. Kurssilla Viivi pyörittelee kateprosentteja ja kuluarvioita. Montako kuppia kahvia ja montako pullaa pitää päivässä myydä, jotta menot saadaan katettua ja itsellekin pystyy maksamaan palkkaa?

Kun Viivi kertoo suunnitelmasta kavereilleen, moni on epäileväinen: Kahvila, eihän sellainen voi kannattaa! Rohkaisevampaa palautetta tulee yllättäen yrityskurssilta.

– Eivät kahvilat yleensä kaadu. Pitää vain suunnitella kunnolla, Viivi toteaa. 

Kunnollinen suunnittelu on Viivin laji, ja hänellä on selvä visio rauhalli­sesta, persoonallisen näköisestä paikasta, jossa saa istua pitkään kenenkään hätistelemättä. Sieltä saa hyvää kahvia, kevyttä lounasta, siellä on kirjoja lapsille – ja sitten sinne tulee kunnostettuja, eriparisia vanhoja huonekaluja Jaana Paretskoilta. Ideana on, että kahvilasta saa ostaa lempituolin mukaansa. Seinille tulee käpyläläisten taiteilijoiden tauluja, jotka ovat myös myytävinä.

Viivi päättää perustaa firmansa yksin. Liikekumppani voisi olla kahvilabisneksessä kätevä, mutta Viivillä ei ole tarpeeksi hyvää ystävää, jota kiinnostaisi nyt yrittäminen. Vieraamman kanssa idea oman itsensä herrana olemisesta taas vesittyisi. Mitä, jos joka pikkuasiassa pitäisi tehdä kompromisseja? Päätös tarkoittaa, että kahvilaan pitää palkata työntekijä. Jos Viivi tekee itse lounaat, leipoo sämpylät ja kahvileivät, hän ei ehdi palvella asiakkaita tiskillä.

Suunnitelmat alkaisivat olla valmiit. Mistä helkkarista se tila löytyy?

Hirveä pommi: heinäkuu

Eräänä päivänä, kun heinät heilimöivät, asvaltti väreilee helteessä ja Helsinki on tyhjimmillään, Viivi ja hänen mie­hensä Paul Molander ajavat Käpylässä Koskelantietä pitkin. Paul huomaa yhdessä kadun varren ovessa lapun: Vuokrattavana. Viivi soittaa saman tien. Viikon päästä hän pääsee katsomaan tilaa, ja sehän on hirveä läävä. Pakastimeen on jäänyt sushitarpeita siinä vaiheessa, kun se on vuosi sitten otettu pois päältä.

– Mutta olin käytännössä jo päättänyt, että vuokraan sen. Onneksi kaverillani Kimillä on remonttifirma, tiesin, että hänen neuvoillaan ja Paulin remppataidoilla se saadaan kuntoon.

Paul on löytynyt aikanaan meriltä, ja hän työskentelee tankkerilla edelleen. Nyt oudosta työrytmistä on etua, kun hän pystyy remontoimaan kuusi lomaviikkoaan putkeen. Kim käy katsomassa tilaa, haistelee vähän ja ehdottaa kosteusmittausta. Tilassa on käynyt vesivahinko. Viivin kannalta se on oikeastaan hyvä juttu. Sillä aikaa, kun tilaa kuivataan, hän ehtii hoitaa asioita. Starttiraha. Yrityksen rekisteröinti. Luvat. Lainan haku. Kalusteiden hankinnat, työntekijän etsiminen.

Järjestykselläkin on väliä. Yrityksen alkuvaiheessa, kun firmalla on vasta hirveästi menoja eikä juuri tuloja, yrittäjä voi hakea starttirahaa, joka on 34,50 euroa per arkipäivä. Vasta starttirahapäätöksen jälkeen voi ilmoittaa yrityksensä kaupparekisteriin. Sitten täytyy odotella, koska firmalle ei saa pankkikorttia, ennen kuin se ehkä kuukauden päästä näkyy rekisterissä. Vasta sitten voi alkaa hankkia kalusteita. Kiire tulee, ja bisnes pitäisi saada pian pyörimään.

– Suunnittelimme Paulin kanssa kahvilan itse. Ja kun emme ole ammattilaisia, siinä tuli tietysti yllätyksiä ja viivästyksiä.

Tiskipöydän kanssa täytyy käydä metallipajalla, jotta säädösten mukainen allasmäärä saadaan mahtumaan pieneen tilaan. Yhtenä aamuyönä Viivi herää säpsähtäen: hänen edellisenä päivänä tilaamansa laatikosto on väärän mallinen eikä mahdu aukeamaan! Aamun ensimmäinen puhelu on peruutus kalustefirmaan.

Hetkinen: Kuka hullu tähän ryhtyy?

Pysähdytään tässä kohdassa ja jätetään Viivi etsimään hyvää, käytettyä astianpesukonetta. Näillä paikkeilla moni on itse asiassa jäänyt jumiin kahvilaideansa kanssa. Netistä löytyy esimerkiksi Tarina Mammakahvilasta -projektin blogi. Sekin oli hieno idea ja kuulosti oikein myyvältä: vauvaystävällinen, tilava kahvila tamperelaislähiöön, jossa melkein kaikilla on vauvoja. Blogin viimeinen merkintä on kuitenkin viime vuoden maaliskuulta, ja se on lannistunut. Pankki vaati suunnitelmiin lisää realismia.

Kulurakennetta pitäisi saada alas tavalla tai toisella, jotta firman menestymisen mahdollisuutta voisi varmistaa. En nimittäin halua joutua konkurssiin heti puolen vuoden päästä avaamisesta.

Viivikään ei halua konkurssiin. Hän sai lainaa ongelmitta, koska laskelmat olivat niin tarkat, hänellä oli säästöjä ja lainamäärä ei ollut paria kymmentä tuhatta isompi. Mutta mitä käy yrittäjän unelmalle vapaudesta? Siitä puhutaan paljon. Läheltä katsottuna se näyttää kuitenkin vapaudelta tehdä töitä kellon ympäri viikot läpeensä. Jos yrittäjä taas ottaa rennosti, kristallipallossa näkyy konkurssi. Viiviä ei työnteko pelota.

– Olen tottunut tekemään kuusi viikkoa putkeen kymmentuntista päivää, se ei ole ongelma.

Oma kahvila ei selvästikään ole downshiftaajan valinta, paitsi tietysti rahan kannalta. Viivin tulevaisuus näyttää huomattavasti köyhemmältä kuin öljytankkeriaikoina. Sen sijaan hän kertoo nukkuvansa nykyään hyvin, mielekkäästä työstä väsyneenä.

Avajaiset: 21.12.12

Ulkona on kova pakkanen, sisällä Café Kummassa ilma lämpiää silkasta innosta, ja ehkä vähän stressihormoneistakin. Omistaja meni nukkumaan yöllä puoli kahdelta ja oli aamuseitsemältä jo K-Raudassa ostamassa tuolinjalkoihin huopatarroja. Astianpesukone – käytettynä ostettu, presidentinlinnan entinen vehje – reistailee, mutta saatiin juuri kuntoon. Spotify pätkii, kassasta ovat 50-senttiset loppu. Viiviä hermostuttaa vähän.

Toisaalta. Tarjoiluvitriinissä on sitruuna-suklaakakkupaloja nätisti pinossa, termarissa on itse tehtyä glögiä.

Espressokone kiiltää ja höyryää uskottavan näköisenä. Mikä parasta, tupa on täynnä lähikortteleiden ihmisiä, jotka tulevat sisään, leyhyttelevät huurtuneita silmälasejaan, katselevat uteliaina värikkäitä tauluja ja käyttäytyvät ihan kuin kahvilassa pitääkin.

– Kaks cappuccinoa.

– Ai onko nää piparit tässä ilmaisia.

– Onks pillimehua lapsille?

– Millaiset aukioloajat tähän tulee?

– Tosi kivat tuolit!

Maire ja hänen tyttärensä Hekla hörppivät glögiä ja katselevat ympärilleen.

– Olisin itsekin sisustanut eriparisilla huonekaluilla, kivaltahan täällä näyttää. Menestyksessä on varmaan olennaista se, pääseekö tänne sisään lastenvaunujen kanssa, Maire miettii.

Jos avajaisista voi päätellä, aika iso osa tulevasta asiakaskunnasta on vastikään kasvanu vaunuista ulos. Heitä riisutaan raivolla toppapuvuistaan.

Palaute: Miksei brunssia?

Ensimmäisten viikkojen aikana Viiville selviää, että naapuruston asukkaat ovat odottaneet uutta kahvilaa innolla. Heillä on paljon visioita siitä, millainen se voisi olla.

Jos Viivi kuuntelisi kaikkia toiveita, hän avaisi kahvilan kahdeksalta kymmenen sijasta. Siten töihin menijät saisivat aamukahvin mukaansa. Illalla hän pitäisi pitempään auki, jotta töistä palaajat ehtisivät kahville. Herkkukahvien lisäksi tarjolla olisi peruskahvia termarissa, jotta kiireisemmät saisivat nopeaa takeawayta. Suklaakakkua saisi aina olla valikoimissa, toisaalta pullatarjonnassa olisi hyvä olla tarpeeksi vaihtuvuutta. Sunnuntaina kannattaisi ehdottomasti pitää kahvila auki ja tarjota brunssia.

– Sunnuntai olisikin vilkas päivä, mutta tarvitsen yhden vapaapäivän. Ja kun se on sunnuntai, pääsen joskus ilta­menoihin ja pysyn ehkä ystävien elämässä mukana. Brunssi taas ei onnistu, keittiö ei anna periksi, Viivi miettii.

Pitemmät aukiolotkin kannattaisivat, mutta Viivi tekee jo nyt kahdentoista tunnin työpäiviä. Kahdeksalta aukeaminen tarkoittaisi, että täällä pitäisi olla kuuden aikaan leipomassa. Toista työntekijää ei ole varaa palkata.

Viivi on päättänyt toteuttaa ne toiveet, jotka pystyy, ja pitää lopuissa kiinni omasta visiostaan.

– Tänään on täytettyjä sämpylöitä, kun niitä toivottiin. Runebergin torttuja pitää varmaankin leipoa... mutta ei täältä jatkossakaan saa nopeaa kahvia, eikä leivonnaisvalikoima kasva isoksi. Jos tekisin monimutkaisia kakkuja, en ehtisi kokata lounasta, ja lounas on myynnin kannalta tärkeä.

Pitemmät aukiolot ovat harkinnassa kesäksi.

Tulevaisuus: Näkee sitten

Kumman soppaperjantaille tuli kuin tulikin pieni lounasruuhka. Kun lounasaika on ohi, kattilan pohjalle on jäänyt vielä vähän keittoa. Melko vähän, koska Viivi osaa vanhastaan arvioida menekit.

Nyt Viivillä on aikaa panna uusi pellillinen muffineja uuniin. Kassalla on Kumman uusi työntekijä Saija Starr. Hän vastasi Viivin Facebook-ilmoitukseen ja on juuri sellainen kuin kahvilan asiakaspalvelijan pitääkin olla, sosiaalinen ja iloinen. Saija on oikeasti kuvataiteilija, mutta osaa myös baristan työn ja tarvitsee lisätienestiä.

Yhdessä pöydässä istuu vielä komea mies lounaalla. Hän on Viivin lapsuudenystävä Kim, sama tyyppi, joka haistoi kosteusvaurion. Kim on Viivin esikuva, luokanopettaja, joka paloi loppuun, teki sairauslomalla remppahommia kaverin avuksi ja päätti perustaa oman firman. Rakennuspalvelu Kim Siljamäki Oy menestyy nyt, mutta Kim muistaa hyvin sen ajan, kun joka asiassa piti kysyä neuvoa.

Mitä mieltä hän on, menestyykö Viivin yritys?

– Kyllä mä uskon. Kahvila on vaikea, mutta Viivi on rohkea eikä lannistu, ja lisäksi hän on aito. Ihmiset huomaavat sen.

Vasta kesällä voi arvioida paremmin, miten kahvila alkaa pärjätä. Nyt kaikki naapurustossa asuvat eivät vielä tiedä sen olemassaolosta. Toistaiseksi Viivi seuraa päivittäistä myyntiä ja vertaa sitä omiin laskelmiinsa. Viivin suunnitelmat ovat pitäneet aika hyvin paikkansa, mutta yllätyksiä voi tietysti tulla.

Café Kumman cappuccino maksaa kolme euroa kuppi, keittolounas ja sämpylä kuusi euroa viisikymmentä senttiä. Kahvissa on hyvä kate, mutta saa sitä myydäkin, ennen kuin espressokone, liiketilan vuokra ja työntekijän palkka on maksettu. Hintoja ei voi nostaa kovin korkealle, jotta ne eivät säikäyttäisi ihmisiä.

– Jos rahat loppuvat kerta kaikkiaan, tiedän, että esimerkiksi äitini voi lainata vähän. Ja jos tämä kaatuu, se kaatuu! Ei sitä voi alkaa pelätä. Minulla on maltillinen laina. Selviän kyllä konkurssistakin.

Kun kello tulee kuusi, Saija hakee katumainoksen sisälle, laittaa takin päälle ja lähtee kotiin. Viivi tulostaa kassakoneesta päivän myyntiraportin ja vilkaisee liuskan alalaitaa. No, miltä näyttää?

Viivi hymyilee kuin Mona Lisa ja jää puoleksi tunniksi siivoamaan keittiötä.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 6/2013.

Pullanpaistotaito ei riitä

YritysHelsingin neuvonnassa käy paljon kahvilasta haaveilevia asiakkaita.

– Usein suunnitelmat lopahtavat, kun aletaan laskea kannattavuutta, vastaava yritysneuvoja Toivo Utso kertoo. 

Uusia kahviloita tai baareja perustettiin vuonna 2011 koko maassa 111 kappaletta ja lopetettiin 107. Pääkaupungissa perustettiin 19 ja lopetettiin 10. Kannattaako kahvilayrittämisestä edes unelmoida? 

– Kyllä tänne vielä kivoja kahviloita mahtuu! Kilpailu on kova, joten konseptin pitää olla tuore. Ja sopivia liiketiloja on vähän. Mihin tahansa tilaan ei voi perustaa kahvilaa. Helsingin keskustassa taas alkaa vuokrataso olla jo sillä rajalla, voiko kahvila kannattaa. 

Utso on sitä mieltä, että alan koulutus tai työkokemus olisi kahvilan perustajalle tärkeää. Moni ajattelee, että pullanpaistotaito riittää. 

– Ei se riitä. Tai no, ehkä hyvin pieni kahvila voi toimia maallikkovoiminkin. Mutta jos haluaa rikastua, kannattaa harkita vaikka nakkikioskia.

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Matkapassi on saanut uuden, innostuneen vetäjän. Ensimmäisessä jaksossa reissataan Amsterdamista Marokkoon.

IS TV-LEHTI: Sohvamatkailijan suosikkisarja Matkapassi lähtee uudelle kaudelle hieman uusin ilmein. Seuraavat viikot matkustetaan ympäri maailmaa yhdysvaltalaisseikkailija Jonathan Leggin seurassa.

Jonathan Legg katsoo maailmaa omasta vinkeästä vinkkelistään. Hänelle matkakohteet ovat kuin sipuleita, joista ensin kuoritaan pintakerros, sen jälkeen katsotaan, mitä ytimestä löytyy.

Sarjan ensimmäisenä nähtävä jakso on räväkkä viisikymmenminuuttinen, jossa Jonathan Legg perehtyy potkunyrkkeilyyn ja vapaapainiin. Seuraavaan urheilumuotoon hän tutustuu maaseudulla: fierljeppen-kansallislaji on eräänlaista seiväsloikkaa kanaalin yli ja syntyi tarpeesta alueilla, joissa siltoja ei vielä ollut.

Innostunut ja hyväntuulinen matkaopas matkustaa myös rahtilaivalla Rotterdamista Marokkoon, jossa hän ehtii piipahtaa parturissa ja torilla sekä ihailla auringonlaskua Saharassa. Seikkailija eläytyy omaperäisiin kokemuksiinsa täysillä ja purkaa tuntemuksensa kiinnostavasti.

Tulevissa jaksoissa Jonathan etsii eksotiikkaa Intian Mumbaista ja Indonesiasta.

Matkapassi: Amsterdamista Marokkoon, TV2 su klo 19.10

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.