Haaveita toteuttaessaan pitää ajatella itseään. Kuva: Shutterstock
Haaveita toteuttaessaan pitää ajatella itseään. Kuva: Shutterstock

Jos haluaa vapautta, sitä voi lisätä elämään ilman eroa ja irtisanoutumista.

Laulaja Irina kertoi voimakkaasta vapaudenkaipuustaan Me Naisten haastattelussa alkukesästä. Irina sanoi, että välillä hänen tekisi mieli asua ja elää arkeaan yksin. Moni piti puolison ja kahden lapsen äidin kommenttia rohkeana.

”Et ole itsekäs. Välillä meistä jokainen tuntee samoin, mutta sitä ei vain uskalleta sanoa ääneen”, kuului yksi kymmenistä Me Naisten Facebook-sivuille tulleista kommenteista.

Myös kirjailija Anna-Leena Härkönen mainitsi hiljattain, että eri kaupungissa asuvan puolison Riku Korhosen kanssa ei tarvitse soitella edes joka viikko, jos ei ole mitään asiaa. Härkönen nauttii siitä, että saa olla omissa oloissaan.

Ilmiö ei ole vieras ystäväpiirissäkään. Yksi haaveilee parisuhteesta, muttei missään nimessä yhteisestä kodista. Toisen äiti muutti pois miesystävänsä luota, mutta pari ei eronnut.

”Vapaus on ihmisen perustarve.”

– Vapaus on ihmisen perustarve. Sen kaipuu syntyy halusta tehdä asioita, jotka ovat itselle merkityksellisiä, kertoo positiivisen psykologian harjoittaja ja hyvän elämän akatemia Pilots Helsingin perustaja Rosa Nenonen.

Vanha ja perinteinen parisuhdemalli on historiaa, eikä normien räjäyttäminen rajoitu pelkästään ihmissuhteisiin, vaan myös työelämään ja ihan kaikkialle.

Nenosen mukaan etenkin 30–40-vuotiaat alkavat usein kyseenalaistaa, onko eletty elämä ollut omien haaveiden mukaista vai ulkopuolisten paineiden tuomien tavoitteiden täyttämistä. Moni kysyy keski-iän kynnyksellä itseltään, millaista elämää haluaisi elää loppuelämänsä.

– Monella on ulkoiset pilarit ja talous kunnossa. On koulutus, työpaikka, koti ja perhe. Jotain tuntuu kuitenkin puuttuvan, Nenonen avaa.

Usein suurempi muutos sysää ajatustyön käyntiin. Elämän eri kriisitilanteet saavat pohtimaan, mitä elämältä oikeastaan haluaa. Omat todelliset haaveet on kohdattava, kun ikäkriisi, vaikea parisuhde tai epäpalkitseva työ ahdistavat.

Myös yhteiskunta suhtautuu vapauden tavoitteluun suopeammin kuin koskaan aiemmin.

– Aikaisemmin on pidetty itsekkäänä, jos on halunnut tehdä omia ratkaisuja ja pitää huolta ensin itsestään ja sitten vasta muista. Nykyään on sallitumpaa tutustua itseensä, ja etenkin naiset ovat tässä asiassa rohkeampia kuin aiemmin.

Eli kyllä, vapaus edellyttää sitä, että pitää olla pikkuisen itsekäs. Vapaushan tarkoittaa tilaa ja aikaa toteuttaa itseään. Life coachit ja terapeutitkin kehottavat ihmisiä olemaan itsekseen ja kuuntelemaan sisintään.

Silti arjen kiireessä oma vapaus voi tuntua kaukaiselta unelmalta. Miten sitä pystyisi noin vain irrottautumaan elämästään? Miten voi lähteä yksin reissuun, jos puoliso ei näytä vihreää valoa? Entä jos haluaisi siirtyä töihin marketin hedelmäosastolle, mutta pomo vaatii pysymään kassalla?

Jos omien haaveiden toteuttaminen ei tunnu muiden takia onnistuvan, asiassa kannattaa hakea kompromissia: aluksi edes yksi päivä mökillä itsekseen tai pari vuoroa silloin tällöin toisissa hommissa. Tärkeintä on kuunnella omia haaveita. Jo pienikin muutos voi riittää.

”Jos ei huolehdi ensin omasta hyvinvoinnistaan, eivät muutkaan ympärillä ole onnellisia.”

– Jos ei huolehdi ensin omasta hyvinvoinnistaan, eivät muutkaan ympärillä ole onnellisia, Nenonen selittää.

Vapautuakseen ei siis tarvitse erakoitua maailmasta, erota kumppanista, irtisanoutua tai lähteä maailmanympärysmatkalle. Vapautta voi tuoda elämään vähitellen – näin se käy.

1. Varaa vartti yksinololle

Arjessa on mukavaa ja helppoa edetä kaavamaisesti. Pestä hampaat aamulla, ajaa samaa reittiä töihin, mennä naimisiin ja säästää kesämökkiä varten. Kaikki soljuu niin kuin pitääkin.

Nenonen kutsuu tätä toimintamallia autopilotiksi.

– Sen avulla ihminen menee päivästä toiseen eteenpäin automaatiolla. Se on ihan hyväkin juttu ja auttaa arjessa.

Mutta jos oma arki ahdistaa, vaikka kaikki olisikin näennäisesti ihan hyvin, pitää saada olla päivisin vähän aikaa yksin. Se aika kannattaa käyttää sen pohtimiseen, mikä tekee juuri minut onnelliseksi. Nenonen neuvoo, että varttikin riittää.

– Pääasia, että pohtii edes hetken päivästä, mitkä ovat omat vahvuudet, intohimot ja taidot eli omat supervoimat.

Lähde vaikka kävelylle tai käperry puutarhatuoliin. Sitten kysy itseltäsi: Milloin loistan? Milloin olen parhaimmillani? Ne tähtihetket ovat hetkiä, joita elämääsi mahtuu lisää.

Mietteitä voi kirjoittaa muistiin, mutta lappua ei kannata laittaa esimerkiksi jääkaapin oveen. Se voi aiheuttaa hyvien hetkien suorituspakkoa. Sen sijaan kannattaa pitää kiinni siitä, että pysähtyy pohtimaan omaa onnellisuuttaan päivittäin ja pistää sillä tavoin alitajunnan töihin.

Vinkki: Joskus voi olla vaikeaa päästä itsekseen kiinni omiin supervoimiin. Jos et keksi, milloin olet parhaimmillasi, kysy läheisiltäsi ja kollegoiltasi. Voit myös miettiä, sopisiko jokin elämäntaitokurssi tai terapiamuoto tueksi omien vahvuuksien kartoittamiseen.

2. Lomaile ilman kumppania

Romanttisessa suhteessa on kaksi yksilöä, joilla molemmilla on omat tarpeensa.

– Parisuhteessa kummankin pitäisi saada toteuttaa omia tarpeitaan sen sijaan, että keskittyy hakemaan toisen hyväksyntää itsestään. Kun hakee vain hyväksyntää, omat tarpeet unohtuvat, sanoo Nenonen.

Jos tuntee tarvitsevansa lisää omaa aikaa parisuhteessaan, voi kokeilla vaikka lähteä mökille yksin vuorokaudeksi. Mutta ennen kuin pakkaa laukun ja kaasuttaa kohti maantietä, kannattaa sopia kumppanin kanssa keskusteluhetki. Silloin voi kertoa omista toiveistaan.

Esitä toive yksinolostasi kumppanillesi niin, että et kaipaa lomaa hänestä tai elämästänne, vaan että haluat vain olla itsesi kanssa hetken. Voihan olla, että hän haaveilee samasta, mutta ei vain ole kertonut tätä.

Voi käydä niin, että kumppani loukkaantuu, jos muutenkin kortilla oleva yhteinen aika ei toteudu edes lomalla. Riidankin uhalla kannattaa toteuttaa omat suunnitelmat. Ehdoitta rakastava kumppani ei ripustaudu.

– On parempi ottaa riski ja kertoa tunteistaan, kuin jäädä epämiellyttävään oloon, Nenonen arvioi.

3. Pyydä vastuuta ja taltuta kalenteri

Usko tai älä: työhön voi tuoda vapautta uusien haasteiden kautta. Ei tarvitse olla mainostoimiston copywriter, jotta esimiehen kanssa voisi löytää uusia mielekkäämpiä tekemisen tapoja. Tärkeintä on, että ottaa asian puheeksi .

– Vaikka työsi inspiroi sinua kymmenen vuotta sitten, se ei välttämättä inspiroi sinua enää samoista lähtökohdista, Nenonen muistuttaa.

– Ehdota esimiehellesi, että ottaisit enemmän vastuuta jostain asiasta, joka on työssäsi sinulle mieluisaa. Kysy myös, voisitko tehdä jotain enemmän tai kehittää itseäsi jossain asiassa, hän ehdottaa.

Jos taas töissä on liian kiire, voi omien aikataulujen huolellinen suunnittelu olla avain vapauteen. Yritysvalmentaja Jari Sarasvuo muistuttaa, ettei kaikkia suunniteltuja töitä edes pidä saada tehtyä. Kunhan saa tärkeimmät hoidettua.

– Tavoitteesi ei ole tukkia kalenteriasi vaan saada se hengittämään, niin että sinulla on aina mahdollisuus tehdä tärkeimmät työsi. Jos teet aina sen työn, jolla on suurin hoppu, et lopulta ole kovin tuottava. Mieti, millä suunnittelemistasi töistä on suurin todennäköisyys toteutua ja suurin merkitys pitkällä aikavälillä.

Myös toimittaja Anna Perho on kertonut elämänsä tärkeimmäksi arvoksi vapauden. Hänelle vapaus syntyy juuri suunnitelmallisesta aikataulusta.

– Niin kauan, kun et itse suunnittele ja rajoita ajankäyttöäsi, joku muu tekee sen puolestasi.

4. Nauti nahoistasi nyt

Kadehditko somessa tyyppiä, joka näyttää toteuttavan unelmiasi? Sen sijaan, että käyttää energiaa ja aikaa vertailuun, kannattaa inspiroitua upeista tyypeistä.

– Vapaalla ihmisellä on hyvä draivi. Vapaus on tunne siitä, että kaikki on omissa käsissä tässä hetkessä, Nenonen kuvailee.

Sopivaa hetkeä vapautumiselle ei kannata odottaa, sillä sitä ei tule.

– Me voimme vapautua juuri niistä lähtökohdista, jotka meillä ovat. Mieti, mikä on pienin asia, jonka voit jo tässä hetkessä tehdä itsesi hyväksi.

– Ja jos emme voi vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu, voimme vaikuttaa siihen, miten ajattelemme asioista.

3 x Lue ja vapaudu

Johda itseäsi työssä

Jari Sarasvuo: Vapaus! – Itsensä johtamisen mahdollisuudet (Wsoy). Luettuasi lakkaat uskomasta tehokkuuteen ja priorisoit kalenteriasi.

Inspiroidu nomadeista

Päivi ja Santeri Kannisto: Vapaana elämisen taito (Atena). Nyt tiedät, että oravanpyörän voi jättää, mutta ihana itsenäinen matkakin tuo iloa.

Vapaa yhteiskunnassa

Kari Enqvict, Ilari Hetemäki ja Teija Tiilikainen: Kaikki vapaudesta (Gaudeamus). Kattava tietopaketti mm. vapauden historiasta, sananvapaudesta ja uskonvapaudesta.

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Kuvien jakaminen turmapaikalta pyydetään lopettamaan, jotta poliisit saisivat työrauhan syyllisten löytämiseksi.

Torstai-iltana 13 ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat, kun pakettiauto ajoi ihmisjoukkoon Barcelonan suosituimmalla kävelydadulla. Isis on julistautunut iskun tekijäksi.

Las Ramblas -kävelykadulle kohdistuneen terrori-iskun jälkeen Twitter on alkanut täyttyä kissojen kuvista aihetunnisteella #barcelona. Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä Helsingin sanomat.

Kissakuvat ovat vastaus terrorismille. Ilmiö sai alkunsa Belgian terrori-iskujen jälkeen vuonna 2015, ja ajatus sen taustalla on antaa poliisille työrauha jakamalla kuvia kissoista turmapaikan ja uhrien sijaan. Nyt myös Barcelonan iskuihin vastataan kissoilla.

Lue lisää: Kissakuvista tuli Brysselin terroristijahdin symboli

”Pyydän, postatkaa kuvia kissoista Las Ramblasilla loukkaantuneiden ihmisten sijaan. Älkää välittäkö tietoa terroristeille”, käyttäjä nimeltä Fortino Tapia twiittasi.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä jää tuppisuuksi tänään. On tärkeää, että ilmaiset tunteitasi ääneen. Ihmiset lähtevät helposti ehdottamiisi projekteihin mukaan.

 

NEITSYT

Avuntarjouksesi avaa yllättäviä ovia. Tutustut nyt helposti uusiin ihmisiin ja solmit tulevan kannalta hyödyllisiä kontakteja. Älä anna kenenkään käyttää sinua hyväkseen.

 

VAAKA

Tilanne karkaa käsistäsi, ellet pysy tiukkana. Sinun on tiedettävä, mitä haluat. Ota etäisyyttä ihmiseen, jolla on taipumusta kuvioiden sotkemiseen.

 

SKORPIONI

Pidä silmät auki työrintamalla. Hyvää tilaisuutta ei pidä jättää väliin. Ole aktiivinen ja kanavoi energiasi unelmiesi toteuttamiseen.

 

JOUSIMIES

Satsaa energiasi ja aikasi itseesi. Nyt ei ole aika kritisoida muiden tekemisiä. Laita muutokset liikkeelle itsestäsi.

 

KAURIS

Ihmissuhteet kysyvät aikaa ja huolenpitoa. Älä anna kenenkään kokea oloaan ulkopuoliseksi lähelläsi. Ilmassa on romantiikkaa.

 

VESIMIES

Ole tarkkana rahan ja paperihommien kanssa. Yksityiskohdilla on tänään merkittävä rooli. Kiinnitä huomiota myös terveydentilaasi.

 

KALAT

On otollinen hetki pitkille ja vakaville keskusteluille. Älä anna kenenkään manipuloida sinua. Ota etäisyyttä ihmiseen, joka vaatii sinulta liikaa.

 

OINAS

Äkilliset käänteet saavat tunteesi myrskyämään. Pidä pää kylmänä ja yritä tarjota rauhanomaisia ratkaisuja, oli tilanne mikä tahansa.

 

HÄRKÄ

Panosta viihtyisään kotiin. Tarvitset oman tilan, jossa olosi on turvattu. Varaa päivästä aikaa rentoutumiseen ja rakkaittesi seurasta nauttimiseen.

 

KAKSONEN

On aika tarjota auttavaa kättä. Katso ympärillesi ja mieti, kuka lähipiirissäsi tarvitsee välitöntä tukea. Anteliaisuutesi ei jää muilta huomaamatta.

 

RAPU

Suuntaa energiasi johonkin hyödylliseen. Luovuutesi kukkii tänään, eikä sitä kannata heittää hukkaan. Päivä tuo mukanaan romanttisen tuulahduksen.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!