Kahdeksan näppärää vinkkiä Google Mapsin käyttöön. Jos et vielä tunne näitä, ota käyttöön!

Google Maps on monipuolinen kartta- ja navigointisovellus – kunhan pääsee perille sen sielunelämästä.

Jos sovellus tuntuu joskus monimutkaiselta käyttää, se johtuu todennäköisesti siitä, että asetukset on piilotettu kahteen eri paikkaan. Osa löytyy sovelluksen kotivalikosta (kolme päällekkäistä viivaa), ja loppuihin pääsee käsiksi vain navigointitilassa osoitekenttien vieressä olevasta painikkeesta, jossa on kolme pistettä.

1. Tallenna kotiosoitteesi ja muut tärkeät paikat

Tämä on pieni juttu, mutta navigointi on aavistuksen näppärämpää, kun sovellukseen tallentaa koti- ja työosoitteensa. Kun pitää päästä jompaankumpaan, osoitetta ei tarvitse enää erikseen kirjoittaa. Osoitteet löytyvät sitten vasemmalta aukeavan valikon kohdasta omat paikat.

2. Tallenna parkkipaikka

Lifehacker-sivusto kertoo, että uutena ominaisuutena Google Mapsiin voi pian tallentaa parkkipaikkansa. Jos ominaisuutta ei vielä näy, sen pitäisi ilmestyä sovellukseen lähiviikkoina. Pysäköinnin jälkeen ruutuun pitäisi tulla näkyviin ponnahdusikkuna, jossa kysytään, haluatko tallentaa sijaintisi. Kun teet niin, voit lisätä tarkempia tietoja pysäköinnistäsi, esimerkiksi parkkipaikan alueen tai mittarissa jäljellä olevan parkkiajan.

3. Zoomaa yhdellä kädellä

Kännykkää ja sen sovelluksia ei tietenkään kannata käyttää vauhdissa, mutta jos joskus on tarpeen zoomata karttaa yhdellä kädellä, se onnistuu tuplaklikkaamalla ruutua ja jättämällä sormen sen jälkeen pohjaan. Kun sormea vetää ruudulla ylös tai alas, kartta lähenee ja loittonee.

4. Tallenna kartat käytettäväksi ilman nettiä

Jo ennen ulkomaanmatkaa puhelimen muistiin kannattaa tallentaa alue, jolla aikoo seikkailla. Silloin karttasovellusta pystyy käyttämään, vaikkei olisikaan netin ulottuvilla. GPS-paikannus vieläpä näyttää reaaliaikaisesti, missä kohtaa karttaa olet, joten siinä mielessä puhelin voittaa paperikartan. (Etkä paljastu ihan heti turistiksi.)

Ominaisuus löytyy sovelluksen päävalikosta kohdasta offline-alueet. Kartta säilyy puhelimen muistissa kuukauden. 

5. Selvitä julkisen liikenteen aikataulut

Google Maps toimii myös melko näppäränä reittioppaana eri puolilla maailmaa. Kirjoita kohde, johon olet matkalla, ja valitse julkista liikennettä tarkoittava junakuvake. Sovellus antaa erilaisia reittivaihtoehtoja. Asetukset-kohdasta voi muokata esimerkiksi lähtöaikaa.

Viimeksi käytetty kulkuväline tallentuu sovelluksen muistiin, mutta ruudussa näkyvän valikon avulla on helppoa vaihtaa välineestä toiseen tai vertailla eri vaihtoehtoja – esimerkiksi Euroopan isoissa kaupungeissa lyhyet matkat saattavat taittua nopeammin jalan kuin julkisilla.

6. Vältä valtateitä

Jokaisen pelokkaan autoilijan unelmaominaisuus! Jos moottoritiellä posottaminen tai kehäteiden ruuhkat eivät kiinnosta, kannattaa napauttaa päälle ”vältä valtateitä” -ominaisuus, jonka avulla sovellus navigoi määränpäähän pienempiä teitä pitkin. Varaudu kuitenkin pidempään matkaan kilometreissä, ajassa tai molemmissa mitattuna.

Ominaisuuden saat päälle navigointitilassa painamalla kolmea pistettä ja valitsemalla kohdan reittivalinnat. Sovellus tarjoaa mahdollisuuden myös tullien ja lauttojen välttelyyn – siitä saattaa olla hyötyä ulkomailla autoillessa.

7. Käy läpi vanhoja reissujasi

Ellet ole estänyt sitä, Google Maps tallentaa kaikki aiemmat matkasi (mikä on ehkä vähän kuumottavaa). Avaa päävalikko kolmen viivan painikkeesta ja valitse asetukset. Sieltä löytyy kohta sijaintihistoria. Jos vanhojen reissujen tallentumisesta ei ole hyötyä, sijaintihistorian saa pois päältä ruudun yläreunassa olevasta painikkeesta

8. Hiljennä nalkuttava navigaattori

Nämä asetukset ovat aina hukassa juuri silloin, kun niitä tarvitsisi. Ärsyttävää on, että niitä saa muutettua vain poistumalla navigointitilasta ja avaamalla päävalikon. Navigointiasetukset-kohdasta saa säädettyä äänenvoimakkuutta ja sitä, mistä ääni kuuluu. Jos ongelmana on, että ääniohjausta ei kuulu, kannattaa todennäköisesti ottaa pois päältä asetus ”Toista ääni Bluetoothin kautta”. Pitäisi taas toimia!

Jutussa mainitut ominaisuudet on testattu iOS-käyttöjärjestelmässä. Android- ja muissa puhelimissa ne saattavat toimia hieman eri tavalla.

Hissun Pancho-koiraa ei ruudussa enää nähdä.

IS TV-LEHTI: Ei kännykkäkuuluvuutta, ei kunnollista kattoa pään päällä, eikä edes varsinaista tietä perille. Nämä ovat lähtökohdat, kun innokkaat kalamiehet Kari ”Hissu” Hietalahti ja Tommi Korpela lähtevät kalaan Incredible Fishing with Hissu ja Tommi -uutuussarjassa.

Kymmenen jaksoa sisältävässä ohjelmassa on paljon huumoria, mutta ei miesten kalareissut pelkkää auringonpaistetta ole. Varsinkin Jäämerellä olosuhteet ovat vaikeat, ja Tommin vatsa on koetuksella. Ohjelman tunnelmassa on paljon samaa kuin Kenraali Pancho ja pojat -kausilla. Hissun Pancho-chihuahuaa ei kuitenkaan ruudussa enää nähdä, sillä tämä on jäänyt eläkkeelle tv-töistä.

Tommi (vas.) ja Hissu tietävät, että joskus kalastus vetää vakavaksi.
Tommi (vas.) ja Hissu tietävät, että joskus kalastus vetää vakavaksi.

Aloitusjaksossa Hissu ja Tommi matkaavat Tanskaan. Yhdessä jaksossa Hissu ja Tommi saavat seurakseen innokkaan perhokalastajan, näyttelijä Jasper Pääkkösen ja tämän näyttelijäisän Seppo Pääkkösen.

Incredible Fishing with Hissu ja Tommi alkaa Kutosella ke 24.8. klo 21.00

Lihaa, kanaa vai kalaa? Voiko tämän vaikeampaa kysymystä esittää kasvissyöjälle – edes teoriassa?

Anssi Kela on ollut kasvissyöjänä noin 20 vuotta. Nyt hän kertoo Facebook-sivuillaan hankalasta kysymyksestä, johon joutui miettimään vastausta pitkään.

– Minulta kysyttiin hiljattain kysymys, joka päällisin puolin vaikutti helpolta, mutta johon vastaaminen oli lopulta yllättävän vaikean prosessin takana: jos minun pitäisi nyt syödä yksi annos liharuokaa, niin mitä lihaa söisin?

Vastaus löytyi perinpohjaisten kysymysten avulla. Kela kirjoittaa kysyneensä itseltään, missä tilanteissa hän on kokenut menettävänsä jotain vegetaristina ja milloin hänellä on tullut mieleen, että ei haluaisi olla kasvissyöjä?

– Olenko ollut pettynyt jossain hienossa ravintolassa, kun pöytäseurani lautasella on lojunut kallista lihaa, ja minulle on tarjoiltu jotain selvästi vähäisempää? Vai olenko tuntenut kateutta silloin, kun kaverini on mäystänyt mehevää hampurilaista, ja oman sämpyläni välissä on ollut kuiva juurespihvi, Kela sanoo miettineensä. 

”Jos pitäisi syödä yksi annos lihaa, niin tahtoisin paistaa nuotiolla makkaraa.”

– Tällaisen pohdinnan tuloksena lopullinen vastaus kirkastui minulle: jos pitäisi syödä yksi annos lihaa, niin tahtoisin paistaa nuotiolla makkaraa.

Facebook-postauksen alla fanit kysyvät jo, että millaiseen makkaraan Kela päätyisi, jos pitäisi syödä lihaa. Mutta Kela myöntää, ettei tunne makkaroita niin hyvin, että osaisi valita jonkun tietyn makkaran.

Perheen koira ja dokumentti saivat luopumaan lihasta

Nettisivuillaan Anssi Kela on kirjoittanut aiemmin, että hän suuntasi kasvislinjoille joko 1997 tai 1998. Sitä ennen hän oli kuitenkin ”intohimoinen lihansyöjä”.

– Kun tilasin Pizza Fantasian, niin neljä täytettäni olivat salami, kinkku, pekoni ja jauheliha. Minulla ei ollut kokemusta kasvisruoasta, arvelin sen olevan mautonta.

”Katsoessani koiraa silmiin aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.”

– Vegetarismi oli kuitenkin kiinnostanut jo jonkin aikaa. Olin salaa ajatellut, että joskus voisi ihan huvikseen kokeilla miltä tuntuisi olla syömättä lihaa. Kimmoke tähän suuntaan taisi syntyä siitä, kun perheeseen hankittiin koira: sen silmiin katsellessa aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.

Viimeisenä niittinä Kelan mukaan toimi dokumentti, jossa seurattiin lihan matkaa laitumella pihviksi. Se ei ollut kaunista katsottavaa, kirjoitti Kela vuonna 2009. Sen jälkeen hän alkoi kokeilla kasvissyöntiä ja koki sen sopivan elämäntyyliinsä.

Kerro oma vastauksesi, kasvissyöjä!

Mihin liharuokaan tarttuisit, jos pitäisi valita yksi?

Kerro vastauksesi ja osallistu keskusteluun alla olevassa kommentointikentässä. Kirjoita kommenttisi pinkkiä nappia painamalla.

Olet mitä syöt

Kasvissyöjä Anssi Kela vaikean valinnan edessä: Minkä liharuuan söisit, jos olisi pakko?

Aihealueeseen liittyen juuri noussut kohu suomalaisen lihantuottaja HKScanin eläintenkohtelusta on noussut skandaali --> http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201708222200343599_ul.shtml En tiedä miksi ihmiset tukevat raskaalla työllä hankituilla €:llaan tällaista? Jos ei olisi kysyntää, ei olisi myöskään tarjontaa ja eläimet sekä terveytesi säästyisivät. Jos ihmiset eivät olisi laiskoja tutkimaan julkaistuja tutkimuksia liittyen terveelliseen ravintoon liittyen joita maailman huippuyliopistot...
Lue kommentti
Eläimille elämisen arvoinen elämä

Kasvissyöjä Anssi Kela vaikean valinnan edessä: Minkä liharuuan söisit, jos olisi pakko?

”Katsoessani koiraa silmiin aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.” Hienoa Anssi että olet avannut silmäsi epäkohdalle, kuitenkin herää kysymys että jos motiivisi on eläinten hyvinvointi, niin minkä takia syöt maitotuotteita? Jos ihmiset avaisivat silmänsä,he ymmärtäisivät että lehmiä raiskataan ja heidän lapsensa otetaan heiltä pois, monet voisivat miettiä kumpi on pahempi? Kohtelemme jo ihmisinä toinen toisiamme yhä huonommin nykypäivänä, eläimiä vielä...
Lue kommentti

Tiina Lymin ohjaaman Napapiirin sankarit 3 -elokuvan tyyli muistuttaa turhan paljon Luokkakokous-komedioita.

Dome Karukosken vuonna 2010 ohjaama Napapiirin sankarit oli hitti. Siinä lappilaisessa kirkonkylässä asuva tunari Janne (Jussi Vatanen) metsästi ystäviensä avulla vaimolleen Inarille (Pamela Tola) digiboksia. Teppo Airaksisen ohjaamassa kakkososassa Janne onnistui puolestaan hukkaamaan pariskunnan tyttären. Sarjan kolmannen osan on ohjannut Tiina Lymi. Tällä kertaa elämän tarkoituksen kadottanut Janne etsii itseään tuntureilta. Luvassa on siis jälleen yksi kotimainen kuvaus mieheyden kriisistä.

”Vitsit ovat jopa loukkaavia.”

Jo sarjan toinen osa oli väkinäinen, mutta kolmas tuntuu täysin väkisin väännetyltä. Aiemmat osat olivat kuitenkin sympaattisia, joten kolmosestakin haluaisi tykätä. Lymi on ottanut liikaa pesäeroa aiempiin osiin. Niissäkin oli sovinistista huumoria ja alapäävitsejä, mutta nyt vitsit ovat jopa loukkaavia. Tyyli muistuttaa lähinnä Luokkakokous-komedioita.

Huumoria revitään myös self help -kulttuurista. Siinä riittäisikin ivaamista, mutta ote on turhan lempeä. Jussi yrittää löytää itsensä Paulo Coelhon sivuilta ja viheltelee erämaisemissa El Condor Pasaa. Ei siis mitään varsinaisia oivalluksia.

Napapiirin sankarit 3

**

Ensi-ilta 23.8.

 

Juttua muokattu 23.8. klo 16.24. Kakkososan ohjasi Teppo Airaksinen eikä Dome Karukoski.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

NEITSYT

Ole mukana sinulle tärkeässä asiassa koko sydämelläsi. Ympäröi itsesi ihmisillä, joista saat positiivista energiaa. Rakkauselämässäsi puhaltavat onnelliset tuulet.

 

VAAKA

Panosta terveellisiin elämäntapoihin. Joku yrittää painostaa sinua omalle kannalleen. Kuuntele ennen kaikkea itseäsi päätöksissäsi.

 

SKORPIONI

Käytä viehätysvoimaasi hyväksesi tänään. Ilmassa on romantiikaa. Liiallinen omistushaluisuus ihmissuhteissa tietää ongelmia.

 

JOUSIMIES

Sinisilmäisyydestä sakotetaan tänään. Älä mene lankaan, kun joku yrittää vakuutella sinua kauniilla sanoillaan. Kyseenalaista kaikki, mikä herättää epäilyksesi.

 

KAURIS

Tapaat ihmisiä, jotka ovat täynnä kiinnostavaa tietoa. Kerro sopivan tilanteen tullen, mikä sinua huolettaa. Pysy tänään budjettisi rajoissa.

 

VESIMIES

Joku pyytää sinulta palvelusta, jota et syystä tai toisesta ole halukas tekemään. Älä pode asiasta turhaa syyllisyyttä. Jo neuvosi voivat pelastaa hänet pinteestä.

 

KALAT

Pidä mielipiteesi omana tietonasi. Uskalla heittäytyä romanttiseksi tänään. Oma-aloitteisuus kannattaa rakkauselämässä.

 

OINAS

Tunteet karkaavat tänään helposti hallinnastasi. Muista katsoa tilanteen kuin tilanteen positiivisia puolia. Ota haaste vastaan optimistisin mielin.

 

HÄRKÄ

Tarvitset tänään pitkiä hermoja. Konfliktit lähtevät nyt helposti liikkeelle epäselvyyksistä. Ole tarkkana siitä, kuka on vastuussa mistäkin.

 

KAKSONEN

Saat tänään hyödyllistä tietoa, josta on lähitulevaisuudessa paljon iloa. On aika vetäytyä mietiskelemään. Ratkaisut löytyvät rauhoittumalla.

 

RAPU

On aika antaa kodillesi uusi ilme. Heittäydy luovaksi ja keksi itsesi näköisiä ratkaisuja. Keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa antaa sinulle ideoita.

 

LEIJONA

Kanavoi energiasi oikeaan suuntaan. Älä väsytä itseäsi lannistavien ihmisten seurassa. Sinun ei pidä uhrata kaikkea liikenevää virtaasi asialle, joka ei tuota sinulle iloa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!