Identiteettivarkaus on nykyään rikos myös verkossa. Kuva: Shutterstock
Identiteettivarkaus on nykyään rikos myös verkossa. Kuva: Shutterstock

Identiteettivarkauksien tekeminen on muuttunut yhä helpommaksi. Miten valeprofiilin voi estää, huomata ja tuhota? Selvitimme. 

Monet jakavat nykyään varsin vapaamielisesti tietojaan verkossa – ja siihen onkeen moni väärinkäyttäjä tarttuukin ilolla. Viime aikoina Facebook-käyttäjät ovat havahtuneet esimerkiksi siihen, että heidän profiilejaan kopioidaan.

”Jotkut ovat keksineet uuden tempun FB:ssä. He kopioivat kuvasi, nimesi ja luovat uuden FB-tilin. Sitten he pyytävät ystäviäsi vahvistamaan kaveripyyntösi. Ystäväsi luulevat sinun olevan tämän takana ja hyväksyvät pyynnön. Siitä hetkestä lähtien uuden tilin luojat voivat sanoa ja julkaista mitä haluavat sinun nimelläsi”, eräs Facebook-käyttäjä kirjoittaa seinällään.

Profiilin kopiosta voidaan lähetellä esimerkiksi loukkaavia viestejä tai linkkejä sivustoille, joilla on epämääräistä sisältöä.

Viime vuonna MTV Uutiset sai tietoonsa monia vastaavia tapauksia. MTV:n haastatteleman tietoturva-asiantuntijan Petteri Järvisen mukaan joskus valeprofiilien avulla voidaan ohjata kävijöitä esimerkiksi väärennettyihin verkkokauppoihin, joiden avulla yritetään saada käsiin ihmisten luottokorttinumeroita ja henkilötietoja. Usein kyseessä on myös puhdas kiusanteko.

Mutta voiko valeprofiilit jotenkin estää?

Käyttäjän nimen ja profiilikuvan käyttöä on melko hankala estää. Sen sijaan kaveritietojen hyväksikäyttämisen voi estää helpostikin sillä, että muokkaa yksityisyysasetuksiaan.

Kaverilista kannattaa ehdottomasti napauttaa salaiseksi. Silloin valeprofiilin tekijä ei pääse häiriköimään ainakaan käyttäjän tuttuja.

Mistä voi saada selville, että oma tili on kopioitu?

Ensimmäinen epäilyttävä merkki on usein se, että Facebook-kaverit saavat uusia kaveripyyntöjä käyttäjältä. Kannattaa siis kysyä tutuiltaan, ovatko he saaneet uutta pyyntöä tai epäilyttäviä viestejä jossain vaiheessa.

Myös Googlen kuvahakutoiminto voi paljastaa huijarin. Sen avulla voi päästä jyvälle, onko omaa profiilikuvaa mahdollisesti käytetty jossain päin verkkoa luvatta. Tämä ei kuitenkaan ole aukoton keino. Googlen kuvahaku ei pääse automaattisesti käsiksi kaikkiin Facebook-kuviin.

Mitä kannattaa tehdä, jos huomaa, että tili on kopioitu?

Vuodesta 2015 alkaen feikkiprofiilit ovat olleet laittomia. Aiemmin valeprofiili täytti rikoksen tunnusmerkit vasta silloin, kun tapaukseen liittyi kunnianloukkaus.

Koska verkossa tehty identiteettivarkaus on rikollista toimintaa, valeprofiilista voi tehdä rikosilmoituksen.

Tietenkin yksityishenkilölle on tärkeintä, että valeprofiilin saa mahdollisimman nopeasti pois toiminnasta. Silloin kannattaa kääntyä suoraan Facebookin puoleen, eli ilmiantaa profiili.

– Edelleen parhaimpana mahdollisuutena säilyy se, että asianomainen itse ilmoittaa omalla oikealla profiilillaan asiasta ylläpitoon, jolloin väärä profiili usein poistuu parhaiten, nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss kertoi Ylelle lakimuutoksen aikaan.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä lykkää myöhemmäksi tärkeitä käytännön asioita. Paperivuoren kimppuun on syytä käydä heti, kun mahdollista. Käytä energiasi viisaasti.

 

NEITSYT

Vältä ylireagointia. Kuulet tänään kommentteja, joita ei ole helppoa ottaa vastaan. Draamaa ei synny, jos pidät hermosi kurissa.

 

VAAKA

Sinun on vaikea tehdä päätöksiä tänään. Ilmassa on epävarmuutta. Älä anna kenenkään kasata sinulle paineita.

 

SKORPIONI

Tärkeintä on, että liikut eteenpäin. Älä jätä kesken mitään, vaan sinnittele hankalatkin urakat loppuun asti. Pyydä apua tarpeen vaatiessa.

 

JOUSIMIES

Maisemanvaihdos avartaa ajatusmaailmaasi. Saat uuden näkökulman dilemmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Onni ei ole nyt puolellasi raha-asioissa.

 

KAURIS

Määrätietoisuus vie sinut pitkälle. Nosta äänesi kuuluviin, niin saat taustatukea ideallesi. Luota itseesi ja ylläty iloisesti lopputuloksesta.

 

VESIMIES

Saat kritiikkiä, joka saa sinut epäilemään kykyjäsi. Joku kasaa nyt tahallaan esteitä tiellesi. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KALAT

Raha-asiat ovat tänään etusijalla. Lupaava tilaisuus odottaa sinua aivan kulman takana. Tartu siihen ja tee uskalias siirto.

 

OINAS

Toimit tänään sovittelijana. Perheen sisällä nousee pintaan jännitteitä, jotka kaipaavat selvittämistä. Ole diplomaattinen ja etsi kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja.

 

HÄRKÄ

Joku tuottaa sinulle pettymyksen. Älä anna yksittäistapauksen lannistaa sinua. Suuntaa katse kohti tulevaa ja laadi uusia suunnitelmia.

 

KAKSONEN

Keskity olennaiseen. Joku yrittää harhauttaa sinua sivupoluille. On tärkeää, että pidät päämääräsi mielessäsi kaikesta huolimatta.

 

RAPU

Luvassa on myöhästelyä ja hermojen kiristymistä. Älä anna periksi. Etsi vaihtoehtoisia reittejä ongelmien sattuessa kohdalle.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa, Rintamäkeläiset sai murskavoiton. Nyt odotus palkitaan.

IS TV-LEHTI: Rintamäkeläisten ensimmäinen jakso nähtiin vuonna 1972. Silloin TV2 marssitti ruutuun kaksi pientilallisperhettä, Rintamäet ja Honkoset, joiden elämää seurattiin maaseudun murrosaikana.

Kansa ihastui arkirealistiseen sarjaan, ja vuonna 1975 sitä seurasi 900 000 katsojaa. Sarjan perään on haikailtu myöhemminkin. Rintamäkeläiset sai murskavoiton, kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa. Silloin sarjasta nähtiin joulujakso vuodelta 1973.

Sotajuttuja ja pikku riitoja

Rintamäkeläiset loi Reino Lahtinen, joka oli aiemmin käsikirjoittanut toista suosittua tv-sarjaa eli Heikkiä ja Kaijaa. Rintamäkeläisten pääosiin valittiin Heikistä ja Kaijasta tutut näyttelijät Veijo Pasanen, Sirkka Lehto, Eila Roine ja Antti Haljala.

Sarjan henkilöt istuvat tyypillisesti kahvipöydässä ja keskustelevat milloin mistäkin. Keskusteluista syntyy usein riidanpoikanen.

Antti Rintamäki ja Veikko Honkonen ovat sotaveteraaneja, joten usein esillä on toinen maailmansota. Antin ja Veikon sotajutut perustuvat pitkälti käsikirjoittaja Reino Lahtisen omiin sotakokemuksiin.

Välillä puhutaan tietysti ihmissuhteista ja lipsahdetaan reilusti juoruilun puolelle. Tässä kunnostautuu erityisesti Helmi Honkonen. Helmiä näytellyt Eila Roine kertoi muutama vuosi sitten Studio55:lle nauttineensa roolistaan.

– Sain olla niin peruskateellinen, suomalainen ämmä kuin ikinä vaan. Ja minullahan oli paljon esikuvia, ja useat esikuvista sanoivat, ettei tuollaista ihmistä voi ollakaan. En maininnut, että esikuvani puhuu juuri, Roine sanoi nauraen.

Särmikkään sanailun lisäksi kansaan vetosi sarjan ajankuva. 1970-luvulla elettiin rakennemuutosta, jolloin perinteinen elinkeino maanviljely oli vaakalaudalla. Honkoset myyvätkin tilansa ja muuttavat rivitaloon kirkolle.

Politiikkaa ruudun täydeltä

Lisäksi vuosikymmenen puoluepolitisoitunut ajan henki näkyy vahvasti Rintamäkeläisissä. Antti on vennamolainen, Veikko demari ja sivuhenkilöissä on kommunisteja, kokoomuslaisia sekä kepulaisia. Poliittiset näkökannat leimahtavat yhteisiä asioita hoidettaessa, kuten meijerikysymysten äärellä.

Yhteiskunnallisista näkökulmista huolimatta sarjasta ei puutu komediallisia elementtejä. Ne nivotaan arkisiin asioihin: kun Honkoset ovat lähdössä juhliin, Veikon haisevista sukista ja likaisesta aluspaidasta saadaan aikaan kunnon suukopu.

Rintamäkeläiset, 10.8. alkaen Yle Areena

 

 

 

Vierailija

Tänään tv:ssä: Muistatko vielä Rintamäen Antin? Suomalaisten suosikkisarja palaa ruutuun

Kiva kun pakkoverorahojani suunnataan oikein ja saan katsella mustavalkoista nostalgiaa loppumattomana virtana, sellaista jonka olisi voinut sinne areenaan tunkea ihan ilman kyselyjäkin. Olisihan se vallan kauheaa jos joutuisi katsomaan vaikka jotain hittisarjoja kuten vaikka Game of thronesia jne ja pysyisi ehkä aavistuksen ajan hermolla... Noh, tärkeintähän on kuitenkin, että ne lukuisat pikkuiset herrat/rouvat saavat elää mukavaa yltäkylläistä elämäänsä ylellä onnellisena elämänsä loppuun...
Lue kommentti