Tiesitkö, että Google ja Facebook seuraavat jokaista askeltasi?

Teknologiajätit Facebook ja Google eivät ole oikeastaan koskaan piilotelleet sitä, että ne keräävät käyttäjistään valtavasti dataa. Kumpikin yritys kertoo asiasta suoraan omilla sivuillaan ja perustelee tiedonkeruuta erityisesti sillä, että datan avulla he voivat kohdentaa mainontaansa osuvammin.

Mutta mitä kaikkea Google ja Facebook oikeastaan tietävätkään meistä käyttäjistä? Lista on vallan pitkä:

1. Iän, sukupuolen, asuinpaikan, kiinnostuksenkohteet

Google kerää käyttäjästään samalla tavalla perustietoja. Jos sinulla on Google-tili, osan tiedoista olet antanut itse. Lisäksi tiedot perustuvat Googlen keräämään dataan siitä, millaisia asioita haet verkosta. Googlen tekemän profiilin voit käydä katsomassa mainostenhallintasivulta.

Facebook tietää perusasiat käyttäjästään lähes automaattisesti, koska ne on jaettava yritykselle jo tiliä luodessa. Lisäksi Facebook muodostaa ihmisen kiinnostuksenkohteista profiilia tykkäysten, jakojen ja klikkausten perusteella.

2. Osan puhumistasi asioista

Google tallentaa esimerkiksi navigaattorille annettuja ohjeita ja puhelimen ”OK Google” -toiminnolle sanottuja asioita. Nauhoitetut pätkät voi käydä kuuntelemassa ja poistamassa Puhe ja ääni -sivulta. Käytännössä tiedot voivat kuitenkin edelleen säilyä Googlen hallussa, vaikka ne näennäisesti poistaisikin. Yritys nimittäin pitää oikeuden säilyttää tietoja tilistäsi, jotta se voi kehittää palvelua ja estää roskasisältöä. Jos haluat lopettaa puheidesi nauhoittamisen, se onnistuu Toimintojen hallinta -sivulta.

Google tallentaa esimerkiksi navigaattorille annettuja ohjeita ja puhelimen ”OK Google” -toiminnolle sanottuja asioita.

Facebook ei itse myönnä kuuntelevansa käyttäjiään. Vuonna 2015 Image-lehti kuitenkin kokeili, miten kännykän vieressä käydyt keskustelut vaikuttavat Facebookin mainosvirtaan. Heidän mukaansa vaikutus oli iso. ”Kun puhelimen vieressä sanoi lehti, Facebook tarjosi Seiskan tilausta. Kun puhelimen lähellä lausui sanan sosiaalidemokraatit, Facebook tarjosi Stadin demareiden Facebook-ryhmää”, Image kirjoitti tuolloin. Muut lähteet ovat kuitenkin epäileväisiä Imagen väitteestä, eikä Facebookilta saatu asiaan kommenttia.

3. Verkossa tekemäsi asiat

Google kerää runsaasti tietoja tekemistäsi hauista. Jos käytät Chrome-selailta, Google myös näkee, millä sivustoilla vierailet. Oletko huomannut, että katsottuasi yhden kissavideon Youtubesta, se alkaa tarjota niitä sinulle jatkuvasti? Tämä johtuu siitä, että Googlen omistama Youtube kerää dataa siitä, mitä asioita haet ja katselet Youtubessa. Voit käydä poistamassa kerättyjä tietoja Omat tapahtumat -sivulta. Kätevin tapa estää selainta keräämästä sinusta tietoja on käyttää sitä Incognito-tilassa.

Facebook saa aina tiedon, kun vierailet sivustolla, jossa on Tykkää-painike.

Facebook saa aina tiedon, kun vierailet sivustolla, jossa on Tykkää-painike. Jos olet kirjautuneena vierailun aikana Facebookiin, yritys saa henkilöllisyytesi ja tarkan ajan, jolloin vierailit sivustolla. Voit estää tietojen keräämisen kirjautumalla ulos Facebookista aina silloin, kun käytät jotain muuta sivustoa. Itse sivustolla ollessasi Facebook kerää sinusta valtavasti dataa. Lisäksi se kerää tietoja sinusta kavereidesi ja ryhmiesi kautta.

4. Missä olet käynyt

Googlen karttasovellus kerää liikkeistäsi runsaasti paikkatietoja aina, kun käytät sitä. Google myös tallentaa käyttäjät paikkatiedot Aikajana-sivustolle, jossa omia liikkeitään voi käydä tarkastelemassa. Paikkatietojen seuraaminen on Googlen mukaan oletuksena pois päältä.

Facebook seuraa älypuhelimen käyttäjän sijaintia varsin aktiivisesti. Tämän voi estä poistamalla paikannuspalvelun käytöstä puhelimen asetuksista. Esimerkiksi iPhonessa sijaintitiedot saa pois päältä polkua Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut > Facebook. Sovellukseen on mahdollista aktivoida myös ”Lähellä”-toiminto, joka näyttää käyttäjän sijainnin myös hänen kavereilleen ja päinvastoin.

5. Mitä laitetta käytät

Sekä Google että Facebook tietävät, mitä laitetta käytät.

6. IP-osoitteesi, yhteystietosi, operaattorisi…

Yritys kerää tietoja omistamiltaan ja johtamiltaan yrityksiltä, joita ovat esimerkiksi Instagram ja Whatsapp.

Facebook tietää edellä mainittujen lisäksi käyttäjän selaimen tyypin, kielen, aikavyöhykkeen, matkapuhelinnumeron, laiteasetukset, laitteen käyttöjärjestelmän ja signaalin voimakkuuden. Yritys kerää tietoja omistamiltaan ja johtamiltaan yrityksiltä, joita ovat esimerkiksi Instagram ja Whatsapp. Nämä tiedot luovuttavat Facebookille samoja tietoja, joita se itsekin kerää.

Mitkä kaikki tiedoista näkyvät muille?

Google näyttää käyttäjälle kaikki ne tiedot, joita se kerää. Niitä voi tarkastella Omat tapahtumat -sivustolta. Lisäksi se jakaa tietoja mainostajille, liikekumppaneille, sponsoreille ja muille kolmansille osapuolille, yritys kertoo käyttöehdoissaan. Tiedot ovat yrityksen mukaan yleisluontoisia. Googlella on velvollisuus jakaa yksityiskohtaisia ja henkilökohtaisia tietoja, jos laki määrää. Esimerkiksi etsintälupa velvoittaa Googlea jakamaan keräämiään tietoja.

Facebook jakaa sinne itse tuottamiasi tietoja niiden ihmisten kanssa, joille olet asioiden määritellyt näkyvän. Omia julkisuusasetuksiaan voi muokata Facebookin asetuksista. Yritys myös ilmoittaa jakavansa tietoja mainostajille ja yrityksen sisäisesti. Lisäksi se voi luovuttaa tietoja niille sovelluksille, joihin kirjaudut Facebook-tunnuksillasi.

Miten omia tietoja voisi suojella?

Varmin tapa – lannistavaa kyllä – on olla käyttämättä Facebookia ja Googlea. Jos kaipaat tiedoillesi täyttä suojausta, älä käytä niiden käsittelyssä Googlea ja Facebookia.

Jos kaipaat tiedoillesi täyttä suojausta, älä käytä niiden käsittelyssä Googlea ja Facebookia.

Googlen asetuksissa voit estää yritystä muodostamasta sinusta käyttäjäprofiili, keräämästä sijaintitietojasi ja listaamasta sivuvierailujasi. Käytännössä on kuitenkin mahdotonta tietää, vaikka yritys pitäisikin näistä asioista kirjaa taustalla.

Facebookin asetuksissa voit myös käydä muokkaamassa niitä asioita, jotka näkyvät julkisesti muille. Palvelun yksityisyys herättää kuitenkin siitä huolimatta huolta. Erityisesti uusi Stalk Scan -palvelu on nostanut epäluuloa siitä, kuinka hyvä Facebook on suojelemaan käyttäjiensä yksityisyyttä, vaikka omia asetuksiaan muuttaisikin.

Stalk Scanin avulla voit tarkistaa, mitä Facebook näyttää sinusta julkisesti. Esimerkiksi tapahtumaosallistumisesi ovat lähtökohtaisesti julkista tietoa, koska ne näkyvät julkisissa tapahtumissa kaikille muille. Sen avulla voi myös huomata, että kaikki kommenttisi ja tykkäyksesi muiden ihmisten profiileihin ovat julkisia, vaikka oma profiilisi olisikin salattu. Myös tykätyt sivut ovat julkista tietoa.

Osa Anna-Leena Härkösen ja Riku Korhosen kavereista jaksaa toisinaan yhä ihmetellä parin asumismuotoa. 

Kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta, mutta eivät ole ikinä asuneet yhdessä.

– Elämme kumpikin omaa arkeamme, yhteistä arkea meillä ei käytännössä ole: emme ole nähneet toisiamme vaikka imuroimassa. Joskus olen pessyt Anna-Leenan ikkunat ja hän on siivonnut keittiöni, Riku kertoi torstaina Otavan syksyn avajaistilaisuudessa.

”Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja.”

Molemmat ovat tyytyväisiä nykyiseen järjestelyyn. Anna-Leena painottaa, että hän ei kaipaa yhtään pikkulapsiaikojen ruuhka-arkea ja yhteisasumista. Hänen poikansa on jo täysi-ikäinen.

– Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja. Kun tapaamme, meidän tarvitsee suoriutua vain toisistamme. Tietenkin siihen liittyy vahvasti se, ettei meillä ole yhteisiä tai pieniä lapsia, johon liittyisi velvoitteita.

Kerran viikossa

Pari tapaa usein viikonloppuisin, tai kun molempien kalentereissa on sopiva rako, yleensä kerran viikossa. Riku asuu Turussa, mutta on viettänyt viime keväästä enemmän vapaita Anna-Leenan luona Helsingissä. 

”Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita.”

Pari arvelee, että asumismuoto herättää ihmisissä ihmetystä, koska yhteisasuminen on vielä yhteiskunnassa jonkunlainen normi.

– Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita. Kun on vahvoja oletuksia, miten asioiden tulisi olla ja on vaikea toimia toisin, vaikka se voisi sopia itselle. Kun opetin yliopistossa, minulla oli kerran oppilas, jonka kumppani asui Japanissa. Minusta se kuulosti haastavalta, Riku sanoo.

Pari uskoo, että tulevaisuudessa useampi aikuinen pari saattaa valita erillään asumisen.

”Aamulla juomme myrtseinä kahvia.”

– Olen nyt huomannut, että nousussa on maailmalla trendi, että lapsettomat ihmiset asuvat erillään, Anna-Leena toteaa.

Kirjailijapari osaa arvostaa myös työrauhaa, jonka järjestely mahdollistaa. Puolivahingossa heidän julkaisutahtinsa on mennyt lomittain. Anna-Leenalta ilmestyi kesän alussa kirja ja Riku kirjoittaa parhaillaan seuraavaa. He arvelevat, että heidän suhteensa ei ole järjestelyllä arkipäiväistynyt.

– Paitsi aamuherätykset ovat aina arkisia. Aamua ei voi naamioida, illat ovat vapautuneita ja riehakkaita, mutta aamulla juomme myrtseinä kahvia, Riku kertoo.
 
 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Anssi Kela. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyt muusikko pyytää some-kommentoijilta kunnioitusta kaikkia kohtaan. 

Muusikko Anssi Kela julkaisi eilen Facebookissaan kuvan Turun kauppatorista. Kuvan alla muusikko kirjoitti seuraavasti:

– Näin torin kulmassa ruumispussin ja raskaasti aseistautuneet poliisit. Tunnelma torilla oli kuitenkin tuossa vaiheessa rauhallinen. Nyt poliisi on tyhjentänyt torin, kuva hotellihuoneeni ikkunasta. Kamala tapaus. Maailma on sairas, ei tähän oikein muuta voi sanoa.

Asiasta kirjoitti eilen esimerkiksi Iltalehti.

”Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa.”

Tänään Anssi julkaisi aiheesta uuden päivityksen, jossa kertoo, että on joutunut poistamaan edellisen päivityksensä rasististen kommenttien vuoksi.

– Olen saanut kuulla olevani tapahtumiin osasyyllinen, koska olen mm. esiintynyt rasisminvastaisessa mielenosoituksessa. On tullut yksityisviestejä, joissa minua syytetään murhaajaksi. Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa. Tällaiset kommentit olen pyrkinyt heti poistamaan. Sivullani on aina ollut lupa esittää mielipiteitä, jotka eriävät omistani. Raja kulkee uhkausten esittämisessä.

Muusikko toteaa, että kommenttien lukeminen on surullista. Hän toivoo, että uuden postauksen jälkeen ihmiset osaisivat käyttäytyä paremmin.

– Poistan tämän julkaistuani eilisen postaukseni ja kaikki sen kommentit. Ne eivät edistä mitään hyödyllistä. Voitaisiinko tämän kirjoituksen alla yrittää kohdella toisiamme hieman kunnioittavammin? hän peräänkuuluttaa.

”Ei ole sinun vika”

Monet uuden postauksen kommentoijista ovat todenneet, että Anssin aiemmin saamat kommentit ovat järkyttäviä ja kaikin puolin tarpeettomia.

– [Tapahtunut] ei ole sinun, eikä yhdenkään artistin vika. Päinvastoin, artistit ovat aina ensimmäisenä ottamassa osaa suruun ja laulamassa hyvää henkeä moisten ikävien tapahtumien jälkeen, eräs kommentoi päivityksen alla. 

– Loistava kirjoitus Anssi. Toivottavasti muutkin suhtautuisivat yhtä fiksusti asiaan. Vihan lietsominen ja rumat puheet eivät auta ketään. Kaikkea hyvää sinulle, toinen kommentoija totesi.

Lue Anssin koko postaus joko hänen kaikille julkiselta Facebook-sivultaan tai tästä alta: 

Juttua muokattu 18.8.2017 klo 15.51: Lisätty päivityksen alla kirjoitettuja kommentteja.

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15