Jos teitittelet, teitittele edes oikein. Ja jos räpläät kännyä ruokapöydässä, kerro muille, mitä tapahtuu.

Tällaista tämä nykyään aina on. Saan bussissa istumapaikan. Käytäväpenkki etuosasta, oikealla puolella. Ikävä kyllä bussi täyttyy uhkaavasti, ja kohta täytyy luovuttaa paikka. Mutta kenelle? Tuo täti on satsannut niin paljon nuorekkuuteen, että hän loukkaantuu varmasti, jos vihjaan, että hän ei ehkä jaksa seistä. Tuo herra taas näyttää uurteiselta ja väsyneeltä, mutta jos ikkunasta näkyvä heijastus pitää paikkansa, näytän itsekin. Lisäksi olen nainen. Kumman kuuluu istua?

Pian seison bussin käytävällä kera ihmislauman, josta kukaan ei muka halua istua. Penkki hohtaa tyhjänä, kunnes tervejärkinen teini valtaa sen.

Ei ole helppoa olla hyväkäytöksinen, ja yhä vaikeammaksi vain menee.

Ihme kiemuroita

Tervehdi, kiitä, ota muut huomioon. Ei saa kaivaa nenää seurassa, ei saa tuijottaa prinsessan rintoja päivällispöydässä. Haarukka vasempaan, veitsi oikeaan käteen. Ookoo!

Mutta perustason jälkeen päästään vaikeammille leveleille:
– teatterissa kuuluu puikkelehtia penkkirivien välissä niin, että kasvot ovat istujiin päin
– hautajaisissa ei saa käyttää kultakoruja
– leipälautanen katetaan vasemmalle puolelle haarukoiden viereen
– naiset päästetään ensin ovista, mutta portaissa mies nousee edeltä
... ja paljon muita pikkujuttuja. Kaikissa ei edes ole järkeä.

Koetapa survoutua leffateatterissa rivin toiseen päähän etiketin mukaan. Polvet kolisevat istujien polviin, ei mahdu kunnolla – ergonomisempaa olisi kääntää selkä.

Kuka näitä mielivaltaisia sääntöjä on oikein keksinyt?

– No, käyttäytymisetiketti on oikeastaan peräisin Kaksoisvirtojen maasta, kertoo kansatieteen dosentti Teppo Korhonen.

Se oli vallankäyttöä, käytöskoukeroilla osoitettiin ihmisille heidän paikkansa.

Nykyiset hyvät tavat ovat yhteistä länsimaista perintöä. Ylimykset reissasivat pitkin Eurooppaa ja toivat mukanaan erilaisia tapoja. Ne levisivät hoveista sivistyneistöön, eikä niiltä kohta päässyt oikein kukaan pakoon. Vaikeimmat kuviot jäivät lyhytaikaisiksi trendeiksi: esimerkiksi muodikas tapa kolauttaa kumartaessa kannat yhteen hylättiin pian. Kolaus sattui liikaa, jos se osui vähänkin väärään paikkaan.

Nykymaailmassa tasa-arvo vallitsee ja tavat liudentuvat. Piireihin päästäkseen ei enää tarvitse tietää jokaisen aterimen paikkaa, eikä baarissa tarvitse nousta seisomaan, jos pöytäseurueesta lähtee nainen vessaan.

Mutta silti: käytöksellä pystyy erottumaan. Jos osaat kohottaa kuohuviinilasia ja katsoa ympärillä istuvia ihmisiä oikeassa järjestyksessä silmiin, tiedät juhlivasi sivistyneistön tyyliin.

Tädille kättäpäivää

– Sano tätille päivää! Näytä nyt, miten sä osaat antaa kättä!

Monilla taaperoiden vanhemmilla on pyhä missio opettaa jälkikasvuaan tervehtimään kohteliaasti. Kättely onkin tärkeä taito, ollut jo niistä ajoista, jolloin Rooman keisari Julius Caesar alkoi kätellä tervehdykseksi. Jos hän jätti jonkun kättelemättä, se oli kohteelle merkki siitä, että seuraavaksi putoaa pää.

Enää ei käy niin huonosti, mutta jotenkin kuuluu tervehtiä. Muuten kaikki jäävät miettimään, mikä on pielessä.

Keski-Euroopassa lapsille opetetaan kättelyn sijasta luontevia poskisuudelmia ja lämpimiä mutta pikaisia halauksia. Tapa on tehnyt tuloaan Suomeenkin.

– Vaikka kyllähän se täällä näyttää edelleen siltä kuin hakkaisi kahta halkoa yhteen, Teppo Korhonen kommentoi.

Kestää sukupolven verran, ennen kuin uusi tapa juurtuu. Käytöstavat kulkevat mantereen yli samalla tavalla kuin muotivirtaukset ja näppärät uutuusesineet. Jos niissä tuntuu olevan järkeä, ne tulevat jäädäkseen, muuten ne unohtuvat.

Ole mulle vähän aikaa Te

– Oletteko aikaisemmin olleet jonkin kuntoklubin jäsen?

Nuori kloppi liikuntakeskuksen tiskillä yrittää teititellä. Ärsyttää. Ihan kuin olisin ikifossiili, sellainen jolle pitää antaa bussissakin paikka. Sitä paitsi, jos teitittelee, niin teitittelisi edes oikein. Siinä kuuluu käyttää verbin partisiippimuodosta yksikköä: "oletteko ollut" eikä monikkoa "oletteko olleet".

Poika on kyllä oikeilla jäljillä. Vanhempia ihmisiä on ollut tapana teititellä, ainakin ennen 1970-lukua. Sen jälkeen Ruotsista vyöryi tasa-arvoinen sinuttelu, joten miten nuorilla voisi olla käytännön teitittely hanskassa?

Eivätkä toimittajatkaan sitä enää osaa, vaikka vielä 1980-luvulla toimittajakoulussa nimenomaan opetettiin, että kaikkia muita teititellään paitsi lapsia ja urheilijoita. Presidenttiehdokkaiden haastattelut olivat tänä talvena iloista sössimistä persoonapronominien kanssa. Toimittaja aloitti kysymyksen teititellen, mutta jotenkin se lipsahti puolivälissä sinutteluksi.
Kielitoimistossa ongelma ymmärretään oikein hyvin.

– Joo, mekin mokailemme teitittelyn kanssa – siihen tulee helposti se 'oletteko tehneet', kertoo Taru Kolehmainen Kotimaisten kielten keskuksesta.

Jos soitat kielitoimiston neuvovaan puhelimeen ja Taru vastaa, hän ei teitittele automaattisesti. Hän kuulostelee, oletko vanhempi ja virallisen oloinen, ja jos et ole, Tarun valinta on sinuttelu. Hän veikkaakin, että lopulta teitittely jää hyvin vähäiseksi.

– Puhelimessa sinuttelu on usein teitittelyä luontevampaa, ja sinuttelukin voi olla kohteliasta. Kohteliaisuus ei siis ole muodosta kiinni. Suomen kielessä on vanhastaan erilaisia tapoja olla kohtelias, esimerkiksi kolmannen persoonan käyttö: rouva on hyvä vaan.

Tavaratalo Stockmannillakin etsitään nykyään asiakkaan mukaista puhetyyliä. Ennen myyjiä ohjeistettiin teitittelemään joka tilanteessa, mutta kaikki asiakkaat eivät ole siitä tykänneet.

Haa! Palautetta on selvästi tullut minunlaisiltani tädeiltä, jotka eivät halua vaikuttaa ennen sotia syntyneiltä.Henkilökunnan koulutuksesta vastaava Janne Virta kertoo, että nuorisovaatepuolella myyjien homma on vaikein. Melkein kaikki asiakkaat ovat nuoria aikuisia, mutta kuuden tunnin tuttavallisuuden jälkeen tiskillä voikin seisoa yhtäkkiä mummo, joka haluaa ostaa lapsenlapselleen lahjahupparin ja joka odottaa kunnioittavaa puhuttelua.

– Siinä tilanteessa näkyvät myyjien erot – jotkut osaavat kotikasvatuksen perusteella jutella monenlaisten tuntemattomien kanssa. Toisilla menee kauemmin oppia.

Nostetaan känny pöydälle

"Hyvä Helena! Veljeni mielestä olen liimautunut puhelimeeni. Hän väittää, että pidin kännykkää pöydällä joulupäivällisellä, mitä en itse muista tehneeni. Myönnän, että saatan ravintolassa vilkaista sähköpostini sillä aikaa, kun hän lukee ruokalistaa. Ja tarkistan asioita mieluummin Googlesta kuin hukkaan aikaa keskusteluun siitä, oliko se-ja-se siinä-ja-siinä elokuvassa vai ei. Olenko minä epäkohtelias vai onko veljeni luddiitti?"

Näin kirjoittaa brittiläisellä neuvontapalstalla nimimerkki "Jos kutsut minut, kutsut myös puhelimeni". Hän tarttuu päivänpolttavaan kysymykseen. Teknologiaihmisten piireissä käytöstavat ovat todella muuttuneet, ja heidän mielestään myös muun maailman pitäisi totella digitaalista vallankumousta eikä jäädä ulisemaan vanhojen aikojen perään. Puhelin ja siellä oleva virtuaalinen ystäväpiiri kuuluvat osana persoonaan, ja ne saavat olla mukana siellä missä ihminen itsekin on.

Luddiitit panevat vastaan. Heidän mielestään laitteitaan jatkuvasti koskettelevat ihmiset ovat loukkaavaa ja tylsää seuraa – pysykööt sohvillaan kaivamassa nenäänsä ja näplimässä tahmasormillaan kosketusnäyttöjään!

Kännykkäetiketti tuntuu änkyröistä huolimatta muodostuvan melko rennoksi. Älä kailota -kampanjoita kyllä viritellään, mutta huomaako niitä kukaan? Jos puhelin soi elokuvateatterissa, nuoriso ei enää nolostu vaan vastaa. "Moi. Leffassa. Leffassa! En mä voi nyt puhuu!"

Ruokapöytäkysymystä kommentoiva käytösneuvoja Helenakin hyväksyy muutoksen. Vastauksessaan nimimerkille "Jos kutsut minut, kutsut myös puhelimeni" hän toteaa nykymeiningin olevan käytösarkea.

"Neljä vuotta sitten olisin sanonut, että puhelinta ei pidetä pöydässä. Ajat ovat muuttuneet, ja on hyväksyttävää googlettaa asioita ja kysyä netissä neuvoa sopivan viinin tilaamiseen. Ja toki päivällisestä saa ottaa valokuvan – se ei ole enää väärin, vaan monille itsestään selvä osa elämää."

Helena toteaa, että on silti kohteliasta kertoa pöytäseurueelle, mitä kulloinkin on kännykkänsä kanssa tekemässä. Muuten muut tuntevat olonsa yksinäisiksi ja kokevat, että häviävät koneelle kiinnostavuudessa. 

Nyt minäkin alan käsittää, miksi minua teititellään. Puhelimestani näkee heti, että siinä ei ole kosketusnäyttöä eikä internet-yhteyttä. Selvä senioriluuri! Ensi kerralla istun bussissa invapaikalle.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

No näyttelijä Erkki Saarela totta kai.

IS TV-LEHTI:Maanantaina 70 vuotta täyttänyt näyttämötaiteilija Erkki Saarela on tehnyt paljon ja monenlaista. Hän on tuttu teatterirooleista, opetustyöstä, televisiosta ja paristakymmenestä elokuvastakin.

Erkki Saarela on myös Suomen tunnetuin Dario Fo -tulkki, joka esitti 1980-luvulla Mysterio Buffoa noin 400 kertaa ympäri maata, ja vuosikymmeniä sen jälkeenkin. Tv-töihin kuuluvat esimerkiksi sarjat Hukkaputki, Soitinmenot – kaikki muistavat legendaarisen pastori Sillin – Isänmaan toivot ja Myllyrinne Company.

Elävän arkiston kokonaisuus alkaa miehen tuoreella haastattelulla, jossa hän kertoo urastaan. Tämän jälkeen Teema esittää kaksi 1980-luvun Hukkaputkea, jotka olivat aikanaan uraauurtavia ja ajankohtaisia satiirisia viihdeohjelmia.

Ohjelman poliittiset vitsit naurattavat kummasti yhä, ja monet julkkisparodiat myös. Koko mokoma sietäisi saada uusintakierroksen.

Ensimmäisessä Hukkaputkessa ilakoidaan muun muassa sillä, kutsutaanko Jasser Arafat Suomeen. Uutiskuvamanipulaatioissa päättäjät esiintyvät toinen toisensa jälkeen palestiinahuivit päässään.

Erkki Saarela on mainio, samoin koko työryhmä, johon kuuluivat Kristiina Halkola, Leena Uotila, Tuija Ahvonen, Kari Franck, Jukka Sipilä ja Kari Sorvali. Sarjan silmiäsärkevät väriyhdistelmät kuviollisissa puvuissa ja hieman epäpuhtaasti lauletut musiikkinumerot kruunaavat kokonaisuuden.

Elävä arkisto: Erkki Saarela 70 vuotta, Teema ti klo 21.55

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Pysyttele omissa oloissasi, jos seura ei maita. Saatat joutua tänään helposti konflikteihin. Erilaisuus rikastuttaa päivääsi.

 

JOUSIMIES

On aika tehdä muutoksia kotiisi tai ulkonäköösi. Kaikki uusi piristää ja antaa arkeen potkua. Kiinnitä huomiota siihen, miten ilmaiset itseäsi.

 

KAURIS

Selvitä itsellesi, mitä haluat. On aika lopettaa jahkailu ja suunnata täysillä eteenpäin. Älä anna epärealistisia lupauksia.

 

VESIMIES

Taistele tylsyyttä vastaan uusilla seikkailuilla. Ole aktiivinen ja haasta itsesi jatkuvasti. Nyt ei ole aika jäädä jumiin vanhoihin kaavoihin.

 

KALAT

On aika tehdä vastapalveluksia ihmisille, jotka ovat tarjonneet sinulle apuaan. Muutos on sinulle hyväksi. Ole tarkkana, jos joudut neuvottelemaan jostain.

 

OINAS

Keksit hyvän idean läheisesi kanssa. Kyseessä voi olla yhteinen reissu tai muu tulevaisuuden projekti. Älä lipsu budjetistasi.

 

HÄRKÄ

Anna kaikki liikenevä aikasi ihmissuhteille. Uusien tyyppien tapaaminen kuuluu päivän ohjelmaan. Saat tilaisuuden kokeilla jotain erilaista ja jännittävää.

 

KAKSONEN

Luota vain siihen, minkä näet omin silmin. Liikkeellä on hämääviä huhuja, joiden uskominen johtaa ongelmiin. Kysy suoraan, jos jokin epäilyttää.

 

RAPU

Lähde tutustumaan ihmisiin erilaisista taustoista. Tänään sinulle on mahdollisuus avartaa ajatusmaailmaasi. Tapaat erityisen tyypin.

 

LEIJONA

Kotona on luvassa jännitteitä. Hoida ne pois alta diplomatialla ja kärsivällisyydellä. Ole rauhallinen ja ehdota rakentavia ratkaisuja.

 

NEITSYT

Älä anna pikkujuttujen viedä hyvää tuultasi. Pidä huolta terveydestäsi ja korjaa arkiset asiat kohdilleen pienillä muutoksilla. Empaattisuutesi tulee tarpeeseen.

 

VAAKA

Älä kasaa paineita itsellesi. Jos jokin ei suju, selvitä ongelmat syyt juurta jaksaen. Ratkaisut ovat yksinkertaisia ja lähellä.