Olikos tämä nyt työpaperi vai? Kuva: Shutterstock

Huvittaisiko jäädä kotiin huomenna? Listasimme etätyön plussat ja miinukset.

Se on kohta taas maanantai ja töihinlähdön aika. Aamulla on vietettävä puolituntinen bussissa. Toivottavasti ajokki ei ole myöhässä, koska kellokortti on leimattava ennen kello kahdeksaa tai esimieheltä tulee satikutia. Aamusta alkaa kahdeksan tunnin työpäivä, joka hurahtaa työpisteellä istuskellen. Töitä tulee tehtyä vaihtelevalla tarmolla, ja kollegat onnistuvat keskeyttämään työnteon aina sen sujuessa parhaiten. Hohhoijaa.

Mieleen uiskentelee tunnin välein ajatus: Minkä takia en voisi tehdä näitä hommia jossain muualla?  Fakta on, että palkansaajista 28 prosenttia tekee töitään vähintään satunnaisesti etänä. Lisäksi 10 prosenttia tekee etätöitä joitakin tunteja viikossa. Ehkä sitä voisi siis itsekin harkita?

Etätyön parhaat puolet

Se säästää aikaa ja rahaa. Suomalaisen työssäkävijän keskimääräinen työmatka on linnuntietä mitattuna 14 kilometriä. Suurin osa työmyyristä liikkuu tämän matkan henkilöautolla tai julkisilla liikennevälineillä. Työmatkoihin kuluu jokaiselta keskimäärin päivässä noin 46 minuuttia.

Jos siis päätät jäädä maanantaiaamuna kotiin painamaan duunia, saat päivääsi yli kolme varttia lisää aikaa! Siihen päälle säästät rahaa polttoainekulujen tai bussilipun verran.

Sinulla on työrauha. Flunssaiset kollegat eivät pääse levittämään tautejaan, rasittavat besserwisserit pysyvät poissa kuuloetäisyydeltä. Kukaan ei tule notkumaan työpisteellesi ja kertomaan vaivoistaan. Kun pomo on sähköpostin tai puhelinsoiton päässä sinusta, hänellä on suurempi kynnys lykätä niskaasi liikaa töitä. Etätöiden parhaita puolia on se, että niitä saa tehdä omassa rauhassaan, ilman keskeytyksiä.

Sinulla on valinnanvapaus. Mökillä, kahvilassa tai puiston penkillä. Etätöitä voi tehdä oikeastaan missään vain, kunhan omistaa kannettavan tietokoneen ja liikkuvan laajakaistan.

Homma ei ole myöskään aikaan sidottua. Rakastatko aikaisia aamuherätyksiä? Etätyöläinen voi aloittaa päivänsä vaikka kello viideltä. Jos haluat pitää iltapäivällä parin tunnin lepohetken, se onnistuu ilman että kukaan on kyräilemässä toimintaasi alvariinsa. Tärkeintä on, että työ tulee tehtyä.

Kotona voit myös valita vapaasti, minkälaisessa asennossa työskentelet. Ketään ei häiritse, jos teet töitä sohvalla röhnöttäen tai maassa makaillen. Myös työasu on vapaavalintainen.

Etätyön huonoimmat puolet

Vaarana on eristäytyä. Vaikka joillekin yksintyöskenteleminen on yhtä suurta unelmaa, toiset saavat parasta jälkeä aikaan nimenomaan muiden seurassa. Moni etätyötä tekevä pitää ongelmana erityisesti sitä, että työstä ei saa kunnollista palautetta.

Myös tehtävänantojen ymmärtäminen saattaa olla vaikeampaa, jos ne annetaan vain pikaisesti puhelimen välityksellä. Lisäksi sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen työkavereiden kanssa on hankalampaa, jos kohtaa vain harvoin kasvokkain.

Työpaikka on muiden koti. Siinä missä työpaikalla häiriköivät työkaverit ja johtoporras, kotona keskeytyksiä aiheuttavat mahdollisesti kiljuvat kakarat ja pölisevä puoliso. Lisäksi siellä on myös runsaasti houkutuksia, jotka saattavat harhauttaa töiden tekemisestä ihan muihin puuhiin.

Missä menee kodin ja työn raja? Jos töitä tekee jatkuvasti kotosalla, alkaa nopeasti unohtaa, että se on paikka, jossa pitäisi pystyä myös rentoutumaan. Kun työsähköposteihin on tottunut vastaamaan aina omalta sohvaltaan, niihin on helppo tarttua myös vapaa-aikana. Vaikka kotisi olisikin toimistosi, älä anna sen muuttua pelkästään siksi!

Lähteet: Mashable, Washington post

Lue myös:

Oletko ujo ja syrjäänvetäytyvä? Näin saat äänesi kuuluviin työpaikalla

Pakko olla upea – työelämä suosii kauniita ja sporttisia

Näistä asioista kannattaa valehdella työhaastattelussa

Näin menestyjä lopettaa työviikkonsa – viisi vinkkiä perjantaihin

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA

Välttele konflikteja. Et voi voittaa väittelyä, jos et ole varma asiastasi. Selvitä ensin faktat ja lähde rauhallisin aikein keskusteluun vasta sitten.

 

SKORPIONI

Älä jätä mitään kesken. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin ja ole tunnollinen. Elämääsi on luvassa romanttisia yllätyksiä.

 

JOUSIMIES

Joku pimittää sinulta tietoa. Ole tarkkana kaikenlaisten hämäysyritysten varalta. Selvitä asiat pohjamutia myöten ennen päätösten tekemistä.

 

KAURIS

Raha-asiat eivät suju ongelmitta. Älä laske muiden varaan, vaan ole mahdollisimman itsenäinen. Ole varuillasi arvaamattomasti käyttäytyvien ihmisten kanssa.

 

VESIMIES

Työpanoksesi kantaa hedelmää. Pidä kiinni sovituista asioista ja pidä lupauksesi. Työrintamalla saattaa ilmaantua otollisia mahdollisuuksia.

 

KALAT

Kunnioita sinulle annettuja ohjeita. Et ehkä pääse toteuttamaan kaikkia ideoitasi tänään. Odota parempaa hetkeä soveltamiseen.

 

OINAS

Älä paljasta kaikkea itsestäsi heti kättelyssä. Tarkkaile muiden menoa ja sovita omat suunnitelmasi näkemääsi sopiviksi. Salaperäisyys voi olla toimiva taktiikka.

 

HÄRKÄ

Lähde liikkeelle ja kohti tavoitteitasi. Sinulla on käyttökelpoinen idea, jonka voit kehittää toimivaksi suunnitelmaksi. Ota omaa tilaa, jos tarvitset sitä.

 

KAKSONEN

On tärkeää, että kyselet. Älä jätä mitään epäselväksi itsellesi. Nyt ei pidä haksahtaa uskomaan ihmistä, joka lupaa sinulle tähdet taivaalta.

 

RAPU

Jaa tulevaisuudenhaaveesi läheisesi kanssa. On tärkeää, että otat muut huomioon päätöksissäsi. Ihmissuhteet kehittyvät ja syvenevät tänään.

 

LEIJONA

On hyvä hetki reissuun lähtemiselle. Haali ympärillesi ihmisiä, joista saat inspiraatiota. Aja eteenpäin asiaa, johon uskot koko sydämelläsi.

 

NEITSYT

Anna mielikuvituksesi lentää. Persoonallisuudesta ja leikkimielisyydestä saa pisteitä. Tapaat ihmisen, joka voi jäädä merkittävään rooliin elämääsi.

Junon pika-avioliitto Janna Hurmerinnan kanssa päättyi vain puolen vuoden jälkeen, kun Juno jäi kiinni pettämisestä. – Olisihan asian voinut paremminkin hoitaa, hän sanoo.

Räppäri Jon ”Juno” Korhonen, 29, meni viime vuoden elokuussa naimisiin laulaja Janna Hurmerinnan kanssa, mutta jäi kiinni pettämisestä. Helmikuussa, vain puoli vuotta häiden jälkeen, Janna jätti avioeropaperit käräjäoikeuteen.

– En tietenkään ole ylpeä teoistani, olisihan asian voinut paremminkin hoitaa. Kai se oli sen hetkisen Jonin tapa ratkaista joitain juttuja. En sano olevani sitoutumiskammoinen, mutta elämän mittapuulla olen vielä aika nuori. En silti voi tapahtuneelle enää mitään, se on ollutta ja mennyttä, Juno sanoo.

Avioero ja pettämiskohu nousivat näyttävästi otsikoihin. Muun muassa laulaja Jannika B jakoi somessa avoimen viestin, jossa luki: ”Vitun Juno”.

– Se oli hänen mielipiteensä ja ymmärrän sen. Varmaan moni muukin on kelannut niin. Kyllä minua kiinnostaa, mitä muut minusta ovat mieltä, mutta en voi antaa sen liikaa vaikuttaa. Ne, jotka haluavat tehdä omat päätelmänsä minusta, tekevät ne ilman hyväksyntäänikin.

 


Janna Hurmerinta haki avioeroa Junosta puolen vuoden avioliiton jälkeen. Kuva: Sanoma-arkisto
Janna Hurmerinta haki avioeroa Junosta puolen vuoden avioliiton jälkeen. Kuva: Sanoma-arkisto

 

– Voi olla, että ajattelen tekemisistäni eri tavalla vuoden päästä, kun tästä kaikesta on kulunut enemmän aikaa. Nyt asia on vielä itselleni vähän liian tuore käsiteltäväksi.

Ensimmäinen leffarooli

Työrintamalla Junolle kuuluu uutta, sillä hän näyttelee pääroolissa Antti J. Jokisen ohjaamassa Pahan kukat -elokuvassa. Leffa kertoo syrjäytyneiden nuorten lähiöelämästä väkivallan ja päihteiden keskellä. Junon roolihahmo haaveilee paremmasta huomisesta, mutta sortuu yhä uudestaan huumeisiin.

Pahan kukissa Juno tekee ensimmäisen roolityönsä. Siinä ja Junon yksityiselämässä on nähtävissä tiettyjä yhtäläisyyksiä.

– Mielikuva minusta on, että olen maahanmuuttajan näköinen pilveä polttava tyyppi. Kaipa jengi pitää minua pahana poikana, mutta mielestäni olen aika kiltti. Olen vain ihminen, teen virheitä.

Miltä Junosta tuntui tulla itse nuorena isäksi? Miten hän kommentoi rötöstelyjään? Koko haastattelu Me Naisten numerossa 39/2016.

Heidi Sohlberg käy läpi rankkoja rintasyöpähoitoja, mutta positiivisesta asenteestaan hän ei tingi. Puoliso tukee hengessä mukana. 

Heidi Sohlbergin, 35, huumori ei ole vakavan sairauden takia muuttunut. Tänään hän heittää herjaa rintasyöpähoitojen aiheuttamasta kaljustaan. Siitä, miten aamuisin voi nukkua pidempään, kun aikaa ei mene hiustenlaittoon. Tai miten kukaan ei huomaa vyötärölle ilmestyneitä jenkkakahvoja, kun kaikki kuitenkin tuijottavat kaljua.

– Kyllä minäkin itken ja surkuttelen, mutta minulle ei ole tyypillistä jäädä synkistelemään. Saan hirveästi energiaa positiivisuudesta, avoimuudesta ja huumorista.

Heidi on somessa kertonut aktiivisesti tekemisistään ja fiiliksistään – niin hyvinä kuin huonoina päivinä.  Puuhakkuus ja pilke silmäkulmassa ovat vain hänen tapansa sairastaa.

”Tunsin huonoa omaatuntoa, että voin niin hyvin.”

– Jossain vaiheessa tunsin huonoa omaatuntoa, että voin niin hyvin. Päätin kuitenkin olla sen verran itsekäs, että nautin hyvistä päivistäni ja jaan kokemukseni. Voisinpa antaa jokaiselle syöpäsairaalle samanlaisen voimahalin.

Läheiset mukaan syöpämatkalle

Heidille oli heti selvää kertoa sairaudestaan kaikille. Ensin aviomies Niklas Sohlbergille, sitten isä Juha Willmanille, ystäville ja lopulta julkisesti.

Heidin läheisten kesken sairaudesta on tullut yhteinen ja lähentävä kokemus. Heidi uskoo, että perheen miesväki on käynyt läpi pelkoja mielessään – varsinkin Juha-isä, joka jo menetti vaimonsa samalle sairaudelle.

Aviomiestään Heidi kuvailee perheensä järjen ääneksi.

–Nikke on asennoitunut tilanteeseen fiksusti ja sanoo, etteihän tässä ole muuta vaihtoehtoa kuin parantua.

Sohlbergien perheenjäsenistä ja ystävistä muodostui nopeasti laaja turvaverkko, joka auttaa arjen pyörittämisessä.

–Tuntuu, että ystävien välittäminen vain korostuu vakavissa paikoissa. Rakkautta osoitetaan silloin voimakkaammin.

Lue Heidin koko haastattelu Me Naisten numerosta 39/2016.

Ruotsin kieli selvisi viiden parhaan joukkoon. Äänestä omaa suosikkiasi!

Brittilehti Independent uutisoi tuoreesta kyselystä, joka selvitti, mikä eurooppalainen kieli on puhuttuna kaikkein puoleensavetävin.

Kyselyyn vastasi 1 000 ihmistä, ja sen suoritti deittisivusto Happn.

Voittoon kiiri italia, joka keräsi neljäsosan äänistä. Ranskan kieli tuli täpärästi hopealle vain kaksi prosenttia pienemmällä äänisaalilla. Suomen naapureista ruotsin ja venäjän kieli selvisivät Top 10 -joukkoon.

Näin kielet sijoittuivat kyselyssä:

  1. italia (25 prosenttia)
  2. ranska (23 prosenttia)
  3. irlanti (19 prosenttia)
  4. espanja (16 prosenttia)
  5. ruotsi (5 prosenttia)
  6. venäjä (4 prosenttia)
  7. portugali (2 prosenttia)
  8. saksa (1 prosentti)
  9. hollanti (1 prosentti)
  10. kreikka (1 prosentti)

Äänestä suosikkiasi!

Euroopan voi mieltää monella tavalla. Valitsimme äänestykseen Euroopan unionin 24 virallista kieltä. Mikä kieli on sinun mielestäsi EU:n seksikkäin?

Mikä eurooppalainen kieli on mielestäsi viehättävin?