Kuten kaikki Erikan kuvaamat naiset, myös Alice Jäske jännitti aluksi kameraa. ”Koko kroppani oli jännittynyt kuin viulunkieli, kun kävelin kohti sovittua tapaamispaikkaa. Mitä jos minusta ei vain saisi hyviä kuvia? Itse kuvauksissa jännitys oli pian tiessään, ja unohdin hetkeksi koko ympäröivän maailman.” Kuva: Erika Lind / Studio Metsä
Kuten kaikki Erikan kuvaamat naiset, myös Alice Jäske jännitti aluksi kameraa. ”Koko kroppani oli jännittynyt kuin viulunkieli, kun kävelin kohti sovittua tapaamispaikkaa. Mitä jos minusta ei vain saisi hyviä kuvia? Itse kuvauksissa jännitys oli pian tiessään, ja unohdin hetkeksi koko ympäröivän maailman.” Kuva: Erika Lind / Studio Metsä

Valokuvaaja Erika Lind kuvaa naisia, jotka eivät halua tulla kuvatuiksi. Tarkoituksena on päästä yli kamerakammosta.

Miksi haluat kuvata juuri ihmisiä, jotka eivät halua tulla kuvatuiksi?

”Idea lähti halusta auttaa ihmisiä valokuvauksen kautta. Jokainen tuntee pelkoa tavalla tai toisella, ja se rajoittaa monen elämää. Kun yhden pelon kohtaa, saa itsevarmuutta ja uskaltaa ehkä kohdata isompiakin pelkoja.

On tosi yleistä, että varsinkaan naiset eivät tykkää olla valokuvissa. He ajattelevat, että eivät onnistu kuvissa tai ole valokuvauksellisia. En usko siihen yhtään. Haluan tuoda esiin, että jokainen on kaunis.”

Mistä kuvauskammo yleensä johtuu?

”Ylenpalttisesta kriittisyydestä itseä kohtaan. Jollekin saattaa vain tulla epämukava tunne, kun on huomion keskipisteenä ja joku katsoo tarkasti. Joku taas voi tuntea, etteivät kuvat edusta itseä.

Pelko voi tulla myös kasvatuksesta. Jos oma äiti on aina ollut kriittinen itseään kohtaan, tavan oppii kasvatuksessa eikä sitä kyseenalaista. Muistan myös, miten nuorena omassakin ystäväpiirissäni hoettiin, että onpa minulla läskit reidet. Se loi yhteenkuuluvuuden tunnetta.

On hyvä, että julkisesti puhutaan hyviin asioihin keskittymisestä ja myötätunnosta itseä kohtaan. Silloin osaa olla myötätuntoinen muitakin kohtaan.”

Onko kuvattavana oleminen auttanut pelon selättämisessä?

”On. Kun aloitin, en tiennyt, pystynkö antamaan kuvattaville sitä, mitä haluan. Tähän asti olen kuitenkin saanut pelkästään positiivista palautetta kuvauskokemuksesta ja kuvista.

”Pelko lamaannuttaa kropan, ja siksi liike auttaa useimpia.”

Pelko ilmenee ihmisissä eri tavoin, ja on aina työskenneltävä, että toisen saa rentoutumaan. Ihmiset ovat erilaisia, ja eri asiat auttavat. Pelko lamaannuttaa kropan, ja siksi liike auttaa useimpia. Pistän ihmiset tanssimaan ja hyppimään, koska liike rentouttaa. Kun tekee jotain, ei pysty samalla ajattelemaan pelkojaan.”

Mitä se kertoo ajastamme, että kuvattavana olemista arastellaan?

”On kauneusihanteita ja kuvien tulva. Kaikilla on kamera ja filtteri, joka laittaa ihon kerralla kuntoon.

Minua häiritsee se, miten paljon ihoa, hiuksia ja ruumiinosia photoshopataan. Haluaisin enemmän kuvia ihmisistä, ei vain valokuvaajien ja stailistien luomista hahmoista, joita ei ole oikeasti olemassa. Täydellisyyttä on kiva katsoa, mutta se ei ole todellisuutta.”

Kammoatko sinäkin kuvatuksi tulemista?

Haluaisitko silti astua epämukavuusalueellesi? Etsimme nyt Me Naisten juttua varten naisia, joille kuvattavana oleminen on vaikeaa. Jos haluat haastaa itsesi ja lähteä Erikan kuvattavaksi, laita viesti, jossa kerrot hieman itsestäsi ja siitä, miksi haluaisit osallistua haasteeseen: emmi.laukkanen{ät}sanoma.com ja info{ät}studiometsa.com

Kuvista ja tarinoista koostetaan myöhemmin juttu Me Naisiin.

Lisää Erikan kuvia Studio Metsän sivuilla.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä lykkää myöhemmäksi tärkeitä käytännön asioita. Paperivuoren kimppuun on syytä käydä heti, kun mahdollista. Käytä energiasi viisaasti.

 

NEITSYT

Vältä ylireagointia. Kuulet tänään kommentteja, joita ei ole helppoa ottaa vastaan. Draamaa ei synny, jos pidät hermosi kurissa.

 

VAAKA

Sinun on vaikea tehdä päätöksiä tänään. Ilmassa on epävarmuutta. Älä anna kenenkään kasata sinulle paineita.

 

SKORPIONI

Tärkeintä on, että liikut eteenpäin. Älä jätä kesken mitään, vaan sinnittele hankalatkin urakat loppuun asti. Pyydä apua tarpeen vaatiessa.

 

JOUSIMIES

Maisemanvaihdos avartaa ajatusmaailmaasi. Saat uuden näkökulman dilemmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Onni ei ole nyt puolellasi raha-asioissa.

 

KAURIS

Määrätietoisuus vie sinut pitkälle. Nosta äänesi kuuluviin, niin saat taustatukea ideallesi. Luota itseesi ja ylläty iloisesti lopputuloksesta.

 

VESIMIES

Saat kritiikkiä, joka saa sinut epäilemään kykyjäsi. Joku kasaa nyt tahallaan esteitä tiellesi. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KALAT

Raha-asiat ovat tänään etusijalla. Lupaava tilaisuus odottaa sinua aivan kulman takana. Tartu siihen ja tee uskalias siirto.

 

OINAS

Toimit tänään sovittelijana. Perheen sisällä nousee pintaan jännitteitä, jotka kaipaavat selvittämistä. Ole diplomaattinen ja etsi kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja.

 

HÄRKÄ

Joku tuottaa sinulle pettymyksen. Älä anna yksittäistapauksen lannistaa sinua. Suuntaa katse kohti tulevaa ja laadi uusia suunnitelmia.

 

KAKSONEN

Keskity olennaiseen. Joku yrittää harhauttaa sinua sivupoluille. On tärkeää, että pidät päämääräsi mielessäsi kaikesta huolimatta.

 

RAPU

Luvassa on myöhästelyä ja hermojen kiristymistä. Älä anna periksi. Etsi vaihtoehtoisia reittejä ongelmien sattuessa kohdalle.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa, Rintamäkeläiset sai murskavoiton. Nyt odotus palkitaan.

IS TV-LEHTI: Rintamäkeläisten ensimmäinen jakso nähtiin vuonna 1972. Silloin TV2 marssitti ruutuun kaksi pientilallisperhettä, Rintamäet ja Honkoset, joiden elämää seurattiin maaseudun murrosaikana.

Kansa ihastui arkirealistiseen sarjaan, ja vuonna 1975 sitä seurasi 900 000 katsojaa. Sarjan perään on haikailtu myöhemminkin. Rintamäkeläiset sai murskavoiton, kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa. Silloin sarjasta nähtiin joulujakso vuodelta 1973.

Sotajuttuja ja pikku riitoja

Rintamäkeläiset loi Reino Lahtinen, joka oli aiemmin käsikirjoittanut toista suosittua tv-sarjaa eli Heikkiä ja Kaijaa. Rintamäkeläisten pääosiin valittiin Heikistä ja Kaijasta tutut näyttelijät Veijo Pasanen, Sirkka Lehto, Eila Roine ja Antti Haljala.

Sarjan henkilöt istuvat tyypillisesti kahvipöydässä ja keskustelevat milloin mistäkin. Keskusteluista syntyy usein riidanpoikanen.

Antti Rintamäki ja Veikko Honkonen ovat sotaveteraaneja, joten usein esillä on toinen maailmansota. Antin ja Veikon sotajutut perustuvat pitkälti käsikirjoittaja Reino Lahtisen omiin sotakokemuksiin.

Välillä puhutaan tietysti ihmissuhteista ja lipsahdetaan reilusti juoruilun puolelle. Tässä kunnostautuu erityisesti Helmi Honkonen. Helmiä näytellyt Eila Roine kertoi muutama vuosi sitten Studio55:lle nauttineensa roolistaan.

– Sain olla niin peruskateellinen, suomalainen ämmä kuin ikinä vaan. Ja minullahan oli paljon esikuvia, ja useat esikuvista sanoivat, ettei tuollaista ihmistä voi ollakaan. En maininnut, että esikuvani puhuu juuri, Roine sanoi nauraen.

Särmikkään sanailun lisäksi kansaan vetosi sarjan ajankuva. 1970-luvulla elettiin rakennemuutosta, jolloin perinteinen elinkeino maanviljely oli vaakalaudalla. Honkoset myyvätkin tilansa ja muuttavat rivitaloon kirkolle.

Politiikkaa ruudun täydeltä

Lisäksi vuosikymmenen puoluepolitisoitunut ajan henki näkyy vahvasti Rintamäkeläisissä. Antti on vennamolainen, Veikko demari ja sivuhenkilöissä on kommunisteja, kokoomuslaisia sekä kepulaisia. Poliittiset näkökannat leimahtavat yhteisiä asioita hoidettaessa, kuten meijerikysymysten äärellä.

Yhteiskunnallisista näkökulmista huolimatta sarjasta ei puutu komediallisia elementtejä. Ne nivotaan arkisiin asioihin: kun Honkoset ovat lähdössä juhliin, Veikon haisevista sukista ja likaisesta aluspaidasta saadaan aikaan kunnon suukopu.

Rintamäkeläiset, 10.8. alkaen Yle Areena

 

 

 

Vierailija

Tänään tv:ssä: Muistatko vielä Rintamäen Antin? Suomalaisten suosikkisarja palaa ruutuun

Kiva kun pakkoverorahojani suunnataan oikein ja saan katsella mustavalkoista nostalgiaa loppumattomana virtana, sellaista jonka olisi voinut sinne areenaan tunkea ihan ilman kyselyjäkin. Olisihan se vallan kauheaa jos joutuisi katsomaan vaikka jotain hittisarjoja kuten vaikka Game of thronesia jne ja pysyisi ehkä aavistuksen ajan hermolla... Noh, tärkeintähän on kuitenkin, että ne lukuisat pikkuiset herrat/rouvat saavat elää mukavaa yltäkylläistä elämäänsä ylellä onnellisena elämänsä loppuun...
Lue kommentti