Vasemmalta oikealle: Laura Dernin Valaistunut, Lena Dunhamin luoma Girls-nelikko, Asunto 23:n moraaliton pahis Krysten Ritter ja Julia Dreyfus-Louis Rouva Varapresidentissä.

Kevään tv-sarjojen mielenkiintoisimmat naiset eivät aiheuta kateutta upealla elämäntyylillään tai säihkysäärillään. He tekevät virheitä, näyttävät arkisilta – ja ovat järjettömän hauskoja.

"Mutta minä saatan olla sukupolveni ääni!"

TV2:lla alkaneen Girls-komedia­sarjan avausjakso teki heti selväksi, mikä päähenkilö Hannah Horvath on naisiaan. Kun vanhemmat ilmoittavat lopettavansa parikymppisen tyttärensä rahallisen tukemisen, Hannah järkyttyy. Miten hän voi elää New Yorkissa ja saada muistelmansa valmiiksi, kun työ kustantamossakin on vain palkaton harjoittelu? Miksi maailma ei usko hänen kykyihinsä yhtä paljon kuin hän itse?

Tosielämässä Hannahia näyttelevä Lena Dunham, 26, voi hyvinkin olla  sukupolvensa ääni, ainakin yksi sen nokkelimmista. Hän on Amerikan parhaaksi komediasarjaksi valitun Girlsin käsikirjoittaja, ohjaaja ja päätähti. Girls kuvaa suorasukaisesti kakskyt ja risat -elämää 2010-luvun New Yorkissa. Hannah ja hänen neljä ystäväänsä – vastuullinen Marnie, teinimäinen Shoshanna ja hipahtava Jessa – etsivät itseään ja yrittävät kasvaa vakavasti otettaviksi aikuisiksi naisiksi. Siinä sivussa he ehtivät bailata, harrastaa irtoseksiä ja seilata mies- ja työsuhteesta toiseen.

Yhdysvalloissa toiselle kaudelle ehtinyt hittisarja on malliesimerkki siitä, millaisia naisia uusissa sarjoissa nähdään. Sinkku­elämän jättämän aukon ja Morsiusneidot-elokuvan jättimenestyksen jälkeen Yhdysvalloissa satsataan naisvetoisiin komedoihin – kuten nimistäkin voi päätellä. Komedisarjat Girls, Kolme miestä ja tyttö (New Girl) ja Tyhjätaskut (2 Broke Girls) ja Valaistunut ovat ehtineet meillekin, ja keväällä nähdään vielä uutuus Rouva varapresidentti.

Esimerkiksi 30 Rockin käsikirjoittaja ja tähti Tina Fey sekä Morsiusneitoja kässäröinyt Kristen Wiig ovat raivanneet tietä räväköille naisille. Heidän luomansa hahmot ovat huonotapaisia, heikkohermoisia, sisukkaita, välillä vähän luusereita – mutta ennen kaikkea aika tavallisia. Heihin on helpompaa samastua kuin Täydellisten naisten tai Greyn anatomian barbihahmoihin. Lisäksi nykykomedioiden naisia kiinnostaa muukin kuin menestys miesmetsällä.

Kimppakämppiä ja paskaduuneja

Sinkkuelämän Carrie saattoi asua Manhattanilla ja shopata yksiön vuokran hintaisia kenkiä kolumninsa palkkioilla, mutta enää komedioissakaan ei eletä irti todellisuudesta.

Girlsiä on kutsuttu uuden sukupolven Sinkkuelämäksi, mutta Manolot ovat nyt vaihtuneet tennareihin ja luksusduunit pätkätöihin. Hannah ja ystävät ovat koulutettuja ja keskiluokkaisten perheiden kasvatteja, mutta he työskentelevät kahviloissa, lastenvahteina tai klubiemäntinä. Kaikki asuvat New Yorkin ahtaissa kommuneissa tai muutaman neliön murjuissa. "Meidät on orjuuttanut kaupunki, joka ei edes halua meitä", Hannah valittaa.

Lama-aikoina naiset ajautuvat kimppakämppiin ja lykkäävät perheen perustamista. Asunto 23 -komediassa June (Dreama Walker) aloittaa kirkkain silmin uransa Wall Streetillä, mutta heti ensimmäisenä päivänä yrityksen johto jää kiinni sijoittajiensa huijauksesta. Oma asunto jää haaveksi, ja June saa kämppäkaverikseen moraalittoman pahismimmin Chloen (Krysten Ritter), jonka keinot sumplia eteenpäin suurkaupungissa ovat likimain laittomat.

Tyhjätaskuissa kaksi nuorta, taustaltaan erilaista naista yrittää saada talouskriisin jälkeen elämänsä raiteilleen, ja Isän tyttö (Raising Hope) on komedia paskaduunien Amerikasta, lähestulkoon simpsonmaisesta duunari­perheestä. Nykykomedioista ainoastaan Moderni perhe kertoo varakkaasta ydinperheestä.

Hyviä aikomuksia

"Kaikki voi muuttua. Aivan kaikki. Hyvyyttä on olemassa. Sitä on kaikkialla. Se nukkuu, mutta se voidaan herättää."

Kevään omalaatuisin draamakomedia on Laura Dernin tuottama Valaistunut. Sekin suomii amerikkalaisen yritysmaailman kovia arvoja mutta repii huumorinsa myös henkistymis-, meditointi- ja self help -trendistä. Avausjaksossa Lauran näyttelemä itsekäs urakiipijä Amy Jellicoe saa hermoromahduksen työpaikallaan, matkustaa Havaijille luksus­retriittiin terapoimaan itseään ja palaa Los Angelesiin muuttuneena naisena.

Laura Dernin sydäntäsärkevän hienosti näyttelemä Amy pyrkii hyvään, mutta maailmanparannuksessa on kyse enemmän hänestä itsestään kuin muiden auttamisesta. Amy yrittää korjata tulehtuneet välit äitiinsä (Dernin tosielämän äiti Diane Ladd) ja työkavereihinsa sekä ohjata ex-mies Levin (Luke Wilson) päihteidensekaisen elämän raiteilleen. Yhtä aikaa liikuttavalle ja raivostuttavalle Amylle toivoo hyvää, mutta hänen ystävänsä ei haluaisi olla.

Girlsin Lena Dunhamkaan ei ole kirjoittanut hahmostaan erityisen rakastettavaa. Ystävät valittavat Hannahille koko ajan tämän itsekeskeisyydestä, mutta hän ei ota kritiikistä onkeensa. Hannahille kaikki ystävien eroista omiin vastoinkäymisiin on vain hyvää materiaalia tulevaa kirjaa varten.

Valta on seksikästä

"Jumala siunatkoon presidenttiä, mutta hän musertaa naispallini!"

Julia Louis-Dreyfus tekee Rouva varapresidentissä uransa hienomman roolin Seinfeldin Elainen jälkeen. Hän on Yhdysvaltain varapresidentti Salina Meyers: vallanhimoinen, vastuuta välttelevä ja imartelulle perso poliitikko. Salina on melkein vallan kahvassa, "vain yhden aivoverenvuodon päässä presidenttiydestä". Lempialoitteet kaatuvat kuitenkin poliittiseen suhmurointiin, eikä presidenttikään koskaan soita.

Draamasarjoissa nainen maksaa urastaan usein kovan hinnan. Komediallisessa Rouva varapresidentissä valta sen sijaan pukee naista, ja se on miestenkin mielestä seksikästä. Salinan mies­ystävä haluaa tämän toistelevan titteliään sängyssäkin.

Valaistuneessa henkistyminen maksaa Amylle tämän uran. Hänet uudelleensijoitetaan työpaikkansa kellari­kerrokseen naputtamaan taulukoita muiden ongelmatapausten kanssa. Kun yrityksen likaiset toimintatavat alkavat valjeta Amylle, hän uskoo olevansa valittu, jonka on tuotava työpaikalleen muutos. Mutta työkaverit eivät jaksa kuunnella Amyn palopuheita, ja naisen valaistuminen joutuu koetukselle. "On hetkiä, jolloin palan vihasta. En halua vihata, haluan olla ystävällinen ja herättää ystävällisyyttä muissakin."

Amylla on enää kauniin naisen valtaa. Hän väittää työkaverilleen Tylerille oppineensa, ettei voi enää manipuloida miehiä seksuaalisuudellaan päästäkseen urallaan eteenpäin. Silti hän käyttää surutta hyväkseen yksinäistä Tyleria, joka tekee mitä tahansa Amyn eteen.

Sivuosasta pääosaan

"Ei, en ole yrittänyt laihduttaa, olen päättänyt keskittyä muihin asioihin elämässäni", Hannah vastaa seksikumppanilleen, kun tämä puristelee hänen mahamakkaroitaan.

Hannahin roolissa Lena Dunham harrastaa estottomasti seksiä ja heiluu puolialasti pulleaa takamustaan, selluliittiaan tai kaksoisleukaansa peittelemättä. Vaikka suhde Adamiin saa Hannahin välillä epävarmaksi, muutama liikakilo ei hänen itsetuntoaan murenna.

Hannahin ystävän, virheettömän kauniin Marnien (Allison Williams) äiti sen sijaan kehottaa tytärtään syömään enemmän. "Te tytöt luulette näyttävänne tosi hyviltä, mutta olette vain isoja päitä pienissä kropissa", äiti moittii mutta itsekin vain näykkii salaattiaan.

Komediasarjoissa lihavia naisia on vihdoin alkanut näkyä päärooleissakin. Sen osoittaa myös Yhdysvalloissa suosittu The Mindy Project, Lena Dunhamin ikätoverin Mindy Kalingin luoma komediasarja. Intialais-amerikkalainen Mindy esittää kolmekymppistä lääkäriä, joka kiitää huolettomasti treffeiltä toisille. Kun kollega vihjailee, että Mindyn olisi syytä pudottaa muutama kilo, hän ei ota miestä edes tosissaan.

Kenties tulevaisuudessa romanttisissa leffoissakin nähdään pääosissa ihan tavallisia, epätäydellisiä naisia, jotka eivät tunnu leffatähdiltä vaan omilta ystäviltä.

Katso

30 Rock

6. kauden jaksot

ti 19.3. alkaen,

MTV3

Asunto 23

ma klo 19.30,

Sub

Girls

su klo 22.10,

TV2

Isän tyttö

to 19.30, Sub

Kolme miestä

ja tyttö

1. kausi uusitaan

kesällä, Sub

Moderni perhe

su klo 18.30, MTV3

Rouva varapresidentti

alkaa la 16.3.

klo 22, TV1

Tyhjätaskut

ke 19.30, Sub

Valaistunut

la klo 22, TV1

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Karismaattisen Paula Vesalan keikat ovat aina elämyksiä.

Paula Vesalan viime kesän Ruisrock-keikka nostatti kylmiä väreitä ja tanssitti samaan aikaan. Keväällä ilmestyneen Vesala-albumin biisit, kuten Tequila, Älä droppaa mun tunnelma, Ei pystyny hengittää, toimivat livenä siinä missä levylläkin.

13 vuotta sitten radiossa pauhasi Paula Vesalan ja Mira Luodin muodostaman PMMP:n hittirenkutus Rusketusraidat. Vuoden päästä parivaljakkoa ei muista enää kukaan, uumoilivat monet.

Ensivaikutelma kuitenkin petti.

PMMP:stä kasvoi 11 vuotta kestäneen uransa aikana 2000-luvun tärkein kotimainen popyhtye. Energistä duoa palvoivat sekä ostava yleisö että kriitikot, ja bändin seitsemää studioalbumia myytiin yli 400 000 kappaletta. Jori Sjöroosin sävellysten ohella kehuja keräsivät etenkin Paula Vesalan sanoitukset.

PMMP soitti viimeisen keikkansa loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa lokakuussa 2013. Sen jälkeen Vesalan sävelkynästä alkoi irrota lauluja myös monille muille kotimaisille eturivin artisteille.

Vain elämää nosti profiilia

Syksyllä 2014 Vesala nähtiin Vain elämää -sarjan kolmannella kaudella. Ohjelma nosti hänen profiiliaan erityisesti monipuolisena ja monet tyylilajit taitavana muusikkona. Tätä kuvaa ainoastaan vankisti viime keväänä julkaistu, moderneihin tanssibiitteihin nojannut Vesala -albumi.

Eikä hänen repertuaarinsa kangistu pelkkään musiikkiin.

Vesala on opiskellut dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa, musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja teatteri-, elokuva- ja televisioalaa Kalifornian yliopistossa. Hän on lisäksi tehnyt näyttäviä elokuvarooleja.

”Suomen lahjakkain nainen”, julisti hittiradiokanava NRJ Vesalasta viime vuoden syksynä.

Haastatteluissa Paula Vesala, 34, on kertonut näkevänsä itsensä aivan toisessa valossa. Muiden silmissä teräväsanainen, suvereeni ja itsevarma taiteilija on sanonut kärsineensä riittämättömyyden tunteesta lähes koko elämänsä ajan.

Paljastus oli yllättävä, sillä Vesala on pitänyt yksityiselämänsä aina visusti omanaan. Ehkäpä juuri samasta syystä muutaman viikon takainen uutinen Vesalan ja Rasmus-yhtyeen laulajan Lauri Ylösen avioerosta tuli monille suurena yllätyksenä.

Ruisrock: Vesala TV2 la klo 22.05.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.