Ensimmäinen kunnon terassikeli on täällä
Tämä terassikäynti sujuu esimerkillisesti! Paita on päällä. Näkyvät palovammat? Ei vielä havaittavissa. Kuva: Shutterstock.

Katso ulos. Sää on aivan mieletön! Ennen kuin syöksyt after workiin tai muuten vain hyvin ansaittuun terassihetkeen, muista nämät hyväksihavaitut vinkit.

Tervetuloa kesä! Tänään perjantaina suunta on ehdottomasti ylös, ulos ja terassille, sillä aurinko paistaa urakalla: Suomen eteläosissa sää voi nousta jopa 20 asteeseen. Myös muualla Suomessa lämpötilan on ennustettu pyörivän 15 asteen kieppeillä.

Aijai, kyllä nyt hellitään.

Mutta on syytä muistaa, että terassilla pätee tietty etiketti. Jos haluat olla miellyttävä ja varteenotettava kanssaihminen, muista nämä:

1) Pidä paita päällä.

Terassi on julkinen tila. Lähtisitkö käymään ostamaan lähimarketista maitoa ilman paitaa? Entä katsastuttamaan autosi? Aivan.

Erityisen jännäksi vedoksi paidattomuus muuttuu, jos olet nainen.

2) Muista se aurinkorasva.

Läppä lentää jo kolmatta tuntia, ja naama loistaa kirkkaanpunaisena, muttei ei suinkaan kuplajuomasta vaan jonkin asteen palovammasta. On olemassa tietty ihmisryhmä, joka uskoo, että palaminen on mahdollista vain uimarannalla. Ihmisryhmä: näin ei ole.

3) Käytä aurinkolaseja päivällä.

Välillä paistaa, välillä ei. Kun ei, anna aurinkolaseillesi lepoa pöydällä ja tai kotelossa. Jos lasit roikkuvat otsallasi vielä yökerhojatkoillakin, tiedät epäonnistuneesi.

4) Hemmottele itseäsi freesillä juomalla.

Olet juonut tuoppia tunnin. Siitä jäljellä vielä lirut. Haet toisen ennen kuin edellinen loppuu. Kaadat muhineen, väljähtyneen lirun uuteen tuoppiisi. Miksi? Miksi tekisit niin? Lopeta.

5) Ole yhteistyöhaluinen.

Kun terassi menee kiinni, terassi menee kiinni. Jos portsari kehottaa sinua toisen kerran siirtymään sisään, se on jo liikaa. Esimerkiksi Helsingissä asuinkiinteistöjen lähellä olevien terassien on suljettava kello 22. Ei siis 22.01. Tai suinkaan 22.30. Tai sitten kun tuoppisi on tyhjä.

6) Ja pidä mielessä: ravintoloitsijalla on aina rankempaa

Etkö jaksaisi noudattaa edellisiä vinkkejä? Äläs nyt. Muista, että sääntönsä on myös terassinpitäjillä. Jotta he saisivat juottaa ihmisiä kadulla, heidän on muistettava huomioida vuoden alussa voimaan tullut alkoholilaki, joka muun muassa rajoittaa alkoholimainontaa.

Helsingissä puolestaan astuivat voimaan uudet terassiohjeet vuoden 2014 alussa: Terassilupien hinta on suurin piirtein kaksinkertaistunut. Jalankulullekin täytyy nykyään jättää 20 senttiä enemmän tilaa kuin vanhoissa ohjeissa. Terassikalusteista ohjepumaska sanoo (julmasti) esimerkiksi näin:

”Käytä kalusteissa ympäristöön sopivia värejä. Valkoisia kalusteita ei suositella ja erityisesti ns. halvat muovikalusteet on kielletty.”

Oi voi. Sinun tärkein terassivelvollisuutesi on kuitenkin selvä: nauttia. Ihanaa terassireissua!

Lue myös

Oletko paahtaja vai supersuojaaja? Nämä uudet aurinkotuotteet ovat sinua varten

Jo kaksi alkoholiannosta huonontaa unen laatua – ehkä lomankin

Trendikkäin juoma juuri nyt: miniolut

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Kurpitsalyhty on vanha juttu, nyt kaiverretaan ananaksia. Ihan helppoa ananaslyhdyn teko ei ole, mutta ainakin koverrettu sisus on herkkua. 

Trooppinen ananaslyhty tuo ankeaan loka-marraskuun vaihteeseen palan tropiikkia. Lyhdyt ovat tämän halloweenin villitys, uusi versio perinteisistä kurpitsalyhdyistä. 

Moni Instagram-villitys ei kotona toteutettuna näytä ihan niin hienolta kuin kuvissa, joten kokeilimme, kuinka helposti pimeän vuodenajan piristys syntyy. 

2790120

Nämä asiat askartelu ananaksen kanssa opetti:

1. Valitse välineesi

Ulkomaisissa videoissa ananaksen sisuksen kovertaminen käy helposti erityisellä kovertamiseen tarkoitetulla työkalulla. Moista välinettä tuskin löytyy suomalaisista marketeista tai ainakaan kotikeittiöistä. Ananaslyhdyn teko kuitenkin onnistuu myös suomalaisen sisun ja terävän keittiöveitsen avulla.

2. Varaa talouspaperia

Varsinkin, jos ananasta ei kuivaa huolellisesti sisältä, se valuttaa ananasmehua kaikkialle. Lyhtyä täytyy siis polttaa palo- ja mehuturvallisella alustalla. 

3. Aloita ajoissa

Vaikka ananas on kurpitsaan verrattuna pikkuinen, menee sen veistämiseen aikaa. Veitsen kanssa ei kannata alkaa sohia juuri kymmenen minuuttia ennen vieraiden tuloa. 

4. Leikkaa reilusti

Jos ananaksen sisällä polttaa perinteistä tuikkua, lyhdyssä täytyy olla riittävän paljon ja tarpeeksi suuria aukkoja – muuten tuli ei pala kunnolla. 

5. Pohdi paloturvallisuutta

Kurpitsaan verrattuna ananas on kiikkerä, joten huolimattomasti aseteltuna se aiheuttaa paitsi paloturvallisuusriskin, myös sotkuriskin: jos lyhty kaatuu, ananasmehua sekä steariinia leviää ympäriinsä.

Pidimme lyhdyssä tulta noin tunnin. Sinä aikana tuikun liekki kärvensi ananaksen hattuosaan mustan läntin ja hattu putosi pois lyhdyn päältä.