Nostin pankista 500 euroa ja lähdin kokeilemaan, miten osakkeita ostetaan omin päin.

1. Helppo päätös

Olen säästänyt muutaman vuoden rahaa oman pankkini kahteen osakerahastoon, pari kymppiä kuussa kerrallaan. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että olisi tuottoisampaa sijoittaa suoraan osakkeisiin ja ettei alkuun pääsemiseksi tarvita valtavia summia.

Tavoitteeni on saada rahaa säästöön sekä eläkettä varten että pahan päivän varalle. Rahastoni ovat plussan puolella, joten ajattelin nostaa toisen voitoista 500 euroa ja ostaa sillä osakkeita. En usko, että pienemmällä summalla kannattaa aloittaa.

– Ei kannatakaan. Jos aiot siirtää säästöjäsi osakkeisiin pikkuhiljaa, tuo on ihan hyvä alkusumma, sanoo Åbo Akademin Säätiön sijoitusjohtaja Niina Bergring.

Hän on luvannut auttaa minua osakkeiden ostamisessa. Luotan Bergringiin, koska hän ei ole pankissa töissä eikä siis myy minulle mitään tuotteita.

Sijoituspäätökseni vahvistuu, kun Bergring tekee havainnollistavan laskelman. Olen 32-vuotias ja jään eläkkeelle todennäköisesti 68-vuotiaana. Arvioimme säästämisajaksi 36 vuotta. Jos säästän 500 euroa vuodessa pankin rahastojen kautta, minulle kertyisi kahden prosentin vuotuisten kulujen jälkeen varoja noin 40 600 euroa.

Jos taas säästän itse suoraan osakkeisiin, saan rahastokulut lisättyä pottiini. Ellei tappioita tule, loppusumma voisi olla jopa 59 600 euroa. Siis 19 000 euroa enemmän!

Eiköhän lähdetä pörssiin.

2. Puhelinsoitto pankkiin

Osakkeiden ostamista ja säilytystä varten on avattava arvo-osuustili. Se onnistuu puhelinsoitolla pankkiini. Kun näppäilen tunnuslukuni kännykän kautta, voin avata tilin saman tien.

Omassa pankissa arvo-osuustilin avaaminen ei maksa mitään, mutta sen säilyttämisestä veloitetaan 1,5 euroa kuussa. Lisäksi maksan pankille jokaisesta osakekaupasta 0,35 prosenttia tai vähintään kahdeksan euroa.

Kulut ovat aika suuret, kun käytössäni on vain 500 euroa. Lasken kuitenkin, että ajan myötä rahastokulut tulisivat kalliimmaksi.

Bergring vinkkaa vielä, että on myös pankkeja edullisempia nettiosakevälityspalveluita. Niissä arvo-osuustilin pitäminen ei välttämättä maksa mitään ja osakekaupoista menevät kulutkin ovat usein pankkeja halvemmat.

Haluan kuitenkin aloittaa oman pankkini kautta, koska se tuntuu helpommalta. Verkkopankistani näen kaikki tilitietoni samalla kertaa.

Ehkä siirrän osakkeeni halvempaan paikkaan myöhemmin, kun osaan homman paremmin.

3. Pelimerkit tilille

Sitten pitäisi saada sijoitettava summa uudelle arvo-osuustilille. Se onnistuukin kätevästi samalla puhelinsoitolla kuin tilin avaaminen. Kerron vain, että haluan lunastaa toisesta rahastostani 500 euroa. Se maksaa minulle prosentin verran tai vähintään kahdeksan euroa. Koska prosentti 500 eurosta on vain viisi euroa, maksan nostosta kahdeksan euroa. En maksa lunastuksestani 28 prosentin pääomaveroa, koska summa jää alle 1 000 euron.

Kulut ovat jälleen aika isot suhteessa sijoitettavaan summaan, mutta arvioin, että loppupeleissä nämä ovat pikkusummia.  Saan rahat tililleni kahdessa päivässä.

4. Mitä salkun täytteeksi?

Nyt pitäisi enää tietää, mitä haluaisin salkkuuni ostaa.
Kirjassa Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta Ninni Myllyoja ja Emilia Kullas neuvovat ostamaan ensisijaisesti tuttujen kotimaisten yhtiöiden osakkeita Helsingin pörssistä. Ja koska sijoitussummani on pieni, minun kannattaa ostaa vain muutamaa yhtiötä.

– Suosittelisin kolmea yhtiötä, Bergring sanoo.

Ensimmäiseksi tulee mieleen Nokia. Sen osakkeethan ovat nyt halpoja, kun viimeaikaisten uutisten myötä kurssi on romahtanut.

– Halpa on tietysti suhteellinen käsite, Bergring naurahtaa.

– Nokia ei ole nyt suosittu yhtiö, ja siksi sen kurssi on alhainen. Kyllä se voisi olla yksi salkkusi yhtiöistä, sillä odotusten mukaan kurssi vielä nousee.

Mitä muita sitten? Sijoituskirja suosittelee valitsemaan yhtiöitä, joiden toimialan ymmärrän. Sellaisia ovat esimerkiksi Marimekko, Stockmann, YIT ja Kesko.

Parhaiten ymmärrän oman toimialani eli median. Seuraavaksi etsinkin sieltä sopivan kohteen. Kolmanneksi yhtiöksi valitsen Oriolan. Lääkkeitä tarvitaan aina, vanhemmiten entistä enemmän.

– Oriolalla on myös erittäin hyvä tase, eli sillä on paljon varoja ja vähän velkaa. Oriola maksaa tänä keväänä hyvää osinkoa, Bergring sanoo.

Ai niin, osingot! Sehän on osakkeiden arvonnousun lisäksi toinen syy omistaa niitä, Bergringin mukaan jopa tärkeämpi. Kun säästää vähintään kymmenen vuotta, säästöjen tuotot tulevat enimmäkseen osingoista.

Ja kappas, kun nyt ostan osakkeita, saan osinkoja jo keväällä.

– Muista sitten sijoittaa ne uudestaan, etteivät tuottosi häviä, Bergring sanoo.

5. Ja sitten ostamaan

Avaan verkkopankkini. Sieltä löytyy valikko, josta voin valita Helsingin pörssissä olevat yhtiöt. Hetkinen, Orioloita onkin kaksi, A ja B. Molempien hinta on melkein sama. Kumpia tässä pitää ostaa?

Laitan tekstarin Bergringille, joka vastaa, että B-osakkeita on enemmän ja niillä käydään enemmän kauppaa. Ne käyvät paremmin piensijoittajalle, koska niistä saa prosentuaalisesti paremman tuoton. A-osakkeilla saa taas enemmän äänivaltaa yhtiössä.

Ostan siis B-osakkeita. Ostopäivänä kurssi on noin 3,5 euroa eli sen verran maksaa yksi osake. Päätän ostaa 90 kappaletta, koska se tekee suurin piirtein 300 euroa. Klik, klik, ja osto on tehty. Mielessäni kihelmöi, kun tunnen olevani tapahtumien keskipisteessä. Tässä minä sohvallani ostelen osakkeita kuin paraskin pörssihai!

Sitten alkaa naurattaa. Olin niin innoissani, että laskin pelivarani väärin! Ostin 300 eurolla, kun muistin että pottini on 1 000 euroa, vaikka se oli 500 euroa. No, ostetaan muita vähemmän.

Sitten se on tehty. Nyt vain talousuutisia seuraamaan ja ostoja suunnittelemaan – kunhan kasassa on taas tarpeeksi uusia säästöjä.

Muista nämä

Oma tavoite
Mieti, mitä varten ja millä summalla olet ostamassa osakkeita. Jos aiot säästää pitkään, osakkeet antavat yleensä parhaan tuoton. Jos sinulla on lyhyemmän aikavälin suunnitelma, kuten lomamatka tai isompi summa, jota et halua menettää, on riskittömämpi vaihtoehto paikallaan.

Osta ja odota
Osakkeita kannattaa ostaa pitkällä tähtäimellä, sillä osakekurssit heilahtelevat välillä paljonkin. Hyvä sijoitusaika on vähintään 10 vuotta.

Karta turhia riskejä
Valitse tuttuja yhtiöitä ja sellaisia, joiden toimialan ymmärrät. Hyvän yhtiön tunnistaa siitä, että sillä on hyvä tase ja että se on maksanut jo vuosia osinkoa. Eniten riskiä on yhtiöissä, jotka kasvavat voimakkaasti ja jotka eivät maksa vielä osinkoa, vaan käyttävät voitot uusiin investointeihin.

Hajauta
Osta useampien yhtiöiden osakkeita, niin riskisi pienenee. Mitä enemmän varoja, sitä helpompi niitä on hajauttaa järkevästi.

Tämänkin tiedon kanssa pitää nyt sitten elää.

Gilmoren tytöt -huuma käy nyt kovana, sillä vuosina 2000–2008 pyörinyt hittisarja palaa pian ruutuun. Netflix julkaisee 25. marraskuuta neljä 90-minuuttista uutta jaksoa.

Viime viikonloppuna Yhdysvalloissa vietettiin sarjan fanien järjestämä Gilmore Girls Fan Festival -tapahtumaa, jossa kävi ilmi jymyuutinen. TVLine-sivuston järjestämässä paneelikeskustelussa sarjan roolittaja Jami Rudofsky paljasti, että nyt supersuosittu kanadalaisnäyttelijä Ryan Gosling, 35, oli aikoinaan ehdolla sarjaan.

Rudofsky oli aiemmin pestannut Goslingin mukaan indieleffaan ja ihastunut nuoren näyttelijän lahjoista. Gosling oli koekuvauksissa pienehköön rooliin Gilmoren tytöissä. Rudofsky muistelee, että kyseessä oli ehkä jalkapalloilijahahmo. Valitettavasti esiintyminen ei mennyt putkeen, ja muut tekijät ihmettelivät, mitä Rudofsky oli oikein ajatellut.

Tuolloin Gosling ei ollut vielä saavuttanut suursuosiota. Hän teki viihdeuraa jo lapsena, mutta näyttelijän iso läpimurto oli vuonna 2004 ilmestynyt romanttinen draamaelokuva The Notebook – rakkauden sivut.

Luultavasti Gilmoren tyttöjen tekijöitä on myöhemmin kaduttanut aika tavalla, etteivät he nähneet Goslingin potentiaalia.

No, Goslingilla on toki pyyhkinyt aika mukavasti ilman sarjan vetoapuakin.

GIPHY

Nyt Gilmoren tyttöjen fanit spekuloivat vimmaisesti, kenen eksänsä kanssa Rory (Alexis Bledel) päätyy yhteen paluujaksoissa: Deanin, Loganin vai Jessin. Mutta entä jos mukana pelissä olisi Ryan Gosling? Siinä tapauksessa me tiedämme, kenen puolta pitäisimme!

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)

Mitä hullummaksi Saara Aalto heittäytyy Britannian X Factorissa, sen uskottavampi hän on.

Muusikko Saara Aalto on saanut kuulla vaikka miten pitkään, että jokin hänessä mättää. Koko paketti on näennäisesti ollut kunnossa, mutta silti hänen on väitetty vaikuttavan epäuskottavalta.

Nyt voimme unohtaa nuo puheet. Viikonloppuna esitetyssä Britannian X Factor -jaksossa Saaran esittämä versio Björkin It’s Oh So Quiet -kappaleesta oli niin ylitsevuotava, että se oli vihdoin uskottava. Koko tuomaristo taputti Saaralle seisaaltaan eikä ylisanoissa säästelty. Saara pääsi ohjelmassa yleisöäänten perusteella suoraan jatkoon.

Vaikka Saara on ollut aiemmin prinsessapukuineen ja maneereineen muka vähän liiankin näyttävä, hän ei sittenkään ole ollut sitä tarpeeksi. Nyt Saara veti niin kunnolla överiksi, ettei voi kuin ihailla. Tämä on se Saaran juttu, tätä lisää!

Ehkä uskottavuuden puute ei alun alkaenkaan ole edes ollut Saaran, vaan meidän vikamme. Me ajattelemme liian helposti, että todellista aitoutta on se, ettei tee itsestään numeroa. Pitäisi olla vaatimaton, nöyristelevä ja sulautua joukkoon. Kimallus, höyhenet, hullut puvut ja taustatanssijat ovat mukamas pelkkää sielutonta show'ta.

”Vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä.”

Höpö höpö. Oikeasti vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä. Överiksi vedetty erottuminen joukosta ei tarkoita sitä, että sydän puuttuu. Vai voiko joku vielä Saaran uusimman esityksen jälkeen väittää, ettei hän tekisi tätä täydellä sydämellä?

Saara näyttää saavan lisää voimaa siitä, mitä enemmän hän loistaa. Ja kun hän uskaltaa tehdä sen, hän levittää meille muillekin hyvää oloa. Se on harvinaislaatuinen lahja, josta sekä hänen että meidän kannattaa olla ylpeitä.

Oikeastaan Saara on tainnut hämätä meitä koko ajan. Hän ei ole mikään prinsessa, hän on kuningatar.