Kerro, kerro, kristallipallo... Kuva: Shutterstock
Kerro, kerro, kristallipallo... Kuva: Shutterstock

Oi aikoja, oi tapoja! Sadan vuoden päässä voi olla paljon hyvää – mutta voi siellä siintää runsaasti pahaakin.

Tänään Helsingin Sanomien toimittaja Ville Eloranta kertoi pääkirjoituksessaan, etteivät monet suomalaiset nuoret ymmärrä enää sanoja ynseä, jouheva ja empatia. Varttuneempaa kansaa tämä voi järkyttää, mutta toisaalta: niinhän se vain menee.

Aikojen saatossa monet sanat, tavat ja ilmiöt painuvat unholaan. Samalla se, mikä tuntuu nykyään normaalilta, voi muuttua oudoksi.

Lue myös: 10 ysäriasiaa, joita nykynuoriso ei tajua

Bustle-sivusto listasi asioita, jotka ovat vuonna 2117 ihan kummia. Heidän listaltaan löytyy esimerkiksi solarium, ihmisen ohjaamat autot, istumatyö ja verkkokiusaaminen. Näitä muutoksia sopii odotella!

Listasta inspiroituneina mekin kokosimme omat ennustuksemme siitä, mitkä asiat tulevat muuttumaan oudoiksi. (Hyvän mielen pitimiksi aloitamme positiivisimmista.)

1. Tupakointi

Ei tässä mene välttämättä sataakaan vuotta! Sauhuttelun haittapuolet ovat monella hyvin tiedossa jo nyt, ja nuorten tupakointi vähenee jatkuvasti. Lisäksi röökin polttoa rajoitetaan koko ajan enemmän lainsäädännöllä ja veroilla.

2. Alhaisen akun ahdistus

Eiköhän pian tästä nykyihmisen suuresta kriisistä päästä pian eroon. Lataustekniikan kehittyessä akunkesto nimittäin vanuu. Kohta jo kysytäänkin: ”Häh, miten niin akku voi loppua?”

Lue myös: Vai oli ennen vaikeaa? Nykyihmisen kriisit ne vasta järkyttävätkin tulevia sukupolvia

3. Kaikki mahdolliset vimpaimet

Hyvästit tv, tabletti, kännykkä, jääkaappi, some, sähköuuni ja ruotsinlaiva! Kaikki vanhentuneita käyttöliittymiä vuonna 2117.

4. Detox

Sadan vuoden kuluttua kukaan ei jaksa nähdä vaivaa, koska on muitakin tapoja terveyshifistellä. Todennäköisesti hifistelyyn liittyy yhä enemmän tekniikkaa.

5. Kivijalkakaupat

Niiden kuolemaa on povattu jo pitkään. Ehkä sadan vuoden päästä ollaan maalissa?

6. Kesäloma, vakituinen työ ja eläkkeelle jääminen

Pätkätyöt lisääntyvät koko ajan. Ja kellä on lomaan tai eläkepäiviin enää kohta varaa? Perinteiset halpatyömaat vievät työpaikat ja niissä elintaso nousee. Suomi selviää ainoastaan muuttumalla halpatyömaaksi.

7. Talvivaatteet

Krhm, ilmastonmuutos. Jos sen hillitsemiseksi ei tehdä mitään, myös ajatus talvesta muuttuu luonnollisesta aivan joksikin muuksi.

8. Seksi

Ihan kivikautista touhua. Tutkimusten mukaan nuoret polvet harrastavat yhä vähemmän seksiä. Sadan vuoden kuluttua jälkikasvukin voi saada alkunsa vaivattomasti koeputkesta, joten mihin seksiä edes tarvitaan?

9. Suomen kieli

Kielitutkijoiden mukaan on mahdollista, että puolet maailman kielistä katoaa seuraavien 100 vuoden aikana. Suomi luokitellaan pieneksi kieleksi, joten sekin voi olla yksi katoajista. Silloin nuoret siis ihan toden teolla pähkäävät, mitä ihmettä se ynseä tarkoittaa.

10. Iso ihmispopulaatio, elinkelpoinen planeetta, puhdas juomavesi ja länsimainen elämäntyyli

Sata vuotta on pitkä aika. Tutkijoiden mukaan jo vuonna 2050 maailman merissä voi olla enemmän muovia kuin kalaa, jos saastumista ei saada loppumaan. Myös iso populaatio saattaa harventua esimerkiksi siksi, että superbakteeri iskee ihmiskuntaan. Näiden valossa tämäkään Me Naisten toimittajan uumoilu ei kuulosta niin mahdottomalta:

”Ehkä jonkun ajan päästä rikkaat asuvat vartioiduissa linnakkeissaan puhtaan juomaveden äärellä. Me muut sitten tapamme toisiamme taistellessamme ruuasta.”

Näyttelijä Antti Luusuaniemi ja mainosalalla työskentelevä vaimo Lili Zoe Ermezei ovat perhekeskeisiä työnarkomaaneja.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi, 37, ja Lili Zoe Ermezei, 29, tapasivat kuusi vuotta sitten Budapestissa mainoskuvauksissa. Ensimmäiseksi Lili ihastui suomalaisnäyttelijän nahkalaukkuun, sitten mieheen.

– Paitsi, että Antilla oli hyvä maku, hän oli myös sympaattinen, komea, antelias ja mukava. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, Lili kertoo.

Jo seuraavana kesänä Lili jätti uransa ja rakastamansa työn ja muutti Suomeen Antin luo.

– Olin niin nuori ja rakastunut, etten epäröinyt hetkeäkään, Lili sanoo.

Antin ammatti tosin herätti hänessä epäilyksiä.

– Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä. Mutta luultavasti hän saa tarpeeksi huomiota näyttämöllä, sillä kun hän tulee kotiin, hänessä ei ole tippaakaan egoismia tai narsismia.

"Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä."

Kumpikin heistä on sitä mieltä, että mustasukkaisuus vie ihan turhaa energiaa.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei tunnu missään, kun Antti suutelee muita näyttelijän työssään. En silti tee siitä ongelmaa, sillä Antti osaa erottaa työn ja yksityiselämän. Olemme tiimi emmekä tunne itseämme uhatuksi, Lili sanoo.

Perhekeskeiset työnarkomaanit

Perheen ja uran välillä tasapainottelu onkin Lilin ja Antin elämässä jokapäiväinen haaste. Molemmat suhtautuvat työhönsä intohimoisesti, mutta arvostavat myös perheen yhteistä aikaa.

– Haluan tehdä työni mahdollisimman hyvin, mutta ei se ole sen tärkeämpää kuin muu elämä. Ei elämää ja perhettä voi siirtää syrjään, Antti sanoo.

"Voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa."

– Olen aina ollut työnarkomaani ja voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa, mutta olen oppinut Antilta, ettei se voi olla ihmisen ainoa arvo. Hän muistuttaa minua siitä, että lopussa meillä ei ole kuin perhe, mainostoimistossa strategisena johtajana työskentelevä Lili jatkaa.

Jännittikö Liliä äitipuolen rooli?  Miten Antti ja Lili jakavat  kotityöt? Mikä on ollut  heidän suhteessa vaikeinta aikaa?  Lue lisää Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Antin ideoima Red Carpet –leffafestivaali Hyvinkäällä 31.8. – 3.9.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja ja ministeri Suvi-Anne Siimes erosi puolueesta jäätyään pois eduskunnasta. Kuva: Heli Blåfield

Suvi-Anne Siimes on ollut 9 vuotta vanhemman puolisonsa kanssa yhdessä 30 vuotta. – Olisi surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, Työeläkevakuuttajat TELA:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes miettii omia eläkevuosiaan vain harvoin.

– Enemmän pohdinta liittyy siihen, että puolisoni on minua yhdeksän vuotta vanhempi. Elämänsuunnitelmaamme kuuluu, että hän jatkaisi töissä mahdollisimman pitkään, jotta elämänpiirimme eivät erkanisi liikaa, Siimes sanoo Me Naisten Tämän olen oppinut haastattelussa.

Siimes on ollut puolisonsa kanssa yhdessä kolmisenkymmentä vuotta.

– Olisihan sen surkeaa, jos avioliitto kariutuisi siihen, että elämänpiirit erkanevat toisistaan.

Politiikka on sotaa

Ministerinä ja kansanedustajan toiminut Suvi-Anne Siimes sanoo, että hänellä oli politiikassa toimiessaan väärä kuva pelin säännöistä.

– Ymmärsin vasta politiikasta poistuttuani, että osa epäonnistumisistani ja vaikeuksistani johtui siitä, että minulla oli täysin väärä kuva politiikasta kun menin sinne, Siimes pohtii.

–Olin lukenut filosofiaa ja kuvittelin, että politiikka toimii keskustelun ja avoimuuden periaatteilla. Sitten ihmettelin ja paheksuin sitä pelaamista, johon törmäsin. Kärsin siitä.

Siimes kuvaa politiikkaa sodaksi, jossa on vain välirauhoja.

– Siellä ei ole mitään onnellista loppua. Tämä oli tärkeää ymmärtää edes jälkikäteen.

Politiikka opetti Siimeskelle, mitä valta on, ja miten sitä käytetään. Ja mitä sen saavuttamiseksi ollaan valmiita tekemään.

Siimes erosi vasemmistoliitosta 2007.

– Olin nuorena puoluetta vailla ollut vasemmistolainen, ja sellainen minusta on tullut vanhempanakin. Minulle on luonnollinen tila olla tällainen hang-around. On kauhean tärkeää, että ihminen voi identifioitua johonkin poliittiseen suuntaan olematta puolueen jäsen. Puolustan oikeutta tällaiseen maailmankuvaan.

Suvi-Anne Siimes kertoo Me Naisten haastattelussa myös, miten oppi jo lapsena, että hänen perheessään on salaisuus, mitä hän ajattelee työstä ja johtajuudesta ja mitä tajusi aikuisen poikansa häissä? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

 

Lauri Ylönen kertoo IS:lle, että hänen ja Katriina Mikkolan esikoinen syntyy vuodenvaihteessa.

Ilta-Sanomat kertoo, että muusikko Lauri Ylönen on valmistautumassa uuteen ihanaan elämänvaiheeseen: hänen avopuolisonsa Katriina Mikkola on raskaana!

Ylönen kertoo parin esikoisen syntyvän vuodenvaihteen aikaan.

– Olen todella onnellinen, että minusta tulee taas isä. Lapset ovat elämän tärkein asia. Olen perhekeskeinen, ja perhe on minulle ylitse muun, Ylönen kertoo IS:lle.

Pariskunta ei vielä kerro lapsen sukupuolta, vaan se saa pysyä toistaiseksi heidän välisenä salaisuutena.

Ylösellä on toinenkin lapsi, 9-vuotias Julius-poika Ylösen ex-puoliso Paula Vesalan kanssa. 

Ensimmäisen kerran Ylönen esitteli Katriina-rakkaansa vuoden alussa Emma-gaalassa. Julkisuuteen astuminen uuden tyttöystävän kanssa ei ollut vaikeaa, vaikka Ylösen ja Vesalan ero oli aiempana syksynä puhuttanut paljon.

– Mietimme asiaa neljä minuuttia. Minulla on täällä paljon ystäviä ehdolla, ja tietysti tulimme kannustamaan Paulaa, Lauri kertoi Me Naisille.

Ylösen ja Vesalan välit ovat hyvät pitkästä suhteesta ja avioerosta huolimatta.

– Eromme oli tunteellinen ja tunteikas, sillä ehdimme olla Paulan kanssa yhdessä kaksitoista vuotta ja saimme ihanan lapsen. Tuohon kaikkeen liittyy hienoja muistoja. Kun tunne oli molemminpuoleinen, ero meni niin kauniisti kuin vain voi mennä, Ylönen kertoi Me Naisille.

Ohjaaja Tiina Lymi on kokenut vaatimattoman lapsuuden ja muutaman eron, mutta selvinnyt niistä päättäväisen luonteensa ansiosta: – Minä kykenen ja pärjään ja jaksan, hän sanoo.

Ohjaaja Tiina Lymi, 45, kasvoi yksinhuoltajaäidin ja veljensä kanssa tamperelaisessa lähiössä ja muistaa lapsuutensa taloudellisesti vaatimattomana.

– En ikinä saanut niitä farkkuja tai sitä fillaria, jonka olisin halunnut. Eikä tuntunut kivalta, kun jouduin hakemaan luokan edestä opettajalta vaateavustuslappua, hän kertoo.

Tiina tiesikin jo varhain, että haluaa elämässään pidemmälle.

– Kun mutsi osti kiertelevältä kauppiaalta tietosanakirjasarjan, luin sen kokonaan läpi. Ajattelin, että minä en jää tänne tamperelaiseen lähiöön, vaan minun pitää hankkia viisautta ja tietoa, jotta pääsen pois. Se antoi tietyn draivin.

Hän uskoo, että tietynlainen lapsuus jättää jäljen ja halun pärjätä omillaan.

– Mielessäni elää koko ajan vahvana ajatus siitä, että rakennan perusturvaa ympärilleni, että minä kykenen ja pärjään ja jaksan. Olen tullut pitkälle ja kivunnut monta porrasta.

Elämän opit

Ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä on elämässään läpikäynyt ihmissuhteiden päättymiseen liittyviä suruja, mutta haluaa uskoa, että on niiden myötä tullut viisaammaksi.

– Eroistani olen oppinut sanomaan ei. En myöskään enää olisi niin kiltti ja hyväuskoinen. Pitää mennä sellaisista tilanteista pois, joissa ei ole hyvä kohti tilanteita, joissa on hyvä olla, Tiina sanoo.

Uskoa rakkauteen hän ei kuitenkaan ole menettänyt.

– Olisi ihan hirveää olla niin kyyninen. Jos huonojen kokemusten jälkeen ei enää uskaltaisi rakastaa, elämä olisi kauhean surullista.

Miltä nuoresta naisesta tuntui muuttaa opiskelemaan Helsinkiin? Pelkääkö Tiina mitään? Mitä hän ajattelee uudesta urastaan elokuvaohjaajana? Lue lisää Me Naisten numerosta 34/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.