Auta, Google! Viime vuonna hakukoneesta etsittiin ahkerasti neuvoja esimerkiksi pinkan tekemiseen. Kuva: Shutterstock
Auta, Google! Viime vuonna hakukoneesta etsittiin ahkerasti neuvoja esimerkiksi pinkan tekemiseen. Kuva: Shutterstock

Katsopa kuule Googlesta! Näillä vinkeillä myös löydät sen, mitä menit hakemaan.

Hakukoneiden käyttäminen on kansalaistaito, mutta usein Googlesta voisi etsiä tehokkaamminkin kuin vain kirjoittamalla hakuun liittyvät sanat hakukenttään.

Cnet-sivusto esitteli yleisiä mutta samalla erittäin hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla Google-hauistaan saa enemmän irti. Ovatko kaikki jo tuttuja?

1. Etsi vain tietyltä sivustolta

Jos haluat hakutuloksia vain tietyltä sivustolta, kirjoita hakusanan perään site: sivuston osoite. Esimerkiksi Me Naisten verkkosivun Netflix-aiheiset artikkelit löytyvät kätevästi hakemalla Googlesta sanoilla Netflix site:menaiset.fi.

Lue myös: Takuulla kuumia kohtauksia! 10 Netflixin, HBO:n ja Areenan eroottista sarjaa ja elokuvaa

2. Etsi vain tietyllä hakutermillä

Tämä temppu opetetaan nykyään varmasti jo alakoulussa, mutta hakutermin ympäröiminen lainausmerkeillä näyttää vain tuloksia, joissa termi esiintyy kokonaisuudessaan. Esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa -haku tuottaa yli miljoona tulosta, mutta kun hakuun lisää lainausmerkit ”Tanssii tähtien kanssa”, hakutuloksia tulee noin puoli miljoonaa ja suurin osa niistä käsittelee nimenomaan television tanssiohjelmaa.

3. Rajaa sivustoja ja sanoja pois hakutuloksista

Väliviivan lisääminen sanan tai sivuston eteen on helppo tapa poistaa osa hakutuloksista. Toiminnosta on hyötyä erityisesti, kun samalla sanalla on useita eri merkityksiä. Esimerkiksi jaguaari-kissaeläimestä saa englanniksi enemmän eläin- kuin autoaiheisia tuloksia, kun kirjoittaa hakuun jaguar -car tai jaguar -car -auto.

Tietyn sivuston hakutulokset saa pois näkyvistä kirjoittamalla hakutermin perään -site:sivuston osoite, esimerkiksi Netflix -site:menaiset.fi.

4. Asteriski korvaa aukon muistissa

Mikäs se oli se kappale, jossa lauletaan jotain tuulessa ja jollassa virumisesta? Jos laulun, runon tai sanonnan kaikki osat eivät ole muistissa, ne voi korvata Google-haussa asteriski- eli tähtimerkillä. Hae: ”virun * tuulessa, virun * jollassa”. Kas, Happoradiota – ei ollutkaan kyse Viru-hotellista.

5. Määrittele tiedostotyyppi

Jos etsit PDF-tiedostoa tai Powerpoint-esitystä, tiedostotyypin voi myös määritellä haussa. Kirjoita hakutermin perään filetype: tiedostotyyppi. Esimerkiksi feminismi Suomessa filetype:pdf.

6. Käänteinen kuvahaku

Epäilyttävät deittiprofiilit tai nettikirppisilmoitukset voi tarkistaa Google.com-sivuston oikeasta yläkulmasta löytyvästä kuvahausta. Raahaa kuva hakukenttään tai paina kamerakuvaketta ja liitä kuvan linkki hakuun. Kamerakuvakkeesta voit myös ladata tiedoston tietokoneeltasi. Alkuperäistä lähdettä kuvalle ei välttämättä löydy, mutta tulokset antavat osviittaa siitä, missä kaikkialla kuvaa on aikaisemmin käytetty.

Lue myös: Netistä 50 treffikumppania löytänyt paljastaa: Näistä merkeistä tunnistat huijarin

7. Etsi kadonneita sivustoja

Joskus nettisivut katoavat, mutta ne saattavat löytyä vielä välimuistista, jos olet vieraillut niillä aiemmin. Kirjoita selaimen osoitekenttään cache:sivuston osoite ja paina enter. Sivusto saattaa olla vielä tarkasteltavissa.

8. Etsi samankaltaisia sivustoja

Jos esimerkiksi aina samat nettikaupat alkavat kyllästyttää, Googlesta voi hakea termillä related:lempinettikaupan osoite. Hakutuloksiin pitäisi listautua samankaltaisia kauppoja, ja kenties joukosta löytyy uusi suosikkikin.

9. Käytä rohkeasti erikoismerkkejä

Google ymmärtää hyvin valuuttamerkit, hashtag-risuaidan (#) hakusanan edessä sekä esimerkiksi sosiaalisen median käyttäjätunnuksiin kuuluvan @-merkin. Niitä kannattaa ehdottomasti myös käyttää, kun tekee esimerkiksi rahaan liittyviä hakuja tai haluaa hakutuloksia erityisesti sosiaalisesta mediasta.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.