Ryhmä naisia rukoili paastokuukausi ramadanin toisena päivänä Intian Srinagarissa. Kuva: Reuters
Ryhmä naisia rukoili paastokuukausi ramadanin toisena päivänä Intian Srinagarissa. Kuva: Reuters

Muslimien pyhä kuukausi ramadan on muutakin kuin paastoamista varhaisesta aamusta myöhään iltaan.

Miksi ramadania vietetään?

Ramadan tarkoittaa muslimien paastokuukautta. Muslimit uskovat, että profeetta Muhammed sai silloin Koraanin ensimmäiset ilmoitukset. Ramadanin aikana muslimit ovat syömättä silloin, kun on valoisaa.

– Paasto tekee hyvää ihmisille, ja sen aikana me kehitämme itseämme. Jos tulee nälkä tai jano, opimme hallitsemaan mielitekomme. Taitoa voi hyödyntää myös elämän muilla osa-alueilla, kun tarvitsee itsehillintää, sanoo Suomen Islamilaisen Neuvoston varapuheenjohtaja Isra Lehtinen.

”Samalla koemme, miltä köyhistä ja nälkäisistä tuntuu.”

– Samalla koemme, miltä köyhistä ja nälkäisistä tuntuu.

Lehtisen mukaan ramadanissa ei ole kyse vain paastoamisesta, vaan kuukauden aikana muslimit harjoittavat itsetutkiskelua, rukoilevat tavallista enemmän ja lukevat Koraania läpi esimerkiksi yhden tai useammankin kerran. Pakollisia rukouksia on viisi, ja moni rukoilee vielä enemmän.

Saako Suomessakin syödä vain pimeään aikaan?

Syömätön aika kestää aamunsarastuksesta auringonlaskuun, ja se aika on Suomessa kesäisin pitkä. Jotkut muslimit paastoavat Mekan, eli Saudi-Arabiassa sijaitsevan muslimien pyhän kaupungin, tai kotimaansa kellonaikojen mukaan. Jos noudattaa Mekan aikoja, päivän pituudeksi tulee noin 12–14 tuntia ja illalla saa alkaa syödä noin kuuden ja kahdeksan välillä.

Mitä paasto tarkoittaa käytännössä?

Valoisana aikana ei saa syödä eikä juoda mitään, ei edes vettä. Voisi ajatella, että kuumissa muslimimaissa olisi vaikeaa kestää päivä ilman vettä, mutta siellä ympäristö elää ramadanin mukana.

– Siellä koko yhteisö paastoaa, ja päivärytmi muuttuu ramadanin vuoksi. Moni nukkuu tai pysyttelee sisällä valoisaan aikaan, Isra Lehtinen kertoo.

Valoisaan aikaan kuuluu myös pidättäytyä seksin harrastamisesta ja itsetyydytyksestä.

Ramadanin aikana muslimin olisi suotavaa olla kokonaan polttamatta tupakkaa, mutta ainakaan niin ei saa tehdä päiväsaikaan. Alkoholin nauttiminen on kokonaan kielletty Koraanissa. Jotkut muslimit kuitenkin käyttävät alkoholia, joten he saattavat lopettaa sen ramadanin ajaksi.

Valoisaan aikaan kuuluu myös pidättäytyä seksin harrastamisesta ja itsetyydytyksestä.

Mitä öisin syödään?

Paastopäivän päätteeksi monet muslimit kutsuvat vieraita ja syövät hyvin yhdessä. Pimeän aikaan muslimit syövät samaa ruokaa kuin muulloinkin, mutta joissain kulttuureissa on erityisiä ramadan-ruokia.

– Useimmat juovat ensin ja syövät sitten taateleita, jotka nostavat verensokeria. Perimätieto kertoo, että profeetta Muhammed teki niin, Lehtinen sanoo.

Ketkä kaikki paastoavat?

Paastoon osallistuvat terveet aikuiset. Tiettyä ikää ei ole, mutta murrosiän on oltava takana. Lapset haluavat usein tehdä samoin kuin vanhempansa, joten he saattavat paastota esimerkiksi lyhyemmän ajan päivästä tai yksittäisiä päiviä.

Raskaana olevat ja imettävät eivät paastoa. Vanhat ja sairaat ihmiset, jotka eivät pysty paastoamaan, voivat lahjoittaa päivän ruokaan menevän rahasumman köyhille. Jos on itse köyhä, lahjoitus ei ole tarpeen. Esimerkiksi diabeetikoiden ei tarvitse paastota. Sairas saattaa myös paastota lyhyemmän aikaa kuin muut tai johonkin toiseen aikaan vuodesta.

Jos työ vaatii erityistä tarkkaavaisuutta eikä sitä pysty siirtämään, jotkut korvaavat kyseiset päivät paastoamalla ne myöhemmin. Esimerkiksi lääkäri saattaa tehdä näin.

”Ramadan on tapojen parantamisen aikaa.”

Lehtisen mukaan periaatteessa kaikki muslimit paastoavat, mutta toki on myös tapauskovaisia, jotka eivät ramadaniin osallistu.

– Toisaalta sellaiset muslimit, jotka eivät esimerkiksi yleensä rukoile, saattavat tehdä niin ramadanin aikana. Onhan ramadan tapojen parantamisen aikaa.

Milloin ramadania vietetään?

Tänä vuonna ramadan alkoi 6. kesäkuuta ja päättyy 5. heinäkuuta.

Ramadanin ajankohta vaihtelee, koska islamilainen kalenteri perustuu kuun vaiheisiin. Seuraavana vuonna paastokuukausi on aina kymmenen tai yksitoista päivää aiemmin kuin edellisenä vuonna.

Mitä tapahtuu, kun ramadan päättyy?

Kun paastokuukausi loppuu, koittaa kolmipäiväinen Id al-Fitr -juhla. Tuolloin muslimit kerääntyvät aamulla moskeijaan rukoilemaan ja viettävät sen jälkeen päivää esimerkiksi sukulaisten, naapurien tai ystävien kanssa. Juhlaan kuuluu syödä hyvin, ja varsinkin lapset saavat lahjoja.

So what

Ei seksiä, vettä eikä tupakkaa – tiesitkö tämän ramadanista?

Kaksi ekaa kommenttia aika tyhmiä. Jos ei kiinnosta, niin miksi olette kuitenkin jutun lukeneet ja tännekin pitänyt kommentoida. Ihan vaan tiedoksi, että kristiyillä on myös oma paastoaika ja sen on ennen pääsiäistä ja monet tosiuskovaiset tekevät niin joka vuosi nykyaikana. Olen varma, että kummankin kirjoittajan mielestä jokaisella on oikeus tehdä elämällään mitä haluaa ja sitä pitäisi arvostaa. Korostaa vain sitä kapeakatseisuutta mitä kyseisellä tavalla ajattelevat ihmiset todella ovat. Ja...
Lue kommentti

Osa Anna-Leena Härkösen ja Riku Korhosen kavereista jaksaa toisinaan yhä ihmetellä parin asumismuotoa. 

Kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta, mutta eivät ole ikinä asuneet yhdessä.

– Elämme kumpikin omaa arkeamme, yhteistä arkea meillä ei käytännössä ole: emme ole nähneet toisiamme vaikka imuroimassa. Joskus olen pessyt Anna-Leenan ikkunat ja hän on siivonnut keittiöni, Riku kertoi torstaina Otavan syksyn avajaistilaisuudessa.

”Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja.”

Molemmat ovat tyytyväisiä nykyiseen järjestelyyn. Anna-Leena painottaa, että hän ei kaipaa yhtään pikkulapsiaikojen ruuhka-arkea ja yhteisasumista. Hänen poikansa on jo täysi-ikäinen.

– Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja. Kun tapaamme, meidän tarvitsee suoriutua vain toisistamme. Tietenkin siihen liittyy vahvasti se, ettei meillä ole yhteisiä tai pieniä lapsia, johon liittyisi velvoitteita.

Kerran viikossa

Pari tapaa usein viikonloppuisin, tai kun molempien kalentereissa on sopiva rako, yleensä kerran viikossa. Riku asuu Turussa, mutta on viettänyt viime keväästä enemmän vapaita Anna-Leenan luona Helsingissä. 

”Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita.”

Pari arvelee, että asumismuoto herättää ihmisissä ihmetystä, koska yhteisasuminen on vielä yhteiskunnassa jonkunlainen normi.

– Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita. Kun on vahvoja oletuksia, miten asioiden tulisi olla ja on vaikea toimia toisin, vaikka se voisi sopia itselle. Kun opetin yliopistossa, minulla oli kerran oppilas, jonka kumppani asui Japanissa. Minusta se kuulosti haastavalta, Riku sanoo.

Pari uskoo, että tulevaisuudessa useampi aikuinen pari saattaa valita erillään asumisen.

”Aamulla juomme myrtseinä kahvia.”

– Olen nyt huomannut, että nousussa on maailmalla trendi, että lapsettomat ihmiset asuvat erillään, Anna-Leena toteaa.

Kirjailijapari osaa arvostaa myös työrauhaa, jonka järjestely mahdollistaa. Puolivahingossa heidän julkaisutahtinsa on mennyt lomittain. Anna-Leenalta ilmestyi kesän alussa kirja ja Riku kirjoittaa parhaillaan seuraavaa. He arvelevat, että heidän suhteensa ei ole järjestelyllä arkipäiväistynyt.

– Paitsi aamuherätykset ovat aina arkisia. Aamua ei voi naamioida, illat ovat vapautuneita ja riehakkaita, mutta aamulla juomme myrtseinä kahvia, Riku kertoo.
 
 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Anssi Kela. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyt muusikko pyytää some-kommentoijilta kunnioitusta kaikkia kohtaan. 

Muusikko Anssi Kela julkaisi eilen Facebookissaan kuvan Turun kauppatorista. Kuvan alla muusikko kirjoitti seuraavasti:

– Näin torin kulmassa ruumispussin ja raskaasti aseistautuneet poliisit. Tunnelma torilla oli kuitenkin tuossa vaiheessa rauhallinen. Nyt poliisi on tyhjentänyt torin, kuva hotellihuoneeni ikkunasta. Kamala tapaus. Maailma on sairas, ei tähän oikein muuta voi sanoa.

Asiasta kirjoitti eilen esimerkiksi Iltalehti.

”Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa.”

Tänään Anssi julkaisi aiheesta uuden päivityksen, jossa kertoo, että on joutunut poistamaan edellisen päivityksensä rasististen kommenttien vuoksi.

– Olen saanut kuulla olevani tapahtumiin osasyyllinen, koska olen mm. esiintynyt rasisminvastaisessa mielenosoituksessa. On tullut yksityisviestejä, joissa minua syytetään murhaajaksi. Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa. Tällaiset kommentit olen pyrkinyt heti poistamaan. Sivullani on aina ollut lupa esittää mielipiteitä, jotka eriävät omistani. Raja kulkee uhkausten esittämisessä.

Muusikko toteaa, että kommenttien lukeminen on surullista. Hän toivoo, että uuden postauksen jälkeen ihmiset osaisivat käyttäytyä paremmin.

– Poistan tämän julkaistuani eilisen postaukseni ja kaikki sen kommentit. Ne eivät edistä mitään hyödyllistä. Voitaisiinko tämän kirjoituksen alla yrittää kohdella toisiamme hieman kunnioittavammin? hän peräänkuuluttaa.

”Ei ole sinun vika”

Monet uuden postauksen kommentoijista ovat todenneet, että Anssin aiemmin saamat kommentit ovat järkyttäviä ja kaikin puolin tarpeettomia.

– [Tapahtunut] ei ole sinun, eikä yhdenkään artistin vika. Päinvastoin, artistit ovat aina ensimmäisenä ottamassa osaa suruun ja laulamassa hyvää henkeä moisten ikävien tapahtumien jälkeen, eräs kommentoi päivityksen alla. 

– Loistava kirjoitus Anssi. Toivottavasti muutkin suhtautuisivat yhtä fiksusti asiaan. Vihan lietsominen ja rumat puheet eivät auta ketään. Kaikkea hyvää sinulle, toinen kommentoija totesi.

Lue Anssin koko postaus joko hänen kaikille julkiselta Facebook-sivultaan tai tästä alta: 

Juttua muokattu 18.8.2017 klo 15.51: Lisätty päivityksen alla kirjoitettuja kommentteja.

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15