Popparit valmiiksi! Periscope on vähintään yhtä viihdyttävää ja kiinnostavaa katseltavaa kuin televisio. Kuva: Shutterstock
Popparit valmiiksi! Periscope on vähintään yhtä viihdyttävää ja kiinnostavaa katseltavaa kuin televisio. Kuva: Shutterstock

Kaikki puhuvat nyt Periscopesta. Mistä siinä oikein on kyse?

Yhä useampi suomalainen kuvaa elämänsä suorana nettiin, Nyt.fi kirjoittaa. Twitterin omistamasta Periscope-suoratoistopalvelusta on tullut vähän kuin kenen tahansa Iholla (se taviksista kertova reality). Kuka tahansa voi kertoa Persicopessa arjestaan, ja lähetystä voi katsoa ympäri maailmaa, jos se vain on julkinen.

Nopealla vilkaisulla Periscope on tätä: kouluelämää kuvaavia teinejä, sosiaalista mediaa aktiivisesti käyttäviä julkkiksia, ihan normaaleita juttuja puuhastelevia taviksia ja hassuttelijoita eli sosiaalisen median koomikoita, joille mikä tahansa kanava on viihdyttämisen väline. Mutta on Periscopella vähän painavampikin arvo.

Esimerkiksi Pariisin marraskuisten terrori-iskujen aikaan sovellus kaatui, koska sitä käytti niin moni. Parhaimmillaan suoraa lähetystä Bataclan-keikkapaikan lähistöltä kuvaavalla Periscope-käyttäjällä Stephane Hannachella oli yli 10 000 seuraajaa. Lähetyksessään Hannache kuvasi meneillään olevaa piiritystilannetta ja vastasi seuraajiensa kysymyksiin tapahtumista.

Kolme tapaa käyttää Periscopea

1. Seuraa uutisia. Tapahtuuko maailmalla jotain? Lähde paikalle Periscopen avulla. Käyttäjiä alkaa olla melkein kaikkialla, joku on varmasti tajunnut ottaa puhelimen käteensä. Periscopen paikkahaun avulla löydät käyttäjät, jotka ovat livenä.

2. Tee taustatyötä. Talviloma edessä, mutta missä? Ehkä Aasiassa? Vai Espanjassa? Matkusta paikalle jo etukäteen Periscopen avulla. Ennen sen on voinut tehdä vaikkapa Google Mapsin avulla, mutta nyt pääset kurkistelemaan toisen paikkakunnan arkea ihmisten avulla. Periscopen käyttäjät keskustelevat mielellään seuraajiensa kanssa. Käytä tilaisuus hyväksi ja kysy, mitä haluat! Missä on paikkakunnan kivoin ravintola? Entä paikallisen mielestä erikoisin nähtävyys?

3. Kuluta aikaa. Laiska sunnuntai, eikä mitään tekemistä! Kölli vielä hetki sängyssä samalla, kun katsot, mitä Suomessa tai maailmalla tapahtuu. Etsi erilaisia suoria lähetyksiä ja kanavasurffaile. Ehkä löydät jotain mielenkiintoista? Samalla pääset vakoilemaan erilaisten ihmisten elämää.

Pikaohjeet Periscopeen

1. Lataa Periscope sovelluskaupasta. Avaa se. Voit kirjautua sisään joko Twitter-tunnuksella (koska Twitter omistaa palvelun) tai puhelinnumerolla.

2. Avatessasi sovelluksen ensimmäisen kerran sinulle ehdotetaan seurattavia. Jos haluat sen jälkeen etsiä tiettyä seurattavaa vaikkapa hänen nimellään, löydät People-valikosta (alavalikon ihmisiä esittävä ikoni aivan oikealla) hakutyökalun.

3. Ollessasi Periscope-näkymässä (alavalikon televisioikoni vasemmalla) näet, mitä tapahtuu juuri nyt. Onko joku seurattavistasi livenä eli lähettää suoraa lähetystä? Onko joku heistä päättänyt lähetyksensä, mutta tallentanut sen katsottavaksi? Lähettäjä määrittelee, haluaako hän säästää lähetyksensä myös jälkikäteen katsottavaksi. Silloin katsoja ei voi tietenkään enää kommentoida sitä reaaliaikaisesti, mutta näkee lähetyksen aikana tulleet muiden ihmisten kommentit.

4. Jos et tiedä, ketä katsoisit tai seuraisit, voit etsiä käynnissä olevia suoria lähetyksiä myös kartan avulla (alanavigaatiossa maapalloikoni). Miltä Lapissa näyttää sunnuntaiaamuna? Miten Yhdysvalloissa vietetään lauantai-iltaa? Onko maailmalla tapahtunut jotain merkittävää? Ehkä joku kuvaa tapahtumia parhaillaan.

5. Haluatko tehdä oman lähetyksen? Pääset lähettämään videokuvaa valitsemalla alavalikosta Broadcast now -tilan. Voit määritellä, kenelle lähetys näkyy ja haluatko tallentaa sen myöhempiä katsontakertoja varten. Kokeile!

Periscope kilpailee suosiosta toisen sosiaalisen median, Snapchatin, kanssa. Jos suorat lähetykset eivät ole juttusi, ehkä Snapchat on sinua varten. Siellä katsotaan toisten käyttäjien kymmenen sekunnin mittaisia videoita. Lue lisää Snapchatista täällä.

Tiina Lymin ohjaaman Napapiirin sankarit 3 -elokuvan tyyli muistuttaa turhan paljon Luokkakokous-komedioita.

Dome Karukosken vuonna 2010 ohjaama Napapiirin sankarit oli hitti. Siinä lappilaisessa kirkonkylässä asuva tunari Janne (Jussi Vatanen) metsästi ystäviensä avulla vaimolleen Inarille (Pamela Tola) digiboksia. Karukosken ohjaamassa kakkososassa Janne onnistui puolestaan hukkaamaan pariskunnan tyttären. Sarjan kolmannen osan on ohjannut Tiina Lymi. Tällä kertaa elämän tarkoituksen kadottanut Janne etsii itseään tuntureilta. Luvassa on siis jälleen yksi kotimainen kuvaus mieheyden kriisistä.

”Vitsit ovat jopa loukkaavia.”

Jo sarjan toinen osa oli väkinäinen, mutta kolmas tuntuu täysin väkisin väännetyltä. Aiemmat osat olivat kuitenkin sympaattisia, joten kolmosestakin haluaisi tykätä. Lymi on ottanut liikaa pesäeroa aiempiin osiin. Niissäkin oli sovinistista huumoria ja alapäävitsejä, mutta nyt vitsit ovat jopa loukkaavia. Tyyli muistuttaa lähinnä Luokkakokous-komedioita.

Huumoria revitään myös self help -kulttuurista. Siinä riittäisikin ivaamista, mutta ote on turhan lempeä. Jussi yrittää löytää itsensä Paulo Coelhon sivuilta ja viheltelee erämaisemissa El Condor Pasaa. Ei siis mitään varsinaisia oivalluksia.

Napapiirin sankarit 3

**

Ensi-ilta 23.8.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

NEITSYT

Ole mukana sinulle tärkeässä asiassa koko sydämelläsi. Ympäröi itsesi ihmisillä, joista saat positiivista energiaa. Rakkauselämässäsi puhaltavat onnelliset tuulet.

 

VAAKA

Panosta terveellisiin elämäntapoihin. Joku yrittää painostaa sinua omalle kannalleen. Kuuntele ennen kaikkea itseäsi päätöksissäsi.

 

SKORPIONI

Käytä viehätysvoimaasi hyväksesi tänään. Ilmassa on romantiikaa. Liiallinen omistushaluisuus ihmissuhteissa tietää ongelmia.

 

JOUSIMIES

Sinisilmäisyydestä sakotetaan tänään. Älä mene lankaan, kun joku yrittää vakuutella sinua kauniilla sanoillaan. Kyseenalaista kaikki, mikä herättää epäilyksesi.

 

KAURIS

Tapaat ihmisiä, jotka ovat täynnä kiinnostavaa tietoa. Kerro sopivan tilanteen tullen, mikä sinua huolettaa. Pysy tänään budjettisi rajoissa.

 

VESIMIES

Joku pyytää sinulta palvelusta, jota et syystä tai toisesta ole halukas tekemään. Älä pode asiasta turhaa syyllisyyttä. Jo neuvosi voivat pelastaa hänet pinteestä.

 

KALAT

Pidä mielipiteesi omana tietonasi. Uskalla heittäytyä romanttiseksi tänään. Oma-aloitteisuus kannattaa rakkauselämässä.

 

OINAS

Tunteet karkaavat tänään helposti hallinnastasi. Muista katsoa tilanteen kuin tilanteen positiivisia puolia. Ota haaste vastaan optimistisin mielin.

 

HÄRKÄ

Tarvitset tänään pitkiä hermoja. Konfliktit lähtevät nyt helposti liikkeelle epäselvyyksistä. Ole tarkkana siitä, kuka on vastuussa mistäkin.

 

KAKSONEN

Saat tänään hyödyllistä tietoa, josta on lähitulevaisuudessa paljon iloa. On aika vetäytyä mietiskelemään. Ratkaisut löytyvät rauhoittumalla.

 

RAPU

On aika antaa kodillesi uusi ilme. Heittäydy luovaksi ja keksi itsesi näköisiä ratkaisuja. Keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa antaa sinulle ideoita.

 

LEIJONA

Kanavoi energiasi oikeaan suuntaan. Älä väsytä itseäsi lannistavien ihmisten seurassa. Sinun ei pidä uhrata kaikkea liikenevää virtaasi asialle, joka ei tuota sinulle iloa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Riitta ryhtyi 80-luvulla seksityöhön melkein sattumalta. Hän luopui työstään oikeusjutun jälkeen.

Millä tavalla seksi ja seksuaalisuus ovat näkyneet Suomen historiassa?

Varsin monella tavalla.

Tämä selviää Ylen uudesta neliosaisesta Seksi-Suomen historia -dokumenttisarjasta, joka esitetään TV1:llä syyskuussa.

Dokumentissa seksin historiasta Suomessa puhuvat monet eri ihmiset. Ääneen pääsevät niin viranomaiset ja papit kuin he, jotka ovat tehneet seksistä itselleen tulonlähteen.

Yksi haastatelluista on 80-luvulla seksityötä tehnyt Riitta. Sarjan toisessa osassa hän kertoo tarinansa. Riitta kertoo päätyneensä seksityöntekijäksi oikeastaan sattumalta.

– Olin vähän yli 20-vuotias ja kävelin Helsingin keskustassa. Eräs mies ehdotti minulle, että jos lähden hänen kanssaan, hän maksaa minulle seksistä. Ja niin siinä sitten kävi, Riitta kertoo dokumentissa.

Kelpo tienestit rankasta työstä

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita esimerkiksi miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla. Niihin hän kirjoitti: ”Kaunis nainen etsii mukavaa herraseuraa vaikka päiväkahvien merkeissä.”

Parhaina aikoina Riitta nettosi kohtuullisesti. Tienestit saattoivat nousta yli 10 000 markkaan kuukaudessa. 80-luvulla naisten keskipalkka oli noin 121 000 markkaa, joten hänen palkkansa oli varsin mukiinmenevä.

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla.

– Aika paljon laitoin säästöön ja hankin kaikenlaista. Kävin joskus matkoilla vähän rentoutumassa, koska työ oli aika raskasta, Riitta kertoo.

80-luvun seksityöntekijöiden palkat eivät kuitenkaan ole mitään verrattuna joihinkin nykypäivän prostituoituihin. Vuonna 2015 Yle Kioskin haastattelema Katja kertoi elävänsä parhaimmillaan yhden illan tienesteillä pari viikkoa.

– Tulotaso ylittää monetkin korkeakoulutetut ammatit, Katja kertoi.

Apuna kaupoissa

Dokumentissa kerrotaan, että 80-luvun Suomessa seksityöntekijät liittyivät oleellisesti myös yritysmaailmaan. Prostituoituja kutsuttiin usein firmojen kekkereihin, joissa heidän tehtävänään oli piristää railakkaita juhlia.

Heidän tehtävänään oli myös auttaa yrityskaupoissa. Heidät saatettiin pyytää paikalle, jotta kaupanteko sujuisi liukkaammin. Myös Riitta kertoo osallistuneensa yritysmaailman juhliin:

– Hotelleissa kävin jonkun verran, ja firmojen tilaisuuksissa. Pikkujouluissa ja semmoisissa olin mukana. Silloin saatoin hoitaa illassa 1–2 asiakasta.

Työ loppui tuomioon

80-luvun Suomessa prostituoitujen asema oli kehno. Heidän toimintaansa sääteli hyvin tiukka irtolaislaki, jonka tarkoituksena oli kitkeä prostituutio yhteiskunnasta.

”Minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen.”

Vuonna 1982 huoltopoliisi syytti myös Riittaa ja puolta tusinaa hänen kollegaansa parituksesta ja veronkierrosta. Riitta joutui oikeuteen ja hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen sekä veromätkyihin.

– Kotiin alkoi tippua lappuja, ja minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen. En pystynyt sellaisia maksamaan, Riitta kertoo.

Tapahtumien jälkeen Riitta luopui työstään seksityöntekijänä.

– Minä vähän pelästyin tapahtuneesta. En sen [tuomion] jälkeen juurikaan mitään tuollaista enää tehnyt. Hankin ammatin ja menin normaalitöihin, Riitta kertoo. 

Seksi-Suomen Historia nähdään Yle TV1:llä tiistaisin 5.–26.9.2017 klo 20.00. Sarja on myös nähtävissä Yle Areenassa. 

Koomikko aiheutti pienen somekohun jakamalla meemin Magic Johnsonin ja Samuel L. Jacksonin harmittomasta kuvasta. Ironia ei auennut kaikille.

”Sam ja minä chillasimme penkillä eilen Forte dei Marmissa, Italiassa. Fanit jonottivat ottaakseen kuvia kanssamme.”

Näin entinen huippukoripalloilija Earvin ”Magic” Johnson twiittasi, kun hän vieraili elokuun puolessa välissä Italian Toscanassa. Samalla hän julkaisi shoppailureissunsa päätteeksi kuvan, jossa hän istui rennosti puupenkillä näyttelijä Samuel L. Jacksonin kanssa. Prada- ja Louis Vuitton logot vilkkuivat miesten ostoskasseissa, ja molemmilla oli kuvassa leveähkö hymy.

Johnsonin julkaisema Twitter-kuva alkoi pian elämää omaa elämäänsä, koska italialaiset eivät tunnistaneet julkkiskaksikkoa, kertoo Independent-lehti.

Jotkut italialaiset nimittäin luulivat, että kyseessä on kaksi maahanmuuttajaa – joilla on äärettömän paljon rahaa shoppailuun. Ja kaiken kustantaa tietenkin Italian valtio.

Koomikko Luca Bottura käytti yhtä kuvaa meeminä ja jakoi sen Facebookissa. Hän kirjoitti kuvan yhteyteen muun muassa: ”Valtion varoja Forte dei Marmissa… he tekevät ostoksia Pradan liikkeessä päivittäisellä 35 eurollaan.”

Bottura myös pyysi seuraajiaan jakamaan kuvan, jos he ovat raivostuneita. Telegraphin mukaan Bottura väittää nettimeeminsä tarkoituksen olleen ironinen – mutta moni ymmärsi Botturan sanoman väärin ja lähti levittämään kuvaa ”shoppailevista maahanmuuttajista”.

Facebook-kommentoijat ilmaisivat Botturan kuvan yhteyteen muun muassa ”häpeää” ja ”inhoa”, jota he kokivat –  ja luulivat kuvassa olevan kaksi maahanmuuttajaa, jotka istuskelevat penkillä ökyostoksiensa kanssa.

Kuvaa on jaettu tuhansia kertoja, Bottura kertoi myöhemmin Facebookissa ja analysoi samalla kuvan aiheuttamia reaktioita:

– 40 prosenttia ihmisistä ymmärsi provosointini, 30 prosenttia oli raivoissaan ja 20 prosenttia oli sitä mieltä, että se oli rasistinen meemi ja että en tunnistanut Samuel Jacksonia ja Earvin 'Magic' Johnsonia (en paljasta loppua kymmentä prosenttia).