Veera Salonen kuuntelee, kun keskustalainen Pekka Pöyry tekee vaalilupauksia. ”Eivät ne kuitenkaan niitä pysty pitämään, vaikka haluaisivatkin”, Salonen sanoo. Kuva: Lauri Rotko

Yhä kasvava joukko jättää äänestämättä vaaleissa. Keitä he ovat? Ainakin Marjo Halttunen ja Veera Salonen aikovat jälleen kerran nukkua vaalien yli.

Petäjävedellä Jyväskylän kupeessa aurinko porottaa Halkokankaan asuinalueelle. Uudehkon helmenharmaan omakotitalon räystäät tippuvat vettä, ja iso etupiha on sulanut luistinradaksi.

Eduskuntavaaleihin on aikaa kuukausi. Moni miettii vielä ehdokasta, mutta talon asukas Marjo Halttunen, 37, ei todellakaan aio äänestää. Hän ei ole koskaan äänestänyt eduskuntavaaleissa, eikä mielen muuttaminen ole näköpiirissä.

– Kun äänioikeuslappu tulee, revin sen yleensä saman tien paperinkeräykseen. Se on meillä melkein kuin traditio. Olen äänestänyt kerran presidentinvaaleissa, silloin, kun Riitta Uosukainen oli ehdokkaana, Halttunen kertoo.

Hän muistelee, että vuosi olisi ollut 2005, Uosukainen olisi ollut ensimmäinen presidentinvaalien naisehdokas ja olisi päässyt vaalien toiselle kierrokselle.

Muistelut menevät melkein oikein, sillä Uosukainen oli ehdolla vuonna 2000, sijoittui kolmanneksi (toiselle kierrokselle menivät Tarja Halonen ja Esko Aho), ja ensimmäinen suomalainen naispresidenttiehdokas oli liberaalisen kansanpuolueen Helvi Sipilä vuonna 1982.

Halttusta naurattavat paitsi tepposet tehnyt muisti myös oma silloinen naiivius.

– Kuvittelin, että nyt on isoista asioista kyse ja siksi pitää äänestää. Uosukainen oli nainen, ja persoona vaikutti sellaiselta jämäkältä.

Sen jälkeen Halttunen ei ole uurnille raahautunut. Mitään dramaattista ei tapahtunut. Hän ei vain ole koskaan ollut kiinnostunut politiikasta, lapsuudenkodissa ei patistettu äänestämään eikä avomies ole vaaleista sen kiinnostuneempi kuin Halttunenkaan.

Eikä hän sitä paitsi usko lainkaan, että voisi yksittäisenä henkilönä vaikuttaa yhtään mihinkään.

– En usko edes, että yksi kansanedustaja pystyy vaikuttamaan mihinkään. Keksin kyllä ajalleni parempaakin käyttöä kuin täytellä jotain vaalikoneita.

Halttunen käy töissä reilun 30 kilometrin päässä S-marketissa, ja hänellä on avomiehensä kanssa 3-vuotias Emmi-tytär. Myös reilun vuoden asutun omakotitalon pihassa riittää puuhaa.

Marjo Halttunen kuuluu Keski-Suomen vaalipiiriin. ”Jos kävisin äänestämässä, ehdokkaan pitäisi olla lapsiperheiden ja vanhusten asioista kiinnostunut, maanläheinen nainen.” Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Oman talous ensin

Kun suomalaisilta kysyttiin vuonna 1977, onko äänestäminen heidän mielestään kansalaisvelvollisuus, peräti 86 prosenttia vastasi kyllä. Vuonna 2003 samaa mieltä oli enää hiukan yli puolet suomalaisista, 56 prosenttia.

Luvut ovat Tommi Uschanovin kirjasta Suuri kaalihuijaus vuodelta 2010. Kirjassa kerrotaan myös, että vuonna 2010 suomalaisista 36 prosenttia luotti poliitikkoihin. Luku ei ole häävi.

Marjo Halttunen kuuluu siihen 64 prosenttiin, joka ei luota.

– En ainakaan halua, että sinne äänestetään jotain entisiä laulajia tai hiihtäjiä. Pääseekö siellä kukaan nuori tai uusi edes vaikuttamaan mihinkään. Ja muut ovat kertoneet, että kaikki vaalipuheet unohtuvat heti, kun sinne eduskuntaan päästään, Halttunen selittää ja kaataa kahvia.

Pieni Emmi hamuilee lasipurkista suklaakeksiä eikä vielä ymmärrä, mistä äiti paasaa.

Vaikka Halttunen sanoo, ettei seuraa politiikkaa yhtään, hänellä on silti jonkinlainen käsitys esimerkiksi siitä, mitä juuri lopettaneen eduskunnan viimeisinä päivinä tapahtui.

– Joku taistelu siellä oli. Kun istun kassalla, näen lehtien kannet ja lööpit. Monet edustajista tuntuvat olevan enemmän Seiskassa kuin paikalla eduskunnassa.

Halttunen ei puhu ystäviensä eikä työkavereidensa kanssa politiikasta mitään – ellei sitten jonkin lehden kannessa ole kuva istuntosalissa nukkuvasta kansanedustajasta.

On hänellä silti joitakin yhteiskunnallisia mielipiteitä, ”kunhan niitä kalastelee”.

– Lapsiperheiden asiat tietysti kiinnostavat nyt, kun sitä lapsilisääkin leikattiin. En ole kauhean innoissani siitä, että kaikesta vain leikataan, leikataan ja leikataan. Vanhemmille sukupolville pitäisi myös järjestää hyvää hoitoa, he ovat kuitenkin Suomea olleet rakentamassa. Hoitoalalla olevat ystäväni silti kertovat, että kaikki vedetään ihan minimiin.

Niin paljon Suomen taloustilanne ja leikkaukset eivät kuitenkaan kiinnosta, että Halttunen ryhtyisi vaivalloisesti seulomaan itselleen ehdokasta tuntemattomien ja lähtökohtaisesti epäilyttävien kandidaattien joukosta.

– Omat kiinnostuksenaiheet ovat pienemmässä piirissä. Miten saan oman talouden pidettyä kasassa, ruokaa kaappiin, talolainan maksettua ja autoon bensaa.

Tylsää, tylsää

Presidentinvaalit nekin taisivat olla, kun mikkeliläinen yhteisöpedagogiksi opiskeleva Veera Salonen, 24, äänesti. Muistikuvat ovat vähän hatarat, ja äiti kertoi puhelimessa, ketä kannattaa äänestää. Salonen oli juuri täyttänyt 18.

– Nyt ymmärrän enemmän asioista enkä menisi enää äänestämään sillä perusteella, että äiti käskee. Äidille äänestäminen on kansalaisvelvollisuus.

Kun suosittua White Trash Disease -blogia pitävä Natalia Tolmatsova kirjoitti kolme viikkoa sitten postauksen otsikolla ”Miksi en äänestä”, Veera Salonen kommentoi postausta: ”ihanaa, että jostain vihdoin löytyy ihminen, joka ei myöskään äänestä! mulla on samat syyt kuin sulla nuo kaksi ekaa jotka mainitsit. mua alkaa pikkuhiljaa nyppimään se, minkä papatuksen saan aina osakseni jos kerron jollekin, etten aio äänestää...”

Salosta ja Tolmatsovaa yhdistävät syyt olivat, ettei vaalikoneista löydy ehdokasta, joka olisi sataprosenttisesti samaa mieltä, eikä yksikään puolueista ole sellainen, jonka kanssa tuntisi täydellistä yhteenkuuluvuutta.

Tolmatsovalla syitä oli kaikkiaan viisi, ja ne liittyivät siihen, ettei hän kaipaa tällä hetkellä asioihin muutosta, hän ei saa yhteiskunnan tukia, joten ne eivät kiinnosta häntä, eikä hän tunne olevansa oikea ihminen äänestämään esimerkiksi lapsiperheitä tai opiskelijoita koskevista asioista.

Salonen ei sentään vaadi ihan sataprosenttista samanmielisyyttä mahdollisen ehdokkaansa kanssa.

– Mutta kyllä 80 prosenttia on aivan minimi. Olen nytkin tehnyt vaalikoneita, ja 74 prosenttia on ollut suurin yhteneväisyys ehdokkaan kanssa. Siinä jäljelle jäävässä 26 prosentissa voivat olla kaikki ne asiat, jotka ovat itselleni tärkeitä, Salonen selittää.

Sdp:n ehdokas Satu Taavitsainen hyökkää kauppakeskuksessa Veeran juttusille. Turhaan. Kuva: Lauri Rotko

Vaalikoneiden tekeminen on Saloselle kuitenkin vain huvittelua, sillä äänestämään hän ei aio. Ainakaan näissä vaaleissa.

Hän ei seuraa politiikkaa ja sanoo, ettei siksi ymmärrä siitä mitään eikä voikaan ymmärtää, jos ei ala seurata. Se taas ei ole Salosen to do -agendalla, joten kierre on valmis.

– En muista, mitä esimerkiksi lukiossa yhteiskuntaopin tunnilla politiikasta puhuttiin. Olen aina mieltänyt sellaiset asiat tylsiksi, ja niihin on ollut vaikea keskittyä.

Hän tietää, että on kansanedustajat ja on ministerit, muttei esimerkiksi sitä, missä suhteessa ne ovat toisiinsa.

– Kaikki ne politiikan termit ja puheet pitäisi kääntää selkokielelle.

Jos vaalikoneissa kysymykset alkavat olla liian poliittisia, Salonen valitsee vaihtoehdoksi ”en osaa sanoa”.

– Mistä minä tietäisin, pitääkö vaikka Puolustusvoimille antaa lisää rahaa, kun en ole ollut asian kanssa missään tekemisissä.

Veera Salonen ajautui ensimmäistä kertaa puhumaan politiikasta opiskelu­kavereidensa kanssa, kun hän kertoi näille osallistuvansa tähän lehtijuttuun. Se tapahtui Mikkelin ammattikorkeakoulun ruokalassa.

– Nauroimme, että olemmeko nyt aikuisia, kun puhutaan lounaalla politiikkaa.

Lounaspöydässä jotkut opiskelukavereista yrittivät selittää politiikan käytäntöjä Saloselle.

– Yksi kavereistani sanoi, ettei hän oikein tajua puoluepolitiikkaa. Kysyin, että mitä se on, Salonen nauraa.

Paskaa niskaan

Pääasiassa Salonen saa äänestämättömyydestään samanlaista palautetta kuin Natalia Tolmatsovakin blogissaan, negatiivista. Sitä suorastaan vyöryi Tolmatsovan postaukseen.

– Suoraan sanottuna tulee paskaa niskaan. Siitä tulee vielä enemmän sellainen kapinamieli, että sanotte mitä hyvänsä, en muuta mieltäni. Olen jo sen ikäinen, ettei minun päätäni tuollaisella käännetä.

Salosen mielestä äänestämättä jättäminen on Suomessa tabu, josta ei negatiivisen palautteen takia viitsi kertoa kenellekään.

– Kun olen nyt itse puhunut tästä, muutama kaverikin on paljastanut, etteivät he äänestä mutta eivät viitsi puhua siitä.

Veera Salonen huomaa Mikkelin keskustassa, että äänestysnumerot on jaettu ja ehdokkaat ovat aktivoituneet kadulle. Kuva: Lauri Rotko

Suomessa tosiaan pidetään äänestämistä suuressa arvossa, ainakin niiden puheissa, jotka ovat julkisesti äänessä. Vaaleissa tuijotetaan tiiviisti äänestysprosenttia ja toivotaan sen olevan mahdollisimman korkea.

– Korkea äänestysprosentti ei ole mikään itseisarvo, ei se kerro mitään kiinnostavaa, yllättää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Janne Tukiainen.

– On hienoa tiedostaa, ettei ole tarpeeksi tietoa asioista, eikä mene arvalla antamaan ääntään. Se on kaikille haitallista, hän sanoo.

Tukiaiselle on myös tuttua äänestämättäjättämispuheista seuraava reaktio. Vihamielistä palautetta tulee nimittäin myös tutkijalle aina, kun hän julkisuudessa tästä puhuu.

– Sanon silti, että on hyvä asia jättää äänestämättä, jos siltä tuntuu. En myöskään ymmärrä, miksi pitäisi vaivautua jättämään tyhjiä lappuja, ellei sitten tykkää kovasti käydä vaalikahveilla ja haluaa siksi mennä paikalle.

Kuka nukkuu?

Nukkuvia äänestäjiä on pystytty tutkimaan erityisen tarkasti vuodesta 2012, jolloin tutkijat saivat käyttöönsä sähköisen äänioikeusrekisterin tietoja.

Akatemiatutkija Hanna Wass Helsingin yliopistosta kertoo Ylen haastattelussa, että äänestämättömyyteen on kolme syytä: se, ettei henkilö pysty äänestämään, hän ei halua äänestää tai kukaan ei ole kehottanut häntä äänestämään. Poliittinen passiivisuus on suurinta pienituloisten ja heikosti koulutettujen keskuudessa, ja se periytyy.

Tutkija Janne Tukiainen kirjoittaa hiljattain julkaistussa kolumnissaan VATT:n sivuilla, että tuoreissa tutkimuksissa äänestysaktiivisuuden nouseminen ei ole yksiselitteisesti hyvä asia.

Kun Sveitsissä postiäänestämisen takia äänestysprosentti nousi, nousi samalla myös vähemmän asioista tietävien äänestäjien määrä. He taas äänestivät itselleen epäedullisia ehdokkaita. Siksi niillä alueilla, joilla oli eniten huonosti koulutettuja äänestäjiä, leikattiin eniten hyvinvointimenoja, joista olisi ollut heille hyötyä.

Tukiaisen mielestä äänestämisen kutsuminen kansalaisvelvollisuudeksi on outoa puhetta.

– Demokratiassa on vapaus jättää äänestämättä. Ihmiset osaavat kyllä itse arvioida, mihin haluavat aikansa käyttää.

Siinä mielessä äänestämättä jättämisestä on Tukiaisen mukaan syytä olla huolissaan, että vaaliuurnille alkaa valua pelkkä eliitti.

– Ihanteellista tietysti olisi, että kaikki kävisivät äänestämässä hyvällä tietopohjalla.

Miten sellainen sitten tapahtuu, siihen tutkijoilla ei vielä ole vastauksia. Kahvipaketilla äänestämään lahjominen ei ole tutkijoiden mukaan hyvä idea, sillä se lisää harkitsematta annettua ääniä. Äänestystapojen helpottaminen taas nostaa äänestysaktiivisuutta niissä ryhmissä, jotka äänestävät jo ennestään ahkerasti.

Tukiainen myös ymmärtää Marjo Halttusen ja Veera Salosen käsityksen siitä, ettei yksi ääni mihinkään vaikuta.

– Eduskuntavaaleissa se tietyllä tavalla pitääkin paikkansa. Mutta esimerkiksi kuntavaaleissa Suomessa yhdellä äänelläkin on merkitys. Niissä tulee paljon tasapelejä ja paikka ratkaistaan arvalla.

Yhdellä äänellä on vaikutus, jos on uskominen tutkimuksia: jos valittu on kunnan työntekijä, kunnan menot vähän kasvavat. Ja jos vastakkain ovat mies ja nainen, ja nainen valitaan, seurauksena on vähän lapsiystävällisempää politiikkaa.

Toivoa on

– On kai meille kaikille niin syvään iskostettu, että vain äänestämällä voit vaikuttaa, joten kyllä äänestämättä jättämisestä tulee paineita, Veera Salonen sanoo.

Marjo Halttunenkin nauraa tietävänsä, ettei hänellä ole oikeutta valittaa mistään, koska ei käy äänestämässä. Ei muun muassa siitä, että hänen kotikuntansa Petäjävesi lopetti kotihoidontuen kuntalisän maksamisen viime vuoden alussa. Toisaalta kahden vuorotyötä tekevän vanhemman lapsi on mukavassa kunnallisessa vuoropäivähoidossa, joten asia on kunnossa.

Emmi, 3, ei tiedä vielä äänestämisestä mitään, eikä äiti aio häntä tulevaisuudessa patistaa äänestämään. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Entä jos kaikki tekisivät samoin ja jättäisivät äänestämättä?

– No, tuskin tuollaista tapahtuu, en ole sitä edes ajatellut. Mutta ei se minua silti saa äänestämään, Halttunen sanoo.

– Jätän mieluummin asiat paremmin seuraavien haltuun kuin seuraan sydän sykkyrällä lööpeistä, miten se oman äänestyslapun numero siellä toilailee.

Veera Salosen mielestä politiikan pitäisi yksinkertaisesti olla ihmisille helpommin seurattavaa.

– Ei tietenkään ole hyvä, jos kaikki jättävät äänestämättä, mutta pitäisi miettiä, miten ihmiset saataisiin ymmärtämään, mitä eduskunnassa tapahtuu.

Tutkimusten valossa Salosella ja Halttusella on kuitenkin toivoa siirtyä nukkuvien kammareista aktiivisten leiriin. Jos nimittäin nuori on saatu äänestämään ensimmäisissä vaaleissaan, hänellä on toivoa mennä äänestämään myöhemminkin. Mikäli ensimmäiset mahdolliset vaalit jäävät väliin, äänestämään tuskin mennään myöhemminkään.

Veera Salonen vertaa äänestämistä hammaslääkärissä käyntiin. Sinne pitäisi mennä, mutta kun se on niin hankalaa ja ikävää, aina jää menemättä.

Eikä Salonen taida ihan niin tietämätön politiikasta olla kuin väittää olevansa.

– Jos menisin äänestämään, ehdottomalla ei-listalla olisivat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit avioliittolaki- ja aborttijuttujen takia.

Vaalikoneista, niistä huvikseen tehdystä, Saloselle on tullut pelkästään demariehdokkaita.

– Mutta sitten tuli tämä opintotuen rajoitusjuttu, jota demarit innoissaan kannattivat. Ajattelin, että pitäkää tunkkinne.

Eduskuntavaalit sunnuntaina 19.4. Ennakkoäänestys on käynnissä.

Lue myös:

Nainen, tsekkaa vaaliohjelmista ainakin nämä

Pitääkö olla hullu, että pyrkii eduskuntaan? Uutuuskirja vastaa

Tiedä, niin äänestät

Puolueet tympivät, demokratia on kriisissä eikä äänestäminen kiinnosta enää ketään.

Noin niin kuin hyvin dramaattisesti ilmaistuna.

Yhä näkyvämmät hahmot julistavat, että äänestäminen sucks, kuten vaikkapa britti-koomikko Russel Brand. Hän herätti puolitoista vuotta sitten valtavan huomion sanoessaan, ettei yksikään puolue ole häntä varten ja demokratiassa on muitakin vaikuttamiskeinoja kuin (poliitikkojen) äänestäminen, vaikkapa protestointi. Suomessa äänestämisen tyhjänpäiväisyydestä valitti hiljattain kirjailija Juha Itkonen Pyöreä pöytä -radio-ohjelmassa Ylellä.

Äänestysprosentit ovat laskeneet kaikkialla länsimaissa 1960-luvun jälkeen. Suomessa äänestysprosentti oli eduskuntavaaleissa korkeimmillaan vuonna 1962, jolloin se oli 85,1, ja matalimmillaan 67,9 vuonna 2007.

Syitä siihen on lähinnä pystytty arvuuttelemaan. Äänestämisen tekninen helpottaminen, siis esimerkiksi sähköinen nettiäänestäminen, kohentaa äänestysprosenttia jonkin verran, mutta yleensä se innostaa vain niitä ihmisiä, jotka muutenkin äänestävät paljon. Suomessa sitä kokeiltiin kolmessa kunnassa vuonna 2008, mutta mönkään meni, ja kuntavaalit jouduttiin uusimaan. Nyt sähköistä äänestämistä on taas pohdittu juuri työnsä päättäneessä työryhmässä.

Vuonna 2008 Suomessa tehtiin laaja tutkimus, ensimmäinen laatuaan, jossa selvitettiin kansalaisten politiikan tietämystä. Siinä kävi ilmi, että mitä heikommin asioista tiesi, sitä todennäköisemmin jätti äänestämättä.

Ja naiset tiesivät valitettavasti selvästi miehiä vähemmän: parhaiten asioista tietävään neljännekseen kuului 28,5 prosenttia miehistä mutta vain 13,3 prosenttia naisista.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa naisia oli kaikista äänestäneistä 41,8 prosenttia. Tutkimuksen voi tehdä johtopäätöksen, että jo naisten poliittisen tietämyksen kasvattaminen kasvattaisi äänestysprosenttia.

Kuinka se taas tehdään, on niin sanottu miljoonan dollarin kysymys.

Rikosdraamasarja Sorjonen on kokonaan nähtävissä Yle Areenassa. Pikkuasioiden, kuten murteen, ei kannata antaa pilata katsomisnautintoa.

1. Ville Virtanen on loistava

Sorjosen päätähti, rikospoliisi Kari Sorjonen (Ville Virtanen) on käsikirjoitettu turhan paljon Silta-sarjan Saga Norenin kaltaiseksi, väittävät soraäänet somessa. Sarjan edetessä katsoja kuitenkin huomaa, että eivät hahmot nyt kovin identtisiä ole. Sorjonen on toki sosiaalisesti kömpelö, mutta huomattavasti Sagaa empaattisempi ja samastuttavampi. 

Sitä paitsi Ville Virtanen on roolissaan aivan loistava! Hän on luonteva, eikä Ruotsissa asuvan näyttelijän naamakaan ole viime vuosina kulunut. Ainoa asia, jota näyttelijän ei olisi tarvinnut ylikorostaa, ovat hetket, kun hän nostaa kätensä ohimoilleen turvautuessaan uskomattomaan muistiinsa.

2. Muutkin näyttelijävalinnat toimivat

Ville Virtasen lisäksi myös Sorjosen puolisona nähtävä Matleena Kuusniemi ja poliisipomoa näyttelevä Kristiina Halttu ovat roolinsa ansainneet. Kaikkia kolmea soisi näkevän nykyistä enemmän tv-sarjoissa ja leffoissa. Suurin yllättäjä on silti sarjassa Lenan (Anu Sinisalo) Katia-tytärtä näyttelevä Lenita Susi: hän tekee huippuroolin! Ja hänestä varmasti kuulemme vielä!

Lue myös: Anu Sinisalo joutui opettelemaan venäjää ja aseenkäyttöä Sorjonen-rooliaan varten

Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).
Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).

3. Sarjan voi ahmia kerralla

Kuka jaksaa odottaa viikon seuraavaa jaksoa? Onneksi Yle on päättänyt julkaista kaikki 11 jaksoa kerralla Areenassa. Tästä iloitsevat varmasti iltauniset, sillä tv:n esitysaika on sen verran myöhäinen.

4. Tapahtumat sijoittuvat Lappeenrantaan

Helsinki ja Turku ovat jo niin nähtyjä, joten on virkistävää, että vaihteeksi on lähdetty Itä-Suomeen. Jokainen pikkukaupungissa varttunut katsoja voi muistella, millaista on, kun kaikki tuntuvat tietävän kaikkien asiat. Tai miten hyvä veli -verkostot suhmuroivat veronmaksajien rahoilla ja käyttävät viranomaisia kätyreinään.

Lappeenrantalaisille tulee varmasti lämmin fiilis joka kerta, kun he bongaavat sarjasta Saimaan, kauppatorin tai kauppakeskus Ison-Kaarinan. Kaupunki sijaitsee vain kolmen tunnin ajomatkan päässä Pietarista, joten on luontevaa, että katsoja pääsee kurkistamaan myös itänaapurin alamaailmaan – vaikkakin melko pintapuolisesti.

Etelä-Karjalan murretta sarjassa on kyllä kritisoitu – yksi mie-sanan käyttö lauseessa ei vielä tee puheenparresta uskottavaa. Mutta hei, eihän se nyt niin häiritsevää ole! 

5. Lähentelee kansainvälistä tasoa

Sorjosta on nimitetty ensimmäiseksi suomalaiseksi nordic noir -sarjaksi – siis saman genren edustajaksi Sillan ja Nousuveden kanssa. Sarja on myyty jo Saksaan, Ranskaan ja Belgiaan. Visuaalisesti Sorjonen todella lähenteleekin kansainvälistä tasoa.

Sorjonen TV1:llä sunnuntaisin kello 21.00 ja Yle Areenassa

Cassy

Älä todellakaan missaa Sorjonen-sarjaa! Ville Virtanen ja 4 muuta syytä katsoa sitä

Ville Virtanen on huono valinta ko sarjaan. Kaikissa osissaan samanlainen. Yksitoikkoinen, monotoninen ääni, kuin lukisi vuorosanansa paperista. Sama persoonaton ilme läpi jaksojen. Ei todellakaan luonteva. Myös Ilkka Villin rooli aika aneeminen. Naiset ovat huippuhyviä ja luontevia ja nuorison näyttelemisestä pidin todella paljon. Persoonallisia rooleja olisi kaivattu (miehissä), Sorjoseksi olisi sopinut joku karismaattinen näyttelijä, jolla muutakin kuin yksi ilme ja mutiseva ääni. Pitäisin...
Lue kommentti

Tästä teoriasta eivät Jess-fanit tykkää!

Enää kuukausi ja Gilmoren tytöt -faneille koittaa onnenpäivä. Suosittu ja palkittu sarja saa jatkoa melkein kymmenen vuoden jälkeen, tällä kertaa Netflixissä. Odottavan aika on kuitenkin pitkä. Siksi tosifanit ovat jo pitkään arvuutelleet, mitä uusissa jaksoissa mahtaa tapahtua.

Uusimmasta sokkiteoriasta kertoo Cosmopolitan-lehti. Sen mukaan Rory on nimittäin raskaana Loganille!

Tälle villille teorialle on löydetty myös "todistusaineistoa" – joskin perustelut ovat melko hepposia.

Todiste 1: Omena

 

Pop-Tart appetizers to hold us over 'till the pizza comes. And one apple.

A photo posted by @gilmoregirls on

Tosifanit tietävät, että omena todellakin voi viitata siihen, että joku on raskaana. Sarjassa on nimittäin nähty hetki, jolloin Lorelai (Lauren Graham, sarjassa äiti) pelkäsi olevansa raskaana, koska himoitsi niin paljon omenaa. Ehkä raskaushimo on periytynut äidiltä tyttärelle, ja omenakuva on merkki siitä, että Rory (Alexis Bledel) odottaa lasta.

Todiste 2: Rattaat

 

Because Dirty Whore was taken.

A photo posted by @gilmoregirls on

Katso kuvaa! Katso tarkkaan! Näetkö siinä lastenrattaat? No näet tai et, raskausteorian kehittäjä on vakuuttunut, että peilistä näkyy huovalla peitetyt rattaat. Miksi Gilmoren kodissa olisi rattaat, jos kukaan ei olisi raskaana?

Todiste 3: Lontoo

Uusien jaksojen yksi kiinnostavimmasta kysymyksistä on se, kenen kanssa Rory päätyy yhteen. Sen jo tiedämme, että tulevissa jaksoissa on mukana kaikki Roryn kolme entistä poikaystävää. Jess (Milo Ventimiglia) on rakastettava, älykäs renttu – ja monien ennakkosuosikki. Roryn ensimmäisen poikaystävä Dean (Jared Padalecki) on pitkä, komea ja kiltti, mutta monien mielestä liian tylsä.

Ja sitten on Logan (Matt Czuchry). Ja villin teorian mukaan juuri Logan on Roryn lapsen isä. Tämä perustuu siihen, että jotkut uusien jaksojen kohtauksista on sijoitettu Lontooseen, jossa Logan on töissä. Miksi Rory kävisi Lontoossa, jos hänen ja Loganin välillä ei olisi jotain merkityksellistä, kuten yhteinen lapsi?

via GIPHY

Päätyvätkö Rory ja Logan yhteen?

Tai mitä, jos teoria raskaudesta pitää paikkaansa, mutta raskaana onkin äiti eikä tytär. Siitä nimittäin olemme jo täysin varmoja, että uusissa jaksoissa Lorelai on yhdessä Luken (Scott Patterson) kanssa.

Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix
Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix

Gilmoren tytöt Netflixissä 25. marraskuuta. A Year in the Life -paketti sisältää neljä 90 minuutin jaksoa.

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Matkapassi on saanut uuden, innostuneen vetäjän. Ensimmäisessä jaksossa reissataan Amsterdamista Marokkoon.

IS TV-LEHTI: Sohvamatkailijan suosikkisarja Matkapassi lähtee uudelle kaudelle hieman uusin ilmein. Seuraavat viikot matkustetaan ympäri maailmaa yhdysvaltalaisseikkailija Jonathan Leggin seurassa.

Jonathan Legg katsoo maailmaa omasta vinkeästä vinkkelistään. Hänelle matkakohteet ovat kuin sipuleita, joista ensin kuoritaan pintakerros, sen jälkeen katsotaan, mitä ytimestä löytyy.

Sarjan ensimmäisenä nähtävä jakso on räväkkä viisikymmenminuuttinen, jossa Jonathan Legg perehtyy potkunyrkkeilyyn ja vapaapainiin. Seuraavaan urheilumuotoon hän tutustuu maaseudulla: fierljeppen-kansallislaji on eräänlaista seiväsloikkaa kanaalin yli ja syntyi tarpeesta alueilla, joissa siltoja ei vielä ollut.

Innostunut ja hyväntuulinen matkaopas matkustaa myös rahtilaivalla Rotterdamista Marokkoon, jossa hän ehtii piipahtaa parturissa ja torilla sekä ihailla auringonlaskua Saharassa. Seikkailija eläytyy omaperäisiin kokemuksiinsa täysillä ja purkaa tuntemuksensa kiinnostavasti.

Tulevissa jaksoissa Jonathan etsii eksotiikkaa Intian Mumbaista ja Indonesiasta.

Matkapassi: Amsterdamista Marokkoon, TV2 su klo 19.10