Avolatte on sekopäinen keksintö, mutta maussa ei ole vikaa. 

Kun The Independent kaksi päivää sitten uutisoi avolattesta, eli avokadon kuoresta tarjoillusta lattekahvista, maailmasta kuului kollektiivinen syvä huokaus: nyt on menty liian pitkälle. Eikö ole mitään rajaa sille, mitä hipsterit tekevät saadakseen Instagram-sisältöä? 

Toisaalta olisi pitänyt arvata, että avokado ja latte keksitään yhdistää. Harva ruoka-aine, jos mikään, on onnistunut lietsomaan sellaista innostusta ympäri maailmaa kuin avokado. Suomessakin avokadon tuonti moninkertaistui nopeasti, kun avokadotrendi saapui tänne muutama vuosi sitten. 

Lue myös: Saammeko esitellä: pahuuden hedelmä avokado – kolme syytä lopettaa sen syöminen heti

The Independentin mukaan avolattea myydään ainakin Turkissa ja Australiassa. Mikäli suomalaiskahvilat innostuvat trendistä, avolatten voi tulevaisuudessa yhdistää esimerkiksi toiseen uuteen fuusioherkkuun, suklaapizzaan.

Avokado, sukupolvihedelmä

Avokadoista on myös tullut milleniaaleille eräänlainen sukupolvihedelmä. Australialainen kiinteistömoguli Tim Gurner nimittäin täräytti hiljattain, että milleniaalit eivät pysty ostamaan asuntoja, koska he käyttävät niin paljon rahaa avokadoleipiin ja kahviin. 

– Kun pyrin ostamaan ensimmäisen oman kotini, en ostanut muussattua avokadoa 19 dollarilla ja neljää kahvia neljällä eurolla kuppi, nykyisin hyvinkin varakas Gurner, 35, viisasteli australialaisessa 60 Minutes -ohjelmassa.

Tiedossa ei ole, paljonko avolattet maksavat niitä kauppaavissa kahviloissa. Voi olla, että trendijuomasta muodostuu taas uusi uhka kiinteistömarkkinoille – koska asuntojen  hurjista hinnoistahan kauppojen teko ei ole kiinni, ehei. 

Pakkohan tätä on kokeilla

Maitovaahdolla koristellun kahvin sullominen avokadon kuoreen on sen sortin sekoilua, että pakkohan sitä on kokeilla. Koska olen milleniaali, minulla oli tietysti repussani muutama syöntikypsä avokado (kyllä, oikeasti). Ei muuta kuin sisukset pois ja lähikahvilaan onnea kokeilemaan!

Katso videolta, miten avokadolatte syntyy:

2997868

Ei täriseviin käsiin

Avokadolatte kuulostaa hankalalta ja ehkä vähän vastenmieliseltäkin konseptilta, mutta lopputulos yllättää: hyvää on ja maistuu ihan vain lattelta. Kahteen kuoreen mahtuu puoliksi yksi espressoannos, eli kovin vahvoja kofeiinitärinöitä tällä ei saa aikaiseksi. 

Avokadolatten nautiskelijalla täytyy olla vakaat kädet, sillä kuumalla kahvilla täytetty hedelmä on melkoisen kiikkerä kokonaisuus. Toisaalta kahvin nautiskelemiseen on pakko keskittyä, kun kuppia ei voi välillä laskea käsistään. 

Noutokahvin siemaileminen kadulla muuttuu ihan omanlaisekseen elämykseksi, kun latten ryystää avokadon kuoresta. Ja kun kahvi loppuu, ”mukin” voi heittää biojätteeseen – ympäistöä tuhoavat pahvimukit ja muovikannet voi unohtaa.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä lykkää myöhemmäksi tärkeitä käytännön asioita. Paperivuoren kimppuun on syytä käydä heti, kun mahdollista. Käytä energiasi viisaasti.

 

NEITSYT

Vältä ylireagointia. Kuulet tänään kommentteja, joita ei ole helppoa ottaa vastaan. Draamaa ei synny, jos pidät hermosi kurissa.

 

VAAKA

Sinun on vaikea tehdä päätöksiä tänään. Ilmassa on epävarmuutta. Älä anna kenenkään kasata sinulle paineita.

 

SKORPIONI

Tärkeintä on, että liikut eteenpäin. Älä jätä kesken mitään, vaan sinnittele hankalatkin urakat loppuun asti. Pyydä apua tarpeen vaatiessa.

 

JOUSIMIES

Maisemanvaihdos avartaa ajatusmaailmaasi. Saat uuden näkökulman dilemmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Onni ei ole nyt puolellasi raha-asioissa.

 

KAURIS

Määrätietoisuus vie sinut pitkälle. Nosta äänesi kuuluviin, niin saat taustatukea ideallesi. Luota itseesi ja ylläty iloisesti lopputuloksesta.

 

VESIMIES

Saat kritiikkiä, joka saa sinut epäilemään kykyjäsi. Joku kasaa nyt tahallaan esteitä tiellesi. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KALAT

Raha-asiat ovat tänään etusijalla. Lupaava tilaisuus odottaa sinua aivan kulman takana. Tartu siihen ja tee uskalias siirto.

 

OINAS

Toimit tänään sovittelijana. Perheen sisällä nousee pintaan jännitteitä, jotka kaipaavat selvittämistä. Ole diplomaattinen ja etsi kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja.

 

HÄRKÄ

Joku tuottaa sinulle pettymyksen. Älä anna yksittäistapauksen lannistaa sinua. Suuntaa katse kohti tulevaa ja laadi uusia suunnitelmia.

 

KAKSONEN

Keskity olennaiseen. Joku yrittää harhauttaa sinua sivupoluille. On tärkeää, että pidät päämääräsi mielessäsi kaikesta huolimatta.

 

RAPU

Luvassa on myöhästelyä ja hermojen kiristymistä. Älä anna periksi. Etsi vaihtoehtoisia reittejä ongelmien sattuessa kohdalle.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa, Rintamäkeläiset sai murskavoiton. Nyt odotus palkitaan.

IS TV-LEHTI: Rintamäkeläisten ensimmäinen jakso nähtiin vuonna 1972. Silloin TV2 marssitti ruutuun kaksi pientilallisperhettä, Rintamäet ja Honkoset, joiden elämää seurattiin maaseudun murrosaikana.

Kansa ihastui arkirealistiseen sarjaan, ja vuonna 1975 sitä seurasi 900 000 katsojaa. Sarjan perään on haikailtu myöhemminkin. Rintamäkeläiset sai murskavoiton, kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa. Silloin sarjasta nähtiin joulujakso vuodelta 1973.

Sotajuttuja ja pikku riitoja

Rintamäkeläiset loi Reino Lahtinen, joka oli aiemmin käsikirjoittanut toista suosittua tv-sarjaa eli Heikkiä ja Kaijaa. Rintamäkeläisten pääosiin valittiin Heikistä ja Kaijasta tutut näyttelijät Veijo Pasanen, Sirkka Lehto, Eila Roine ja Antti Haljala.

Sarjan henkilöt istuvat tyypillisesti kahvipöydässä ja keskustelevat milloin mistäkin. Keskusteluista syntyy usein riidanpoikanen.

Antti Rintamäki ja Veikko Honkonen ovat sotaveteraaneja, joten usein esillä on toinen maailmansota. Antin ja Veikon sotajutut perustuvat pitkälti käsikirjoittaja Reino Lahtisen omiin sotakokemuksiin.

Välillä puhutaan tietysti ihmissuhteista ja lipsahdetaan reilusti juoruilun puolelle. Tässä kunnostautuu erityisesti Helmi Honkonen. Helmiä näytellyt Eila Roine kertoi muutama vuosi sitten Studio55:lle nauttineensa roolistaan.

– Sain olla niin peruskateellinen, suomalainen ämmä kuin ikinä vaan. Ja minullahan oli paljon esikuvia, ja useat esikuvista sanoivat, ettei tuollaista ihmistä voi ollakaan. En maininnut, että esikuvani puhuu juuri, Roine sanoi nauraen.

Särmikkään sanailun lisäksi kansaan vetosi sarjan ajankuva. 1970-luvulla elettiin rakennemuutosta, jolloin perinteinen elinkeino maanviljely oli vaakalaudalla. Honkoset myyvätkin tilansa ja muuttavat rivitaloon kirkolle.

Politiikkaa ruudun täydeltä

Lisäksi vuosikymmenen puoluepolitisoitunut ajan henki näkyy vahvasti Rintamäkeläisissä. Antti on vennamolainen, Veikko demari ja sivuhenkilöissä on kommunisteja, kokoomuslaisia sekä kepulaisia. Poliittiset näkökannat leimahtavat yhteisiä asioita hoidettaessa, kuten meijerikysymysten äärellä.

Yhteiskunnallisista näkökulmista huolimatta sarjasta ei puutu komediallisia elementtejä. Ne nivotaan arkisiin asioihin: kun Honkoset ovat lähdössä juhliin, Veikon haisevista sukista ja likaisesta aluspaidasta saadaan aikaan kunnon suukopu.

Rintamäkeläiset, 10.8. alkaen Yle Areena

 

 

 

Vierailija

Tänään tv:ssä: Muistatko vielä Rintamäen Antin? Suomalaisten suosikkisarja palaa ruutuun

Kiva kun pakkoverorahojani suunnataan oikein ja saan katsella mustavalkoista nostalgiaa loppumattomana virtana, sellaista jonka olisi voinut sinne areenaan tunkea ihan ilman kyselyjäkin. Olisihan se vallan kauheaa jos joutuisi katsomaan vaikka jotain hittisarjoja kuten vaikka Game of thronesia jne ja pysyisi ehkä aavistuksen ajan hermolla... Noh, tärkeintähän on kuitenkin, että ne lukuisat pikkuiset herrat/rouvat saavat elää mukavaa yltäkylläistä elämäänsä ylellä onnellisena elämänsä loppuun...
Lue kommentti