Harvan persoona säilyy täysin samana läpi elämän. Kuva: Shutterstock
Harvan persoona säilyy täysin samana läpi elämän. Kuva: Shutterstock

Naiset kertovat, mitkä kokemukset muuttivat heidän persoonaansa.

Amerikkalaistutkimus kertoi taannoin, että persoonamme muuttuu iän myötä enemmän kuin uskomme. Yksittäisillä tapahtumillakin voi olla suuri merkitys: avioero, äkillinen sairastuminen, suuri elämänmuutos tai vaikka terapian aloittaminen voivat muuttaa ihmistä pysyvästi toiseksi.

Kysyimme lukijoilta, millaiset kokemukset ovat muuttaneet heidän persoonaansa.

Arvot menivät uusiksi

”Minua on muuttanut lapseni syntymä vaikeasti vammaisena ja hänen lyhyt elämänsä, joka päättyi kuolemaan neljän kuukauden vanhana.

Mieheni löysi uuden suhteen ja jätti minut yksin siihen tilanteeseen. Löysin vielä uuden rakkauden, mutta juuri ennen häitämme hänen sydämensä pysähtyi ja hän joutui teho-osastolle. Pyörätuolissa hän sitten vietti vielä 10 vuotta, kunnes kuoli viime kesänä. Saimme kuitenkin olla 16 vuotta yhdessä.

”Sanonkin, että minulla on jo neljäs elämä menossa.”

Lapsen kuolema ja avioero muuttivat minut täysin. Ne murskasivat minut murusiksi ja kaikki täytyi aloittaa ihan alusta. Elämän arvot muuttuivat totaalisesti, ja rakkaus sai ihan uuden merkityksen.

Sanonkin, että minulla on jo neljäs elämä menossa. Nyt olen yksin, mutta on minulla kolme elossa olevaa aikuista lasta ja pieni pojanpoika. He ovat erittäin rakkaita kaikki. Äitini ja isäni elävät myös vielä, ja on minulla velikin ja muutamia hyviä ystäviä.” Paljon kokenut, mutta ei katkera, 58

Trauma saa ylireagoimaan

”Kahden aviopuolison kuolema on muuttanut minua. Kokemukset ovat varmaan jääneet käsittelemättä, ja trauma on jossain syvällä. Ylireagoin kaikkeen, mitä lapsille tapahtuu, ja näen aina pahimman vaihtoehdon. Minulla on valtava menettämisen pelko. Tässä ja nyt, 63

Rakkaus opetti suoruutta

”Minua on muuttanut rakkaus. Ihminen, joka ei yritä muuttaa minua ja joka sietää minua heikoimmillani. Minulla oli parikymppisenä pari tosi ikävää parisuhdetta, joissa oli niin väkivaltaa kuin pettämistä. Muutuin tosi kyyniseksi ja itsekkääksi, toisaalta taas roikuin ihan hädässä siskossani ja siedin häneltä hänen hankalassa elämäntilanteessaan ihan mitä tahansa. Pelkäsin, että kaikki hylkäävät, pettävät ja jättävät. En luottanut kehenkään ja kohtelin varmasti ystäviänikin ihan sikamaisesti.

Kaverini laittoi sitten puolestani nettiin deitti-ilmoituksen. Aloin soitella yhden tosi kivan tyypin kanssa, joka ei kuitenkaan heti kolahtanut ihan täysillä, mutta josta tuli heti fiilis, että tämä ihminen on peruskalliota. Ja hiljalleen sitten aloin luottaa.

”Olen osannut ottaa välimatkaa ihmisiin, jotka eivät tee minulle hyvää.”

Ja koska minulla on nyt ihminen, joka ei hylkää eikä jätä, jonka kanssa olen kestänyt vanhempieni kuoleman ja kaikki ikävät asiat – ja hän silti on kanssani – olen osannut ottaa välimatkaa ihmisiin, jotka eivät tee minulle hyvää. En roiku kenessäkään, ja voin sanoa, että minulle on ihan sama, mitä muut minusta ajattelevat. Useimmiten ajattelen, että riitän tällaisena kuin olen. Jos joskus hetken ajattelen, että joku ei tykkää minusta, pääsen asian yli tosi nopeasti ja osaan antaa riitojen olla. Rakkaani on minun puolellani. Toki mekin riitelemme, mutta voin luottaa häneen silloinkin, kun hän on ihan paskapää – tai minä olen paskapää.

Monet yläasteaikaiset kaverini ovat sanoneet, että olen muuttunut todella paljon. Puhun suoraan ja uskallan sanoa mielipiteeni, ei kiertele arkoja aiheita, en pelkää muiden reaktioita, vaan olen rennosti monessa tilanteessa – myös silloin, kun en ole parhaimmillani. Toisaalta muuttumiseni on myös vieraannuttanut minua monista ihmisistä, mutta mitä sitten – meitä ei ollut sitten tarkoitettu sydänystäviksi.” Nainen, 42

Äitisuhde kovetti

”Minulla on vaikea tytär-äitisuhde. Äitini on vaikea käsitellä vaikeita asioita ja tunteita. Se on muuttanut minut kovemmaksi ja enemmän puolustautuvaksi. Tunnen ehkä myös välinpitämättömyyttä kyseistä asiaa kohtaan, koska en vain jaksa enää oman äidin sekoilua. On liian rankkaa, että oma äiti syyttelee ja raivoaa.” Tuisku, 40

”Työorientoituneen suorittajan piti etsiä uutta identiteettiä.”

Onnettomuus laittoi elämän uusiksi

”Onnettomuus on muuttanut lähes kaiken. Kaaduin polkupyörällä töistä tullessani, ja seurauksena oli siruiksi mennyt solisluu, kallon murtumia ja vakava aivovamma. Kolmeen ensimmäiseen kuukauteen onnettomuuden jälkeen en muistanut juuri mitään.

Noin puolentoista vuoden kuluttua onnettomuudesta minulle alkoi selvitä, että en pystykään palaamaan työelämään. Se oli todella iso kolaus. Työorientoituneen suorittajan pitikin etsiä uutta identiteettiä.

Aluksi tuli lamaantuminen, masennus, katkeruus. Sitten pikkuhiljaa sopeutuminen, joka on edelleen 4,5 vuoden jälkeen kesken. On ollut pakko rauhoittaa elämää ja etsiä uusia kiinnostuksen kohteita, kuten vertaistukihenkilönä toimiminen.” Tarja, 58

Ikä pehmentää särmiä

”Sanoisin, että ihan vanheneminen vuosi kerrallaan ja iän tuoma edes vähäinen elämänkokemus on hionut luonteen särmiä hyvällä tavalla pehmeämmiksi. Itsellekin paljon helpompaa ja kevyempää, kun pystyy ymmärtämään ja hyväksymään, ettei kaikki ole niin mustavalkoista.” Nainen, 28

Äitihahmon kaipuu teki huolehtijaksi

”Vanhempani erosivat, kun olin 6-vuotias. Jouduin äitimme luokse pikkuveljieni kanssa, vastoin tahtoani. Kaikki oli päällisin puolin hyvin, mutta suljettujen ovien takana meillä oli paljon väkivaltaa, niin henkistä kuin fyysistäkin. Äiti myös raahasi joka viikko uuden hoidon meille. Eräänä päivänä yksi hoito tuli haulikon kanssa meidän ovelle. Äiti laittoi minut avaamaan oven ja meni itse sänkyni alle piiloon, koska ei uskaltanut kohdata tuota miestä.

Tuosta ja monesta muusta äidin tempusta on jäänyt ikuiset traumat. En saanut olla enää lapsi vanhempieni eron jälkeen. Muutin omilleni 15-vuotiaana heti peruskoulun jälkeen, kun sain opiskelupaikan muualta. Samalla katkaisin välini äitiini. Koin turvattomuutta kymmeniä vuosia tuon jälkeen. En ole koskaan ollut huoleton, vaan aina se, jolla on ohjat käsissä. Olen myös kaivannut äitihahmoa elämääni.” Ananas, 30

Hissun Pancho-koiraa ei ruudussa enää nähdä.

IS TV-LEHTI: Ei kännykkäkuuluvuutta, ei kunnollista kattoa pään päällä, eikä edes varsinaista tietä perille. Nämä ovat lähtökohdat, kun innokkaat kalamiehet Kari ”Hissu” Hietalahti ja Tommi Korpela lähtevät kalaan Incredible Fishing with Hissu ja Tommi -uutuussarjassa.

Kymmenen jaksoa sisältävässä ohjelmassa on paljon huumoria, mutta ei miesten kalareissut pelkkää auringonpaistetta ole. Varsinkin Jäämerellä olosuhteet ovat vaikeat, ja Tommin vatsa on koetuksella. Ohjelman tunnelmassa on paljon samaa kuin Kenraali Pancho ja pojat -kausilla. Hissun Pancho-chihuahuaa ei kuitenkaan ruudussa enää nähdä, sillä tämä on jäänyt eläkkeelle tv-töistä.

Tommi (vas.) ja Hissu tietävät, että joskus kalastus vetää vakavaksi.
Tommi (vas.) ja Hissu tietävät, että joskus kalastus vetää vakavaksi.

Aloitusjaksossa Hissu ja Tommi matkaavat Tanskaan. Yhdessä jaksossa Hissu ja Tommi saavat seurakseen innokkaan perhokalastajan, näyttelijä Jasper Pääkkösen ja tämän näyttelijäisän Seppo Pääkkösen.

Incredible Fishing with Hissu ja Tommi alkaa Kutosella ke 24.8. klo 21.00

Lihaa, kanaa vai kalaa? Voiko tämän vaikeampaa kysymystä esittää kasvissyöjälle – edes teoriassa?

Anssi Kela on ollut kasvissyöjänä noin 20 vuotta. Nyt hän kertoo Facebook-sivuillaan hankalasta kysymyksestä, johon joutui miettimään vastausta pitkään.

– Minulta kysyttiin hiljattain kysymys, joka päällisin puolin vaikutti helpolta, mutta johon vastaaminen oli lopulta yllättävän vaikean prosessin takana: jos minun pitäisi nyt syödä yksi annos liharuokaa, niin mitä lihaa söisin?

Vastaus löytyi perinpohjaisten kysymysten avulla. Kela kirjoittaa kysyneensä itseltään, missä tilanteissa hän on kokenut menettävänsä jotain vegetaristina ja milloin hänellä on tullut mieleen, että ei haluaisi olla kasvissyöjä?

– Olenko ollut pettynyt jossain hienossa ravintolassa, kun pöytäseurani lautasella on lojunut kallista lihaa, ja minulle on tarjoiltu jotain selvästi vähäisempää? Vai olenko tuntenut kateutta silloin, kun kaverini on mäystänyt mehevää hampurilaista, ja oman sämpyläni välissä on ollut kuiva juurespihvi, Kela sanoo miettineensä. 

”Jos pitäisi syödä yksi annos lihaa, niin tahtoisin paistaa nuotiolla makkaraa.”

– Tällaisen pohdinnan tuloksena lopullinen vastaus kirkastui minulle: jos pitäisi syödä yksi annos lihaa, niin tahtoisin paistaa nuotiolla makkaraa.

Facebook-postauksen alla fanit kysyvät jo, että millaiseen makkaraan Kela päätyisi, jos pitäisi syödä lihaa. Mutta Kela myöntää, ettei tunne makkaroita niin hyvin, että osaisi valita jonkun tietyn makkaran.

Perheen koira ja dokumentti saivat luopumaan lihasta

Nettisivuillaan Anssi Kela on kirjoittanut aiemmin, että hän suuntasi kasvislinjoille joko 1997 tai 1998. Sitä ennen hän oli kuitenkin ”intohimoinen lihansyöjä”.

– Kun tilasin Pizza Fantasian, niin neljä täytettäni olivat salami, kinkku, pekoni ja jauheliha. Minulla ei ollut kokemusta kasvisruoasta, arvelin sen olevan mautonta.

”Katsoessani koiraa silmiin aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.”

– Vegetarismi oli kuitenkin kiinnostanut jo jonkin aikaa. Olin salaa ajatellut, että joskus voisi ihan huvikseen kokeilla miltä tuntuisi olla syömättä lihaa. Kimmoke tähän suuntaan taisi syntyä siitä, kun perheeseen hankittiin koira: sen silmiin katsellessa aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.

Viimeisenä niittinä Kelan mukaan toimi dokumentti, jossa seurattiin lihan matkaa laitumella pihviksi. Se ei ollut kaunista katsottavaa, kirjoitti Kela vuonna 2009. Sen jälkeen hän alkoi kokeilla kasvissyöntiä ja koki sen sopivan elämäntyyliinsä.

Kerro oma vastauksesi, kasvissyöjä!

Mihin liharuokaan tarttuisit, jos pitäisi valita yksi?

Kerro vastauksesi ja osallistu keskusteluun alla olevassa kommentointikentässä. Kirjoita kommenttisi pinkkiä nappia painamalla.

Olet mitä syöt

Kasvissyöjä Anssi Kela vaikean valinnan edessä: Minkä liharuuan söisit, jos olisi pakko?

Aihealueeseen liittyen juuri noussut kohu suomalaisen lihantuottaja HKScanin eläintenkohtelusta on noussut skandaali --> http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201708222200343599_ul.shtml En tiedä miksi ihmiset tukevat raskaalla työllä hankituilla €:llaan tällaista? Jos ei olisi kysyntää, ei olisi myöskään tarjontaa ja eläimet sekä terveytesi säästyisivät. Jos ihmiset eivät olisi laiskoja tutkimaan julkaistuja tutkimuksia liittyen terveelliseen ravintoon liittyen joita maailman huippuyliopistot...
Lue kommentti
Eläimille elämisen arvoinen elämä

Kasvissyöjä Anssi Kela vaikean valinnan edessä: Minkä liharuuan söisit, jos olisi pakko?

”Katsoessani koiraa silmiin aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.” Hienoa Anssi että olet avannut silmäsi epäkohdalle, kuitenkin herää kysymys että jos motiivisi on eläinten hyvinvointi, niin minkä takia syöt maitotuotteita? Jos ihmiset avaisivat silmänsä,he ymmärtäisivät että lehmiä raiskataan ja heidän lapsensa otetaan heiltä pois, monet voisivat miettiä kumpi on pahempi? Kohtelemme jo ihmisinä toinen toisiamme yhä huonommin nykypäivänä, eläimiä vielä...
Lue kommentti

Tiina Lymin ohjaaman Napapiirin sankarit 3 -elokuvan tyyli muistuttaa turhan paljon Luokkakokous-komedioita.

Dome Karukosken vuonna 2010 ohjaama Napapiirin sankarit oli hitti. Siinä lappilaisessa kirkonkylässä asuva tunari Janne (Jussi Vatanen) metsästi ystäviensä avulla vaimolleen Inarille (Pamela Tola) digiboksia. Teppo Airaksisen ohjaamassa kakkososassa Janne onnistui puolestaan hukkaamaan pariskunnan tyttären. Sarjan kolmannen osan on ohjannut Tiina Lymi. Tällä kertaa elämän tarkoituksen kadottanut Janne etsii itseään tuntureilta. Luvassa on siis jälleen yksi kotimainen kuvaus mieheyden kriisistä.

”Vitsit ovat jopa loukkaavia.”

Jo sarjan toinen osa oli väkinäinen, mutta kolmas tuntuu täysin väkisin väännetyltä. Aiemmat osat olivat kuitenkin sympaattisia, joten kolmosestakin haluaisi tykätä. Lymi on ottanut liikaa pesäeroa aiempiin osiin. Niissäkin oli sovinistista huumoria ja alapäävitsejä, mutta nyt vitsit ovat jopa loukkaavia. Tyyli muistuttaa lähinnä Luokkakokous-komedioita.

Huumoria revitään myös self help -kulttuurista. Siinä riittäisikin ivaamista, mutta ote on turhan lempeä. Jussi yrittää löytää itsensä Paulo Coelhon sivuilta ja viheltelee erämaisemissa El Condor Pasaa. Ei siis mitään varsinaisia oivalluksia.

Napapiirin sankarit 3

**

Ensi-ilta 23.8.

 

Juttua muokattu 23.8. klo 16.24. Kakkososan ohjasi Teppo Airaksinen eikä Dome Karukoski.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

NEITSYT

Ole mukana sinulle tärkeässä asiassa koko sydämelläsi. Ympäröi itsesi ihmisillä, joista saat positiivista energiaa. Rakkauselämässäsi puhaltavat onnelliset tuulet.

 

VAAKA

Panosta terveellisiin elämäntapoihin. Joku yrittää painostaa sinua omalle kannalleen. Kuuntele ennen kaikkea itseäsi päätöksissäsi.

 

SKORPIONI

Käytä viehätysvoimaasi hyväksesi tänään. Ilmassa on romantiikaa. Liiallinen omistushaluisuus ihmissuhteissa tietää ongelmia.

 

JOUSIMIES

Sinisilmäisyydestä sakotetaan tänään. Älä mene lankaan, kun joku yrittää vakuutella sinua kauniilla sanoillaan. Kyseenalaista kaikki, mikä herättää epäilyksesi.

 

KAURIS

Tapaat ihmisiä, jotka ovat täynnä kiinnostavaa tietoa. Kerro sopivan tilanteen tullen, mikä sinua huolettaa. Pysy tänään budjettisi rajoissa.

 

VESIMIES

Joku pyytää sinulta palvelusta, jota et syystä tai toisesta ole halukas tekemään. Älä pode asiasta turhaa syyllisyyttä. Jo neuvosi voivat pelastaa hänet pinteestä.

 

KALAT

Pidä mielipiteesi omana tietonasi. Uskalla heittäytyä romanttiseksi tänään. Oma-aloitteisuus kannattaa rakkauselämässä.

 

OINAS

Tunteet karkaavat tänään helposti hallinnastasi. Muista katsoa tilanteen kuin tilanteen positiivisia puolia. Ota haaste vastaan optimistisin mielin.

 

HÄRKÄ

Tarvitset tänään pitkiä hermoja. Konfliktit lähtevät nyt helposti liikkeelle epäselvyyksistä. Ole tarkkana siitä, kuka on vastuussa mistäkin.

 

KAKSONEN

Saat tänään hyödyllistä tietoa, josta on lähitulevaisuudessa paljon iloa. On aika vetäytyä mietiskelemään. Ratkaisut löytyvät rauhoittumalla.

 

RAPU

On aika antaa kodillesi uusi ilme. Heittäydy luovaksi ja keksi itsesi näköisiä ratkaisuja. Keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa antaa sinulle ideoita.

 

LEIJONA

Kanavoi energiasi oikeaan suuntaan. Älä väsytä itseäsi lannistavien ihmisten seurassa. Sinun ei pidä uhrata kaikkea liikenevää virtaasi asialle, joka ei tuota sinulle iloa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!