Pikkujoulujen kunniaksi voi heittää pari pyörähdystä parketilla. Kuva: Shutterstock
Pikkujoulujen kunniaksi voi heittää pari pyörähdystä parketilla. Kuva: Shutterstock

Firman pikkujoulut ovat paitsi työnantajan palkkio työntekijöilleen myös tilaisuus, jossa ihmisten todellinen luonto paljastuu. 

Pikkujoulukausi on aluillaan, ja pian maamme ravintoloita kansoittaa tonttulakkipäinen juhlakansa. Vaikka vuodet vierivät ja työpaikat vaihtuvat, firman pikkujouluissa tuntuvat pyörivän samanlaiset tyypit. Tunnistatko nämä pikkujouluklassikot?

Känninen setämies

Pikkujoulustereotyyppi ylitse muiden. Känninen setämies ei ole vain urbaanilegenda vaan varsin yleinen näky näin joulun alla. Ei-niin-hassunhauskat kaksimieliset kaskut ovat Setämiehen ominta erikoisalaa. Niitä hän tiputtelee työpaikkansa ”tytöille” samalla, kun uteliaan ystävällisesti silittelee, toisin sanoen kourii, näiden takapuolia ja rintoja.

Salaihastuja

Silmäilee kiinnostavaa työkaveria ja varsinkin tämän someprofiileja koko vuoden, mutta patoaa tunteensa pikkujouluihin asti. Paljastaa varsin voimakkaaksi päässeen ihastuksensa kunnon rohkaisun voimin juhlissa. Elättelee toiveita suuremmastakin säpinästä, mutta pitäytyy kemujen jälkeen taas vaivihkaisissa katseissa ja some-stalkkaamisessa. Salaihastujan alalaji ovat salapariskunnat, jotka löytävät toisensa kerran vuodessa pikkujouluissa.

Avautuja

Avautuja ei ole kehdannut kertoa itsestään ja näkemyksistään mitään työpaikalla, mutta päästää pikkujouluissa sanaisen arkkunsa auki oikein kunnolla. Samassa koko illan monologissa Avautuja käy läpi niin työ- kuin yksityiselämänkin kiemurat – molemmat moneen kertaan. Avautujan alalajeja ovat Tilittäjä, joka jakaa tylyn näkemyksensä pomostaan ja työpaikan meiningistä, sekä Rakastaja, joka sönköttää aamuyöstä rakastavansa kaikkia työkavereitaan. Itkeminen kuuluu asiaan. 

Pikkujouluihminen

Pikkujouluihmisen tunnistaa juhlissa tarkasti teeman mukaisesta pukeutumisesta ja ennen juhlia sähköposteista, joissa hän kertaa kemujen teemaa, tarjoiluja, koristeluja ja yleistä mahtavuutta. Juhlissa Pikkujouluihminen pitää puheen, kannustaa tanssilattialle, houkuttelee jatkoille ja tarkistaa, että kaikilla on lautaset ja lasit täynnä. Nauttii organisoivan emännän tai isännän roolistaan täysillä. 

Pöydillä tanssija

Pöydillä tanssija ei tarvitse välttämättä alkoholia sinkoutuakseen tanssilattian keskiöön, sillä hänellä on rytmi veressä. Pöydillä tanssija saattaa olla päiväsaikaan hillitty, mutta pikkujouluillan tullen kaikki epäröinti on poissa. Hymyillen hän rokkaa, twerkkaa, hinkkaa ja hyppii niin, että hiki roiskuu. Pöydällä tanssijan laajat muuvit osuvat suoraan työkavereiden myötähäpeähermoihin.

Seinäruusu

Kursailun kuningatar tai kuningas, joka tulee kyllä pikkujouluihin, mutta varoo viimeiseen asti tekemästä itse mitään hauskanpitoon johtavaa aloitetta. Ei ota ensimmäisenä ruokaa, ei osallistu leikkeihin, ei pukeudu teeman mukaisesti eikä varsinkaan tanssi, ellei joku pyydä todella kauniisti ja monta kertaa. Seinäruusun alalaji on Kummelin Satua ja Tuijaa muistuttava Mököttäjä, joka viettää illan pöytään ja juomaan liimautuneena, kemujen meininkiä kaverilleen ivaten. 

Käyn yhdellä -tyyppi

Inhoaa pikkujoulujen kaltaisia sosiaalisia tilanteita, mutta menee paikalle velvollisuudentunnosta, uteliaisuudesta tai uraansa edistääkseen. Koska on vain poikkeamassa, ei viitsi laittautua eikä tuhlata juhlamieltä. Kerää pisteet lahjoittamalla drinkkilippunsa muille ja katoaa kotiinsa heti, kun silmä välttää. 

Yhdestä tulikin useampi -tyyppi

Suunnittelee pistäytyvänsä kemuihin puoleksi tunniksi tai ihan maksimissaan tunniksi, mutta löytääkin itsensä aamulla katuojasta tai väärän työkaverin kainalosta ilman muistikuvia tai mukana ollutta omaisuutta. Kotona odottava perhe, rahapula ja seuraavan aamun työvuoro lakkaavat huolettamasta tätä juhlijaa heti ensimmäisen ”jäisit nyt" -kehotuksen kohdalla. 

Villiintyjä

Villiintyjä pääsee ulos juhlimaan vain kerran vuodessa, ja juhlii sen mukaisesti. Shotteja, räsypokkaa, takaperinvoltti asvaltilla kylmiltään, kierros kalliita drinkkejä kaikille, seksiä työkaverin kanssa – tänään Villiintyjälle käy kaikki. Sekopäisen käyttäytymisensä ansiosta Villiintyjä pääsee kemujen keskipisteeksi ja nauttii roolistaan täysin siemauksin. 

 

Jannika B. Kuva: Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto

Laulaja kertoo Instagramissa hävenneensä reisiään ja korviaan. Nyt hän kannustaa kaikkia hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Laulaja Jannika B, 32, on viime aikoina puhunut suorasanaisesti omista epävarmuuksistaan ja kamppailustaan mielenterveytensä kanssa. Hänen avoin suhtautuminensa vaikeina pidettyihin aiheisiin jatkuu.

Tänään hän julkaisi Instagramissaan näyttävän kuvan, jossa kertoo suhtautumisesta kehoonsa.

– Nuorempana – ja välillä edelleenkin – huomaan häpeäväni ja piilottelevani ”tynnyrireisiäni” ja ”dumbokorviani”. Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itse asiassa neljän) asian näkyä, Jannika kirjoittaa.

 

Eilen oli ihanat kesäpäiväkuvaukset. 🌸🌞 Nuorempana -ja välillä edelleenkin- huomaan häpeäväni ja piilottelevani "tynnyrireisiäni" ja "dumbokorviani". Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itseasiassa neljän) asian näkyä. 💪 Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Kaikilla. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen. Huomenna 23.8.2017 järjestetään kaikenlaisten kehojen riemukulkue ja puistojuhla Helsingin Esplanadin puistossa klo 16.30 alkaen. Suomen ensimmäinen kehopositiivisuuden juhla, Body Pride on Vaakakapinan #lupanäkyä -teeman huipentuma. Kaikki ovat tervetulleita mukaan juuri sellaisena, kuin haluaa tulla nähdyksi! ❤️ #lupanäkyä @yleisradio @vaakakapina

A post shared by Jannika B 💎 (@jannikabofficial) on

Jannikan mukaan kukaan meistä ei säästy ulkonäköön kohdistuvilta epävarmuuksilta. Hänen mielestään kauneutta kannattaisi tavoitella erityisesti sisältä päin.

– Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniiseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen.

Kuva on julkaistu huomenna järjestettävän Body Pride -tapahtuman kunniaksi. 

”Maailman söpöimmät korvat”

Jannika on aiemminkin puhunut ulkonäköönsä liittyvistä epävarmuuksista. Helmikuussa hän kertoi, että häntä kiusattiin koulussa korviensa ja ihonsa pigmenttihäiriön takia. Sen takia hänet on aiemmin nähty julkisuudessa vain harvoin hiukset kiinni.

– Syy tähän on korvani ja kaulassa oleva vitiligo. Koulussa minua kiusattiin näistä kahdesta asiasta, Jannika kertoi.

Emma Gaalan aikaan Jannika kuitenkin huomasi, että hänen tyttärensä Martta on perinyt monet asiat äidiltään.

”Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän.”

– Eilen tajusin, että kaunis tyttäreni on perinyt minun korvani ja ne ovat maailman söpöimmät korvat ja toivon, ettei hän koskaan halua piilotella niitä, Jannika totesi.

Samalla hän kertoi, että aikoo tulevaisuudessa pitää ylpeästi hiuksiaan enemmän kiinni.

– Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän – niin hyvässä kuin pahassa. Olkaa armollisia toisillenne ja etenkin itsellenne, hän kertoi.

Näyttelijä teki yhden elämänsä fyysisesti raskaimmista rooleista uutuuselokuvassa.

Pamela Tola pääsi uudessa Napapiirin Sankarit 3 -elokuvassa kokeilemaan elämänsä ensimmäistä kertaa suofutista. Filmiryhmä kuvasi suolle sijoittuvia kohtauksia monen päivän ajan.

– Se oli kivaa, mutta hirveän raskasta fyysisesti. Otti pari askelta ja tuntui, kuin olisi juossut 10 kilsan lenkin. Sillä ei ole mitään tekemistä tavallisen futiksen kanssa. Kamppeet olivat märkänä aamusta iltaan, hyväntuulinen Pamela kuvaili saapuessaan maanantaina elokuvan ensi-iltaan.

Pamela kuvaa parhaillaan Elisa Viihteelle Kolmistaan-tv-sarjaa yhdessä näyttelijämiehensä Lauri Tilkasen kanssa. Hän oli ottanut pinkin sävyn tukkaansa roolia varten.

– Viikko sitten alkoivat kuvaukset, ja lopputulos nähdään joulukuussa.

”Suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan.”

Työskentely oman miehen kanssa on kuulemma sujunut mallikkaasti.

– Se auttaa, kun tuntee toisen. Kuvauksissa olemme toki eri roolissa kuin kotona ja suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan, hän kuvaili.

Työasiat seuraavat usein yhteisten projektien myötä kotiin saakka.

– Puramme kohtauksia ja roolihenkilöitä kotona hyvässä hengessä. Lomalla ja viikonloppuisin yritämme välttää sitä, mutta ei meillä sellaista sääntöä ole, ettei työjutuista saisi kotona puhua, hän kertoi.

Sarjan kuvausten jälkeen pariskunta jatkaa Turun kaupunginteatteriin tekemään Kybersielut-näytelmää.

– Jatkamme yhteistä duuniputkea siellä. Ainakin näemme jossain, kahden freelancerin ja kolmen lapsen uusperhettä pyörittävä näyttelijä hymähti.

Jutun otsikkoa muutettu 22.8. klo 11.53. Lauri Tilkasen sukunimi on Tilkanen. Ei Tola, kuten otsikossa aiemmin kirjoitettiin.

Tuntematon vihollinen -elokuvan keskiössä on raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta.

IS TV-LEHTI: HBO:n tuottama, ajatuksella toteutettu tv-elokuva Tuntematon vihollinen (The Normal Heart) valottaa taitavasti 1980-luvun alun hiv-epidemian puhkeamista ja sen karuja seurauksia.

Tv-sarjoja Glee ja American Horror Story työstäneen Ryan Murphyn ohjaama tarkkanäköinen elokuva perustuu Larry Kramerin omaelämäkerralliseen näytelmään. San Franciscon homoyhteisöä aluksi ravisuttaneen epidemian laineet löivät nopeasti myös New Yorkiin, minne elokuvan tapahtumat keskittyvät.

HI-viruksen saaminen tarkoitti 1980-luvulla kuolemantuomiota, sillä immuniteettijärjestelmän lamauttamaan tautiin ei aluksi ollut minkäänlaista lääkettä. Mark Ruffalo näyttelee Ned Weeksiä, homopiireissä pyörivää mutta niiden ronskia seksielämää välttelevää nelikymppistä miestä. Hän huomaa yllätyksekseen, että yhteisön jäsenet sairastuvat samaan tautiin, joka etenee tappavalla vauhdilla.

Ned perustaa ystäviensä kanssa monestakin eri asiasta erimielisen aktivistiryhmän, joka alkaa jakaa tietoa sairaudesta ja yrittää samalla vakuuttaa poliitikot sairauden vakavuudesta ja sen seurauksista.

Julia Roberts tekee arkisen roolin polion rampauttamana lääkärinä, joka keskittää kaiken tarmonsa aids-epidemian pysäyttämiseksi.

Keskiössä on herkästi kuvattu, raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta aikaa vastaan.

Tuntematon vihollinen TV1:llä ti 22.8. klo 21.30
 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Ota vastaan haaste, joka kysyy kestävyyttä ja luovuutta. Päästä kekseliäisyytesi valloilleen. Hahmotat asiat nyt nopeasti, mikä auttaa uuden oppimista.

 

NEITSYT

Ole reilu ja diplomaattinen. Ihmissuhteet rullaavat ilman takkuja, jos otat ongelmat nopeasti käsittelyyn. Vaistosi auttaa sinua päätösten tekemisessä.

 

VAAKA

Tunnemyrsky sekoittaa päätäsi. Älä jaa henkilökohtaisuuksia liian suuren yleisön kanssa. Valitse tarkkaan, kenelle uskoudut.

 

SKORPIONI

Tiedät vaistomaisesti, mitä tehdä. Luota aavistuksiisi ja tunteisiisi, jotka vievät sinut oikealle polulle. Älä revittele liikaa, vaan vaali kohtuutta.

 

JOUSIMIES

Tunteet sumentavat logiikkasi tänään. Älä anna heikon hetken saada sinua unohtamaan totuutta. Liikunta on pomminvarma tapa poistaa stressiä.

 

KAURIS

Käy rahatilanteesi läpi suurennuslasin kanssa. Mieti tarkkaan, onko sinulla varaa suureen investointiin tällä hetkellä. Älä kuormita itseäsi liikaa.

 

VESIMIES

On aika käydä kiinni ongelmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä epäselvyys. Älä lykkää sen selvittämistä enää.

 

KALAT

Pidä mielesi ja silmäsi avoimina työmarkkinoilla. Uuden kokeileminen on hyvä ajatus. Älä jää kiinni vanhoihin ajatusmalleihin, joista ei ole sinulle enää hyötyä.

 

OINAS

Kanna vastuusi teoistasi. Sinun on aika ottaa ohjat ja laittaa liikkeelle muutoksia. Pidä huolta itsestäsi ja ole tarkkana pienten haavereiden varalta.

 

HÄRKÄ

Huolella laadittu suunnitelma vie sinut pitkälle. Saat apua yllättävältä taholta. Ota tarjottu tuki ja neuvonta avosylin vastaan.

 

KAKSONEN

Joudut kiperän kysymyksen eteen. Ihmissuhteet vaativat nyt panostamista ja aikaa. Kuuntele, mitä sinusta puhutaan ympärilläsi.

 

RAPU

Tee asiat hyväksi havaitulla kaavalla. Älä lähde mukaan impulsiivisen ihmisen oikkuihin. Herkkyytesi on paras valttisi tänään tilanteessa kuin tilanteessa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!