Tutkimusteknikko Krista Raveala ja Anna-Liisa Laine (oik.) tutkivat heinäratamoita. Kuva Susanna Kekkonen

Huippututkija Anna-Liisa Laine haluaa ratkaista maailman ruokakriisin. Siinä sivussa hän hurmioituu sienten seksielämästä.

Evoluutiobiologi Anna-Liisa Laineen, 37, tutkimukset saattavat tulevaisuudessa ratkaista maailman ruokakriisin.

– Minulta kysellään aina, miksi et tutki ihmistä, tai edes perunaa, Anna-Liisa kuvailee.

Silti hän on jo lähes kymmenen vuotta selvitellyt työkseen sitä, miten loiskasvi härmäsieni sairastuttaa heinäratamoa.

Anna-Liisan työn ansiosta voidaan tulevaisuudessa ehkä vähentää torjunta-aineiden käyttöä maanviljelyksessä ja ehkäistä kasvitauteja, joiden vuoksi kuolee joka vuosi suuret määrät ruokakasveja. Isoja asioita siis. Päällisin puolin työ näyttää silti välillä melko pieneltä piiperrykseltä.

Oi, dataa ja taulukoita!

Kesällä Anna-Liisan johtama tutkimusryhmä elää Ahvenanmaan biologisella tutkimusasemalla rennosti kuin hippileirissä. Sillä erotuksella, että tutkimusaseman jääkaapissa on ruuan ja viinin lisäksi purkeittain heinäratamonäytteitä.

Ahvenanmaalla Anna-Liisa päästää valloilleen sisäisen kumpparibiologinsa. Tällaisesta ammatista hän haaveili jo lukiossa.

Kasvien tutkailu on työstä kuitenkin vain murto-osa. Laboratoriohommatkin hoitavat muut tutkijat. Suurimman osan vuodesta Anna-Liisa istuu työhuoneessaan ja tuijottaa tietokoneen ruutua ja kaavioita, joihin kasvitautien esiintymistä on mallinnettu.

Kun Anna-Liisa kuvailee luonnon ihmeellisiä järjestelmiä, hänen silmänsä alkavat loistaa kuin rakastuneella.

– Pohdin edelleen ihan lumoutuneena evoluution kulkua. Miten maapallolla onkin niin paljon lajeja! Se on kiehtovaa.

Työpaikkakin, metapopulaatiobiologian huippuyksikkö, on kaikkea muuta kuin kuivakka: käytävillä kävelee vastaan rastatukkaisia nuoria miehiä ja naisia värikkäissä huiveissa. Isossa kahvihuoneessa on sohvat, espressokone ja pöytäjalkapallopeli. Ja alan ihmisillä on ihan oma sisäpiirihuumorinsa.

– Sun tutkimuskohde loisii mun tutkimuskohteen ravintokasvia! vitsailee Sex Pistols -huppariin pukeutunut mustatukkainen perhostutkija, Anna-Liisan työhuonekaveri Rainer Lehtonen.

Kasveja tutkiessa nousee esiin hauskoja juttuja. Kuten kiinnostavaa tietoa sienten lisääntymisestä.

– Sienillä on aika erikoinen seksielämä! Osa niistä on itsesiittoisia, siis harrastavat seksiä itsensä kanssa, Anna-Liisa nauraa.

Tytöttelyä ja palkintoja

Joskus Anna-Liisan olemus on aiheuttanut sekaannuksia, kun hän on ilmestynyt paikalle vaaleassa ponnarissaan ja pillifarkuissa.

– Viime vuonna yhdysvaltalaisessa yliopistossa sihteeri tuli hätistämään minua pois, kun istuin seminaarissa vierailijan paikalle. Olin että no, minä olen se vierailija.

Ja kun dosentti Laine pitää luentoja Suomessa, saatetaan tytötelläkin.

– Joskus minulta on kysytty, että tiedätkös tyttö, miten tätä dataa oikein kerätään.

Rahoittajat luottavat Anna-Liisan kykyihin. Viime vuonna hän sai Euroopan tutkimusneuvostolta nuoren tutkijan apurahan, 1,5 miljoonaa euroa. Lisäksi hän on saanut muun muassa L'Oréal Finland Oy:n ja Suomen UNESCO-toimikunnan 15 000 euron For Women in Science -apurahan.

Hakemusten tekeminen on täyttä työtä. Yhtä niistä Anna-Liisa teki vuoden ajan muiden töiden ohella.

Projektinhallintaa ja istumalihaksia

– Tässä hommassa tarvitaan hyvät perselihakset. Pitää olla hyvä ajanhallintakyky ja halua painaa projektit loppuun. Lisäksi täytyy hallita isoja budjetteja. 

Joskus työn laajempi merkitys saattaa unohtua, jos Anna-Liisa oikein uppoutuu vihreältä heinältä näyttävän heinäratamon ja hometta muistuttavan härmäsienen sielunelämään. Silloin Anna-Liisa muistuttaa itseään, että tällaistä työtä täytyy tehdä, jotta ruokaa riittäisi tulevaisuudessa ilmastoltaan muuttuvan maapallon kasvavalle väestölle.

Työ on opettanut myös sitkeäksi.

– Kävin urani alussa ainakin kolmesti inttämässä tutkimusta johtavan professorin ovella, että haluan tutkia härmää! Lopulta sain tutkijatohtorin paikan ja vapaat kädet tehdä projektiani. En usko, että professori piti minua erityisen lahjakkaana, olin vain sinnikäs ja hän kiireinen, Anna-Liisa kuvailee.

Lue lisää suomalaisista huippututkijoista Me Naisten numerosta 50/2012.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Karismaattisen Paula Vesalan keikat ovat aina elämyksiä.

Paula Vesalan viime kesän Ruisrock-keikka nostatti kylmiä väreitä ja tanssitti samaan aikaan. Keväällä ilmestyneen Vesala-albumin biisit, kuten Tequila, Älä droppaa mun tunnelma, Ei pystyny hengittää, toimivat livenä siinä missä levylläkin.

13 vuotta sitten radiossa pauhasi Paula Vesalan ja Mira Luodin muodostaman PMMP:n hittirenkutus Rusketusraidat. Vuoden päästä parivaljakkoa ei muista enää kukaan, uumoilivat monet.

Ensivaikutelma kuitenkin petti.

PMMP:stä kasvoi 11 vuotta kestäneen uransa aikana 2000-luvun tärkein kotimainen popyhtye. Energistä duoa palvoivat sekä ostava yleisö että kriitikot, ja bändin seitsemää studioalbumia myytiin yli 400 000 kappaletta. Jori Sjöroosin sävellysten ohella kehuja keräsivät etenkin Paula Vesalan sanoitukset.

PMMP soitti viimeisen keikkansa loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa lokakuussa 2013. Sen jälkeen Vesalan sävelkynästä alkoi irrota lauluja myös monille muille kotimaisille eturivin artisteille.

Vain elämää nosti profiilia

Syksyllä 2014 Vesala nähtiin Vain elämää -sarjan kolmannella kaudella. Ohjelma nosti hänen profiiliaan erityisesti monipuolisena ja monet tyylilajit taitavana muusikkona. Tätä kuvaa ainoastaan vankisti viime keväänä julkaistu, moderneihin tanssibiitteihin nojannut Vesala -albumi.

Eikä hänen repertuaarinsa kangistu pelkkään musiikkiin.

Vesala on opiskellut dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa, musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja teatteri-, elokuva- ja televisioalaa Kalifornian yliopistossa. Hän on lisäksi tehnyt näyttäviä elokuvarooleja.

”Suomen lahjakkain nainen”, julisti hittiradiokanava NRJ Vesalasta viime vuoden syksynä.

Haastatteluissa Paula Vesala, 34, on kertonut näkevänsä itsensä aivan toisessa valossa. Muiden silmissä teräväsanainen, suvereeni ja itsevarma taiteilija on sanonut kärsineensä riittämättömyyden tunteesta lähes koko elämänsä ajan.

Paljastus oli yllättävä, sillä Vesala on pitänyt yksityiselämänsä aina visusti omanaan. Ehkäpä juuri samasta syystä muutaman viikon takainen uutinen Vesalan ja Rasmus-yhtyeen laulajan Lauri Ylösen avioerosta tuli monille suurena yllätyksenä.

Ruisrock: Vesala TV2 la klo 22.05.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.