Uudenvuodenyön tapahtumista Saksan Kölnin rautatieasemalla on tehty yli sata rikosilmoitusta. Kuva: Reuters
Uudenvuodenyön tapahtumista Saksan Kölnin rautatieasemalla on tehty yli sata rikosilmoitusta. Kuva: Reuters

Itsekin arabiperheessä pitkään elänyt Päivi Käri-Zein kertoo, miten arabimaissa suhtaudutaan naiseen eri tavalla kuin Suomessa ja miten ristiriitoja, häirintää ja pelkoja voisi ehkäistä.

Päivi Käri-Zein on seurannut järkyttyneenä uutisia seksuaalisesta ahdistelusta Kölnissä ja sitä seurannutta keskustelua Suomessa. Hän lukee juttuja kuitenkin eri silmin kuin moni suomalainen, koska on arabikulttuurin asiantuntija.

Käri-Zein on Espoon monikulttuuriasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansainvälisen yritystoiminnan lehtori ja yrittäjä, joka valmentaa arabimaihin suuntaavia yrityksiä. Käri-Zeinilla on myös henkilökohtaista kokemusta aiheesta, sillä hän on elänyt yli kaksikymmentä vuotta arabiperheessä ja viettänyt runsaasti aikaa arabimaissa. Sielläkin hän on toiminut eräänlaisena kulttuuritulkkina selittäen länsimaisia tapoja ja asenteita.

– Stereotypioita on puolin ja toisin, myös arabeilla meistä, Käri-Zein huomauttaa.

1. Koulutuksen puute vaikuttaa

Käri-Zein uskoo, että ahdistelu johtuu kulttuurierojen lisäksi huono-osaisuudesta, turhautumisesta ja kouluttamattomuudesta.

– Monet turvapaikanhakijoista ovat nuoria miehiä, jotka tulevat pienistä kylistä. He eivät ole matkustelleet, eikä heillä ole paljon koulutusta. Kriisialueilta tuleva on saattanut olla vuosia käymättä koulua.

He luulevat tyttöjen keimailevan, koska arabikulttuurissa silmiin katsominen tarkoittaa sitä.

Kouluttamattomat miehet tulevat länsimaahan ja näkevät nuoria tyttöjä länsimaisittain pukeutuneina. He luulevat tyttöjen keimailevan, koska arabikulttuurissa esimerkiksi silmiin katsominen tarkoittaa sitä. Pahimmillaan tällaiset tilanteet johtavat seksuaaliseen häirintään tai ahdisteluun.

Ihminen turhautuu, kun hänellä ei ole tekemistä. Käri-Zein pohtii, voisiko lainsäädäntöä muuttaa niin, että turvapaikanhakijat voisivat tehdä edes jotakin työtä.

2. Kaikki tulijat eivät ole rikollisia

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei suurin osa arabimaista tulleista syyllisty mihinkään rikokseen tai edes käyttäydy tökerösti suomalaisia naisia kohtaan. Esimerkiksi Käri-Zeinin luona juuri kyläillyt irakilaisperhe päivitteli kauhuissaan uutisia seksuaalisesta ahdistelusta.

"Valtaosa arabimaista tulleista haluaa sopeutua suomalaiseen kulttuuriin."

– Tällainen käytös on hirveän vierasta heille, eikä liity millään tavalla heidän maailmaansa. Valtaosa arabimaista tulleista haluaa sopeutua suomalaiseen kulttuuriin, koska eivät he voi palata sinne, mistä tulivat.

Pahimmillaan rikokset leimaavat kaikki samalta alueelta tulleet, kun rasismi jyllää. Käri-Zein toivoo, että ahdistelijat ymmärtävät, miten tuhoisaa heidän käytöksensä on.

3. Naisen asema on erilainen arabimaissa

Arabikulttuuri on Käri-Zeinin mukaan yhteisöllinen, kuten myös esimerkiksi Venäjällä ja Intiassa. Yhteisöllisestä kulttuurista tulevilla ihmisillä voi Käri-Zeinin mukaan olla vaikeuksia ymmärtää suomalaista kulttuuria.

– Meidän kulttuurimme on yksilökeskeinen, ja jokainen ihminen päättää itse tekemisistään. Myös uskonto tuo arabikulttuurissa raameja käyttäytymiselle. Me olemme Suomessa paljon vapaampia tekemään, mitä haluamme.

Toisaalta aina ei ole kyse uskonnosta, sillä Käri-Zeinin mukaan Libanonissa kristityillä on usein sama konservatiivinen arvomaailma kuin muslimeilla.

Arabikulttuurissa naisten ei ole sopivaa liikkua kaupungilla yksin iltaisin eikä esiaviollinen seksi ole hyväksyttyä. Sitä harrastavia naisia pidetään Käri-Zeinin mukaan huonoina naisina, toisin kuin Suomessa.

Esiaviollinen seksi ei ole hyväksyttyä arabikulttuurissa.

Perhe ja perinteet ovat Käri-Zeinin mukaan tärkeitä yhteisöllisessä arabikulttuurissa.

– Arabimaissa kunnioitetaan vanhempia, meillä ihaillaan nuoruutta. Vanhempia naisia ja äitejä kunnioitetaan arabikulttuurissa paljon enemmän kuin meillä.

4. Meidän on ymmärrettävä heidän kulttuuriaan

Käri-Zeinin mielestä maahan tulleiden kanssa työskentelevien pitäisi ymmärtää arabikulttuuria. Kun he tajuavat, mitä arabi ajattelee perheestä tai naisen asemasta, suomalaisen yhteiskunnan tavat ja säännöt menevät paremmin perille.

"Lucia-esitys Hennalan vastaanottokeskuksessa oli erehdys."

– Esimerkiksi voi kysyä, saavatko teidän kulttuurissanne tytöt liikkua yksin tai naiset käydä keskenään ravintolassa. Kun on kuullut heidän kulttuuristaan ja tavoistaan, voi selittää, että Suomi on erilainen maa. Voi kertoa, että täälläkin on ollut vahva perheyhteisö, mutta nykyään jokainen yksilö vastaa itsestään. Tietenkin myös arabimaista tulleiden on elettävä täällä meidän normiemme ja lakiemme mukaisesti.

Käri-Zeinin mielestä Lucia-neitojen esiintyminen Hennalan vastaanottokeskuksessa oli erehdys, joka johtui siitä, etteivät osapuolet tunteneet arabikulttuuria.

– Tämä oli esimerkki kulttuurien kohtaamisesta, jota ei oltu mietitty ihan loppuun asti, vaikka aikomus oli hyvä. Siellä ei ymmärretty, ettei tyttöjen esilläolo ole sopivaa arabikulttuurissa. Arabimaissa tytöt ja pojat pidetään visusti erillään. Tapahtuma ei tietenkään ole kenenkään syy, vaan osoitus tietämättömyydestä.

5. Kotoutuminen voi mennä liian pitkälle

Käri-Zein on toisaalta myös huomannut, että tulijat voivat omaksua täältä myös huonoja tapoja.

"Kun näen pakolaispoikia pelaamassa rahapelejä ja ostamassa kaljaa, ajattelen, että kotouttaminen on mennyt liian pitkälle."

– Kun näen marketissa pakolaispoikia pelaamassa rahapelejä ja ostamassa kaljaa, ajattelen, että kotouttaminen on mennyt liian pitkälle. Uhkapelaaminen on kielletty arabimaissa, eikä alkoholi kuulu islamilaiseen kulttuuriin.

6. Arjen kohtaamiset lievittävät pelkoja

Nykyinen keskustelu lietsoo pelkoja ja ennakkoluuloja, eikä pelko ole hedelmällinen tunne. Käri-Zeinin mielestä paras tapa lievittää sitä on ruohonjuuritason kohtaamiset arjessa.

"Jyrkkyys häviää, kun tutustuu ja oppii ymmärtämään toisen asemaa."

– Ne, jotka eivät tunne yhtään pakolaista tai turvapaikanhakijaa, ovat jyrkimpiä. Jyrkkyys häviää, kun tutustuu ja oppii ymmärtämään toisen asemaa ja kulttuuria.

Käri-Zein suosittelee esimerkiksi seurakuntien järjestämiä tilaisuuksia, joissa voi tavata pakolaisia ja turvapaikanhakijoita. Suosittu vapaehtoistyö ajaa myös asian.

– Olen ylpeä siitä, että niin moni suomalainen haluaa auttaa, Käri-Zein sanoo.

Katso myös Käri-Zeinin haastattelu Ylen Aamu-tv:ssä.

Emma

Arabikulttuurin asiantuntija: Tästä ahdistelukeskustelussa pitäisi puhua

Miksi turvapaikkastatuksella lomalle tulleita, seikkailuja ja parempaa elämää etsiviä pitäisi kohdata arjessa? Tuetaanko ja arvostetaanko Suomessa oikeasti tällaista hyväksikäyttöä ja pariutumista, jossa arabimiehet tulevat tänne seksilomalle, samalla tavalla kuin suomalaiset menevät Thaimaaseen? Suomalaiset vain maksavat lomansa itse, eivätkä kuppaa systeemiämme, joten siinä on "pieni" ero... Eikö ole parempi tehdä selväksi, että tällaisten ihmisten kanssa ei tahdota olla missään tekemisissä,...
Lue kommentti

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.