Jahas, se on sitten viikonloppu. Kuva: Shutterstock

Viikonloppu, ihanaa! Voit rentoutua rankan työviikon jälkeen oikein kunnolla. Akut latautuvat ja voit hyvin. Tai sitten et.

Moni terveysongelma on yleisempi viikonloppuna kuin arkena. Daily Mail listasi viheliäisimmät vaivat, jotka piinaavat ihmisiä todennäköisimmin juuri viikonloppuna.

Ummetusta, migreeniä ja närästystä

Jopa istumatyötä tekevä ihminen liikkuu yllättävän paljon työpäivänsä aikana. Bussipysäkille käveleminen, lounaalle meno ja tulostimen luona seisoskelu herättelevät kehoa tasaisesti pitkin päivää.

Ihmisen suolisto toimii kehon lähettämien signaalien mukaan. Jos keho on edes hieman aktiivinen, suolikin toimii. Viikonloppuna moni sortuu kuitenkin sohvalla makoiluun, mikä aiheuttaa helposti ummetusta. Vähäinen liikkuminen ja erityisesti istuminen saattavat aiheuttaa myös närästystä.

Epäsäännöllinen uni- ja ruokailurytmi puolestaan enteilevät päänsärkyä. Tämä johtuu siitä, että ihmisen keho tottuu tiettyyn aikatauluun, joka saattaa heilahtaa viikonloppuna useilla tunneilla. Päänsärky iskee, koska keho yrittää sopeutua muuttuneeseen päivärytmiin.

Vaaralliset lähimmäiset

Kullan kainaloon käpertyminen perjantain päätteeksi alentaa taatusti stressitasoja. Mutta rakkaimmat saattavat aiheuttaa myös harmaita hiuksia. Tutkimusten mukaan ihmiset reagoivat paljon voimakkaammin kotoa tuleviin paineisiin kuin työpaineisiin.

Moni käyttää vapaapäivänsä juoksemalla paikasta toiseen. Ensin mennään kaupoille perheen kanssa, sitten kahville ystävän kanssa ja lopuksi vielä tädin syntymäpäiviä viettämään. Jos vapaapäivät ovat täyteen buukattuja ja kuluvat lähinnä muiden vaatimusten mukaan, ei viikonloppu enää rentouta.

Hyvästit dieetille

Arjen tasainen päivärytmi auttaa pitämään ruokavalion kunnossa. Viikonloppuna rutiini katoaa ja lipsahduksia sattuu. Ihmisillä on myös tapana palkita itsensä viikonloppuna hyvällä ruoalla, mikä saattaa johtaa ylikiloihin.

Drinkki? Kyllä kiitos!

Moni käyttää alkoholia pienenä palkintona rankasta viikosta. Eihän pari lasia punaviiniä pahaa tee? Joillekin pienikin siemailu saattaa aiheuttaa väliaikaisia rytmihäiriöitä. Vaiva voi ilmetä rintakipuna ja hengitysvaikeuksina.

Ups, lääkkeet ottamatta

Jos viikonloppu on buukattu täyteen menoja, tärkeiden pillereiden ottaminen saattaa unohtua kokonaan. Yksi unohdus harvoin tuhoaa koko kuuria, mutta joidenkin lääkkeiden kohdalla se on iso terveysriski. Esimerkiksi yhden verenpainelääkkeen unohtaminen lisää tutkimusten mukaan sydänkohtauksen riskiä jopa 40 prosenttia.

Selkävaivat, tervetuloa

Viikonloppu on mainiota aikaa tuijottaa televisiosarjoja. Mikä olisikaan parempaa kuin makoilla sängyssä seuranaan koukuttavimmat uutuudet?

Läppärin tai tabletin tuijottaminen sängynpohjalla saattaa kuitenkin aiheuttaa selkävaivoja. Laitetta tuijottaessa selkä menee kaarelle eikä saa tarpeeksi tukea. Tuloksena on kivistävä selkä ja jumiutunut niska.

Mutta kuka selviytyy sunnuntain ilman maratonia lempisarjansa jaksoista? Onneksi tätä viikonloppuvaivaa voi edes hieman helpottaa muuttamalla asentoa. Tue selkäsi tyynyllä ja aseta näyttö silmiesi korkeudelle, jotta selkä ei rasitu.

Pöpöt valloillaan

Työviikolla keho on virittynyt jatkuvaan valmiustilaan ja taistelee aktiivisesti pöpöjä vastaan. Kun viikonloppuna keho ja mieli pääsevät vihdoin rentoutumaan, ihmisen immuniteettikin haluaa levätä. Rankan työrupeaman jälkeisenä viikonloppuna on toisin sanoen erittäin todennäköistä sairastua flunssaan.

Ilmiö on kuin stressin aiheuttamaksi krapula. Paineiden helpottaessa keho yrittää palautua viikosta niin tehokkaasti, ettei se jaksa taistella viruksia ja bakteereja vastaan.

Lähde: Daily Mail

 

Lue myös:

Nyt siitä varoittavat jo kiropraktikotkin: Älä päästä mobiililaitteita sänkyyn

Miksi roskaruoka maistuu paremmalta humalassa?

Chisu teki Vain elämää -historiaa.

Chisu yllätti Anna Puun päivänä kaikki muut artistit, kun hän toi lavalle Ylioppilaskunnan laulajat.

– Mä olen ollut tosi hiljainen tänään. Aina, kun rupean miettimään tätä biisiä, tulee kyyneleet silmiin. Miten pystyn vetämään tämän? Chisu sanoi ennen esitystään ja kertoi valintansa olevan Mestaripiirros.

Chisun mielestä Mestaripiirros on yksi Suomen musiikkihistorian hienoimmista kappaleista. Anna puhkesi kyyneliin jo ennen esitystä. Biisi on hänelle henkilökohtainen, sillä se tuo mieleen hänen tyttärensä.

– Mikään muu ei ole ikinä yhtä täydellinen kuin se oma. Se sun tekele, Anna selitti jaksossa.

Ohjelmassa kaikki äidit eli Chisu, Anna Puu ja Suvi Teräsniska ovat aikaisemminkin liikuttuneet, kun on tullut puhetta lapsista. Näin kävi nytkin, mutta myös Mikael Gabriel ja Hector varautui esitykseen nessuilla.

2790615

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

 

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.