Kuva: Shutterstock

Tiesitkö, että uni voi paeta, jos makuuhuoneen lamppu heijastaa väärää väriä tai huone on liian hiljainen?

1. Iltaliikunta syventää unta

Raskas alkuillan liikunta helpottaa  nukahtamista ja parantaa unenlaatua, kertovat uusimmat tutkimukset.

Kovalla lenkillä, tanssimassa tai muussa hikiliikunnassa voi käydä 3–4 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos liikut hyvin myöhään, tee se kevyemmin. Silloin keho ei enää sängyssä käy ylikierroksilla, mikä  häiritsisi nukahtamista.

2. Matalat äänet rauhoittavat

Tik, tik... Kello tikittää. Toistuvat ja korkeat äänet häiritsevät pahiten nukahtamista. Ikkunan takana puhaltava tuuli tai kevyesti rapiseva sade sen sijaan rauhoittavat. Matalat äänet väsyttävät, korkeat virkistävät. Jos uni ei tule, kuuntele luonnonääniä sisältävää musiikkia tai matalaäänistä laulajaa.

Tarkista myös  makuuhuoneen melutaso: jo 25–35 desipelin äänet haittaavat unta. Petikaverin kuorsatessa voit kokeilla korvatulppia. Jatkuvassa käyttössä ne tosin voivat herkistää äänille entistä enemmän.

Aistit ovat herkkiä erityisesti 20–30-vuotiailla naisilla, koska he ovat biologisesti otollisimmissa synnytysiässä. Äidin on oltava valmis reagoimaan pieniinkin ääniin.

3. Hitaita hiilareita iltapalaksi

Iltapalaksi sopii kevyt annos hitaita hiilihydraatteja ja proteiineja. Ne pitävät nälän poissa pitkään. Tutkimusten mukaan hiilaripitoisen iltapalan, kuten myslin, puuron tai leivän, syöminen  auttaa nukahtamaan. Ei pidä syödä raskasta tai huonosti sulavaa, ellei halua valvoa rauhattoman vatsan takia. Suolainen taas janottaa yöllä.

4. Sinistä tyyneyttä

Sisäseinien värit vaikuttavat unensaantiin. Makuuhuoneessa ei kannata pitää liian punaisia tai oransseja eli aktivoivia värejä. Viileähköt siniset ja vihreät kuuluvat rauhoittaviin sävyihin. Sairaaloiden leikkaussaleissa käytetään usein juuri vihreää tai sinistä, sillä ne tutkitusti tyynnyttävät mieltä. Jos metsän tai meren värit eivät miellytä, käytä itsellesi tärkeitä värejä vaaleina ja neutraaleina.

5. Luonnonkuituihin

Yö- ja vuodevaatteiden on hyvä hengittää. Puuvilla, silkki ja muut luonnonmateriaalit ovat parempia kuin keinokuidut. Keinokuitu voi tehdä olon kuumaksi ja jopa ärsyttää ihoa.

Jos hikoilet nukkuessasi, jätä peti ainakin joksikin aikaa petaamatta aamulla. Silloin kosteus pääsee haihtumaan, ja sänky tuulettuu. Lakanoihin on myös mukavampi nukahtaa uudelleen. Lisäksi vältyt huonekirpuilta.

6. Lämmin valo haukotuttaa

Makuuhuone kannattaa valaista  lämminsävyisillä lampuilla, sillä ihminen olettaa kellertävän valon liittyvän auringonlaskuun. Heräämistä helpottaa kylmänä loistava aamunsarastus tai kirkasvalolamppu. Valo aktivoi aivojen valve­tilaa ylläpitäviä järjestelmiä ja vähentää melatoniini- eli pimeähormonin erittymistä käpylisäkkeestä. Mitä kylmempi ja sinisempi valo, sitä vaikeampi on nukahtaa.

7. Viileä uinuttaa

Viileä makuuhuone on paras, sillä kehon lämpötila laskee puolisen astetta yön aikana. Jokaiselle sopiva lämpötila pitäisi löytyä 18–23 asteesta. Jos huone on liian kuuma, ei kehon lämpötila pääse laskemaan vaan nousee. Verenkierto käsissä ja jalkaterissä kuitenkin hidastuu makuulla. Kun raajat ovat lämpöiset, nukumme parempaa ja syvempää unta. Sukat jalassa saakin ehkä helpommin kiinni unenpäästä.

8. Lemmikki unikaveriksi?

Viereen tulevan lemmikin hengitys tai rintakehän liikkeiden tunteminen voi todella rauhoittaa ja auttaa nukahtamaan. Lemmikki ei saa kuitenkaan viedä ihmiseltä tilaa. Vaikka ei itse olisi allerginen, aiheuttaa sänkyyn kömpinyt eläin helposti reaktioita. Lemmikin karvoista irtoava proteiini tarttuu vuodevaatteisiin ja voi häiritä nukkujan hengitystä ja ärsyttää limakalvoja.

Mikäli rakas karvapallo on silti saatava yöksi viereen, ulkoiluta se useammin päivän aikana. Paljon ulkona käyvä koira tai kissa aiheuttaa vähemmän allergisia oireita kuin pitkään sisätiloissa oleskellut.

9. Jännitys aktivoi

Jännittävän TV-ohjelman katsominen tai rikospokkarin lukeminen käynnistää sympaattisen hermostomme, jolloin pysymme aktiivisina ja hereillä. Parasympaattinen hermostomme taas edistää nukahtamista.
Tunne-elämän jännitystilanteet saavat aivot erittämään noradrenaliinin ja histamiinin kaltaisia välittäjäaineita, jotka vaikuttavat vireys­tilaan sekä uni-valverytmiin.

Vältä aivoja aktivoivaa viihdettä 1,5 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Pelkoa ja vihaa nostattava sisältö voi karkottaa unen tehokkaasti. Hyvän ohjelman tai luettavan voi huoletta jättää kesken, kun alkaa nukuttaa.

10. Alkoholi rikkoo unen

Nukahtamisen kannalta pahin aika juoda kahvia on kello 17–20:n välillä. Sen sijaan 30–60 minuuttia ennen nukkumaanmenoa nautittu kahvi­kupillinen ei aiheuta ongelmia – siinä tapauksessa, että ihminen nukahtaa nopeasti kahvinjuonnin jälkeen. Kofeiini piristää sitä enemmän,  mitä pidempään se saa vaikuttaa. Jos uni ei tule, älä silti sorru yömyssyyn.

Vaikka alkoholi joillakin nopeuttaa nukahtamista, se vaikeuttaa unessa pysymistä ja huonontaa unen laatua. Alkoholi myös vähentää REM-unen määrää ja lisää  unennäköä. Liiallinen unennäkö herättää kesken nukkumisen. Jos heräät yöllä, lueskele vaikka hetki. Uudelleen nukahtaminen ei häiritse seuraavan illan unta yhtä paljon kuin pitkään nukkuminen.

11. Tekniikka voi myös rauhoittaa

Tutkimusten mukaan teknisten laitteiden taustavalo virkistää ja valvottaa, koska se on voimakkaan kirkasta ja sinistä. Toisaalta pelien pelaaminen tai sosiaalisen median käyttö voi rentouttaa. Rauhoittaa, kun tietää asioiden lähipiirissä olevan hyvin.

Jos jää helposti koukkuun, ei koneita kannata käyttää myöhään. Tutkimuksista tiedetään, että etenkin sähköposteihin vastaaminen usein jatkuu jatkumistaan ja siirtää nukahtamista.

Jos käytät älypuhelinta tai tablettia ennen nukkumaanmenoa, himmennä näytön kirkkautta ja pidä laite kauempana kasvoistasi. Päivityksiin kiinni jäävän on hyvä vaihtaa somettaminen lehteen tai kirjaan.

12. Herätys­kello pois silmistä

Lakanat ovat rullalla huomisen työhuolista, ja lipaston päällä istuva herätyskellokin vain irvailee huonouniselle. Tik, ja yksi minuutti taas vähemmän nukkumisaikaa.

Herätyskellon kyttääminen aktivoi aivojamme ja vaikeuttaa nukahtamista. Vaikka seuraavana päivänä ei olisikaan tärkeää menoa, voi kellon näkeminen laukaista muistijäljen edeltävältä yöltä. Herätyskello kannattaakin pitää poissa näkyvistä, jolloin aamulla sen sulkeakseen joutuu myös nousemaan ja heräämään heti.

Mikäli tekemättömät työt painavat mieltä, kirjoita ne ylös ennen nukkumaanmenoa. Paperille purettua huolta ei tarvitse enää miettiä sängyssä. 

Asiantuntijoina unilääketieteen erikoislääkäri, professori Markku Partinen ja uniterapeutti Anna-Mari Aronen Helsingin Uniklinikalta.

Lue myös:

Eikö uni tule? Kuuntele maailman rentouttavinta kappaletta

Pilaako mobiililaite unesi? Näin et joudu luopumaan siitä sängyssäkään

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Kurpitsalyhty on vanha juttu, nyt kaiverretaan ananaksia. Ihan helppoa ananaslyhdyn teko ei ole, mutta ainakin koverrettu sisus on herkkua. 

Trooppinen ananaslyhty tuo ankeaan loka-marraskuun vaihteeseen palan tropiikkia. Lyhdyt ovat tämän halloweenin villitys, uusi versio perinteisistä kurpitsalyhdyistä. 

Moni Instagram-villitys ei kotona toteutettuna näytä ihan niin hienolta kuin kuvissa, joten kokeilimme, kuinka helposti pimeän vuodenajan piristys syntyy. 

2790120

Nämä asiat askartelu ananaksen kanssa opetti:

1. Valitse välineesi

Ulkomaisissa videoissa ananaksen sisuksen kovertaminen käy helposti erityisellä kovertamiseen tarkoitetulla työkalulla. Moista välinettä tuskin löytyy suomalaisista marketeista tai ainakaan kotikeittiöistä. Ananaslyhdyn teko kuitenkin onnistuu myös suomalaisen sisun ja terävän keittiöveitsen avulla.

2. Varaa talouspaperia

Varsinkin, jos ananasta ei kuivaa huolellisesti sisältä, se valuttaa ananasmehua kaikkialle. Lyhtyä täytyy siis polttaa palo- ja mehuturvallisella alustalla. 

3. Aloita ajoissa

Vaikka ananas on kurpitsaan verrattuna pikkuinen, menee sen veistämiseen aikaa. Veitsen kanssa ei kannata alkaa sohia juuri kymmenen minuuttia ennen vieraiden tuloa. 

4. Leikkaa reilusti

Jos ananaksen sisällä polttaa perinteistä tuikkua, lyhdyssä täytyy olla riittävän paljon ja tarpeeksi suuria aukkoja – muuten tuli ei pala kunnolla. 

5. Pohdi paloturvallisuutta

Kurpitsaan verrattuna ananas on kiikkerä, joten huolimattomasti aseteltuna se aiheuttaa paitsi paloturvallisuusriskin, myös sotkuriskin: jos lyhty kaatuu, ananasmehua sekä steariinia leviää ympäriinsä.

Pidimme lyhdyssä tulta noin tunnin. Sinä aikana tuikun liekki kärvensi ananaksen hattuosaan mustan läntin ja hattu putosi pois lyhdyn päältä. 

Dokumentti rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta kertoo harrastuksesta parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Elämä on voittamista suurempaa. Tähän iskulauseeseen tiivistyy kanadalaisohjaaja Christy Garlandin dokumenttielokuva Cheer Up, joka kertoo huonosti menestyvästä rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta. Tarinan keskiössä ovat valmentaja Miia Norvapalo sekä teini-ikäiset Aino Selin ja Patricia Fisk, jotka kaikki tahoillaan kamppailevat henkilökohtaisten haasteiden kanssa. Harrastus tarjoaa irtiottoa arjen ongelmista, ja joukkueesta muodostuu kuin toinen perhe. Epäonnistumisista huolimatta cheerleaderit pitävät yhtä.

– Se on rankka laji, verta valuu ja iskuja tulee. Liikkeet ja ilmalennot vaativat täydellistä luottamusta joukkuetovereihin, kertoo yksi elokuvan päähenkilöistä, nyt jo 21-vuotias Aino Selin.

”Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.”

Kilpailutilanteissa cheerleadereilta odotetaan positiivisuutta ja pirteää energiaa. Samankaltaisia paineita kohdistuu Selinin mielestä myös teini-ikäisiin tyttöihin.

– Koko ajan pitää hymyillä, koko ajan pitää näyttää hyvältä. Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.

Useiden vuosien ajan kuvattu dokumentti näyttää kuitenkin toisenlaisen puolen, niin cheerleadingista kuin päähenkilöistäänkin. Harrastuksen kautta löytyvät kuitenkin eväät jaksaa myös elämän muilla osa-alueilla.

– Cheerleading on antanut minulle voimaa ja rohkeutta, Selin tiivistää.

Garlandin elokuva ei ole lajissaan dramaattisin tai tapahtumarikkain, mutta se välittää tärkeää viestiä. Kilpailullisuudestaan tunnetusta lajista kertova dokumentti osoittaa, ettei menestystä aina voi mitata voitoissa.

Katso traileri:

Cheer Up

***

Ensi-ilta 28.10.