Ne näyttävätkin niin suloisen raikkailta. Kuva: Shutterstock
Ne näyttävätkin niin suloisen raikkailta. Kuva: Shutterstock

Kesätyöntekijät ovat nimittäin tulossa sinunkin työpaikallesi, ja he olivat alakoulussa silloin, kun sinä aloitit töissä.

Mistä tietää tulleensa vanhaksi? Siitä, että työpaikalle tulee kesätyöntekijöitä, jotka ovat syntyneet noin vuonna 1997. Heidän kanssaan kommunikoinnissa täytyy olla tarkkana – varomattomalle tulee helposti tuhnuisen iäkäs olo. Tässä pikaopas kohtaamisten tueksi.

1. Varaudu tähän

90-luvun loppupuolella syntyneiden muistijäljet alkavat vasta milleniumin jälkeen! Heiltä ei kannata kysyä, missä he olivat, kuin he kuulivat prinsessa Dianan kuolemasta. Turvallisia puheenaiheita ovat parin viime vuoden tapahtumat, ihmissuhteet, työhön liittyvät nykyasiat, kuulumiset.

Huomaa! Heidän nostalgiset lapsuusmuistonsa, lapsuuden jäätelönsä ja hittibiisinsä ovat eri kuin sinun:

”No kyllä tuli vähän kalkkisolo, kun kesätyöntekijä ei osannut Ultra Bran hittejä. Totesi, että hänen äitinsä kyllä niitä taisi kuunnella aikoinaan. Siinä konkretisoitui sukupolvien kuilu.” (Wanha työntekijä, 40)

He myös käyttävät mediaa aivan eri tavalla.

”Kysyin, että mitäs kesätyyppi katsoo kännykästä lounasta syödessään: no 'contouring-videoo tietty'.”  (Wanha työntekijä, 29)

2. Huonoja puheenaiheita nuorten kanssa

  • Vuoden 1995 jääkiekon MM-kisat
  • Neuvostoliitto, myös Boris Jeltsin ja Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus
  • 1990-luvun lama
  • Markka-aika
  • Twin Peaks

”Mikä Twin Peaks? En ollut katsonut, muut kauhistelivat, että kyse on yleissivistyksestä ja äkkiä ruutuun vanhatkin tuokkarit (siis tuotantokaudet).” (Kesätyöntekijä, 22)

3. Miltä heistä tuntuu

Heilläkään ei ole helppoa.

”Se oli siis Ruokolahden, ei Ruoholahden leijona. Tästä vuoden 1992 tapahtumasta piti mainita jutussa, ja taisin kirjoitin vahingossa Ruoholahden leijonasta.”

”Se on kaikista hämmentävintä, että suurimmalla osalla työkavereista on lapsia, kun itse tunnen olevani lähempänä sitä lapsuutta kuin vanhemmuutta. Pieni kauhu aina iskee, kun tajuaa, että muut ovat aloittaneet täällä silloin, kun itse olin vielä ala-asteella.” 

”Aina välillä vähän putoaa kärryiltä, kun he puhuvat jostain 80-luvun suosikkijulkkiksista. Mutta hymy ja nyökkäys pelastaa kyllä.”

”Päänvaivaa ovat aiheuttaneet työkavereiden antamat osoitteet ja ohjeet tyyliin 'se on siinä Ranta-Kesoilin kohdalla' viitaten jossain joskus muinoin olleeseen huoltoasemaan, ja myös vanhojen työntekijöiden luennot entisaikain asioista.”

”Olen joitakin meikkaamiseen liittyviä trendejä joutunut selittämään, esimerkiksi mitä on countour ja mitä blendaaminen tarkoittaa. Ei silti tunnu, että olisi jotenkin ihan eri aaltopituudella; ihan samaa häröä läppää, ellei pahempaakin, täällä porukka heittää kuin mitä ikäisteni kavereitten kanssa puhuisin.”
 

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.

Toni on viime aikoina antanut puolisolleen Jannikalle kaiken tukensa. Tilanteessa on auttanut se, että Tonilla itselläkin on kokemusta masennuksen voittamisesta.

Apulanta-yhtyeen laulajan Toni Wirtasen vaimo, laulaja Jannika B kertoi heinäkuussa käyvänsä uupumuksen ja väsymyksen takia läpi raskasta elämänvaihetta. Vain elämää -risteilylle keskiviikkona osallistunut Toni kertoi Me Naisille, että pahin on nyt takana.

– Jannika voi hyvin tällä hetkellä, kuten koko perhe, hän sanoi.

Toni on antanut haastavassa tilanteessa vaimolleen kaiken tukensa. Hänellä on itselläkin kokemusta masennuksen voittamisesta.

– Olemme nyt molemmat syvänveden sukelluksen kandidaatteja. Olen ammentanut omista kokemuksistani auttaessani häntä. Olen itse elävä esimerkki siitä, että masennuksen voi voittaa.

”Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy.”

Toni kertoo Jannikan saaneen valtavasti positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa puhuttuaan ongelmistaan avoimesti. Ihmiset ovat kertoneet esimerkin voimalla omia kokemuksiaan aiheesta.

– Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy. Ei sinne kenenkään tarvitse jäädä. Ammattiauttajalta saa kuitenkin varmasti parempia neuvoja kuin satunnaiselta rockmuusikolta, hän virnistää.

Salakavala sairaus

Kaksivuotiaan Martta-tytön isä pohtii, ettei puolison huomioiminen aina ole helppoa lapsiperheen pyörityksessä. 

– Tyttö on niin pieni ja vie kaiken huomion, joten sokeuduin sille, miten Jannikalla menee. 

Soimaan itseäni siitä, etten nähnyt riittävän tarkasti häntä, ennen kuin tilanne oli jo pitkällä, hän toteaa.

Toni peräänkuuluttaa sitä, ettei parisuhteessa toista saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa.”

– Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa. Yhtäkkiä Jannika ei ollut enää oma, iloinen ja energinen itsensä, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Jannika voi Tonin mukaan hyvin ja perhearki rullaa mukavasti.

– Arkemme on pitkälti Martan kanssa oloa. Olen tehnyt 13 levyä ja vasta yhden lapsen, joten en ole valmis vielä luopumaan vauvakuplasta.  Martta kietoi minut pikkusormensa ympärille heti synnyttyään. Sen sodan hävisin heti, Toni naurahtaa.