Jos persimonfanilta kysytään, nythän on vuoden paras aika! Kuva: Colourbox
Jos persimonfanilta kysytään, nythän on vuoden paras aika! Kuva: Colourbox

Miten niin muka marraskuu on vuoden kamalin kuukausi?

Loska, pimeys, harmaus... Marraskuun huonoista puolista on jauhettu aika tavalla, joten eiköhän keskitytä hetki siihen, mikä tässä kuussa on hyvää.

1. Veronpalautukset. 29. marraskuuta, tule jo!

2. Glögi. Tummaa, vaaleaa, holitonta, holillista, glögiskumppaa... On se vain ihanaa höpöttää ystävän kanssa höyryävä glögimuki kädessä.

Lue myös: Alkoholittomat glögit armottoman raadin testissä – selvä voittaja!

3. Pikkujoulut. Nyt ei ole pulaa bileistä. Vuoden aktiivisin juhlakausi alkakoon!

4. Glitter. Katso edellinen kohta. Mutta kyllä trendikästä kimallusta saa toimistoonkin, jos siltä tuntuu. Jos glittermekko on liikaa, kokeile vaikka kimallekynsiä!

5. Persimonit. Myös kakeina ja sharoneina tunnetut mehukkaat hedelmät ovat nyt parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Viipaloi sellaisenaan tarjolle, herkuttele pipareiden ja homejuuston kera tai surauta smoothieen. Kauniin oranssi väri piristää pimeyden keskellä. Superterveellinen persimon sisältää myös runsaasti kehoa helliviä ravintoaineita, kuten magnesiumia, kalsiumia, rautaa ja kuitua.

6. Jouluvalot. Kiitos niiden, kaikkialla on niin kaunista!

7. Gilmoren tyttöjen paluu. 25. marraskuuta julkaistava A Year in the Life -minisarja sisältää neljä 90 minuutin jaksoa, joista jokainen keskittyy yhteen vuodenaikaan. Jos 2000-luvun alun hittisarja on sinulle uusi tuttavuus, suosittelemme tutustumaan siihen esimerkiksi Netflixissä. Hyvän mielen sarja, josta ei kuitenkaan puutu särmää, on täydellistä lohtukatseltavaa pimeisiin syysiltoihin!

Lorelai, Rory ja Stars Hollow, teitä on kaivattu! Kuva: Netflix
Lorelai, Rory ja Stars Hollow, teitä on kaivattu! Kuva: Netflix

Lue lisää: Gilmoren tyttöjen traileri vihdoin julki! 8 asiaa, jotka tiedämme paluujaksoista

8. The Affairin kolmoskausi. Draamasarjan kaksi ekaa kautta koukuttivat, ja nyt se viimein jatkuu. The Affairin uusi kausi  21. marraskuuta alkaen HBO Nordicilla.

9. Talviajan tuomat valoisat aamut. Helpottaa iltavirkun aamutuskaa.

10. Muhkeat talvivaatteet. Muistatko, kun vielä hetki sitten kärvistelit ohuessa syystakissa, koska tuntui liian aikaiselta verhoutua toppikseen? Nyt viimeistään on täysin ok vetää ne lämpimimmät kamppeet päälle. Ja pipot ja toppatakit ovat nyt kaiken lisäksi muotia!

Trendipipo ei ole nyt kireällä. Jesús Lorenzon syksyn ja talven 2016–2017 mallisto näytti mallia Madridin muotiviikoilla. Kuva: Estrop
Trendipipo ei ole nyt kireällä. Jesús Lorenzon syksyn ja talven 2016–2017 mallisto näytti mallia Madridin muotiviikoilla. Kuva: Estrop

11. Ei kuitenkaan ole liian kylmä ulkoilla. Helmikuun tienoilla on ehkä se kaunein talvikeli, mutta marraskuussa on harvoin niin kylmä, ettei pysty ollenkaan lähtemään kävely- tai juoksulenkille.

12. Kukaan ei odota, että olet superaktiivinen. Kun ulkona pimenee ja sataa räntää vaakatasossa, on täysin sallittua lukkiutua kotiin. Ja ne syysfiilistelykliseet, ne vain toimivat. Eli punaviiniä, teetä, viltti, sohva, sarjat ja kynttilät kehiin!

13. Mökillä voi keskittyä laiskotteluun, kun ei tarvitse haravoida, kitkeä tai luoda lumia. Takkatulen tuijottaminen – parasta meditaatiota.

14. Mandariinien tuoksu. Sitrushedelmien tuoksu piristää, ja mandariinin tuoksussa on jotain erityisen valloittavaa.

15. Läheisiään näkee paljon, koska viimasta haluaa mahdollisimman nopeasti neljän seinän sisälle.

16. On täydellinen aika matkustaa ulkomaille. Muita kuukausia ei halua tuhlata reissaamiseen. Marraskuussa etelään suuntautuvasta matkasta saa eniten irti: on enemmän valoa, lämpöä ja tuoreista raaka-aineista tehtyä ruokaa.

17. Pian on joulukuu. Rauhoittuminen, herkuttelu, joulun tunnelma... Ja ihan pian koittaa uusi vuosi ja uudet tulet.

Mikä on sinun mielestäsi hyvää marraskuussa? Kerro kommenttikentässä tai Twitterissä tai Instagramissa hashtagilla #menaiset!

Lauran kertoo pahimmassa sairauden vaiheessa ajatelleensa, että vain fyysinen kipu saa henkisen tuskan helpottamaan. 

Vyöhyketerapeuttina ja hierojana työskentelevä Laura Tuomarila, 46, kertoi aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan sairastuneensa syömishäiriöön 20 vuotta sitten. Lauran mukaan ensimmäiset vuodet hän sairasti anoreksiaa, myöhemmin sairaus oli jotain anoreksian ja bulimian väliltä.

– Noina vuosina kadotin sen vähäisenkin yhteyden itseeni, mikä minulla oli ennen sairauttani ollut. Syömishäiriö kaappasi identiteettini, ja minusta tuli yhtä kuin sairauteni. Se kuka minä olin, oli täysin hukassa, Laura kirjoittaa Kaunis minä – kun laihuudesta tulee pakkomielle -kirjassaan.

Nyt hän puhuu samasta aiheesta Ilta-Sanomien haastattelussa. Laura kertoo IS:lle yrittäneensä nuoruudessaan näyttää aina ulospäin vahvalta.

– Painoin omia tunteitani jonnekin taustalle ja olin erilaisissa porukoissa. Ahdistuin ja aloin hoitaa ahdistustani syömättömyydellä, hän kertoo.

”Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon.”

Laura kertoo, että syömishäiriöoireilu oli alkanut jo hänen lapsuudessaan. Syömisten kontrolloiminen oli hänelle keino kontrolloida elämän karikoita.

Sairaus tuotti hänelle suunnatonta henkistä kipua. Yksi keino säännellä mielen kipua Lauralle oli se, että hän alkoi viillellä.

– Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon. Ainoa keino minulla siihen, että sain ahdistuksen poistettua, oli se, että otin jonkun teräaseen ja vetäisin pienen viillon. Se fyysinen kipu vei sen psyykkisen kivun pois, hän kertoo IS:lle.

Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan Laura kertoi, että hänen perheensä oli tärkeä tuki toipumisprosessissa. Myös hänen miehensä Samuli Edelmann on auttanut häntä prosessissa. 

– Kukaan ei laittanut aikataulua sille, milloin pitäisi olla valmis. Sain tervehtyä juuri siinä tahdissa, mikä oli minulle sopivaa, hän kertoi. 

Pariskunnalla on kaksi yhteistä lasta: Venla, 16, ja Ilmari,12.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Välttele houkutuksia ja kaksipiippuisia tilanteita. Pidä elämäsi mahdollisimman yksinkertaisena. Älä jätä kesken mitään aloittamaasi.

 

NEITSYT

Pieni paine voi olla nyt hyvä juttu, sillä saat siitä vauhtia. Pian on aika vaihtaa vapaalle. Tarvitset nyt reippaan annoksen kärsivällisyyttä.

 

VAAKA

Pidä huolta itsestäsi. On aika korjata kohdilleen arkirutiinisi ja muut elintapoihisi liittyvät asiat. Liikunta on helpoin tie hyvään oloon.

 

SKORPIONI

Kerro suunnitelmistasi kaverille tai perheenjäsenelle. Saat häneltä niin risuja kuin ruusujakin. Ilmassa on romantiikkaa.

 

JOUSIMIES

Muutokset tekevät sinulle hyvää. Saat päivän tapahtumista nostatusta itsetunnollesi. Mieti tarkkaan, kuka ansaitsee paikan lähipiirissäsi.

 

KAURIS

Edessä on äkkinäisiä muutoksia suunnitelmiisi. Tunteet ovat nyt pinnassa, eikä yhteentörmäyksiltä voi välttyä. Pidä raha-asiasi omana tietonasi.

 

VESIMIES

Pikainen päätös voi viedä sinut huonolle polulle. Suojele omaisuuttasi ja ole tarkkana liikenteessä. Varovaisuus kannattaa tänään joka käänteessä.

 

KALAT

Perehdy tarkemmin sinua kiinnostavaan asiaan. Punnitse huolellisesti vaihtoehtojesi hyviä ja huonoja puolia, jos olet tekemässä tärkeää päätöstä.

 

OINAS

Lähde reissuun, jos rahatilanne ja aikataulu antavat myöten. Nauti laatuajasta rakkaan ihmisen seurassa. On aika miettiä yhdessä tulevaisuutta.

 

HÄRKÄ

Pidä tunteesi hallinnassa. Lähipiiristäsi pukkaa nyt paineita, joita ei pidä ottaa liian vakavasti. Diplomatia on paras aseesi.

 

KAKSONEN

Olet huomion keskipiste tänään. Tutustut uusiin ihmisiin ja säteilysi kerää ihailua. Kohtuudessa pysyminen pelastaa sinut monilta harmeilta.

 

RAPU

Kerro, mitä mielessäsi liikkuu. Älä anna asioiden kasaantua, sillä tunteesi purkautuvat ennemmin tai myöhemmin. Rehellisyys lähentää sinua tärkeän ihmisen kanssa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.