Kuvat Panu Pälviä

Ainolle tulee ampumisesta hyvä fiilis. Tiina kokee lämpimän ailahduksen tähdätessään elävään maaliin. Anna sai aseen käteensä jo viisivuotiaana. Heidän on vaikea ymmärtää, miksi aseita vastustetaan.

Pienet tulenliekit välähtelevät pistooleista, ruudin haju tunkee sieraimiin, ja patruunoiden hylsyt kilahtelevat lattialle kuin pienet kultarahat. Helsinki Shooting Clubin ampumaradalla kolme naista ja kaksi miestä laukoo käsiaseilla kohti pyöreitä tauluja. 

Yksi heistä on Aino Oikari, 29. Poikaystävä vei Ainon ampumaradalle yllätyslahjana vuosi sitten. Miehelle kerta riitti, mutta Aino hurahti lajiin.

– Mikä tahansa työstressi katoaa ampumaradalla, hän selittää.

Aino työskentelee päivät tuotekehitystehtävissä, mutta melkein kaikki vapaailtansa hän käyttää siihen, että yrittää saada luodin osumaan 25 metrin päässä siintävään mustaan pisteeseen.

Aina viiden laukauksen jälkeen Aino poistaa hitaasti lippaan aseesta ja käy tarkistamassa osumat. Pöydällä makaa musta pistooli, jollaisia näkee yleensä toimintaelokuvissa.

Mutta ovat ne heiluneet oikeassakin elämässä.

Häröily kielletty

Viime kesä oli Suomessa yhtä murhenäytelmien jatkumoa: oli Hyvinkään kattoampuja, perhesurmia, laukauksia keskellä päivää Helsingin keskustassa ja keskellä yötä yökerhossa. Pohjois-Savossa menehtyi saman viikonlopun aikana kaksi eri perheiden lasta, kun metsästysaseet joutuivat heidän käsiinsä.

Paljon on keskusteltu, mitä pitäisi tehdä. Ja usein syyttävä sormi kääntyy aseisiin: niitä on joko liikaa, niitä saa liian helposti tai ne joutuvat vääriin käsiin liian helposti.

Ainon mielestä asekeskustelu pyörii aika kaukana omasta harrastuksesta.

– Tarkkuusammunnassa aseen turvallinen käsittely on yksi olennaisimmista asioista.

Ampumaradallakin turvallisuudesta muistutellaan monin tavoin. Sisään ei päästetä ketä tahansa, ja kaikenlainen Charlien enkelit -tyyppinen häröily aseen kanssa on ehdottomasti kielletty. Siitä pitävät huolen pari järeää ampuma-asekouluttajamiestä, jotka seuraavat ampumaradalla suorituksia koko ajan. Kaikille, jotka tulevat ampumaan, opetetaan turvasäännöt. Yksi tärkeimmistä kuuluu: älä ikinä osoita aseella mitään, mihin et halua tehdä reikää.

Hyvät tärinät

Aino lainaa aseet ampumaradalta. Tällä kertaa hän harjoittelee kahdella erilaisella pistoolilla, joista toinen on puoliautomaattinen pienoispistooli ja toinen kooltaan hieman isompi "ysimillinen" pistooli – siihen uppoaa siis melkein sentin levyisiä, lapsen peukalon kokoisia patruunoita.

Aseenkäsittely on Ainon mielestä iso osa urheiluammunnan viehätystä. Toinen on se, että laji on niin monipuolinen.

– Täytyy hallita aseen lataus, nosto, tähtääminen, liipaisu, hengitys ja ennen kaikkea oma mieli.

Urheiluammunnassa ei ole tarkoitus osua mihinkään muuhun kuin pahviseen maaliin. Miksi sitä ei sitten voi treenata sellaisilla välineillä, joilla ei voi saada ketään hengiltä?

Aino sanoo, että koko lajin idea katoaisi, jos ei voisi ampua oikealla aseella.

– Tykkään konkretiasta, joka tähän kuuluu. Siinä on tekemisen tuntu, kun lataa aseen. Erilaiset harrastusvälineet ovat iso osa lajin hauskuutta ja haastavuutta.

– Turvallisuuteen on toki suhtauduttava vakavasti, mutta ampuessa ajattelee vain sitä, että osuu mahdollisimman hyvin tauluun.

Kehokaan ei reagoisi samalla tavalla, jos ase ei paukahtaisi tai potkaisisi: kun kasvojen lähellä paukahtaa, pulssi nousee ja adrenaliinia erittyy. Kun Aino  ampui pistoolilla ensimmäisiä kertoja, koko keho tärisi. Mutta kun jännitys laukeaa, keho ja mieli ovat läsnä kuin hyvän joogatunnin jälkeen.

– Ampumisesta jää aina hyvä fiilis. Itsesuojeluvaistonsa kanssa taistelu on se juttu, ja se, että täytyy yrittää voittaa jännityksensä.

Aino ei kuitenkaan pura radalla aggressioitaan, sillä ampuessa on oltava tosi skarppina. Erityisen väsyttävän työpäivän jälkeen hän valitsee mieluummin helpomman ja tutumman aseen, joka ei enää saa aikaan alkuaikojen tärinää.

– Jos otan käyttöön jonkin uuden, jännän aseen, haluan olla levännyt ja virkeällä tuulella.

Liian tiukat säännöt?

Entä jos asetta pitelee joku, joka saa tärinät ihmisiin tähtäilystä? 

Aselupa-asioissa tämä on otettu nykyään paremmin huomioon kuin ennen kouluampumisia. Jos Aino haluaisi oman aseen, hänen olisi esitettävä viranomaisille todistus kahden vuoden aktiivisesta ampuma-aseharrastuksesta. 

Koska harrastusta on takana vain vuosi, Aino ei voi saada omaa tuliasetta. Ei, vaikka hän on urheiluammuntaseuran jäsen, käynyt vuoden aikana ampumaseuran ammuntakoulun, harjoitellut lähes sata tuntia ja huomannut olevansa lajissa niin taitava, että suunnittelee tällä kaudella osallistuvansa ensimmäisiin virallisiin ammuntakisoihin.

Ainosta on hienoa, että vielä kolmekymppisenä voi aloittaa lajin, jossa voi edetä vaikka olympialaisiin asti. Ties vaikka tässä olisi tuleva Satu Mäkelä-Nummela

Tai ehkä ei, jos aseiden saantia ja säilytystä vielä kiristetään.

– Liian tiukat asesäännöt hankaloittavat urheiluampujien kilpauraa. On esimerkiksi pohdittu, että välineitä saisi säilyttää vain ampumaradoilla. Se tappaisi kilpa-ammunnan. Harjoittelu ja kisamatkat menisivät ihan mahdottomiksi.

Aino lisää, että kilpapistoolilajien aseet eivät ole niitä kaikkein järeimpiä.

– Kaikenlainen räiskintä on tästä lajista äärimmäisen kaukana.

Majavannahka kirjahyllyssä

Jos räiskintää hakee, on kai lähdettävä hirvimetsälle. Vai onko sittenkään?

Kuuluu kyllä naks, kun panoslipas naksahtaa hirvikivääriin suonenjokelaisen metsätien laidassa. Hieman kilisee, kun Tiina Paananen ravistaa yhden panoksen panospesään. Panos lukitaan paikalleen, klik, ja varmistin päälle, naps.

Mutta sitten ei tapahdu mitään. Tiina vain seisoo kivääri olalla, puhumatta. Kuuntelee puiden yllä raakkuvaa korppia. Katselee ruskan värjäämää heinikkoa. Toistaa välillä radiopuhelimen rutinan yli muutaman sanan vieressä seisovalle tyttärelleen Anna Paanaselle.

Näin vierähtää kaksi tuntia.

Vaikka Tiina ei useinkaan ammu hirvimetsällä laukauksen laukausta, viime aikoina hyvätkin tutut ovat kommentoineet harrastusta tiukkaan sävyyn.

– Minulle on sanottu, että aseet pitäisi ottaa meiltä pois ja metsästys lopettaa kokonaan.

Se on Tiinasta outoa. Jos aseet pelottavat, hänen mielestään yhtä lailla voisi pelätä vaikka leipäveitsiä.

– Eivät aseet yksin tapa ketään. Ihmiset seuraavat liikaa negatiivisia tapauksia eivätkä tiedä, että pääosin metsästysaseet ovat hyvin valvonnassa.

Paanasten kotona aseita on ollut aina. Tiina kulki metsällä isänsä mukana jo alakouluikäisenä pikkutyttönä. Ensimmäisen oman hirvikiväärin hän sai 15-vuotiaana. Nyt Tiinalla on metsästävä aviomies ja tytär, joka metsästää ja on ampunut kilpaa. Harrastuksia ei piilotella: olohuoneen kirjahyllyssä on rykelmä pokaaleja, joiden kyljissä on kuvia ristikkäisistä aseista. Keittokirjojen ja dekkareiden yllä roikkuu majavannahka.

Aseet sen sijaan ovat visusti lukkojen takana. Tiinalla niitä on "riittävästi". Tarkkaa määrää hän ei halua kertoa.

– Ei kukaan aseenomistaja esittele asekaappejaan ulkopuolisille. Se on turvallisuuskysymys.

Puolitoista miljoonaa pyssyä

Rekisteröityjä ampuma-aseita on Suomessa yhteensä noin 1,6 miljoonaa. Melkoinen läjä kiväärejä, haulikoita, pistooleja ja revolvereita. Jos niitä jaettaisiin tasapuolisesti kaikille, melkein joka kolmannella meistä olisi jonkinlainen pyssy.

Todellisuudessa yhdellä aseluvan haltijalla on useita aseita, sillä lupia on yli 600 000 suomalaisella. Oikein aktiivisilla metsästäjillä, ampumaurheilijoilla tai keräilijöillä voi olla kotonaan jopa kymmeniä aseita.

Jänis, hirvi, sorsa ja karhu ovat Tiinalle syitä, joiden vuoksi hän tarvitsee monta erilaista metsästysasetta.

– Eri eläimiä ammutaan erilaisilla aseilla. Lisäksi tarvitsen kevyempiä aseita, joissa on edullisemmat panokset, ampumataidon harjoitteluun.

Tiina on varsin tavallinen savolainen nainen: ikää 48 vuotta, kirjanpitäjä, Facebook-addikti ja henkeen ja vereen koiraihminen.

Eläinten henki ei ole hänelle leikin asia. Hän oikein tuohtuu, jos joku sattuu epäilemään, että tytär Anna olisi harjoitellut lapsena ampumista tähtäilemällä räkättirastaita. Anna oli vasta viisivuotias, kun Tiina antoi hänen harjoitella ilmakiväärillä, mutta kohteena oli pahvilaatikko.

Metsästä saa usein saalista ilman ampumistakin. Syksyisin Tiinan mukaan tarttuu vaikkapa sieniä ja puolukoita. Mutta pelkkä kori kädessä hän ei silti metsään lähde.

Tiina muotoilee sen näin: jokaisessa meissä asuu pieni peto.

– Ihmiset toteuttavat saalistusviettiään eri tavoin. Yksi on uraohjus, toinen yöruusu, kolmas metsästää. Elämystä ja jännitystä, sitähän me täältä haemme.

Tappaminen tuntuu lämpimältä

Tiinan luodista on Pohjois-Savon metsissä kaatunut elävä olento jos toinenkin. Miltä tappaminen tuntuu?

– Jännältä. Se jännittää hirveästi. Mutta kun ottaa varmistimen pois, sisälle tulee sellainen lämmin olo.

Tiina tukee aseen tiukasti olkaansa ja poskeaan vasten ja näyttää, millainen on oikeaoppinen ampuma-asento. Hirvikiväärissä ei tietenkään ole enää patruunoita. Tiina otti ne pois aseesta heti, kun hän lähti kävelemään pois hirvipassista.

Jos vastassa on tositilanne, Tiina mieluummin varmistelee kuin laukaisee.

– Jos en ole varma, että eläin kuolee laukauksestani, jätän ampumatta.

Ihmisen joutuminen tahallisen ampumisen uhriksi on Suomessa edelleen harvinaista: henkirikoksista alle puolet tehdään ampuma-aseilla, ja niistäkin iso osa laittomilla sellaisilla. Erilaiset huolimattomuuteen liittyvät onnettomuudetkin ovat selvitysten mukaan laskussa, huolimatta viime aikojen tapauksista.

Tiina kiittää onneaan, että kun joskus metsästysporukassa tyhjäksi luultu ase on huolimattomuuden takia lauennut, keneenkään ei ole osunut.

– Vahinkoja sattuu, ihmisiä kun ollaan. Mutta en osaa pelätä. Enemmän pelottaa, kun ajan autolla joka päivä Kuopioon ja takaisin.

Vain asevarkaudet huolettavat. Läheisellä kadulla on hiljattain putsattu taloja, joiden pihalla ei ole ollut koiraa haukkumassa. Tiinan pihalla hirvikoiria on onneksi viisi.

Kukkasin tuunattu kivääri

17-vuotias Anna Paananen puhdistaa hirvikivääriään metsästyspäivän jälkeen olohuoneen lattialla.

Hän alkaa olla poikkeus ikäistensä joukossa. Uutta metsästyssukupolvea ei kovin kiivaalla tahdilla kasva, kun maaseutu tyhjenee. Joidenkin arvioiden mukaan myös Suomen aseiden kokonaismäärä olisi laskussa.

Joensuussa lukiota käyvän Annan elämässä aseiden väheneminen ei tunnu. Hänellä on muualla Suomessa metsästäviä kavereita, ja luokallekin on sattunut toinen metsästäjätyttö.

– Ei aseisiin kiinnitä erityistä huomiota, kun niitä on aina ollut kotona. Äiti ja isä ovat käyneet metsällä, ja olen oppinut olemaan mukana, kun olen ainut lapsi. Koirat ovat minulle metsästyksessä erityisen tärkeitä.

Annan hirvikiväärin kylkeen on teipattu pinkillä jääkiekkoteipillä kukkia. Hän on tuunannut pinkiksi myös kiväärinsä äänenvaimentimen. Se auttaa hiljentämään kivääristä lähtevää pamahdusta.

– En oikein pidä laukauksen äänestä.

Kuka saa aseen?

Aselupaa hakevan on oltava täysi-ikäinen, ja aseen käyttöön on oltava selvä peruste. Luvanhakijan täytyy käydä useasti poliisin pakeilla, muun muassa tekemässä henkilökohtainen psykologinen soveltuvuustesti. Rikostaustaa ei saa olla, eikä päihdeongelmaa. Metsästäjien on osoitettava aseenkäsittelytaitonsa ampumakokeissa kolmen vuoden välein tai useammin.

Kiristetäänkö lakia?

Ampuma-aselain toista uudistusta valmistellaan parhaillaan. Tulossa on uusia määräyksiä muun muassa aseiden säilytykseen, aselupiin ja ampumaradoille.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Ranskalainen menestyselokuva yhdistää koskettavaa draamaa ja komediallisia aineksia.

IS TV-LEHTI: Olivier Nakachen ja Eric Toledanon yhdessä ohjaama ja käsikirjoittama ranskalaiselokuva oli valtava menestys kotimaassaan. Leffan pääosassa ovat valtavassa linnassa asuva miljonääri ja sosiaaliturvan varassa elelevä nuori mies.

Kaikin puolin epätodennäköinen pari tapaa mielenkiintoisella tavalla. Onnettomuudessa neliraajahalvaantunut miljonääri saa uuden ympärivuorokautisen avustajan vankilasta juuri vapautuneesta, pilveä pössyttelevästä mustasta nuorukaisesta.

Taiteita arvostava Philippe ja hetkessä elävä rääväsuinen Driss ottavat aluksi mittaa toisistaan, mutta heidän välilleen kehkeytyy syvä ystävyys. Uskomatonta mutta totta: todellisiin henkilöihin perustuva viehättävä tarina on vietävän hyvin kirjoitettu ja vielä aivan hulvattoman hyvin näytelty.

Miljonäärinä nähdään Francois Cluzet, tuttu kasvo lukemattomista ranskalaiselokuvista. Hän tekee vähäeleisesti herkullisen roolin.

Drissiä näyttelevä, roolissaan uskottava Omar Sy on kuitenkin koko keitoksen sielu. Aivan mahtavasti sanaileva katujen kasvatti laukoo hetken mielijohteesta osuvan koomisia lauseita. Sy voitti roolistaan vuoden parhaan näyttelijän César-palkinnon eli Ranskan Oscarin.

Koskemattomat, Teema pe klo 21.00

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!