Aloittelija lähti lintukurssille, koska halusi nähdä kihun ja kerttusen. Aamuyön tunteina hänkin herkistyi kehrääjän laululle.

Merituuli kohisee. Pyörin ympyrää kristiinankaupunkilaisessa lintutornissa ja etsin kohteita, joita lentää ympärillä: Merimetsoja, iso parvi auringosta oikealle. Kalasääski, kirkontornista vasemmalle.

– Ja hei, kaks, neljä, kuus valkovikloo tulee kohta luodon takaa, Veikko Forsberg huutaa.

Tästä tulee hauskaa. Kaksi seuraavaa vuorokautta on tarkoitus kiikaroida ja kuunnella, oppia tunnistamaan saariston lintuja ja nauttia maisemista. Meitä on kurssilla viitisentoista, miehiä ja naisia. Eläkkeellä olevia biologianopettajia, kolmekymppisiä toimisto-työntekijöitä, yksi yläkoululainenkin. Monet vaikuttavat kokeneilta luonnossa liikkujilta – heillä on Birdlife-lippiksiä, susien tai tupasvillojen kuvia paidoissa, kauko-putkia, goretex-vaatteita. Minä tunnen oloni turistiksi laina-kiikareissani, joilla katselen aina väärään suuntaan. Missä niitä merimetsoja pitäisi olla?

– Tuolla, kohta haahkojen kohdalla menee, joku tarkkasilmäisempi opastaa.

Nyt alkaa aloittelijakin nähdä. Vieressäni kiikaroiva raumalainen Virva Poikonen on jo kokeneempi. Hän aloitti lintuharrastuksen neljä vuotta sitten, kun uuden kodin takapiha osoittautui hyväksi lintupaikaksi. Kun pihalla oli tepastellut pari harvinaisuutta, Virva lähti lintukerhon torni-iltaan.

Minä innostuin Virvan kanssa samoihin aikoihin, mutta en ole päässyt kovin pitkälle. Herkistyn syksyisin, kun näen etelään lentävät lintuaurat. Tunnistan mökkirannan sorsat. Omistan lintukirjan. Enkä ole yksin: orastavia lintuharrastajia on paljon. Lintuseurojen jäsenmäärät ovat kasvussa, ja muuttoaikoina yhä useampi katselee taivaalle.

Tornissa Veikko tarjoaa kaukoputken näkymää. Uivia haahkoja.

Pihalla ja ulalla

Lintukurssin vetäjä Kari Korhonen asuu itse Kristiinankaupungissa. Hän tietää, missä luhtakana pesii ja mihin kannattaa mennä kuuntelemaan pensassirkkalintua. Karin mukaan alueen lintutilanne on nyt aika hyvä – parempi kuin kesällä 2009, jolloin kylmyys tappoi hyönteiset ja pesinnät epäonnistuivat. Kari lupailee, että nyt saatetaan nähdä harvinaisuuksia.

– Jos ei ihmeitä tapahdu, illalla kuullaan ruokosirkkalintua. Siinä meni muuten palokärki.

Miten hän tekee tuon? Minä näen etäisen pisteen, kun Kari on jo tehnyt lajinmäärityksen. ”Nuolihaukka tuolla.” ”Käpylintu menee.” Muut lohduttavat: tarvitaan vuosien kokemus, ja sittenkin Kari on omaa luokkaansa.

Kurssimme pikkubussi pysähtyy peltotielle aina, kun jotain kiinnostavaa näkyy. Usein kaikki kiinnostava on aika kaukana, ja alan ymmärtää, että lintuharrastaja ilman kiikareita on kuin suunnistaja ilman karttaa. Lintuharrastaja ilman kaukoputkea on aloittelija. Lintuharrastaja ilman riittävää vaatetusta on typerys, mutta siitä opin lisää vasta muutaman tunnin päästä yöretkellä.

– MEHILÄISHAUKKA! Kari huutaa ja jarruttaa.

Kas näin saadaan ihmisjoukko kymmenessä sekunnissa pikkubussista pientareelle kiikarit tanassa. Mutta haukka ehti jo mennä.

Yökonsertti

Kaislikosta kuuluu siritystä. Se kuulostaa heinäsirkalta, mutta se on nyt se ruokosirkkalintu. On yö. Kurssilaiset seisovat sillalla ja tuijottavat hämärään ruovikkoon. Jotkut tekevät korvien taakse kämmenistään kupit kuullakseen paremmin. Kun en vartin päästä löydä surinasta uusia nyansseja, siirryn vähän matkan päähän, jossa laulaa viitakerttunen. Se näyttää mitättömältä beigeltä pikkulinnulta, mutta mikä ääni! Pajukon soileisokoski. Onpa ihanaa.

Yö kaislikossa on yllättävän kylmä. Sitä muut eivät näytä huomaavan. Lämmittelen sormiani kahvikupin ympärillä ja mietin, miksi päätin jättää käsineet ja ylimääräisen villatakin kotiin. Jokohan lähdettäisiin? Ei vielä. Nyt?

Tunnin päästä Kari käynnistää minibussin.

– Ai onko se jo puoli kaksi. Nopeesti se aika menee.

Kihua etsimässä

Toinen kurssipäivä alkaa vain silmänräpäys yöretkeltä paluun jälkeen. Saaristolinnut jo odottavat meitä kotiluodollaan.

Haravoimme luotoa linnunpesiä väistellen. Jossain pitäisi olla kihunpoikanen, joka saa kohta renkaan jalkaansa. Pian emo kaartelee yllämme, ja untuvikko löytyy kallionkolosta, emon pudottaman kalan vierestä. Se näyttää äkäiseltä, pontevalta kisamaskotilta.

Jokaisella lintuharrastajalla on lempilintunsa. Karin suosikki on merikihu.

– Se on uskomattoman taitava lentäjä. Saa tiiran kiinni matkan päästä ja ahdistelee, kunnes tiira pudottaa sille kalansa.

Minä taidan tykätä eniten pikkulokista. Mustat siivenaluset, musta pää. Ääni kääkkä-kääkkä-kääkkä. Lapintiirakin on hieno, leijailee kuin kauko-ohjattava lennokki. Siinä niitä taas menee.

Mysteerilintu näyttäytyy

Pian on taas aamuyö. Peltomaisema näyttää täysikuineen Juhani Palmun maalaukselta. Käännymme metsätielle. Täällä saattaisi kuulua kehrääjän laulua. Karilla on apuvälineenä atrappi: stereot, joista linnulle soitetaan lajitoverin laulua. Aluksi on hiljaista, mutta pian rukin ääni hyrisee pimeydessä. Ja sitten salaperäisen yölinnun siluetti kieppuu kuun edessä.

– Ihanaa! Kari huutaa.

– Nauttikaa! pääsee Veikolta.

No kyllä! Tällaista ei usein koe, vahvistavat muutkin kurssilaiset. Ennen mäntykankaalla kuin mäntykankaalla kuului kesäöinä kehrääjän surina, mutta laji on taantunut. Maija-Liisa Pitkänen muistelee kuunnelleensa 80-luvulla kehrääjää Mäntsälässä.

– Ei niitä enää siellä ole.

Pieni toive

Kaikki lintuharrastajat eivät pidä siitä, että heitä sanotaan bongareiksi. Bongarit ovat niitä, jotka ajavat yötä vasten Laukaalle katsomaan amerikantaivaanvuohta, jotta saisivat pisteen. Sitten on niitä, jotka vain nauttivat katselusta ja luonnon tarkkailusta.

Kuuntelen hetken muiden kurssilaisten juttuja. He vaikuttavat fiilistelijöiltä.

– Semmonen pieni toive mulla ois, että jos joskus sais olla jokaisen kevätaamun kattomassa muuttoa. En mä muuta.

– On niitäkin, joille linnut on ekana ja sitten kaikki muu.

– Elämä on valintoja. Sekin vaan on aikaa vievä projekti, että saa omat poikasensa maailmalle.

– Näin on. Tai tietysti vois tehdä niin kuin kuovinaaras. Munii vaan ja lähtee näkemättä poikasia. Isä jää hoitamaan.

– Se on kyllä kylmää.

– Tai viisasta. Säästyy huolelta.

Lintuja harrastamaan

  • Tarvitaan kiikarit ja lintukirja. Muita aloitusohjeita löytyy osoitteesta birdlife.fi.
  • Paikalliset lintukerhot järjestävät retkiä, kursseja ja lintutorni-iltoja. Jutun kurssin järjesti Skaftung Nature kesäkuussa.
  • Bongauksen voi aloittaa numeroimalla läheisen variksen ykköseksi. Bongarit laskevat elämänpinnoja eli eliksiä sekä vuosipinnoja, vuodareita. Suomen kärkibongarilla oli elokuussa 415 elistä.
  • Rengastamalla saadaan tietoa lintujen muuttoreiteistä, reviireistä tai vaikka pariuskollisuudesta. Rengastamaan ei pääse kuka vain, vaan siihen tarvitaan lupa ja kokemusta.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Karismaattisen Paula Vesalan keikat ovat aina elämyksiä.

Paula Vesalan viime kesän Ruisrock-keikka nostatti kylmiä väreitä ja tanssitti samaan aikaan. Keväällä ilmestyneen Vesala-albumin biisit, kuten Tequila, Älä droppaa mun tunnelma, Ei pystyny hengittää, toimivat livenä siinä missä levylläkin.

13 vuotta sitten radiossa pauhasi Paula Vesalan ja Mira Luodin muodostaman PMMP:n hittirenkutus Rusketusraidat. Vuoden päästä parivaljakkoa ei muista enää kukaan, uumoilivat monet.

Ensivaikutelma kuitenkin petti.

PMMP:stä kasvoi 11 vuotta kestäneen uransa aikana 2000-luvun tärkein kotimainen popyhtye. Energistä duoa palvoivat sekä ostava yleisö että kriitikot, ja bändin seitsemää studioalbumia myytiin yli 400 000 kappaletta. Jori Sjöroosin sävellysten ohella kehuja keräsivät etenkin Paula Vesalan sanoitukset.

PMMP soitti viimeisen keikkansa loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa lokakuussa 2013. Sen jälkeen Vesalan sävelkynästä alkoi irrota lauluja myös monille muille kotimaisille eturivin artisteille.

Vain elämää nosti profiilia

Syksyllä 2014 Vesala nähtiin Vain elämää -sarjan kolmannella kaudella. Ohjelma nosti hänen profiiliaan erityisesti monipuolisena ja monet tyylilajit taitavana muusikkona. Tätä kuvaa ainoastaan vankisti viime keväänä julkaistu, moderneihin tanssibiitteihin nojannut Vesala -albumi.

Eikä hänen repertuaarinsa kangistu pelkkään musiikkiin.

Vesala on opiskellut dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa, musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja teatteri-, elokuva- ja televisioalaa Kalifornian yliopistossa. Hän on lisäksi tehnyt näyttäviä elokuvarooleja.

”Suomen lahjakkain nainen”, julisti hittiradiokanava NRJ Vesalasta viime vuoden syksynä.

Haastatteluissa Paula Vesala, 34, on kertonut näkevänsä itsensä aivan toisessa valossa. Muiden silmissä teräväsanainen, suvereeni ja itsevarma taiteilija on sanonut kärsineensä riittämättömyyden tunteesta lähes koko elämänsä ajan.

Paljastus oli yllättävä, sillä Vesala on pitänyt yksityiselämänsä aina visusti omanaan. Ehkäpä juuri samasta syystä muutaman viikon takainen uutinen Vesalan ja Rasmus-yhtyeen laulajan Lauri Ylösen avioerosta tuli monille suurena yllätyksenä.

Ruisrock: Vesala TV2 la klo 22.05.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.