Toiset koirat valtaavat tyynypaikan, toiset koko sängyn. Kuva: Shutterstock
Toiset koirat valtaavat tyynypaikan, toiset koko sängyn. Kuva: Shutterstock

Mitä outoja juttuja sinun koirasi tekee? Kerro meille.

Monesti on tullut mieleen, että onko omituisempaa koiraa kuin shiba inuni Mikki. Se piilottaa leluja ja luita perheenjäseniensä peittojen alle. Se käy yöllä avaamassa kaikki mahdolliset ovet. Se varastaa tyynypaikan yöllä, jos ihminen käy vessassa, ja hengailee ikkunalaudoilla.

Mikki myös ulvoo paloauton nähdessään ja nousee kahdelle jalalle tummia Mersuja bongatessaan, sillä semmoisen kyydissä se on tottunut tekemään lomamatkoja lempi-ihmistensä kanssa. Se haluaa aina myös istua pöydässä ja liikennevälineessä kuin ihmiset – ryhdikkäästi penkillä, tai vähintään se seurailee innokkaana ohikulkijoita, joita se haluaisi kaikkia tervehtiä.

Kohta kolmen vuoden ajan olen tutustunut tähän japanilaiseen rotuun, jonka yksilö yllättää uusilla outouksillaan minut joka päivä.

En muista, että edellinen koirani olisi ollut yhtään näin outo. Sehän olikin pitkäkarvainen collie, joka seurasi väkeään joka paikkaan ja totteli nöyrästi, välillä jopa alistuen. Villimpää koiraani Mikkiä eivät sen sijaan kiinnosta edes parhaimmatkaan kokolihat tai kermajuustot, kun se päättää laittaa jarrut päälle. Vastaavasti se voi hepuloida monta tuntia putkeen kuin tuulispää ja sitten simahtaa lattialle, jossa se makaa pitkään tassu suussa.

Shiban lempitouhuja: vilkkaan cityelämän seuraamista. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi
Shiban lempitouhuja: vilkkaan cityelämän seuraamista. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi

Kun välillä päädyn kertomaan Mikin tempauksista muille koiranomistajille, huomaan, että ei se shiba inu niin outo koira olekaan. Muutkin hauvelit tekevät samoja juttuja ja jopa paljon oudompia asioita.

Esimerkiksi chihuahua Topi, 10, on myös tapoihinsa piintynyt piski. Jostain syystä sillä on tapana rullata matot tohinalla aina ennen kuin se ryhtyy ruokailemaan.

– Rullaus alkaa siinä vaiheessa, kun herra pyytää palvelusväeltään ruokaa – vinkunan säestyksellä. Vanhemmiten Topin ruokahalu on käsittämättömästi yltynyt, joten matot ovat jatkuvasti rullalla. Saman talouden ihmiset sitten kompastelevat niihin toistuvasti, kertoo Topin omistaja.

3036759

Kultainennoutaja Tahvo puolestaan istuu lempituolissaan aina kyynärpää käsinojalla – hieman kärttyisän ja kissamaisen oloisesti:

– Tuoli on aika keskellä koko taloa, joten siinä se sitten arvostelee kulmiensa alta muiden touhuja. Sille eivät myöskään kelpaa leluiksi muut kuin pehmolelut, ja niiltä se repii aina silmät pois. Lenkkeily ei myöskään kuulu sen lempipuuhiin, ja se saattaa mennä istumaan eteiseen selkä kohti etuovea tai sitten se alkaa protestoida pihalla, Tahvon emäntä kuvailee 10-vuotiaan lemmikkinsä menoa.

Tahvo, tuo sohvan ja oven edustan armoton tarkkailija. Kuvat: Tahvon omistajan kotialbumi
Tahvo, tuo sohvan ja oven edustan armoton tarkkailija. Kuvat: Tahvon omistajan kotialbumi

Koirat ovat suuria persoonallisuuksia, ja niillä on omia, erikoisia tapoja niin kuin on meillä omistajillakin. Me Naiset on kertonut myös sushia syövästä Anguksesta, joka yrittää varastaa ihmisten päähineitä, ja sankarikoira Demistä, joka tunnistaa, jos koirakaveri tai omistaja on kipeä.

Katso myös video! Huippukokki Henri Alénin Selja-koira menee itse suihkuun joka aamu

Nyt on sinun vuorosi kertoa: millaisia omituisia asioita koirasi tekee?

Voit ladata kuvan koirastasi alla olevassa kuvagalleriassa ja kirjoittaa tekstikentässä sen jännistä jutuista. Tai voit lähettää lyhyen tarinasi ja kuvan koirastasi sähköpostilla osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(at)sanoma.com

Me Naiset tekee juttua myöhemmin suomalaiskoirien oudoista tavoista.

Elämässä on joskus pakko ottaa riskejä. Toisinaan se kannattaa, toisinaan ei.

Joskus elämässä sattuu noloja asioita suunnittelematta. Lue niistä täältä. Mutta toisinaan sitä tulee ottaneeksi tietoisen riskin silläkin uhalla, että siitä jää kiinni.

Nämä asiat nolottavat, jos niistä jää kiinni:

 1. Hississä pieraiseminen.
 2. Koiran kakkojen jättäminen naapurin pihalle.
 3. Lidlin kassan vedettäminen siitä, että tomaatit ovat ulkomaisia, vaikka on varsin hyvin tiennyt sujauttaneensa pussiin kalliimpia kotimaisia tomskuja.
 4. Baarijonossa etuileminen.
 5. Netflix-pettäminen.
 6. Fiksun esittäminen. Joskus tulee nyökyteltyä pokkana asioihin, joista ei tiedä mitään. Viimeistään jatkokysymysten kohdalla on parempi vain tunnustaa.
 7. Nenän kaivaminen työpaikalla.
 8. Alushousujen nyppiminen pois persvaosta julkisella paikalla.
 9. Kun harjoittelee täydellistä repliikkiä eksälle tai esimiehelle ja asianosainen sattuu kuulemaan sen.
 10. Masturbointi työpaikan vessassa.
 11. Vessapaperirullien varastaminen baarista.

 

Vierailija

Saako maitopurkin ottaa takarivistä? Testaa, osaatko kauppaetiketin

Iloisesti otan aina tuoreimmat tavarat kaupasta.Maidot ja leivät taka rivistä ja kalan kyseessä ollessa kysyn että onko jotain tuoreempaa vielä kylmiössä... Tämä johtuu siitä että käyn kaupassa kerran viikossa ja joskus väli on puolitoistakin viikkoa.. Eihän kukaan voi vaatia että maanantaina ostan maidon jossa viimeinen myyntipäivä on tiistaina.. Joisinko sitten loppuviikon hapanta maitoa tai olisinko ilman???
Lue kommentti

Lehtien ja kantojen ottaminen pois vihanneksista ennen punnintaa on tuttu ilmiö kaupoissa. Testasimme, kuinka paljon tämä kiistelty nuukailukeino todellisuudessa säästää rahaa.

Saako kukkakaalista kuoria lehdet irti, ennen kuin sen punnitsee? Entä ottaa ananaksesta pois ison hattuosan – sehän painaa vaikka kuinka paljon? Vastaukset jakavat mielipiteet voimakkaasti: yksille se on osoitus äärimmilleen viedystä nuukuudesta, toiset taas eivät halua maksaa vihannesten niistä osista, joita ei käytä ja jotka kuitenkin menevät kotona roskikseen.  

Ilmiö tunnistetaan kyllä kaupoissa. Esimerkiksi Helsingin Ruoholahden K-Citymarketin vihannesosastolta löytyy pahvilaatikkoja, koska moni repii esimerkiksi kukkakaalin lehtiosat irti. Laatikosta lehdet viedään kaupan biojätteeseen.

Taloussanomien julkaiseman uutisen mukaan nuukailu vihannestiskillä ihmetyttää kauppiaita. 

Lue myös: Rahat vähissä? 16 + 1 vinkkiä, miten säästät ruokamenoissa, mutta syöt silti hyvin

Mutta kuinka paljon vihannesten ylimääräisten osien poistaminen ennen punnitsemista todella säästää rahaa? Kuinka merkittävästä nuukailukeinosta on todella kyse?

Me Naiset testasi, miten hinta muuttuu, kun ananaksesta, latva-artisokasta, herkkusienistä, parsakaalista ja kukkakaalista ottaa lehdet tai kannat pois.

Kukkakaali: 2,10 euroa maksavan kukkakaalin hinnaksi tuli 1,80 euroa, kun siitä kuori kaikki lehdet pois.

Ananas: 2,30 euroa maksavan kokonaisen ananaksen hinta tippui 1,95 euroon, kun sen kannan väänsi pois.

Latva-artisokka: 2,60 euron hinnasta tuli 2,40 euroa, kun lyhykäisen kannan katkaisi pois.

Herkkusienet: Kaksi herkkusientä maksoi yhteensä 75 senttiä. Ilman kantoja hinnaksi tuli 60 senttiä.

Parsakaali: Keskikokoinen parsakaali maksoi 1 euron ja ilman kantaa 80 senttiä.

Lopputulos: Jos lehtiä ja kantoja lähtee nyppimään irti, säästää yhden vihanneksen kohdalla parhaimmillaan muutamia kymmeniä senttejä. Prosentteina mietittynä vihanneksen hinta laski jopa 20 prosenttia. Näistä ostoksista olisi säästänyt siis yhteensä 1,20 euroa!

Otatko itse vihanneksista lehdet ja kannat pois? Kerro alapuolella kommenteissa, miksi!

– Parhaimmillaan Tepsu on tehnyt 12 tuntisia päiviä istuen traktorissa mukana, kertoo sen omistaja. Kuvat: Maria Hanhon kotialbumi

Aikaiset herätykset eivät haittaa! Tepsu juoksee traktorin kyytiin, vaikka kello olisi vasta kolme aamulla.

Toiset koirat eivät viihdy autossa millään; ne eivät edes suostu tulemaan autoon. Jotkut puolestaan autoilevat innokkaana omistajansa kanssa. Me Naiset kertoi äskettäin muun muassa Mikki-shibasta, joka nousee aina kahdelle tassulle nähdessään tumman Mersun.

Kohta mennään!
Kohta mennään!

Haapamäellä puolestaan elelee vähän isompia kulkupelejä fanittava koira. Walesinspringerspanieli Tepsu saattaa olla traktorissa mukana jopa 12 tuntia, kertoo sen omistaja Maria Hanho.

– Tepsu osoitti jo aika nuorena, että se haluaa lähteä traktorin kyytiin. Koira juoksi aina mukaan ja yritti hypätä kyytiin. Ensin se nostettiin traktoriin, mutta aika pian se oppi jo hyppäämään itse kyytiin. Mieheni, veljeni ja isäni rupesivat aina kysymään, että haluaako Tepsu mukaan ja kyllähän se aina lähti. Ja jos jätti traktorin oven auki, koiran löysi sieltä jo odottamassa, Maria sanoo.

Kesällä kylvöjen ja rakennusprojektien aikaan Tepsu lähtee töihin mukaan usein seitsemän aikaan aamulla. Sille on tarjolla aina vettä ja ilmastoitu koppi. Marian mukaan se jää joskus lounasaikaankin odottamaan traktoriin, sillä on käynyt myös niin, että se on jäänyt pois kyydistä. Ja sehän vasta innokasta traktorikoiraa harmittaa!

”Vanhemmiten Tepsun työintoa on pitänyt rajoittaa, koska on aika rankkaa istua koko päivä kopissa.”

Kahdeksanvuotias Tepsu on kiinnostunut muistakin koneista.  Se istuu mielellään kaivurin, puimurin, pyöräkuormaajan ja vesiskootterin kyytiin. Talvella Tepsu lähtee välillä aurauskaveriksi jo kolmen jälkeen aamulla.

– Helposti tulee myös moitteita, jos Tepsu haistaa, että koneissa on oltu ilman häntä. Nyt vanhemmiten sen työintoa on pitänyt rajoittaa, koska on aika rankkaa istua koko päivä kopissa, vaikka nykykoneissa onkin ilmastoinnit ja sille tarjotaan myös vettä pitkin päivää.

Yhtä hymyä!
Yhtä hymyä!

Nyt on sinun vuorosi kertoa:
millaisia omituisia asioita koirasi tekee?

Voit ladata kuvan koirastasi alla olevassa kuvagalleriassa ja kirjoittaa tekstikentässä sen jännistä jutuista. Tai voit lähettää lyhyen tarinasi ja kuvan koirastasi sähköpostilla osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(at)sanoma.com

Me Naiset tekee juttua myöhemmin suomalaiskoirien oudoista tavoista.