Räntää, rakeita ja lunta. Niistä on toukokuu 2017 tehty! Kuva: Sanoma-arkisto
Räntää, rakeita ja lunta. Niistä on toukokuu 2017 tehty! Kuva: Sanoma-arkisto

Onko mitään parempaa kuin sohvalle pesiytyminen toukokuisen räntäsateen yllättäessä?

Viime vuonna toukokuun alussa pääsi rannalle, mutta tänä vuonna toukokuu on uusi marraskuu. Välillä sataa räntää, välillä jopa lunta Etelä-Suomessa asti.

Säätila on ankea, mutta onneksi sille osataan nauraakin. Meteorologi Pekka Pouta repesi keskiviikkoaamuna kesken suoran lähetyksen:

– Tapahtuuko tässä sitten jotain kummempaa muutosta? Tapahtuu, huomenna mennään laajalti yli viiden asteen ja perjantaina jo kymmenen astetta on vaarassa rikkoutua, Pouta kertoi ja purskahteli samalla nauruun Huomenta Suomen lähetyksessä.

Kun lämpötila heiluu viiden asteen ympärillä, ei tarvitse ainakaan panikoida kesäkunnosta eikä harmitella, jos ei pääsekään töiden takia rannalle makoilemaan. Eikä tarvitse stressata monesta muustakaan asiasta. Voi siis olla aidosti onnellinen tästä talvisesta toukokuusta ja sen tuomista iloista!

Listasimme juttuja, joista ei nyt tarvitse olla poikkeuksellisesti yhtään huolissaan – kiitos sään, joka naurattaa meteorologiakin.

 1. Ei tarvitse stressata ulkoilusta, sillä kuka nyt räntäsateessa jaksaa lenkille.
 2. Ei tarvitse lopettaa rakasta harrastusta, eli voi nauttia vielä avantouinnin hyödyistä.
 3. Ei tarvitse ottaa pulttia terassin laittamisesta.
 4. Ei tarvitse alkoholisoitua terasseilla tai puistoissa.
 5. Ei tarvitse palaa terassilla ja voi välttää ne typerät aurinkolasien muotoiset rusketusrajat.
 6. Ei tarvitse kiirehtiä puutarhatöihin.
 7. Ei tarvitse grillata, joten grilliherkut jäävät syömättä ja keho kiittää.
 8. Ei tarvitse siirtyä sohvalta minnekään, vaan voi hyvällä omallatunnolla pesiytyä sohvalle tuijottamaan Netflixiä.
 9. Ei tarvitse paikata perinteisiä kevätrakkoja jaloista, sillä avokaskeleistä voi vain haaveilla.
 10. Ei tarvitse harmitella, kun istuu koko päivän töissä sisällä – ja ulkona on takatalvi. Normaalissa kevätsäässä olisi haikeampaa katsella ulos.
 11. Ei tarvitse haaveillakaan jäätelökaudesta, sillä jätskikopit ovat kiinni ja ulkona on liian kylmä jäätelön nauttimiseen.
 12. Ei tarvitse luopua kerrospukeutumisesta.
 13. Ei tarvitse miettiä, laittaisiko ihonväriset sukkahousut vai olisiko ilman sukkahousuja. Sadan denierin talvisukkikset kelpaavat yhä hyvin.
 14. Ei tarvitse kärvistellä allergiaoireiden kanssa – tai ainakin niitä tulee nyt monille paljon vähemmän kuin tavallisina kevätkausina.
 15. Ei tarvitse pohtia, kestääkö meikki kuumuutta ja hikoilua.
 16. Ei tarvitse pelätä ikkunoista lentäviä itikoita tai muita pörriäisiä.
 17. Ei tarvitse tehdä vielä jokakeväistä vaatehuoltoa, ja suosikkitalvitakki sekä hanskat ovat vielä käytössä.
 18. Ei tarvitse luopua tuhdeista talvikeitoista eikä muista lämpimistä herkuista, jotka eivät maistu kesällä.
 19. Ei tarvitse miettiä, mitä postaisi sosiaaliseen mediaan, sillä koomisilla räntäkuvilla saa kerättyä tykkäyksiä oikein hyvin.
 20. Ei tarvitse kiirehtiä kesäfiilikseen: kevät tulee hitaasti, joten siitä voi nauttia kauemmin.
 21. Ei tarvitse elää tasapaksua elämää: joka päivä saa yllättyä säästä!

Kerro kommentointikentässä

Mitä ilonaiheita sinä olet löytänyt toukokuun takatalvesta?

Elämässä on joskus pakko ottaa riskejä. Toisinaan se kannattaa, toisinaan ei.

Joskus elämässä sattuu noloja asioita suunnittelematta. Lue niistä täältä. Mutta toisinaan sitä tulee ottaneeksi tietoisen riskin silläkin uhalla, että siitä jää kiinni.

Nämä asiat nolottavat, jos niistä jää kiinni:

 1. Hississä pieraiseminen.
 2. Koiran kakkojen jättäminen naapurin pihalle.
 3. Lidlin kassan vedettäminen siitä, että tomaatit ovat ulkomaisia, vaikka on varsin hyvin tiennyt sujauttaneensa pussiin kalliimpia kotimaisia tomskuja.
 4. Baarijonossa etuileminen.
 5. Netflix-pettäminen.
 6. Fiksun esittäminen. Joskus tulee nyökyteltyä pokkana asioihin, joista ei tiedä mitään. Viimeistään jatkokysymysten kohdalla on parempi vain tunnustaa.
 7. Nenän kaivaminen työpaikalla.
 8. Alushousujen nyppiminen pois persvaosta julkisella paikalla.
 9. Kun harjoittelee täydellistä repliikkiä eksälle tai esimiehelle ja asianosainen sattuu kuulemaan sen.
 10. Masturbointi työpaikan vessassa.
 11. Vessapaperirullien varastaminen baarista.

 

Vierailija

Saako maitopurkin ottaa takarivistä? Testaa, osaatko kauppaetiketin

Iloisesti otan aina tuoreimmat tavarat kaupasta.Maidot ja leivät taka rivistä ja kalan kyseessä ollessa kysyn että onko jotain tuoreempaa vielä kylmiössä... Tämä johtuu siitä että käyn kaupassa kerran viikossa ja joskus väli on puolitoistakin viikkoa.. Eihän kukaan voi vaatia että maanantaina ostan maidon jossa viimeinen myyntipäivä on tiistaina.. Joisinko sitten loppuviikon hapanta maitoa tai olisinko ilman???
Lue kommentti

Lehtien ja kantojen ottaminen pois vihanneksista ennen punnintaa on tuttu ilmiö kaupoissa. Testasimme, kuinka paljon tämä kiistelty nuukailukeino todellisuudessa säästää rahaa.

Saako kukkakaalista kuoria lehdet irti, ennen kuin sen punnitsee? Entä ottaa ananaksesta pois ison hattuosan – sehän painaa vaikka kuinka paljon? Vastaukset jakavat mielipiteet voimakkaasti: yksille se on osoitus äärimmilleen viedystä nuukuudesta, toiset taas eivät halua maksaa vihannesten niistä osista, joita ei käytä ja jotka kuitenkin menevät kotona roskikseen.  

Ilmiö tunnistetaan kyllä kaupoissa. Esimerkiksi Helsingin Ruoholahden K-Citymarketin vihannesosastolta löytyy pahvilaatikkoja, koska moni repii esimerkiksi kukkakaalin lehtiosat irti. Laatikosta lehdet viedään kaupan biojätteeseen.

Taloussanomien julkaiseman uutisen mukaan nuukailu vihannestiskillä ihmetyttää kauppiaita. 

Lue myös: Rahat vähissä? 16 + 1 vinkkiä, miten säästät ruokamenoissa, mutta syöt silti hyvin

Mutta kuinka paljon vihannesten ylimääräisten osien poistaminen ennen punnitsemista todella säästää rahaa? Kuinka merkittävästä nuukailukeinosta on todella kyse?

Me Naiset testasi, miten hinta muuttuu, kun ananaksesta, latva-artisokasta, herkkusienistä, parsakaalista ja kukkakaalista ottaa lehdet tai kannat pois.

Kukkakaali: 2,10 euroa maksavan kukkakaalin hinnaksi tuli 1,80 euroa, kun siitä kuori kaikki lehdet pois.

Ananas: 2,30 euroa maksavan kokonaisen ananaksen hinta tippui 1,95 euroon, kun sen kannan väänsi pois.

Latva-artisokka: 2,60 euron hinnasta tuli 2,40 euroa, kun lyhykäisen kannan katkaisi pois.

Herkkusienet: Kaksi herkkusientä maksoi yhteensä 75 senttiä. Ilman kantoja hinnaksi tuli 60 senttiä.

Parsakaali: Keskikokoinen parsakaali maksoi 1 euron ja ilman kantaa 80 senttiä.

Lopputulos: Jos lehtiä ja kantoja lähtee nyppimään irti, säästää yhden vihanneksen kohdalla parhaimmillaan muutamia kymmeniä senttejä. Prosentteina mietittynä vihanneksen hinta laski jopa 20 prosenttia. Näistä ostoksista olisi säästänyt siis yhteensä 1,20 euroa!

Otatko itse vihanneksista lehdet ja kannat pois? Kerro alapuolella kommenteissa, miksi!

– Parhaimmillaan Tepsu on tehnyt 12 tuntisia päiviä istuen traktorissa mukana, kertoo sen omistaja. Kuvat: Maria Hanhon kotialbumi

Aikaiset herätykset eivät haittaa! Tepsu juoksee traktorin kyytiin, vaikka kello olisi vasta kolme aamulla.

Toiset koirat eivät viihdy autossa millään; ne eivät edes suostu tulemaan autoon. Jotkut puolestaan autoilevat innokkaana omistajansa kanssa. Me Naiset kertoi äskettäin muun muassa Mikki-shibasta, joka nousee aina kahdelle tassulle nähdessään tumman Mersun.

Kohta mennään!
Kohta mennään!

Haapamäellä puolestaan elelee vähän isompia kulkupelejä fanittava koira. Walesinspringerspanieli Tepsu saattaa olla traktorissa mukana jopa 12 tuntia, kertoo sen omistaja Maria Hanho.

– Tepsu osoitti jo aika nuorena, että se haluaa lähteä traktorin kyytiin. Koira juoksi aina mukaan ja yritti hypätä kyytiin. Ensin se nostettiin traktoriin, mutta aika pian se oppi jo hyppäämään itse kyytiin. Mieheni, veljeni ja isäni rupesivat aina kysymään, että haluaako Tepsu mukaan ja kyllähän se aina lähti. Ja jos jätti traktorin oven auki, koiran löysi sieltä jo odottamassa, Maria sanoo.

Kesällä kylvöjen ja rakennusprojektien aikaan Tepsu lähtee töihin mukaan usein seitsemän aikaan aamulla. Sille on tarjolla aina vettä ja ilmastoitu koppi. Marian mukaan se jää joskus lounasaikaankin odottamaan traktoriin, sillä on käynyt myös niin, että se on jäänyt pois kyydistä. Ja sehän vasta innokasta traktorikoiraa harmittaa!

”Vanhemmiten Tepsun työintoa on pitänyt rajoittaa, koska on aika rankkaa istua koko päivä kopissa.”

Kahdeksanvuotias Tepsu on kiinnostunut muistakin koneista.  Se istuu mielellään kaivurin, puimurin, pyöräkuormaajan ja vesiskootterin kyytiin. Talvella Tepsu lähtee välillä aurauskaveriksi jo kolmen jälkeen aamulla.

– Helposti tulee myös moitteita, jos Tepsu haistaa, että koneissa on oltu ilman häntä. Nyt vanhemmiten sen työintoa on pitänyt rajoittaa, koska on aika rankkaa istua koko päivä kopissa, vaikka nykykoneissa onkin ilmastoinnit ja sille tarjotaan myös vettä pitkin päivää.

Yhtä hymyä!
Yhtä hymyä!

Nyt on sinun vuorosi kertoa:
millaisia omituisia asioita koirasi tekee?

Voit ladata kuvan koirastasi alla olevassa kuvagalleriassa ja kirjoittaa tekstikentässä sen jännistä jutuista. Tai voit lähettää lyhyen tarinasi ja kuvan koirastasi sähköpostilla osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(at)sanoma.com

Me Naiset tekee juttua myöhemmin suomalaiskoirien oudoista tavoista.