Onko tässä hupivarailija pian avaamassa sanaista arkkuaan? Kuva: Shutterstock
Onko tässä hupivarailija pian avaamassa sanaista arkkuaan? Kuva: Shutterstock

Listasimme yhdeksän ihmislajia, jotka ovat jokaiselle tuttuja Facebook-ryhmistä.

Puskaradiot, kirppisryhmät, sinkkuryhmät ja äitipalstat. Facebook on pullollaan erilaisia yhteisöjä, ja näissä ryhmissä eri tyyppejä on vähintään saman verran. Facebookin ryhmissä surffailee monenlaista porukkaa, ja samat raivostuttavat tai koomiset ihmistyypit toistuvat ryhmästä toiseen.

Oletko törmännyt näihin?

1. Elämäänsä kyllästynyt negistelijä

”Se tyyppi, joka vain valittaa tai onnistuu kääntämään joka ikisen aloituksen omasta elämästään valittamiseen. Esimerkiksi yhdessä hääryhmässä, jossa olin viime kesänä, oli tällainen ”Raivomorsian”. Jos joku postasi, että mies oli tehnyt ihanan yllätyksen, Raivomorsian kommentoi, että hänen miehensä käyttäytyy ihan paskasti ja kohta on ero tulossa. Jos joku kyseli, voiko jo kertaalleen naimisissa ollut laittaa hunnun, Raivomorsian kommentoi, että hänen ekat häänsä ainakin olivat ihan paskat ja nyt hän aikoo laittaa hunnun, ellei nyt siis ero tule ennen sitä.”

2. Julkiavautuja

”Se tyyppi, joka luulee, että tuhansien ihmisten ryhmä on yksityinen keskusteluareena, josta jutut eivät leviä, kun kerran säännöissä niin sanotaan. Jakaa kaikki henkilökohtaiset asiansa, levittelee alastonkuviaan, haukkuu tuttavansa ja kirjoittelee juttuja, jotka eivät missään nimessä saa levitä tietyn ihmisen korviin. Loukkaantuu sitten verisesti, kun se tietty tyyppi onkin saanut tietää asiasta, josta on julkisesti keskusteltu tuhansien ihmisten ryhmässä. Vaatii ylläpitoa poistamaan juoruilevat mätämunat ryhmästä.”

3. Se dramaattinen

”Pahimpia ovat ne, jotka laittaa päivityksen tyylillä ”on kyllä nyt ihan hirveä olo, en tajua miten ihmiset voi olla tällaisia”, ja kun joku kysyy mitä on tapahtunut, vastaus kuuluu ”sori, liian henkilökohtasta, en haluu puhua siitä.”

4. Raportteja tehtaileva himokyttääjä

”Kerran alueen Fb-ryhmässä ilmoitettiin, että alueella liikkuu 'ulkopuolisen näköinen' mies. Ja aikanaan myös siitä, että leikkipuiston lähellä käveli pitkätukkainen mies. Yleensä aina valitetaan jostain, koirista, kissoista tai pihoilla juoksevista lapsista, mikä on tympeää. Ymmärtäisin, jos alueella liikkuisi ihmisiä jahtaava karhu. Siitä pitäisikin infota kaikkia asukkaita. Mutta ei kaikille tarvitse kailottaa jokaisesta koirankakasta, joka tulee vastaan. Tai aina tehdä isoa numeroa siitä, että on itse siivonnut tai tehnyt jotain yleisten asioiden eteen. Jos kaupungissa asutaan, niin on ihan selvä, että on koiria, kissoja ja juoksevia lapsia.”

5. Kirppishullut

”Facebookin nettikirppareilla meno on kuin villissä lännessä. Ryhmissä myyminen on kirppispöydän vuokraamiseen nähden halvempaa – jos vaan jaksaa varautua kammottaviin ostajiin. Jokaisessa viestiketjussa on kaiken maailman hupivaraajia, jotka varaavat, mutta eivät sitten vastaa viesteihin tai tekevät oharit. Ihmisiä ei kiinnosta pitää kiinni sovituista aikatauluista, jolloin joudut odottelemaan parhaillaan koko päivän kotona ostajaa saapuvaksi. Tai kun olet aikatauluttanut päiväsi ostajien mukaan, niin ostohetkellä tulee viesti, että ”lapset on sairaana, ei pääse” tai jotain. Lisäksi muutaman euron koltusta pitää laittaa alustavalle varaajalle sata eri kuvaa ja mitat kaikkiin ilmansuuntiin.”

6. Rasisti

”Jokaiseen viestiketjuun eksyy aina se yksi tai useampi tyyppi, joka kääntää kaikki maailman ongelmat maahanmuuttajien tai turvapaikanhakijoiden syyksi. Aina. Facebookin ryhmissä ei ole mahdollista puhua mistään yhteiskunnallisesta asiasta ilman rasistien vouhkaamista ja vihapuhetta.”

7. Huomionkipeä spämmääjä

”Se tyyppi, joka tekee päivittäin isossa ryhmässä päivityksiään omasta elämästään. Oli kyseessä sitten lapset, oma naama, lemmikit tai koti, niin kaikesta on tehtävä aina turhanpäiväinen päivitys kuvalla varustettuna. Pahimmat pitävät ryhmissä turhia livelähetyksiä. Nämä tyypit ovat kipeitä kommenteille ja huomiolle, ja pitävät itseään keskeisenä henkilönä ryhmässä.”

8. Vainoavat ylläpitäjät

”Jotkut sekoavat vallantunteesta, kun he pääsevät Facebook-ryhmän adminiksi. He luovat mielipuolisen tiukat säännöt ja uhkailevat poispotkimisella, mikäli niistä hieman poikkeaa. Nämä ylläpitäjät päivystävät koneellaan tauotta, ja ovat aina valmiina pätemässä. Jokaisen viestin loppuun lisätään kunniallisesti ”–yp”. Eikö heillä ole oikeasti muuta elämää?”

9. ”Kiitos ryhmään pääsystä” -tyyppi

”Ei Marjatta, sinun ei tarvitse kiittää 10 000 hengen ryhmässä sisäänpääsystäsi.”

Elämässä on joskus pakko ottaa riskejä. Toisinaan se kannattaa, toisinaan ei.

Joskus elämässä sattuu noloja asioita suunnittelematta. Lue niistä täältä. Mutta toisinaan sitä tulee ottaneeksi tietoisen riskin silläkin uhalla, että siitä jää kiinni.

Nämä asiat nolottavat, jos niistä jää kiinni:

 1. Hississä pieraiseminen.
 2. Koiran kakkojen jättäminen naapurin pihalle.
 3. Lidlin kassan vedettäminen siitä, että tomaatit ovat ulkomaisia, vaikka on varsin hyvin tiennyt sujauttaneensa pussiin kalliimpia kotimaisia tomskuja.
 4. Baarijonossa etuileminen.
 5. Netflix-pettäminen.
 6. Fiksun esittäminen. Joskus tulee nyökyteltyä pokkana asioihin, joista ei tiedä mitään. Viimeistään jatkokysymysten kohdalla on parempi vain tunnustaa.
 7. Nenän kaivaminen työpaikalla.
 8. Alushousujen nyppiminen pois persvaosta julkisella paikalla.
 9. Kun harjoittelee täydellistä repliikkiä eksälle tai esimiehelle ja asianosainen sattuu kuulemaan sen.
 10. Masturbointi työpaikan vessassa.
 11. Vessapaperirullien varastaminen baarista.

 

Vierailija

Saako maitopurkin ottaa takarivistä? Testaa, osaatko kauppaetiketin

Iloisesti otan aina tuoreimmat tavarat kaupasta.Maidot ja leivät taka rivistä ja kalan kyseessä ollessa kysyn että onko jotain tuoreempaa vielä kylmiössä... Tämä johtuu siitä että käyn kaupassa kerran viikossa ja joskus väli on puolitoistakin viikkoa.. Eihän kukaan voi vaatia että maanantaina ostan maidon jossa viimeinen myyntipäivä on tiistaina.. Joisinko sitten loppuviikon hapanta maitoa tai olisinko ilman???
Lue kommentti

Lehtien ja kantojen ottaminen pois vihanneksista ennen punnintaa on tuttu ilmiö kaupoissa. Testasimme, kuinka paljon tämä kiistelty nuukailukeino todellisuudessa säästää rahaa.

Saako kukkakaalista kuoria lehdet irti, ennen kuin sen punnitsee? Entä ottaa ananaksesta pois ison hattuosan – sehän painaa vaikka kuinka paljon? Vastaukset jakavat mielipiteet voimakkaasti: yksille se on osoitus äärimmilleen viedystä nuukuudesta, toiset taas eivät halua maksaa vihannesten niistä osista, joita ei käytä ja jotka kuitenkin menevät kotona roskikseen.  

Ilmiö tunnistetaan kyllä kaupoissa. Esimerkiksi Helsingin Ruoholahden K-Citymarketin vihannesosastolta löytyy pahvilaatikkoja, koska moni repii esimerkiksi kukkakaalin lehtiosat irti. Laatikosta lehdet viedään kaupan biojätteeseen.

Taloussanomien julkaiseman uutisen mukaan nuukailu vihannestiskillä ihmetyttää kauppiaita. 

Lue myös: Rahat vähissä? 16 + 1 vinkkiä, miten säästät ruokamenoissa, mutta syöt silti hyvin

Mutta kuinka paljon vihannesten ylimääräisten osien poistaminen ennen punnitsemista todella säästää rahaa? Kuinka merkittävästä nuukailukeinosta on todella kyse?

Me Naiset testasi, miten hinta muuttuu, kun ananaksesta, latva-artisokasta, herkkusienistä, parsakaalista ja kukkakaalista ottaa lehdet tai kannat pois.

Kukkakaali: 2,10 euroa maksavan kukkakaalin hinnaksi tuli 1,80 euroa, kun siitä kuori kaikki lehdet pois.

Ananas: 2,30 euroa maksavan kokonaisen ananaksen hinta tippui 1,95 euroon, kun sen kannan väänsi pois.

Latva-artisokka: 2,60 euron hinnasta tuli 2,40 euroa, kun lyhykäisen kannan katkaisi pois.

Herkkusienet: Kaksi herkkusientä maksoi yhteensä 75 senttiä. Ilman kantoja hinnaksi tuli 60 senttiä.

Parsakaali: Keskikokoinen parsakaali maksoi 1 euron ja ilman kantaa 80 senttiä.

Lopputulos: Jos lehtiä ja kantoja lähtee nyppimään irti, säästää yhden vihanneksen kohdalla parhaimmillaan muutamia kymmeniä senttejä. Prosentteina mietittynä vihanneksen hinta laski jopa 20 prosenttia. Näistä ostoksista olisi säästänyt siis yhteensä 1,20 euroa!

Otatko itse vihanneksista lehdet ja kannat pois? Kerro alapuolella kommenteissa, miksi!

– Parhaimmillaan Tepsu on tehnyt 12 tuntisia päiviä istuen traktorissa mukana, kertoo sen omistaja. Kuvat: Maria Hanhon kotialbumi

Aikaiset herätykset eivät haittaa! Tepsu juoksee traktorin kyytiin, vaikka kello olisi vasta kolme aamulla.

Toiset koirat eivät viihdy autossa millään; ne eivät edes suostu tulemaan autoon. Jotkut puolestaan autoilevat innokkaana omistajansa kanssa. Me Naiset kertoi äskettäin muun muassa Mikki-shibasta, joka nousee aina kahdelle tassulle nähdessään tumman Mersun.

Kohta mennään!
Kohta mennään!

Haapamäellä puolestaan elelee vähän isompia kulkupelejä fanittava koira. Walesinspringerspanieli Tepsu saattaa olla traktorissa mukana jopa 12 tuntia, kertoo sen omistaja Maria Hanho.

– Tepsu osoitti jo aika nuorena, että se haluaa lähteä traktorin kyytiin. Koira juoksi aina mukaan ja yritti hypätä kyytiin. Ensin se nostettiin traktoriin, mutta aika pian se oppi jo hyppäämään itse kyytiin. Mieheni, veljeni ja isäni rupesivat aina kysymään, että haluaako Tepsu mukaan ja kyllähän se aina lähti. Ja jos jätti traktorin oven auki, koiran löysi sieltä jo odottamassa, Maria sanoo.

Kesällä kylvöjen ja rakennusprojektien aikaan Tepsu lähtee töihin mukaan usein seitsemän aikaan aamulla. Sille on tarjolla aina vettä ja ilmastoitu koppi. Marian mukaan se jää joskus lounasaikaankin odottamaan traktoriin, sillä on käynyt myös niin, että se on jäänyt pois kyydistä. Ja sehän vasta innokasta traktorikoiraa harmittaa!

”Vanhemmiten Tepsun työintoa on pitänyt rajoittaa, koska on aika rankkaa istua koko päivä kopissa.”

Kahdeksanvuotias Tepsu on kiinnostunut muistakin koneista.  Se istuu mielellään kaivurin, puimurin, pyöräkuormaajan ja vesiskootterin kyytiin. Talvella Tepsu lähtee välillä aurauskaveriksi jo kolmen jälkeen aamulla.

– Helposti tulee myös moitteita, jos Tepsu haistaa, että koneissa on oltu ilman häntä. Nyt vanhemmiten sen työintoa on pitänyt rajoittaa, koska on aika rankkaa istua koko päivä kopissa, vaikka nykykoneissa onkin ilmastoinnit ja sille tarjotaan myös vettä pitkin päivää.

Yhtä hymyä!
Yhtä hymyä!

Nyt on sinun vuorosi kertoa:
millaisia omituisia asioita koirasi tekee?

Voit ladata kuvan koirastasi alla olevassa kuvagalleriassa ja kirjoittaa tekstikentässä sen jännistä jutuista. Tai voit lähettää lyhyen tarinasi ja kuvan koirastasi sähköpostilla osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(at)sanoma.com

Me Naiset tekee juttua myöhemmin suomalaiskoirien oudoista tavoista.