Niina Lahtinen suunnittelee #evek-jaksossa, että vuonna 2017 hänestä tulee kultainen tuhero.

 

Katso kaikki #evek-jaksot täältä.

Elokuvan tuotanto alkaa vuonna 2018.

Huhuja on liikkunut jo pitkään, mutta nyt on varmistunut, että rakastetusta Downton Abbeysta tehdään elokuva. Asiasta kertoo Variety-lehti. Ensi-iltaa saadaan tosin vielä odotella, sillä elokuva menee tuotantoon vasta vuonna 2018.

Hollywood Reporter -sivuston mukaan NBCUniversal-tuotantoyhtiön johtaja Michael Edelstein on toivonut, että kaikki alkuperäiset 20 näyttelijää olisivat mukana elokuvassa. Tästä ei kuitenkaan ole varmuutta.

Sarjan luoja, käsikirjoittaja ja toinen vastaava tuottaja Julian Fellowes kertoi jo aikaisemmin, että hänellä on jo joitakin ideoita mahdollista elokuvaa varten.

– Uskon, että elokuva on hyvinkin toteutettavissa ja se olisi hauska tehdä. Mielestäni elokuvassa olisi oltava sarjan hahmoja sellaisina kuin he sarjassakin olivat, Fellowes sanoi.

Vuoden urheilija ja ratakelauksen moninkertainen paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti, 34, lähtee kisoihin vain voittamaan.

Huippu-urheilija Leo-Pekka Tähdellä on aina mielessään seuraava tavoite. Tänä kesänä ykkösmaali on kultamitali Lontoon parayleisurheilun MM-kisoissa heinäkuussa.

– Nykyään lähden kisoihin vain voittamaan. Katsojat, valmentaja ja minä itse odotamme vain parasta tulosta. Se on psyykkisesti raskasta mutta toisaalta motivoi suuresti. Ei voittamiseen kyllästy, Tähti kertoo.

"Vitsailen omasta vammastani ja muiden vammoista."

Toinen Tähden tavoite on espanjan kielen oppiminen. Hän asuu Aurinkorannikolla Fuengirolassa vaimonsa Sandra Tähden ja tämän 6-vuotiaan tyttären Delisan kanssa.

– Yritän olla rohkea puhumaan vieraita kieliä, mutta aina en jaksa yrittää, koska espanjalaiset puhuvat niin nopeasti. Osaan kyllä small talkin ja kirosanat.

Espanjankielisiä voimasanoja Tähti pääsee viljelemään pelikentällä. Hän pelaa talvisin Velez-Málagan liigassa pyörätuolikoripalloa.

– En ole niin mukava, miltä julkisuudessa vaikutan – kavereiden kesken heittäydyn ja olen räväkämpi.

– Huumorini on mustaa, ja vitsailen omasta vammastani ja muiden vammoista. Paraurheilijoiden kesken ollaan suoria. Jos joltain vaikka puuttuu jalka, saatan tervehtiä tätä kysymällä: ”Moro, mihin jätit toisen jalkasi?”

Lue lisää Leo-Pekka Tähden elämästä ja tavoitteista Me Naisten numerosta 25/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Sympaattinen draamaelokuva Broken Flowers vetää telkkarin ääreen kesäiltanakin.

IS TV-LEHTI: Jim Jarmusch (s. 1953) on indieohjaaja, jonka tummasävyisissä filmeissä on runsaasti runollisuutta. Runoilijaksi ohjaaja nuorena havittelikin, kunnes huomasi voivansa elokuvissa yhdistää sekä runoa, tarinaa, kuvaa että musiikkia.

Itsekin musisoivalle Jarmuschille elokuvien soundtrackit ovat harkittuja kokonaisuuksia. Hänen mielestään kaupallisissa elokuvissa on useimmiten turhaa höttömusiikkia, joka ei anna elokuvalle lisäarvoa.

Jarmusch, joka ei salli filmejään dubattavan, ei anna niiden soundtrackienkaan olla tasapaksua massaa. Johnny Deppille sovitettuun lännenelokuvaan Dead Maniin (1995) kappaleet sävelsi Neil Young. Only Lovers Left Alive -elokuvassa (2013) taas Jarmusch ja Carter Logan eli yhtye Sqürl sävelsi ja soitti maagisen äänimaiseman luuttutaiteilija Jozef van Wissemin kanssa.

Jarmusch myös pestaa muusikoita elokuvarooleihin, kuten Iggy Popin Dead Maniin ja Tom Waitsin Down by Law -elokuvaan (1986).

Nyt nähtävä Broken Flowers (2005) ei ole poikkeus musiikilliselta painotukseltaan. Vaikka elokuva oli myyvimmästä päästä ja suoraviivaisempi kuin moni Jarmusch-filmi, nojaa sekin ohjaajan tyylin mukaisesti tunnelmaan, hetken filosofiaan – ja musiikkiin.

Elokuva nosti länsimaissa pinnalle etiopialaisen jazzmuusikon Mulatu Astatken, jonka kappaleiden joukossa on myös vangitseva tunnussävel. Jarmusch on kertonut, että kuullessaan ensi kerran Astakten jazzia se meni suoraan ihon alle.

Broken Flowersia kirjoittaessaan hän mietti ankarasti, kuinka saisi artistin luontevasti mukaan. Hän päätti luoda etiopialaista syntyperää olevan naapurin ojentamaan levyllisen musiikkia päähenkilöä esittävälle Bill Murraylle.

Astatke yhdistää musiikkiinsa etiopialaisia juuriaan, jazzia ja modernia otetta. Elokuvan myötä hänen levynsä kohosivat myyntilistoille.

Broken Flowers on humoristisimmasta päästä Jarmuschin skaalaa. Murray on naistennielijä Don, joka saa kuulla olevansa 19-vuotiaan nuorukaisen isä, mistä alkaa hulvaton matka entisiä tyttöystäviä tapaamaan. Naiskaartia edustavat Sharon Stone, Frances Conroy, Jessica Lange, Tilda Swinton, Julie Delpy ja Chlöe Sevigny.

Broken Flowers, Nelonen to klo 21.00

Anoreksiasta kertovan To the Bone -elokuvan traileria pidetään syömishäiriöisille vaarallisena.

Kaloreiden laskemista, ruuan pyörittelyä lautasella, loputtomia istumaannousuja... Yksi Netflix-suoratoistopalvelun vuoden puhutuimmista elokuvista kertoo anoreksiasta. To the Bone perustuu löyhästi ohjaaja Marti Noxonin omaan syömishäiriötarinaan.

Elokuvan pääosassa nähdään Lily Collins, 28, joka esittää anoreksian vuoksi hoitoon joutuvaa Elleniä. Myös hän on kokenut teini-iässä syömishäiriön, josta hän on kertonut avoimesti.

Aihe on tekijöille tuttu, ja heinäkuun puolivälissä Netflixiin katsottavaksi tuleva elokuva on saanut hyviä arvioita ja kiitosta vaikean aiheen esiin nostamisesta, mutta tiistaina julkaistu traileri on kerännyt myös kritiikkiä. 

Collins on kertonut laihduttaneensa roolia varten niin turvallisesti kuin mahdollista. Suurimman osan ajasta hänet on puettu suuriin vaatekerroksiin, mutta joissakin kuvissa hänen laihuutensa erottuu selvästi.

Mielenterveysaiheisiin keskittyvällä The Mighty -sivustolla huomautetaan, että amerikkalaisen syömishäiriöjärjestön ohjeistuksessa kehotetaan välttämään kuvia tai tarkkoja kuvauksia vartaloista.

Myös suomalaisen Syömishäiriöliiton mediaohjeissa kerrotaan, että tutkimusten mukaan kuvat tai liian tarkat yksityiskohdat voivat aiheuttaa kilpailua syömishäiriötä sairastavien kesken. Sairas saattaa ajatella, että koska joku toinenkin on vielä hengissä, myös hänen pitää vielä pudottaa painoaan. Vaikka elokuvan tekijät ovat varmasti olleet tarkkoina, ettei elokuva ihannoisi laihuutta, syömishäiriöisiä saattaa inspiroida pelkkä traileri.

Twitter-kommentoijien mielestä syömishäiriöisten tai sairaudesta toipuvien ei missään nimessä pitäisi katsoa edes traileria, koska sen kuvat saattavat olla vahingollisia. Videossa ei kuitenkaan ole minkäänlaista varoitusta, ja se saattaa lähteä pyörimään kenen tahansa Facebook-feedissä.

Kritiikin kohteeksi on joutunut myös juoni, jota joku saattaa tulkita niin, että syömishäiriöissä toipumisessa auttaa esimerkiksi johonkin toiseen ihmiseen tutustuminen tai ihastuminen. Moni tarvitsee toipuakseen pitkäaikaista ammattilaisten hoitoa ja tukea.

Suomessa tietoa sairaudesta ja tukea tarjoaa Syömishäiriöliitto SYLI ry.