Aikuisten Prometheus-leirillä nukutaan kerrossängyissä, päivädiskoillaan ja pohditaan syntyjä syviä.

Kuva Oskari Onninen

– Sinä voisit olla kolibakteeri. Ja sinä Inari-järven syvyys. Ole sinä tähtitieteellisesti havaittu maailmankaikkeus, ja sinä hiv-virus.

Ohjaaja Jaana Vapaavuori, 26, jakaa rooleja leikissä nimeltä maailmankaikkeuden mittasuhteet. Tarkoitus on järjestäytyä pienimmästä suurimpaan.

– Mutta kuinka paljon isompi tähtitieteellisesti havaittu maailmankaikkeus on kuin protoni, rivissä vaaditaan.

– Se on niin iso, ettei sitä pysty hahmottamaan, Jaana selittää.

– Mutta me halutaan jokin luku, rivissä protestoidaan.

– Niin, me ei lähdetä täältä ilman elämän tarkoitusta!

Minäkuvan päivitystä

Sierlan leirikeskuksessa Nummi-Pusulassa on meneillään kaikkien aikojen ensimmäinen aikuisten Prometheus-leiri.
Yleensä protu-leirit on suunnattu 14–16-vuotiaille nuorille ja ne on tarkoitettu uskonnottomaksi vaihtoehdoksi rippileirille. Tällä kertaa osallistujat ovat aikuisia, mutta idean ydin on sama.

Neljäksi elokuiseksi päiväksi on tarkoitus unohtaa arkielämä ja uppoutua oman elämänkatsomuksen pohdiskeluun, keskusteluihin sekä tietenkin perinteiseen leirielämään: saunomiseen, laulamiseen ja hullunkurisiin leikkeihin.

Puitteet ainakin ovat mitä suloisimmat. On sympaattisesti rapistunut keltainen puutalo kumpuilevien peltojen keskellä, on rantasauna ja peilityyni järvi.

– Paikka on jopa idyllisempi kuin mitä osasin odottaa, sanoo tamperelainen kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä Otso Höglund, 46.

Leiriläisistä nuorin on 22- ja vanhin 57-vuotias. Miehiä on kaksi ja naisia kolmetoista. Mukana on yksi pariskunta ja yhdet ystävykset, mutta muut eivät tunne toisiaan ennestään.

– Hetken kyllä mietin, haluanko lähteä tuntemattomien kanssa leirille, mutta toisaalta, minulla on monta tuttua, joiden kanssa en missään nimessä tekisi sitä, sanoo turkulainen fysioterapeutti Lennu Yläneva, 52, ja nauraa.

Hänen kaksi tytärtään ovat käyneet Prometheus-leirin, ja kun hän bongasi Protu-lehdestä ilmoituksen aikuisten leiristä, hän innostui heti. Elämä on avioeron takia murroskohdassa, joten tuntui hyvältä astua hetkeksi arjesta syrjään ruotimaan omaa maailmankuvaa.

– Tässä iässä ei muuten tule pohdittua arvojaan kovinkaan perusteellisesti. Haluaisin olla selvemmin tietoinen, mitä ajattelen elämästä, ja tarkistaa mielikuviani itsestäni. Pidän itseäni suvaitsevaisena, mutta onko se vain minun ajatukseni, jonka olen lyönyt lukkoon joskus 20 vuotta sitten, Lennu sanoo.

Keski-ikäistä väsyttää

Torstaiaamuna espoolainen tutkija Riitta Hyvärinen, 38, havahtuu siihen, että aurinko lämmittää hänen takamustaan. Kello on 8.04 ja makuusalin muut kerrossängyt ovat jo tyhjiä.

Riittaa huvittaa. Vielä illalla hän manaili, miten vaikea on nukkua samassa huoneessa muiden kanssa, kun kerrossängyt natisevat pienestäkin käännähdyksestä. Nyt hän on nukkunut autuaasti, vaikka toiset ovat kahistelleet makuupusseistaan ja lähteneet aamuvoimisteluun.

Riitta on tullut leirille potemaan jonkinasteista keski-iän kriisiä.

– Tässä iässä miettii, mitä oikeasti haluaa elämältä. Otin töistä kolmen kuukauden kesäloman, koska halusin hengähdystauon. Aikuiselle ei ole juurikaan paikkoja, jonne voisi vetäytyä pohtimaan elämän suuria kysymyksiä ilman uskontoa, politiikkaa tai muuta aatetta tai pelkoa aivopesusta. Tämä leiri on eräänlaista ohjattua ajatustoimintaa.

Ikä kuitenkin tuo myös tiettyjä rajoitteita leirielämään.

– Kun ei vaan jaksa valvoa! Illalla suunnilleen rukoilin, että pääsisimme aikaisemmin nukkumaan.

Ja sitten leikitään

Kun aamupuuro on syöty keltaisilta muovilautasilta, leiriläiset kokoontuvat pihalle puolikaareen.

– Nyt leikitään jääkaappi–pakastin-hippaa, ohjaaja Lotta Kortteinen, 28, ilmoittaa.

Leiriläiset ryntäävät hippaa pakoon ja pelastavat kiinni jääneitä halaamalla. Hetkeen ei kuulu muuta kuin jalkojen töminää ja hengästynyttä naurua.

Etukäteen ohjaajat miettivät pitkään, kannattaako aikuisten leirillä yrittää samoja leikkejä kuin nuorten kanssa, mutta touhu kannatti: leiriläiset ovat innoissaan. Leikkiminen rentouttaa, antaa luvan koskettaa toisia ilman merkityksiä, ja se vapauttaa ilmapiiriä.

– Tavallisesti uusia ihmisiä lähestytään jostain roolista käsin. On tavallaan tasa-arvoisempi lähtökohta tutustua toiseen vaikkapa taputtamalla häntä päähän sukellusveneleikissä, miettii ohjaaja Vappu Pietinen, 31.

Tamperelainen Otso on samaa mieltä.

– Yleensä inhoan tuollaista sydämeni pohjasta. Mutta nyt on jotenkin irti arkiminästä eikä pelkää niin paljon mokaavansa totaalisesti.

Luottamuksellinen ilmapiiri helpottaa myös vakavista aiheista puhumista.

– Olen yllättynyt siitä, miten voimakas yhteenkuuluvuuden tunne täällä on syntynyt lyhyessä ajassa. En tuntenut ketään ennestään, ja on ollut kiva keskustella ihmisten kanssa ilman rooli-odotuksia, Otso kertoo.

Hän on itsekin ihmeissään, miten hyvältä se on tuntunut.

– Olen pitänyt itseäni ihmisenä, joka ei vedä mitään rooleja, mutta ilmeisesti niitä on sittenkin ollut.

Maailmankuva muotoutuu

Talon suurimman huoneen seinällä on paperi, johon on listattu leirin teemat: Yhteisöt ja yhteisöllisyys. Minä ja identiteetti. Vastuu yhteiskunnasta ja ympäristöstä. Ihmissuhteet. Maailmankaikkeus ja ihmiskäsitys. Elämän tarkoitus.

Sen tarkemmin ohjelmaa ei paljasteta leiriläisille etukäteen, mikä on varmasti viisasta. Osa tehtävänannoista on sen verran haastavia, että voisi tulla mieleen juosta pakoon. Tyyliin: piirrä oma maailmankuvasi kymmenessä minuutissa. Tai: ideoikaa tilanne, jossa ihmisillä on vaikeuksia ymmärtää toisiaan, ja näytelkää se muille.

Kun tehtäväksi tulee askarrella omakuva, tamperelainen sihteeri Ulla Leppänen, 31, tarttuu reippaasti punaiseen muovailuvahamötikkään.

– Olisin 14-vuotiaana halunnut Protu-leirille, mutta se oli aika kallis ja minun piti valita leirin ja polkupyörän välillä. Valitsin pyörän, hän naureskelee.

Muovailuvahasta alkaa muotoutua hymynaama.

– En ymmärrä, miksi elämänkatsomus pitäisi keskustella läpi vain 14-vuotiaana. Onhan nyt enemmän näkemystä pohtia asioita, Ulla sanoo.

Missä minä olen nyt?

Kaikki Prometheus-leirit pyörivät vapaaehtoisvoimin, eli ohjaajat vetävät leiriä ruokapalkalla.

Päivi Aho, 59, lähti ohjaajaksi sen jälkeen, kun hänen tyttärensä tuli Protu-leiriltä kotiin eri ihmisenä. Päivi halusi saada selville, mikä on se ihme, joka leirillä tapahtuu.

– Hyväksyvä ilmapiiri saa ihmisen avautumaan, hän kuvailee.

Päivi uskoo, että kokemukselle on tarvetta myös aikuisiällä.

– Kyllä aikuinenkin voi olla epävarma itsestään, ei vain murrosikäinen.

Aikuisten leirillä ohjaajakin voi pohdiskella elämäänsä uudessa valossa, kun osalla osallistujista on yhtä paljon tai enemmänkin elämänkokemusta.

– Tarkoitus on raivata tilaa pysähtymiselle: missä minä olen nyt ja mihin suuntaan haluan mennä. Sellaiselle pohdinnalle on harvoin arjessa aikaa.

Päivin paidassa on punainen pallo ja teksti: Olen tässä.

Kello kolmen disko

”R-A-K-A-S, kulta kultasein...”

Kaiuttimista kantautuva Tapani Kansan ääni lähes peittyy yhteislaulun alle. Ikkunat on peitetty mustilla jätesäkeillä, ja huoneessa leijuu kahvin ja korvapuustien tuoksu.

Kello on puoli neljä lauantai-iltapäivällä, ja leiriohjelman mukaan meneillään on tunnin kahvitauko. Se on päätetty korvata tänään päivädiskolla, jossa soitetaan leiriläisten teini-iän hauskimpia ja noloimpia kappaleita. Listalla on Daddy Coolia ja Dirlandaata.

Helsinkiläinen Nora Witans, 34, menee ulko-ovelle jäähdyttelemään.

– Hauskaa, että ihmiset pitävät yhdessä hauskaa ilman alkoholia.

Kenellekään ole tullut mieleen salakuljettaa leirille edes saunakaljoja. Paheellista elämää täällä edustaa vain puffetti, eli pahvilaatikko, josta voi kahvitauoilla ostaa karkkia ja sipsejä.

Iltapäivän viimeisten hitaiden jälkeen revitään muovit ikkunoista ja patjapino levitetään taas lattialle pohdiskelupaikaksi. Nyt on tarkoitus keskustella, mitkä ovat oman elämän tärkeimmät arvot. Villit tanssikuviot ovat nostaneet huoneen lämpötilaa niin, että Lennun aamupäivällä muovailema maailmankuva on menettänyt muotonsa.

– Mun maailmankuva on romahtanut! Mä arvasin, että juuri näin tässä vielä käy, hän vitsailee.

Ohjaaja Vappu nauraa nuorten ja aikuisten leirien eroille.

– Nuorten kanssa ei onnistuisi, että heittäydytään täysillä diskoon tanssimaan ja sitten palataan taas vakavina elämän tarkoitukseen.

Halvempaa kuin terapia

Yllättävän nopeasti se tulee, leirin viimeinen ilta. Patjoilla istuu nyt hiljaista ja vähän haikeaakin väkeä. Vielä muutama päivä sitten tuntui mahdottomalta oppia muistamaan kaikkien näiden uusien ihmisten nimet. Nyt tuntuu, kuin olisi läheisten ystävien keskellä.

On puhuttu tuntikausia ihmissuhteista, omasta paikasta maailmassa ja ihmisyyden olemuksesta, ja välillä on naurettu ja melottu. Samalla on joukosta tuntemattomia tullut Ryhmä, jolla on vahva me-henki ja sisäpiirivitsit.

Seinälle kiinnitetty leirijuliste on täyttynyt sutkautuksista – aivan kuten nuortenkin leireillä. Ponileikissäkö elämän tarkoitus? julisteessa lukee.

Muutama leiriläinen liikuttuu niin, ettei saa oikein sanotuksi, miten hienoa on ollut. Yksi toteaa, että 150 euron leiri tuli huomattavasti terapiaa halvemmaksi.

– Olo on kumman seesteinen, tiivistää Lennu.

Ei lähdetä ihan vielä

Hämärässä rantasaunassa istuu lauteelliset naisia. Yksi heittää löylyä, toinen kiteyttää koko porukan tunnelman:

– Mitenkähän sitä osaa palata takaisin sinne, arkeen.

Mutta vielä on hetki aikaa saunoa, uida ja laulaa.

– Mitä jos vetäistäisiin vielä se Sonja-laulu, Riitta ehdottaa.

Ja niin kuuluu rantaan asti: ”Siii-pe-riii-an lakeus on laaja, Sonja siellä lunta lapioi, HEI!”

Mikä Protu?

Prometheus- eli protu-leirit ovat uskonnollisesti ja poliittisesti
sitoutumattomia aikuistumisleirejä. Ne on alun perin tarkoitettu vaihtoehdoksi rippileireille, mutta osa nuorista käy sekä riparin että protun. Leirejä on vuodesta 1989 järjestänyt Prometheus-leirin tuki ry,  pitkälti vapaaehtoisvoimin.

Lisätietoja: www.protu.fi

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Varo biisipaljastusta! Anna Puu esittää perjantain Vain elämää -jaksossa 1990-luvun hitin.

Vain elämää -ohjelmassa nähdään perjantaina Mikko Kuustosen päivä. Anna Puu on valinnut Mikon biiseistä esitettäväkseen vuonna 1992 julkaistun hitin Joo mä tuun.

Mikko kertoo jaksossa, että biisi syntyi, kun hänen elämänsä täyttyi musiikista ja keikkailusta. Kappaleen alkuperäinen versio on syntynyt krapulan tapaisessa olotilassa, ja siinä on synkkiäkin sävyjä.

– Kappale on on the road -henkinen. Kun menee sellaiseen ihmeelliseen kiertueromantiikkaan, ja elämä on juhlista toisiin menemistä, Mikko kertoo jaksossa.

Annan versio sen sijaan on täysin toisenlainen: kepeä ja huoleton.

– Tiedättekö sen tunteen, kun humalassa tulee hirveästi asiaa? Tää biisi kertoo siitä, Anna kertoo ennen esitystään.

Kuuntele Annan esitys ennakkoon!

2778860

Vain elämää Nelosella perjantaisin klo 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1877) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Synnytyssairaaloissa osataan hoitaa ympärileikattuja naisia jo hyvin. Vielä pitäisi estää se, ettei yhtään Suomessa asuvaa tyttöä silvottaisi.

Naisten sukuelinten silpominen on maailmassa yhä arkipäivää: noin kolmea miljoonaa tyttöä uhkaa tänäkin vuonna brutaali perinne, joka vammauttaa ja traumauttaa loppuiäksi. Ympärileikattuja naisia elää maailmassa noin 200 miljoonaa.

Mutta miksi tämän pitäisi kiinnostaa suomalaisia?

– Tyttöjen sukuelinten silpominen on yksiselitteisesti ihmisoikeusloukkaus, ja nämä naiset kansainvälisten ihmisoikeuksien suojeluksessa, sanoo oikeushammaslääkäri Helena Ranta, joka on juuri palannut Eritreasta.

– Kun miettii, mitä nämä tytöt ja naiset ovat käyneet läpi, meillä pitää olla sen verran empatiaa, että autamme. Suomalaisten tehtävä ei ole mennä paikan päälle ja neuvoa mitä tehdä, vaan tukea paikallisia ihmisiä: sairaanhoitajia ja aktivisteja, jotka voivat parhaiten tehdä yhteisöissään muutoksen.

Auttaa voi siis paitsi näin toimivien järjestöjen kautta, myös löytämällä suoran yhteyden paikallisiin naisiin.

Työtä tarvitaan kuitenkin myös Suomessa.

Varhaiset vaaran merkit

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoo Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome, joka työskentelee maahanmuuttajien kanssa KokoNainen-projektissa. Sen tavoite on, ettei yhtään Suomessa asuvaa tyttöä silvottaisi.

Lue lisää: Ympärileikatun naisen tarina

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa, esimerkiksi Egyptissä, Etiopiassa, Sudanissa, Somaliassa tai monessa muussa Afrikan maassa. Ihmisoikeusliitto kouluttaakin muun muassa sairaanhoitajia ja päiväkotien henkilökuntaa siitä, kuinka havaita varhaisia vaaran merkkejä ja kuinka puhua asiasta perheiden kanssa.

”Ympärileikkausperinne elää Suomessakin.”

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät, Solomie Teshome kertoo.

Tällaisia konsultointipuheluita Solomie saa terveydenhoitajilta etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie sanoo.

Silloin asia siirtyy lastensuojelulle.

Käsinkosketeltava hätä

Olennaista onkin ennaltaehkäisy, joka on Suomessa osoittautunut tehokkaaksi. Suomessa terveys- ja sosiaalialan työntekijöillä on velvollisuus ottaa asia puheeksi maahanmuuttajien kanssa, joiden kulttuureissa tyttöjen ympärileikkausta harjoitetaan. KokoNainen-projektissa puolestaan maahanmuuttajat verkostoituvat toistensa kanssa ja pyrkivät yksilö- ja ryhmäkeskusteluissa muuttamaan asenteita.

– Suomeen kotoutuneiden maahanmuuttajien asenteet ovat selvästi muuttuneet viime vuosina: vaikka perinne olisi omassa kulttuurissa yhä yleinen, he ovat luopuneet siitä Suomessa. Nämä ihmiset ovat myös tärkeitä muutoksentekijöitä lähtömaissaan, Solomie sanoo.

Hän kertoo miehistä ja naisista, jotka ovat saaneet ensimmäisen kerran vasta Suomessa tietää, kuinka vahingollista sukuelinten silpominen on: se aiheuttaa paitsi välitöntä kipua ja hengenvaaran, myös loppuelämäksi ongelmia virtsaamisen, kuukautisten, seksielämän ja synnytysten kanssa. Se on kova paikka vanhemmille, jotka ovat uskoneet toimineensa lastensa parhaaksi ja jotka itsekin ovat perinteen uhreja.

– Hätä on käsinkosketeltava, kun ihmiset ymmärtävät tämän. He haluavat nopeasti vaikuttaa asenteisiin myös kotimaassaan, omien sukulaistensa kautta.

Suomeen kotoutuneiden maahanmuuttajien asenteet ovat selvästi muuttuneet viime vuosina.

Esimerkkinä Solomie kertoo miehestä, joka keskusteluryhmässä tajusi, ettei missään nimessä halunnut tytärtään ympärileikattavan. Hän sai käännytettyä koko vaimonsa suvun, ja tytär säästyi silpomiselta, ensimmäisenä suvussaan.

Suomessa tehtävällä työllä on siis iso merkitys myös maailmalla. Täällä riskiryhmässä ovat vasta maahan tulleet, esimerkiksi vastaanottokeskuksissa asuvat, sekä maahanmuuttajat, jotka ovat ehkä asuneet jo pitkään Suomessa mutta ovat jääneet omiin oloihinsa. Monille maahanmuuttajanaisille asia tulee uudelleen ajankohtaiseksi vasta naimisiinmenon ja raskaaksitulon myötä. Heidät pitäisi silloin tavoittaa. Siksi Ihmisoikeusliittokin tekee etsivää työtä maahanmuuttajataustaisten avainhenkilöiden avulla.

Arkea töissä ja tuttavapiirissä

Suomalaisissa synnytyssairaaloissa ympärileikatut synnyttäjät ovat olleet arkea jo pitkään, ja heitä osataan hoitaa hyvin. Ympärileikkauksen aiheuttamia vaurioita voidaan myös jossain määrin korjata. 

Solomie Teshomen mielestä myös muiden kuin asiaan työkseen törmäävien suomalaisten olisi hyvä tiedostaa ilmiö, sillä jollei siitä puhuta avoimesti, sitä ei saada kitkettyäkään.

– Moni suomalainen ajattelee, ettei asia koske häntä, mutta tulevastahan ei voi tietää. Se voi olla koulukaveri, tuleva puoliso, töissä kohdattu ihminen...

Solomie kertoo suomalaisnaisesta, joka havahtui vasta raskausaikanaan siihen, että hänen miehensä kulttuurissa tyttöjen ympärileikkaus on yhä arkipäivää.

– Nainen oli hädissään. Rauhoitin häntä ja kehotin häntä puhumaan miehensä kanssa. Myöhemmin pariskunta soitti minulle ja kertoi, että myös mies vastusti tiukasti tyttöjen ympärileikkauksia. Heidän tyttärellään ei siis ollut hätää.

”Moni suomalainen ajattelee, ettei asia koske häntä.”

Suomessa lisääntyneet maahanmuuttovastaisuus ja vihapuhe eivät helpota aiheesta puhumista, mutta Solomie Teshomen mukaan muuta vaihtoehtoa ei ole.

– Asiasta pitää voida puhua. Mutta on tärkeää olla kauhistelematta ja syyllistämättä. Se vain karkottaa avuntarvitsijat. 

Suhtautumista tyttöjen ympärileikkaukseen voi helpottaa toisen asemaan asettuminen. Lähtömaissaan ympärileikatut naiset ovat olleet normaaleja, ympärileikkaamattomat epänormaaleja ja syrjittyjä. Suomessa asetelma keikahtaa päälaelleen. Naisen voi olla hyvin vaikea ottaa itse asiaa puheeksi täkäläisessä terveydenhoidossa.

Miten sitten puhua?

Silpominen vai ympärileikkaus? Helena Ranta käyttää yksiselitteisesti termiä sukuelinten silpominen, koska pitää jälkimmäistä vähättelevänä ja sekoittuvan poikien ympärileikkaukseen, joka on aivan eri asia. Silpomista käytetään myös kansainvälisesti oikeus- ja vaikuttamistyössä.

– Täytyy muistaa, että tämä on myös kumulatiivinen rangaistus tytöille. Itsessään väkivaltainen toimenpide tulee naisen elämässä toistuvasti vastaan eri elämänvaiheissa kuukautisongelmista synnytyksiin. Traumaattiset muistot eivät myöskään vähene siitä, että silpominen tehtäisiin mahdollisimman nuorena.

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on tullut tutuksi johtaessaan tutkimusryhmiä vaikeissa olosuhteissa maailman kriisialueilla. "Ei voi sulkea silmiä siltä, mitä maailmalla tapahtuu", hän sanoo.
Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on tullut tutuksi johtaessaan tutkimusryhmiä vaikeissa olosuhteissa maailman kriisialueilla. "Ei voi sulkea silmiä siltä, mitä maailmalla tapahtuu", hän sanoo.

Myös Solomie Teshome puhuu silpomisesta kouluttaessaan suomalaisia ja kampanjoidessaan perinnettä vastaan. Lähestyessään ihmistä, jolle ympärileikkaus on osa kulttuuria, Solomie kuitenkin puhuu ympärileikkauksesta.

Solomie Teshome ja Helena Ranta molemmat uskovat, että tyttöjen silpomiselle saadaan vielä loppu.

– Uutiset Eritreasta olivat rohkaisevia, Helena sanoo.

Eritrean terveysministeriö on yhdessä maan naisjärjestön kanssa lähtenyt taisteluun silpomista vastaan, ja se on vähentynyt maassa radikaalisti viime vuosien aikana. Toiveikkaita esimerkkejä on muistakin maista.

– Kyllä perinne vielä sitkeästi muutaman sukupolven elää, mutta ei tässä ole mahdotonta onnistua, Helena toteaa.

– Valoa näkyy, mutta tämä vaatii meidän kaikkien osallistumista, Solomie sanoo.

Tuhoisa perinne

Tyttöjen ympärileikkauksissa on kolme päätyyppiä:

1. Klitoriksen kärjen poistaminen tai klitoriksen osittainen tai täydellinen poistaminen.

2. Klitoriksen poistaminen sekä pienten häpyhuulien leikkaaminen osittain tai kokonaan.

3. Ulkoisten suku­elinten osittainen tai täydellinen poistaminen sekä typistettyjen häpyhuulien yhteen ompeleminen niin, että virtsan ja kuukautisveren poistumiseksi jätetään vain pieni aukko.

Tyttöjen ympärileikkaus vähentyy maailmassa jatkuvasti, joskin hitaasti. Parhaita tuloksia syntyy yhteisöissä, joissa muutos lähtee sen jäsenistä itsestään, kuten yhä enenevissä määrin tapahtuukin.