Suomalaiset naiset puhuvat sosiaalisessa mediassa avoimesti ahdistelukokemuksistaan. Kenelle ne ovat yllätys?

Helsingin Sanomissa julkaistiin tänään mielipidekirjoitus, jossa nimetön nainen kertoo, kuinka on kohdannut koko elämänsä ahdistelua. "Naisten ja erityisesti tyttöjen ahdistelu on järkyttänyt kovasti suomalaisia. Kenelle tämä tuli täysin yllätyksenä?" kirjoittaja kysyy. Hän toivoo, että erityisesti nuoria tyttöjä alettaisiin kohdella paremmin.

Viime viikkoina suomalaiset naiset ovat kertoneet sosiaalisessa mediassa, kuinka heitä on elämänsä aikana ahdisteltu, häiritty, kopeloitu ja nimitelty. Moni tarinansa jakanut on halunnut kertomuksellaan ottaa kantaa siihen, että maahanmuuttajien tekemät raiskaukset on nostettu tapetille. Naiset muistuttavat: kantasuomalaisten teoista vaietaan, vaikka ne ovat arkea kasvaville nuorille tytöille ja aikuisille naisille.

Kysyimme toimituksemme naisilta, ovatko he kohdanneet elämänsä aikana ahdistelua. Moni oli. Jutun lopussa voit jakaa omasi.

"Opin diskoreissuilla välttelemään vanhempia miehiä"

"Olen kasvanut naiseksi Suomessa, jossa oli itsestäänselvää, että naiseksi kasvavan teinin ulkonäköä voi kommentoida kuka tahansa random sika. Koska olin jo 14-vuotiaana fyysisesti aikuisen naisen näköinen, opin diskoreissuilla välttelemään itseäni vanhempia miehiä, joista hämmentävän moni oletti, että teini-ikäisen maulla valittu asu oli suora kutsu käpälöintiin. No, sen ansiosta vältyin myös enimmiltä teinikänneiltä, koska en uskaltanut laittaa itseäni vaaroille alttiiksi.

Kaksikymppisenä kävin todella paljon baareissa, mutta opin myös siihen, että tyttöjeniltojamme keskeytti lähes poikkeuksetta joku miespuolinen, joka katsoi oikeudekseen tunkeutua akkalaumaan, koska totta kai me nyt miesseuraa haluaisimme. Ikimuistoisin kommentti jäi mieleen eräiltä iltapäiväkaljoilta, kun torppasimme seuraan pyrkivän herran. "Mitä, olettekste niin helvetin lihavia, ettei siihen loosiin sovi?" Olin tuolloin 25. Näin nelikymppisenä tunnen helpotusta siitä, että huomioarvoni on vähentynyt." Nainen, 42.

"Ensimmäistä kertaa seksiä yritettiin ostaa, kun olin 15-vuotias"

"Olin 17-vuotias ja kävelin yksin arki-iltana poikaystäväni luo. Parin kilometrin matkalla Helsingin keskustassa minua alkoi seurata auto. Kuskia tai kyytiläisiä en nähnyt, koska en katsonut heihin päin. Hetken jälkeen he alkoivat huudella minulle ja kysellä hintaa. Yritin olla välittämättä miehistä. Välillä auto kiihdytti eteenpäin, mutta jäi taas odottamaan minua seuraavassa risteyksessä. Ehdotteluaan he jatkoivat melkein poikaystäväni kotiovelle asti. Äänestä ja naurunremakasta epäilin, että he olivat humalassa.

Ensimmäiset ehdottelut minulle osoitettiin, kun olin 15-vuotias. Olin ostanut nahkahousut, kun ne olivat silloin trendikkäät. Istuin Forumin kauppakeskuksessa ystävieni kanssa, kun luoksemme käveli ehkä nelikymppinen tai viisikymppinen siisti mies, joka kysyi haluaisimmeko lähteä hänen hotellihuoneeseensa harrastamaan seksiä maksusta. Viinaakin olisi tarjolla. Lähdimme pois paikalta vastaamatta, mutta mies seurasi meitä ja kinusi tulemaan. Hän kertoi, että olimme hyvännäköisiä pakkauksia ja aikuismaisia nuoria naisia, jotka varmasti osaavat asiansa." Nainen, 31.

"Äijä ilmoitti raiskaavansa minut, kun olin 7. luokalla"

"Kuljin neljäsluokkalaisesta alkaen yksin bussilla naapurikaupunkiin harrastuksen vuoksi ja sain nopeasti tottua sekä sanalliseen että fyysiseen ahdisteluun.

Kerran istuin puolityhjän bussin takaosassa lukemassa läksykirjaa, kun käytävän toisella puolella istuva mies kaivoi sukuelimensä esiin ja rupesi tyydyttämään itseään. Menin paniikkiin ja vaihdoin kaikessa hiljaisuudessa paikkaa edemmäs bussissa. Aikuinen voisi miettiä, miksen sanonut kuskille mitään. Olin niin häkeltynyt, etten edes osannut ajatella sellaista.

Seitsemäsluokkalaisena kävelin puiston viertä harrastuksesta bussiasemalle, kun isokokoinen, ehkä kolmikymppinen äijä kiilasi minut pyörällä kiinni tienvieren lumikasaan ja ilmoitti raiskaavansa. En tiedä, oliko hän hullu vai vain kusipää pelottelija, muistan vain puhuneeni hänelle hätäpäissäni kaikkea mahdollista, ja samalla kävelimme hitaasti eteenpäin. Kun pääsimme vähän lähemmäksi isoa risteystä ja katuvaloja, pinkaisin juoksuun ja pääsin sisään bussiasemalle. Mies oli ilmeisesti jonkin sortin hullu, sillä hän jätti pyöränsä ulkopuolelle ja tuli asemalle sisään etsimään minua. Lymyilin lehtitelineiden takana, kunnes hän hävisi." Nainen, 37.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Poika17v

Ahdistelu on naisille arkipäivää: "14-vuotiaana opin välttämään vanhempia miehiä"

Teenkö nyt sillee väärin ja sanon; mutku myös naiset. En ole taatusti ainut miespuolinen, joka on kokenut "hyväksyttyä" ahdistelua naisilta ollessaan esiteini- ja murrosikäinen. On takapuolen silittelyä ja leikkimielistä poskipusuttelua sekä pitkiä epämielyttäviä halauksia keski-ikäisiltä punaviinin pöhöttämiltä naisilta ja sittten ihan perinteistä "viatonta" kädestä pitelyä. Teini-iässä sitten alkaa se naisten suoranainen vihjailu ja kommentointi. "Susta tulisi hyvä selän pesijä!" "Me...
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä lykkää myöhemmäksi tärkeitä käytännön asioita. Paperivuoren kimppuun on syytä käydä heti, kun mahdollista. Käytä energiasi viisaasti.

 

NEITSYT

Vältä ylireagointia. Kuulet tänään kommentteja, joita ei ole helppoa ottaa vastaan. Draamaa ei synny, jos pidät hermosi kurissa.

 

VAAKA

Sinun on vaikea tehdä päätöksiä tänään. Ilmassa on epävarmuutta. Älä anna kenenkään kasata sinulle paineita.

 

SKORPIONI

Tärkeintä on, että liikut eteenpäin. Älä jätä kesken mitään, vaan sinnittele hankalatkin urakat loppuun asti. Pyydä apua tarpeen vaatiessa.

 

JOUSIMIES

Maisemanvaihdos avartaa ajatusmaailmaasi. Saat uuden näkökulman dilemmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Onni ei ole nyt puolellasi raha-asioissa.

 

KAURIS

Määrätietoisuus vie sinut pitkälle. Nosta äänesi kuuluviin, niin saat taustatukea ideallesi. Luota itseesi ja ylläty iloisesti lopputuloksesta.

 

VESIMIES

Saat kritiikkiä, joka saa sinut epäilemään kykyjäsi. Joku kasaa nyt tahallaan esteitä tiellesi. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KALAT

Raha-asiat ovat tänään etusijalla. Lupaava tilaisuus odottaa sinua aivan kulman takana. Tartu siihen ja tee uskalias siirto.

 

OINAS

Toimit tänään sovittelijana. Perheen sisällä nousee pintaan jännitteitä, jotka kaipaavat selvittämistä. Ole diplomaattinen ja etsi kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja.

 

HÄRKÄ

Joku tuottaa sinulle pettymyksen. Älä anna yksittäistapauksen lannistaa sinua. Suuntaa katse kohti tulevaa ja laadi uusia suunnitelmia.

 

KAKSONEN

Keskity olennaiseen. Joku yrittää harhauttaa sinua sivupoluille. On tärkeää, että pidät päämääräsi mielessäsi kaikesta huolimatta.

 

RAPU

Luvassa on myöhästelyä ja hermojen kiristymistä. Älä anna periksi. Etsi vaihtoehtoisia reittejä ongelmien sattuessa kohdalle.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa, Rintamäkeläiset sai murskavoiton. Nyt odotus palkitaan.

IS TV-LEHTI: Rintamäkeläisten ensimmäinen jakso nähtiin vuonna 1972. Silloin TV2 marssitti ruutuun kaksi pientilallisperhettä, Rintamäet ja Honkoset, joiden elämää seurattiin maaseudun murrosaikana.

Kansa ihastui arkirealistiseen sarjaan, ja vuonna 1975 sitä seurasi 900 000 katsojaa. Sarjan perään on haikailtu myöhemminkin. Rintamäkeläiset sai murskavoiton, kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa. Silloin sarjasta nähtiin joulujakso vuodelta 1973.

Sotajuttuja ja pikku riitoja

Rintamäkeläiset loi Reino Lahtinen, joka oli aiemmin käsikirjoittanut toista suosittua tv-sarjaa eli Heikkiä ja Kaijaa. Rintamäkeläisten pääosiin valittiin Heikistä ja Kaijasta tutut näyttelijät Veijo Pasanen, Sirkka Lehto, Eila Roine ja Antti Haljala.

Sarjan henkilöt istuvat tyypillisesti kahvipöydässä ja keskustelevat milloin mistäkin. Keskusteluista syntyy usein riidanpoikanen.

Antti Rintamäki ja Veikko Honkonen ovat sotaveteraaneja, joten usein esillä on toinen maailmansota. Antin ja Veikon sotajutut perustuvat pitkälti käsikirjoittaja Reino Lahtisen omiin sotakokemuksiin.

Välillä puhutaan tietysti ihmissuhteista ja lipsahdetaan reilusti juoruilun puolelle. Tässä kunnostautuu erityisesti Helmi Honkonen. Helmiä näytellyt Eila Roine kertoi muutama vuosi sitten Studio55:lle nauttineensa roolistaan.

– Sain olla niin peruskateellinen, suomalainen ämmä kuin ikinä vaan. Ja minullahan oli paljon esikuvia, ja useat esikuvista sanoivat, ettei tuollaista ihmistä voi ollakaan. En maininnut, että esikuvani puhuu juuri, Roine sanoi nauraen.

Särmikkään sanailun lisäksi kansaan vetosi sarjan ajankuva. 1970-luvulla elettiin rakennemuutosta, jolloin perinteinen elinkeino maanviljely oli vaakalaudalla. Honkoset myyvätkin tilansa ja muuttavat rivitaloon kirkolle.

Politiikkaa ruudun täydeltä

Lisäksi vuosikymmenen puoluepolitisoitunut ajan henki näkyy vahvasti Rintamäkeläisissä. Antti on vennamolainen, Veikko demari ja sivuhenkilöissä on kommunisteja, kokoomuslaisia sekä kepulaisia. Poliittiset näkökannat leimahtavat yhteisiä asioita hoidettaessa, kuten meijerikysymysten äärellä.

Yhteiskunnallisista näkökulmista huolimatta sarjasta ei puutu komediallisia elementtejä. Ne nivotaan arkisiin asioihin: kun Honkoset ovat lähdössä juhliin, Veikon haisevista sukista ja likaisesta aluspaidasta saadaan aikaan kunnon suukopu.

Rintamäkeläiset, 10.8. alkaen Yle Areena

 

 

 

Vierailija

Tänään tv:ssä: Muistatko vielä Rintamäen Antin? Suomalaisten suosikkisarja palaa ruutuun

Kiva kun pakkoverorahojani suunnataan oikein ja saan katsella mustavalkoista nostalgiaa loppumattomana virtana, sellaista jonka olisi voinut sinne areenaan tunkea ihan ilman kyselyjäkin. Olisihan se vallan kauheaa jos joutuisi katsomaan vaikka jotain hittisarjoja kuten vaikka Game of thronesia jne ja pysyisi ehkä aavistuksen ajan hermolla... Noh, tärkeintähän on kuitenkin, että ne lukuisat pikkuiset herrat/rouvat saavat elää mukavaa yltäkylläistä elämäänsä ylellä onnellisena elämänsä loppuun...
Lue kommentti