Paperikasat! Lastenleikkiä, jos vertaa tietokoneen ja älypuhelimen sisältöjen läpikäyntiin. Kuva: Shutterstock

Joulusiivouksen voi ulottaa myös sähköpostiin ja laitteisiin.

Mitä eroa on älypuhelimella ja työpöydällä?

No esimerkiksi se, että työpöydän päälle mahtuu vain rajallinen määrä papereita ja tavaroita ennen kuin se on pakko siivota, mutta kännykkään tietoa mahtuu lähestulkoon loputtoman paljon.

Vaikka joidenkin luovuus kukkii kaaoksessa, toisia varmuuskopioimattomat kuvat, pursuileva sähköposti ja siellä sun täällä sijaitsevat tiedostot ahdistavat.

Virtuaalisen suursiivouksen tekeminen ei välttämättä onnistu päivässä, joten se on kivuttomampaa jakaa osiin. Aloita esimerkiksi näistä toimenpiteistä. Ehkä jo vuoden alussa voit onnitella itseäsi, digitaalisen järjestyksen mestaria!

1. Siivoa työpöytä

Aloita tehtävistä helpoimmalla! Mieti ensin, mitä tiedostoja ja ohjelmia tarvitset säännöllisesti, ja jätä työpöydälle vain ne. Elämä helpottuu, kun ohjelmaa ei tarvitse haeskella sadan kuvakkeen joukosta. Voit tehdä saman myös älypuhelimen ja tabletin aloitusnäkymille. Poista turhat sovellukset ja aseta tarpeelliset tärkeysjärjestykseen.

2. Poista, poista ja poista

Pyhitä esimerkiksi puoli tuntia päivässä tiedostojen, ohjelmien ja sähköpostin läpikäymiseen. Laadi systemaattinen järjestys, jossa käyt läpi kaiken. Muista siivota myös selainten kirjanmerkit, lisäosat ja selaushistoriat. Poista kaikki turha.

3. Käytä apuvälineitä

Esimerkiksi sähköpostien läpikäyntiin on olemassa hyödyllisiä apuvälineitä, kuten Unroll.Me, joka auttaa poistamaan turhat sähköposti- ja uutiskirjetilaukset parilla klikkauksella. Mailstrom puolestaan niputtaa saman aiheen sähköpostit yhteen, minkä ansiosta sähköpostilaatikon siivoaminen helpottuu.

4. Järjestä

Laita järjestykseen se, mitä et halua poistaa. Laadi kansiot, joihin tallennat tarpeelliset tiedot. Anna tiedostoille uudet, järkevät nimet. Kansiot, joiden sisällä on kansiota, joiden sisällä on kansioita, joiden sisällä on kansioita ja niin edelleen, eivät ole käytännöllisiä vaan tuhlaavat vain aikaa. Tyydy selviin peruskategorioihin, esimerkiksi koti, työ ja harrastukset, joiden alle teet maltillisesti lisää kansioita.

5. Keskity pariin tallennuspaikkaan

Mieti myös, mihin mitäkin tallennat. Esimerkiksi Pinterestiin voit tallentaa kätevästi nettibongaukset – sivustolla voi tehdä myös yksityisiä tauluja, joiden sisältö ei näy muille. Myös Evernote ja tallennustilaa tarjoavat pilvipalvelut ovat käteviä, koska niiden avulla tietoihin pääsee käsiksi mistä vain. Älä kuitenkaan haali liikaa tunnuksia eri paikkoihin, vaan keskity yhteen tai kahteen. Näinä hakkerointiaikoina mieti myös, mitä tallennat pilvipalveluihin.

6. Varmuuskopioi

Kun laitteissasi on vain tarpeellinen, tee tiedostoista varmuuskopiot. Monissa tietokoneissa ja mobiililaitteissa on jonkinlainen automaattinen varmuuskopiointimahdollisuus, josta kannattaa ottaa selvää.

7. Päivitä ohjelmat

Lataa ohjelmista ja sovelluksista aina uusin versio – siinä on viimeisimmät parannukset ja paras tietoturva.

8. Laadi suunnitelma tulevan varalle

Jotta siivousoperaatio ei menisi hukkaan, laadi suunnitelma tulevaisuuden varalle. Poistatko esimerkiksi sähköpostit heti vastattuasi niihin vai käytkö postilaatikon läpi viikon päätteeksi? Teetkö varmuuskopiot tästä lähtien kuukausittain vai puolivuosittain?

Lähteet: Wikihow, Mashable, Leaders in Heels

Lue myös:

Lievitä stressiä hetkessä – 5 nopeaa tapaa

Joulusiivous käynnissä? Älä vain heitä näitä tavaroita pois

Ei enää siivouspäiviä! 9 tapaa pitää koti aina järjestyksessä

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Kurpitsalyhty on vanha juttu, nyt kaiverretaan ananaksia. Ihan helppoa ananaslyhdyn teko ei ole, mutta ainakin koverrettu sisus on herkkua. 

Trooppinen ananaslyhty tuo ankeaan loka-marraskuun vaihteeseen palan tropiikkia. Lyhdyt ovat tämän halloweenin villitys, uusi versio perinteisistä kurpitsalyhdyistä. 

Moni Instagram-villitys ei kotona toteutettuna näytä ihan niin hienolta kuin kuvissa, joten kokeilimme, kuinka helposti pimeän vuodenajan piristys syntyy. 

2790120

Nämä asiat askartelu ananaksen kanssa opetti:

1. Valitse välineesi

Ulkomaisissa videoissa ananaksen sisuksen kovertaminen käy helposti erityisellä kovertamiseen tarkoitetulla työkalulla. Moista välinettä tuskin löytyy suomalaisista marketeista tai ainakaan kotikeittiöistä. Ananaslyhdyn teko kuitenkin onnistuu myös suomalaisen sisun ja terävän keittiöveitsen avulla.

2. Varaa talouspaperia

Varsinkin, jos ananasta ei kuivaa huolellisesti sisältä, se valuttaa ananasmehua kaikkialle. Lyhtyä täytyy siis polttaa palo- ja mehuturvallisella alustalla. 

3. Aloita ajoissa

Vaikka ananas on kurpitsaan verrattuna pikkuinen, menee sen veistämiseen aikaa. Veitsen kanssa ei kannata alkaa sohia juuri kymmenen minuuttia ennen vieraiden tuloa. 

4. Leikkaa reilusti

Jos ananaksen sisällä polttaa perinteistä tuikkua, lyhdyssä täytyy olla riittävän paljon ja tarpeeksi suuria aukkoja – muuten tuli ei pala kunnolla. 

5. Pohdi paloturvallisuutta

Kurpitsaan verrattuna ananas on kiikkerä, joten huolimattomasti aseteltuna se aiheuttaa paitsi paloturvallisuusriskin, myös sotkuriskin: jos lyhty kaatuu, ananasmehua sekä steariinia leviää ympäriinsä.

Pidimme lyhdyssä tulta noin tunnin. Sinä aikana tuikun liekki kärvensi ananaksen hattuosaan mustan läntin ja hattu putosi pois lyhdyn päältä.