Käytävän vieressä on turvallisempaa kuin ikkunapaikalla. Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, mikä on turvallisin istumapaikka lentokoneessa?

Ensin hyviä uutisia lentopelkoisille: ilmaan nousee päivittäin noin 93 500 lentoa, joista lähes jokainen pääsee aina suunnitellusti ja turvallisesti päämääräänsä.

Ja silloinkin, jos jokin menee vikaan, voi matkustaja yleensä vaikuttaa omiin selviytymismahdollisuuksiinsa.

Tärkeintä on päästä mahdollisimman nopeasti ulos lentokoneen hylystä. Siksi etenkin istumapaikalla, hätäuloskäynnin sijainnilla ja vaatetuksella on merkitystä.

1. Istumapaikka

Valitse istumapaikkasi mahdollisimman läheltä hätäuloskäyntiä. Käytäväpaikka on turvallisempi kuin ikkunapaikka.

Istumapaikka kannattaa valita koneen takaosasta. Väitetään, että koneen takaosassa istuvilla on peräti 40 prosenttia suurempi todennäköisyys selvitä lento-onnettomuudesta kuin koneen etuosassa istuvilla.

Eli lentokoneen turvallisin istuinpaikka on taaimmaista hätäuloskäyntiä lähinnä oleva käytävänvieruspaikka.

2. Vaatetus

Edessä häämöttävä lämmin matkakohde saattaa houkutella pukeutumaan kevyesti ja sujauttamaan jalkaan sandaalit. Lennolle kannattaa kuitenkin pukeutua pitkähihaiseen paitaan, pitkiin housuihin ja matalakorkoisiin nauhakenkiin. Takkia kannattaa pitää sylissä, jolloin sen saa hätätilanteessa nopeasti ylle.

Peittävät vaatteet auttavat elimistöä pysymään lämpimänä, ja ne suojaavat ihoa erilaisilta vaurioilta ja palovammoilta.

Älä pue yllesi helposti syttyviä materiaaleja, vaan suosi puuvillaa tai villaa.

3. Käytä turvavyötä

Turvavyö kannattaa pitää kiinni nukkuessakin. Tarkista myös, että vyösi on riittävän tiukalla.

Älä vedä turvavyötä vatsan ympärille, jotta törmäysvoima ei vahingoittaisi sisäelimiäsi onnettomuudessa. Ujuta vyö lantiolle, sillä lantio kestää paremmin törmäyksen aiheuttaman iskun.

4. Varaudu

Ennen ilmaannousua laske penkkiriveistä, mikä hätäuloskäynneistä on lähimpänä sinua. Kokeile, löydätkö pelastusliivin penkin alta, ja opettele avaamaan turvavyö ilman, että sinun tarvitsee katsoa sitä.

5. Mene oikeaan asentoon

Jos lentokone putoaa tai tekee hätälaskun, nojaudu istuimellasi niin eteen kuin mahdollista. Paina jalat lattiaan lähelle istuintasi. Paina pää alas kohti polvia, ja paina aseta vahvempi kätesi takaraivollesi. Laita toinen kätesi vahvemman kätesi päälle. Päälimmäisen käden tehtävä on suojata vahvempaa kättä, jotta se pysyy toimintakuntoisena.

6. Poistu koneesta niin nopeasti kuin mahdollista

Kun evakuointikäsky annetaan, on koneesta poistuttava niin nopeasti kuin  mahdollista. Sekunnit voivat ratkaista selviytymisen. Juokse lähimmälle hätäuloskäynnille ja hyppää hätäliukua pitkin alas. Juokse kauas koneesta räjähdysvaaran vuoksi.

7. Älä täytä pelastusliiviä lentokoneessa

Älä koskaan täytä pelastusliiviä lentokoneen sisäpuolella. Se hidastaa liikkumista ahtaassa koneessa. Jos lentokone täyttyy vedellä, täytetty pelastusliivi nostaa matkustajan koneen kattoon, jolloin on mahdotonta uida ulos hätäuloskäynnistä.

Omia selviytymistaitojaan voi käydä testaamassa ja kehittämässä myös lento-onnettomuuskurssilla.

British Airwaysin noin 170 euroa maksavalla puolen päivän mittaisella kurssilla tehdään hätälasku Boeing 737 -lentosimulaattorilla ja nautiskellaan sen jälkeen teetä ja keksejä. Sopii ainakin makaabereista huveista kiinnostuneille.

Lähteet: British Airways, Mashable, Wikihow

Lue myös:

Kuulutko tietämättäsi heihin? Nämä ovat vihatuimmat lentomatkustajatyypit

Lentäminen muuttuu: köyhille kidutuspenkit, rikkaille luksussviitit

Uskaltaako Malaysian Airlinesilla lentää? Tilastotieteilijä vastaa

Huippukokki Jyrki Sukula innostaa uudessa ohjelmassaan nuoria ravintola-alalle. – Halusin panna hyvän kiertämään.

IS TV-LEHTI: Uudessa Sukulan suojatit -tosi-tv-ohjelmassa huippukokki Jyrki Sukula ottaa siipiensä suojaan kahdeksan elämän kolhimaa nuorta ja opastaa heidät peruskoulutuksen kautta ravintola-alan töihin.

Jyrki Sukula kertoo idean syntyneen hänen omista kokemuksistaan sekä kohtaamisista nuorten kanssa. Ravintola-alan moniammattilainen halusi myös laittaa hyvän kiertämään: Sukula hakeutui itse päämäärättömänä ja juuri peruskoulunsa päättäneenä nuorena keittiöapulaiseksi – ja sattui saamaan tukea oikeanlaisilta ihmisiltä.

– Halusin panna hyvän kiertämään. Halusin sytyttää näissä nuorissa kipinän ja auttaa heitä löytämään tekemisen ja elämään tarttumisen tahdon. He itse ovat vastuussa siitä, syttyykö kipinästä tuli ja mikä heille lopulta on mahdollista, Sukula sanoo.

– Isompi tavoitteeni on herättää keskustelua yhteiskunnan tilasta. Haluan, että vanhemmat ymmärtävät, että pitää välittää muistakin kuin omista lapsista. Poliitikkojen taas pitää tehdä työn vastaanottamisesta kannattavaa – monet nuoret pelkäävät, kuinka tulevat toimeen, jos ottavat vastaan työtä.

”Kuvittelin itsestäni enemmän kuin olen.”

Lähes 500 hakemuksen joukosta Sukula valitsi kahdeksan 18–24-vuotiasta nuorta yhdessä Helsingin Nuorisoasiainkeskuksen nuoriso-ohjaajan Pinja Suorsan kanssa. 

– Luotin omiin vaistoihini ja kantokykyyni, jossa menin kyllä lopulta ihan pieleen. Kuvittelin itsestäni enemmän kuin olen, ja se näkyikin sitten  riittämättömyyden tunteena. Oli myös vaikea ymmärtää, kuinka herkkiä nuoret olivat reagoimaan pieniinkin eleisiin, Sukula myöntää.

Sukula ja nuoret tekivät yhteistyötä kuusi kuukautta. Nuorten avoimuus omasta menneisyydestään ja elämänsä vaikeuksista sai Sukulan hämmästymään.

– Nykynuoret ovat avoimia, toisin kuin me 1960-luvulla syntyneet. Nuoret puhuvat ohjelmassa rankoista jutuista, sellaisista aikalaiseni ovat vain vaienneet, Sukula sanoo.

Ohjelman myötä hän ymmärsi. kuinka tärkeää on, että lapsesta ja nuoresta välitetään.

– Kaikki lähtee vanhemmuudesta. Sitä rakkautta ei voi ulkoistaa eikä vastuuta voi sälyttää päiväkodeille tai kouluille, vaikka tilanne olisi kuinka paha.

Sukulan suojatit, Nelonen ke klo 21.00.

Laulaja kertoi vetäytyvänsä keikkatauolle lonkkaoperaation vuoksi.

Kaija Koo saapui Arman Alizadin uuteen Arman Live -ohjelmaan kävelykeppinsä kanssa.

– Onneksi on mahdollisuus mennä leikkaukseen ja ensi kesänä keppiä ei tarvita, Kaija Koo sanoi Nelosen ohjelmassa tiistai-iltana.

Kaija Koo paljasti, että hän on menossa lonkkaleikkaukseen lokakuussa.

– Mun on pakko sanoa tää, koska olen kauan poissa.

Lue myös! Kaija Koo: ”Olisipa joku nuorempana sanonut, että kyllä sinä selviydyt”

Hänen mukaansa lonkkaleikkauksen jälkeinen sairausloma voi kestää pitkään, jopa neljä kuukautta. Sen jälkeen hän aikoo tehdä ”jotain isoa”.

”Olen sairauslomalla aika pitkään, varmaan neljä kuukautta.”

Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tämän kesän keikat laulaja veti kepin kanssa.

– Ainoastaan viimeisen keikan jouduin peruuttamaan kipujen takia.

Lokakuun 6. päivä Kaija Koo julkaisee uuden kappaleen, jossa on mukana myös Cheek. Hänen uusi albuminsa ilmestyy marraskuussa.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA

Ole tarkkana virallisten tahojen kanssa. Ota varoitukset vakavissasi, niin vältyt draamalta. Liioittelu johtaa ongelmiin.

 

SKORPIONI

Pidä mielesi avoimena ja ajattele käytännönläheisesti. Sinun on oltava valmis kuuntelemaan mielipiteitä ja ehdotuksia laidasta laitaan. Anna erilaisuuden rikastuttaa päivääsi.

 

JOUSIMIES

Älä tee siirtoa, jos et ole varma asiastasi. Riskialtis toiminta vain nostaa stressitasoasi ja saa sinut hermoilemaan. Karista epävarmuus ja tee omaa juttuasi.

 

KAURIS

Mikään ei ole sitä, miltä näyttää. Varaudu siihen, että rahaa kuluu suunniteltua enemmän. Älä usko kaikkea kuulemaasi.

 

VESIMIES

Työelämässä tapahtuu kiinnostavia käänteitä. Älä sivuuta luotettavalta taholta saamiasi neuvoja. Luvassa on muutoksia otolliseen suuntaan.

 

KALAT

Älä anna kenenkään pompottaa sinua tänään. Päätä itse, missä mennään. Sinun on oltava parhaimmillasi tehdäksesi vaikutuksen.

 

OINAS

Ota opiksi tekemästäsi virheestä. Sinulla on kädet täynnä hommaa, eikä aikaa ole tuhlattavaksi. Elämässäsi on epätavallinen ihmissuhde, joka vie sinua eteenpäin.

 

HÄRKÄ

Elämässäsi tapahtuu paljon. Ole ylpeä saavutuksistasi ja uskalla olla esillä. Romantiikka menee tänään kaiken muun edelle.

 

KAKSONEN

Joku leikittelee tunteillasi. Älä anna kenenkään puhua sinua ympäri tekemään jotain, mistä et ole varma. Vältä tuhlaamista ja panosta hyvinvointiisi.

 

RAPU

Kotisi kaipaa muutoksia. Sen ei pidä tehdä suurta vahinkoa budjetillesi. Sulje korvasi kritiikiltä ja seuraa vaistoasi päätöksissäsi.

 

LEIJONA

Ympärilläsi on vaativia ihmisiä. Älä anna heidän pilata tunnelmaasi. Päätä itse, mikä sinulle on tärkeää ja perusta päätöksesi sille.

 

NEITSYT

Jaa ajatuksesi ja tunteesi muiden kanssa. Selvitä itsellesi, missä olet menossa. Hankkiudu eroon negatiivisuudesta kaikissa muodoissaan.

Varoitus Fifty Shades -faneille: juttu sisältää juonipaljastuksia.

Nyt se on julki! Nimittäin Fifty Shades Darkerin virallinen traileri. Ja kyseessähän on siis E.L. Jamesin Fifty Shades of Grey -trilogian kakkososaan perustuva elokuva.

Jatkuuko Anastasian ja Christianin rakkaustarina? No, siltä vaikuttaisi. Tosin nyt Anastasia sanelee säännöt, joten luvassa on vähemmän piiskaa ja enemmän tavallista vaniljaseksiä. Ainakin aluksi.

Traileri kyllä lupailee myös naamioleikkejä ja kuumaa suihkuseksiä vaatteet (!) päällä. Myös juonesta on tihkunut paljastuksia: saamme muun muassa tietää asioita Christianin taustasta, niin hänen perheestään kuin entisistä rakastajistaan, joista yhtä esittää Kim Basinger, 62.

Fifty Shades Darker saa ensi-iltansa ystävänpäivänä 2017, tasan kaksi vuotta sarjan ensimmäisen leffan jälkeen. Trilogian päätösosaa fanien ei välttämättä tarvitse odottaa kuitenkaan kahta vuotta, sillä kolmosraina Fifty Shades Freed kuvattiin yhtä aikaa kakkosen kanssa.

Sitomisleikkeihin mieltyneiden rakastavaisten Anastasian ja Christianin rooleissa nähdään jälleen Dakota Johnson ja Jamie Dornan.