”Lapsena minua kiusattiin ylipainon vuoksi – nyt pomo kiusaa työpaikalla. Onneksi minulla on aina ollut ystäviä, jotka ovat auttaneet pahimman yli”, eräs Me Naisten lukijoista kertoo.
”Lapsena minua kiusattiin ylipainon vuoksi – nyt pomo kiusaa työpaikalla. Onneksi minulla on aina ollut ystäviä, jotka ovat auttaneet pahimman yli”, eräs Me Naisten lukijoista kertoo.

Kysyimme lukijoiltamme kokemuksia työpaikkakiusaamisesta. Moneen heistä kiusaaminen on jättänyt elinikäisen arven.

”Jatkuva mustamaalaus, asiattomuudet, väheksyntä ja puhumattomuus ovat ajaneet minut pitkälle sairauslomalle. Sairastan masennusta, joudun käymään kokemusteni takia terapiassa ja työkykyni on osittain menetetty. Elämäniloni on kadonnut.”

Näin kirjoitti nimimerkki Onneton, 43, kun kysyimme Me Naisten lukijoilta kokemuksia työpaikkakiusatuksi joutumisesta. Hän kertoo, että kiusaaminen on jatkunut pitkään.

Onnettoman kokemus ei ole yksittäistapaus. Henkinen väkivalta ja kiusaaminen suomalaisilla työpaikoilla on jopa yllättävän yleistä: Tuoreen työolobarometrin mukaan yli puolet palkansaajista kokee, että töissä esiintyy kiusaamista. 44,7 prosenttia barometria varten haastatelluista kertoi, ettei työpaikalla esiinny kiusaamista ollenkaan.

Kiusaamista kaikilta suunnilta

Me Naisten lukijat ovat tulleet erityisesti pomojen ja työkavereiden kiusaamiksi. Nimimerkki Ruusu, 31, kertoo joutuneensa kiusaamisen uhriksi useasti. Kahdessa eri työpaikassa esimiehet ovat lytänneet ja nöyryyttäneet häntä. Myös kollegat ovat käyttäneet henkistä väkivaltaa häntä kohtaan.

”Ikävät työt lykättiin kysymättä minulle ja työkykyäni arvioitiin.”

– Työkavereiden kiusaaminen näkyi puhumattomuutena, tiedon pihtaamisena ja selän takana haukkumisena. Ikävät työt lykättiin kysymättä minulle ja työkykyäni arvioitiin. Kerran löysin työpaikalta kirjeen, jossa työyhteisö oli käynyt läpi kaiken sen, mikä minussa ja toiminnassani ei heille kelvannut, hän kertoo.

Valehtelua, syrjimistä ja urkkimista

Nimimerkki Minäkö kaiken pahan takana on joutunut koko tiiminsä kiusaamaksi.

– Minua on syytelty asioista, jotka eivät pidä paikkaansa, ja minut on jätetty työyhteisön ulkopuolelle. Minulle ei keskustella, joudun ruokailemaan yksin. Olen todella hämmentynyt, miten tällaista voi tapahtua aikuisten ihmisten kesken, hän kertoo.

”Olen todella hämmentynyt, miten tällaista voi tapahtua aikuisten ihmisten kesken.”

Joskus kiusaaminen vaikuttaa kiusatun lähipiiriinkin.

– Kiusaajani on keksinyt minusta valheita, joita hän on levittänyt ympäri kaupunkia. Hän on esimerkiksi väittänyt, että olen seksisuhteessa esimieheni kanssa. Lisäksi hän on urkkinut kalenterimerkintöjäni, ivannut lapseni sairauksista ja haukkunut kaljupäistä miestäni nutipääksi, hän kertoo nimimerkki B2B-neuvottelija, 29.

”Minulla oli jatkuvasti paha olla”

Kaikki Me Naisten kyselyyn vastanneet kertovat kiusaamisen vaikuttavan elämään kokonaisvaltaisesti. Moni on joutunut elinikäisen arven takia hakeutumaan ammattilaisen pakeille, vaikka kiusaaminen olisikin jo loppunut.

– Kiusaaminen kummittelee edelleen. Pelkään esiintymistä ja puhumista, jos paikalla on enemmän kuin kaksi ihmistä, kertoo Ultimathule, 52.

– Työpaikkakiusaaminen mursi minut ja jätti ikuisen jäljen. Asian takia jouduttiin oikeuteen, ja käsittelyn jälkeen sairastuin traumaperäiseen stressireaktioon ja keskivaikeaan masennukseen. Se vaikutti myös lähipiirini elämään, kertoo nyt uudessa työpaikassa työskentelevä nimimerkki Entinen kiusattu, 47.

Kiusattu voi joutua myös luopumaan työpaikastaan ja sairastua fyysisesti.

”Kiusaaminen pilasi monta vuotta elämästäni.”

– Kiusaaminen pilasi monta vuotta elämästäni. Sen takia jouduin luopumaan työpaikastani, hukkasin haluni elää ja tulin epävarmaksi muissakin ihmissuhteissa. Fyysisesti se näkyi unettomuutena, itkuisuutena ja muistin heikkenemisenä. Edelleenkin minulle tulee stressireaktio, kun ajattelen entistä työpaikkaa, kertoo nyt eläkkeellä oleva Entinen hoitaja, 64.

– Painoni ja verenpaineeni nousi pilviin. Minulla oli jatkuvasti paha olla, kertoo nimimerkki Minäkö kaiken pahan takana.

Miten tilanteen voisi ratkaista?

Työturvallisuuskeskuksen mukaan kiusaamistilanteen selvittämisessä on tärkeintä kuunnella uhria. Tilanne pitäisi käydä läpi perinpohjaisesti. Yleensä asia saadaan selvitettyä sitä paremmin, mitä nopeammin siihen puututaan.

Asiasta on myös keskusteltava suoraan kiusaajan kanssa.

– Kaikki työpaikkakiusaajiksi paikannetut eivät tunnista itseään kiusaajan roolissa. He eivät tunnista toisen ihmisen tunnereaktioita, omaa huonoa työkäyttäytymistään tai pitävät omaa tapaansa toimia syystä tai toisesta oikeutettuna, keskus kertoo.

”Kaikki työpaikkakiusaajiksi paikannetut eivät tunnista itseään kiusaajan roolissa.”

Kiusaamisen kanssa ei missään nimessä pidä jäädä yksin. Siitä kannattaa jutella muiden työkavereiden, työsuojeluvaltuutetun, luottamusmiehen tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Myös esimiehillä on velvollisuus puuttua kiusaamiseen.

Jos tilanne menee äärimmilleen, sitä voidaan joutua selvittelemään jopa oikeudessa. Näin kävi nimimerkille Entinen kiusattu.

– Työsuojelu yritti puuttua kiusaamiseen ajoissa. Organisaatiolta ei kuitenkaan saanut kunnon tukea. Työterveyshuolto oli suurin tukeni. Sitä kautta pääsin hetkeksi toiselle osastolle töihin. Lopulta poliisipäällikön kautta tieto välittyi valtakunnansyyttäjävirastoon, hän kertoo.

Vierailija

7 tarinaa, kuinka työpaikkakiusaaminen jättää jäljen: unettomuutta, esiintymispelkoa, masennusta, terapiaa, sairauslomia...

Suomalaisilla työpaikoilla riivaa kateus ja katkeruus. Etenkin naisten keskuudessa tämä näkyy juoruiluna ja eristämisenä. Oma kauhujen kokemukseni oli joutua työpaikkaan, jossa narsistiksi luonnehtimani henkilö lähti pyörittämään työpaikan ilmapiiriä heti alusta saakka, hän keräsi oman hovinsa, joiden kanssa sipistiin yksityiselämääni koskevia asioita, joita tämä oli kaivanut netistä esiin. Siihen se ei jäänyt, vaan samaa yhteyttä hyödyntäen hän murtautui kotitietokoneeseeni ja seurasi elämääni...
Lue kommentti
Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Mitä sanoo sanakirja?

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu