Hanna Laukkanen alkoi säästää, kun hän keksi, mistä unelmoi. Kuva: Colourbox

Tulot alle 2 000 euroa kuussa. Aikaa kolme ja puoli kuukautta, säästötavoite 6 000 euroa. Näin se kävi.

Unelma matkasta. Se sai aikaan elämänmuutoksen.

Olen aina ollut kaukokaipuinen nainen, ja viime toukokuussa kaipasin jälleen vaihtelua. Päätin, että lähden töihin ulkomaille viideksi kuukaudeksi ja kohteeni olisi Yhdysvallat ja San Diego, Kalifornian lämpimin paikka.

Kesän aikana suunnittelin reissuni. Menisin työharjoitteluun toimittajaksi San Diego Community News Groupiin. Mietin meno- ja paluupäivän ja otin selvää Kalifornian hintatasosta. Elokuussa ynnäsin viiden kuukauden kulut: maksun työnvälitysfirmalle, viisumit, lentoliput ja käyttörahan Kaliforniassa. Selvisi, että minun on säästettävä 10 000 euroa.

Käytännössä minun piti karsia menoistani aivan kaikki ylimääräinen. Ajattelin, että syksystäni tulee kurjaa kituuttamista.

Aivan ensimmäiseksi irtisanoin vuokra-asuntoni Kainuussa. Muutin 300 kilometrin päähän isoäitini luo hänen omakotitaloonsa ja menin töihin paikalliseen lehteen. Isoäitini kanssa asuminen helpotti urakkaani valtavasti: säästin asuin- ja ruokakustannuksissa 4 000 euroa.

Vielä loppusumma 6 000 euroa kuulosti valtavalta, enkä aluksi uskonut, että säästäminen olisi minulle edes mahdollista. Käytännössä minun piti karsia menoistani aivan kaikki ylimääräinen. Ajattelin, että syksystäni tulee kurjaa kituuttamista.

Olin väärässä. Kolme ja puoli kuukautta myöhemmin olin säästänyt tililleni tarvitsemani summan.

Missä onni luuraa?

Koska summa oli niin suuri, koko elämänasenteeni piti muuttua.

Olin malliesimerkki länsimaalaisesta, joka kuluttaa lähes kaikki varansa. Kuukauden palkasta ei jäänyt säästöön mitään. Luottokortti oli aina miinuksella vähintään 400 euroa, ja opintolainaa oli kertynyt seitsemässä vuodessa 14 000 euroa. Ostin tavaraa vain shoppailun ilosta. Saatoin lähteä vaateostoksille, vaikkei minulla olisi ollut varaa, enkä edes ehtinyt käyttää kaikkia vaatteitani.

Säästämiseen perehtyneen tietokirjoittajan Antti Rinta-Lopin mukaan moni sitoo onnellisuuden tunteen materiaan.

– Kun saan tuon, olen onnellinen, he ajattelevat. Kannattaa kysyä itseltään, miksi oikeasti haluan tavaraa? Kun itse oivalsin, missä onni lymyää ja mitä elämältäni haluan, tajusin, että millään ostettavalla jutulla en pääse näitä asioita lähemmäksi. Ostaminen ei tuota minulle tuskaa, mutta mitään hinkuakaan siihen ei ole, Rinta-Loppi pohtii.

”Kun pystyy säästämään, järki voittaa tunteet.”

Psykologian emeritusprofessorin Markku Ojasen mukaan nykyaika pursuaa ostamisen ja kuluttamisen mahdollisuuksia. Meille luodaan kuva, että jos emme kuluta, jäämme vaille jotakin.

– Ostaminen tuottaa suurta mielihyvää, joka haihtuu nopeasti, mutta säästäminen tuo pientä mielihyvää, kun rahaa kertyy pikkuhiljaa. Ongelma on, että välitön mielihyvä on usein vahvempi kuin tulevaisuuden mielihyvä, jota joutuu odottamaan. Kun pystyy säästämään, järki voittaa tunteet, Ojanen sanoo.

Elämä hukassa, rahat hukassa

Olen ollut sitä tyyppiä, joka ahdistuu, jos ei saa asioita hoidetuksi nopeasti. Siksi en tehnyt hintavertailuja tai miettinyt, miten paljon rahaa kuluu. Menin esimerkiksi yksityiselle hammaslääkärille, koska kunnalliselle jonotusaika oli viikkoja.

Säästämättömyys voi olla merkki siitä, ettei tiedä, mitä haluaa, eikä tavoittele unelmiaan.

Tavallaan koko elämänhallintani oli hukassa, ja samalla myös talouteni.

Antti Rinta-Loppi sanoo, että säästäminen onnistuu, jos on tavoite, esimerkiksi asunto, matka tai hyvä eläke. Säästämättömyys voi olla merkki siitä, ettei tiedä, mitä haluaa, eikä tavoittele unelmiaan. Tunnistin itseni tästä: elämäntapani oli hosuva ja harkitsematon, enkä lopulta ollut tyytyväinen mihinkään.

– Säästöillä voi toteuttaa yhä enemmän unelmiaan.

Nyt minulla oli unelma ja tavoite. Tein itselleni rehellisen, lähes inhorealistisen budjetin Word-dokumenttiin ja päiväkirjaani. Kirjasin ylös kaikki tuloni ja laskin, miten paljon voin käyttää viikon menoihin. Myöhemmin tutustuin pankkini mobiilisovellukseen Pivoon, joka näyttää reaaliaikaisesti, mihin käytän rahaa.

Eniten rahaa kuluu asumiseen, ruokaan ja liikkumiseen. Jos niitä kuluja pystyy muuttamaan, säästöön jää sievoisia summia.

– Kun muutin kimppakämppään, asumiskustannukseni laskivat 20 prosenttia. Auton omistaminen saattaa maksaa jopa 5 000 euroa vuodessa, ja siksi suosin joukkoliikennettä, Rinta-Loppi sanoo.

Rahkaa ja kimppakyytejä

Ensimmäinen säästöviikko oli pahin. Kun ihminen on jostakin riippuvainen, aivot haluavat ihmisen palaavan vanhaan elämäntyyliin. Niin minunkin aivoni sanoivat, että ei se haittaa, jos rahaa palaa. Asensin Kalifornian hiekkarantojen kuvan tietokoneeni näytölle muistuttamaan joka aamu, että kyllä haittaa.

Aloin ajatella jatkuvasti, että budjettini on nolla euroa.

Ryhdyin muuttamaan ajattelutapaani muutenkin.

Aloin ajatella jatkuvasti, että budjettini on nolla euroa. Ostin vain elintärkeitä juttuja, kuten lääkkeitä ja bensaa. Muita pakollisia kuluja olivat autovakuutus ja 500 euron veromätkyt.

Ryhdyin käyttämään käteistä kortin sijaan. Kun maksoin seteleillä, näin konkreettisesti rahanmenon. Kortti oli minulle kuin rahalähde, joka jää aina maksamisen jälkeen itselle, kun taas setelit ja kolikot eivät tule enää takaisin.

Aamupalaksi söin kaurapuuroa rahkan ja itsepoimittujen marjojen kanssa, lounaalla nautin eväsleivät, illalliseksi popsin herkullista salaattia, kanaa, lihaa ja perunoita, joita isoäitini oli valmistanut, ja ennen nukkumaanmenoa söin hedelmiä. Ruokamenoissa säästin 1 700 euroa, koska asuimme yhdessä isoäitini kanssa.

Työpaikkalounaista luopuminen oli koko säästökuurissa ikävintä.

Työpaikkalounaista luopuminen oli koko säästökuurissa ikävintä. Minun budjetillani ei ollut varaa käydä ravintolassa lounaalla. Tunsin, että jään jostain hyvin olennaisesta paitsi, kun en voinut jutella mukavia työkavereiden kanssa.

Pidin nollabudjetin myös joululahjoissa. Annoin lahjaksi omia hyväkuntoisia tavaroitani, löysin kirpputorilta aarteita ja tein lahjoja itse. Näin neljääntoista lahjaan kului vain 32 euroa.

Kirppikselle ja malliksi

Toinen muutos oli se, että aloin seurata kulujani. Huomasin, että puhelinliittymäni oli minulle vääränlainen, koska tarvitsin vain vähän puheaikaa. Muutin puhelinliittymäni yli puolet halvempaan. Tein samoin vakuutuksilleni, joista maksoin ylihintaa. Näin säästin 220 euroa.

Inventoin kaikki tavarani, jätin vain tarpeellisen ja myin loput nettipalstoilla.

Kolmanneksi aloin hankkia lisätuloja. Budjettini paljasti, ettei pelkkä säästäminen riittäisi. Hankin töitä sählykerhon ohjaajana ja maalauskurssin muotokuvamallina. Näin tienasin 400 euroa.

Sain lisätuloja myös myymällä omaisuuttani. Inventoin kaikki tavarani, jätin vain tarpeellisen ja myin loput nettipalstoilla. Vaatteeni, huonekaluni, vanhat pelini, koruni ja astiani olivat hyväkuntoista ja menivät kaupaksi nopeasti. Niistä jäi käteen 300 euroa.

Kun vein tavaroitani myyntiin kirpputorille, aluksi minun teki mieleni ostaa itselleni kivoja talvivaatteita. Hypistellessäni muistin, kuinka paljon minulla on niitä ennestään, ja peräännyin.

Epätoivo elämän loppumisesta

Säästäminen ei ole vaikeaa tai ikävää, mutta se ei silti kiinnosta kovinkaan monia suomalaisia. Antti Rinta-Lopin mukaan luotamme liikaa siihen, että hyvinvointiyhteiskunnassa asiat järjestyvät, vaikka oma elämäntilanne olisikin huono. Siksi monilla ei ole taloudellista puskuria esimerkiksi sairauden tai työttömyyden varalle.

”On kalvava tunne siitä, että jos ei heti osta ja kuluta kaikkea, elämä on vajavaista.”

Antti Rinta-Loppi on törmännyt asenteeseen, että kulutus on elämisen arvoisen elämän mittari.

– On kalvava tunne siitä, että jos ei heti osta ja kuluta kaikkea, elämä on vajavaista. Mutta silloin elämä nimenomaan jää elämättä. Lisäksi huonosti hoidettu talous vie syvemmälle stressiin ja tyytymättömyyteen.

Heti kaikki tänne nyt -elämänasenne kielii Rinta-Lopin mukaan tyytymättömyydestä omaan elämään, jolloin tyydytystä haetaan ulkopuolelta. Rahankäytössä näkyy arvomaailma: ihminen käyttää rahaa siihen, mikä hänelle on tärkeää.

Minulle hankalimpia olivat vapaaillat ystävien kanssa. En halunnut käyttää paljon rahaa baari-iltaan. Siksi joskus tunsin olevani ilonpilaaja kysellessäni pääsymaksuista tai tilatessani halvimman juoman. Ystäväni olivat kuitenkin ymmärtäväisiä ja tiesivät, miten iso urakka minulla oli edessä.

Eikä tässä vielä kaikki!

Seuraavaksi luovuin kuukausittaisista kampaaja-, kosmetologi-, hieroja- ja kuntosalikuluista. Ne oli helppo hylätä, koska tiesin, että luopuminen on väliaikaista. Säästin niistä 150 euroa kuussa.

Käytännössä palveluista luopuminen oli vaikeaa, sillä pidin niitä itsestäänselvyytenä. Kaipasin kunnon salitreeniä ja kampaajan kanssa jutustelua. Ikävintä oli luopua ammattihierojalla käynneistä, koska toimittajan työssä niskat ovat alituiseen jumissa.

Minulla oli tapana käyttää eniten rahaa vapaa-aikaan: noin 400 euroa kuukaudessa kului juhlimiseen, huveihin ja matkustamiseen. Rakastan elokuvia, konsertteja, pitkiä juhlia ja ystävien luo matkustamista.

Loppujen lopuksi käytin säästökuurini aikana viikossa 50–100 euroa.

Syyskuussa sovin itseni kanssa, että teen syksyn ajan enemmän töitä ja huvittelen sitten vasta Yhdysvalloissa. Otin ilon irti ilmaisista elokuva- ja tanssinäytöksistä, pidin netin avulla yhteyttä kaukaisiin ystäviini ja juhlin paljon vähemmän, eli noin kerran kahdessa kuukaudessa.

Karsin myös muita kuluja. Kävelin ja pyöräilin autoilun sijaan. Kun minulla oli tapaaminen toisessa kaupungissa, etsin netistä kimppakyydin. Lisäksi korjasin kaikki rikki menneet vaatteeni ja tavarani sen sijaan, että olisin ostanut uutta. Näillä tavoilla säästin 2 000 euroa.

Loppujen lopuksi käytin säästökuurini aikana viikossa 50–100 euroa.

Kohti uusia unelmia

Hyvin usein ostamme rahalla helppoa elämää: vaatteet uutena, auton liikkumiseen, lapsille koko huoneen täydeltä leluja. Antti Rinta-Loppi muistuttaa, että helppo elämä tekee meistä tietyllä tavalla laiskoja ja turruttaa.

– Oman talouden miettiminen saa aikaan positiivisia muutoksia, kun ihminen liikkuu, tekee enemmän itse ja tuntee mielihyvää elämänhallinnan lisääntymisestä.

Säästökuurini sai minut ymmärtämään, että säntäily ja rahan käyttäminen niin sanottuun turhuuteen on myös elämän hukkaamista. Nyt osaan tarkkailla ja hallita elämääni. Se tuntuu hyvältä. Toivon, että muuttunut asenteeni rahaa kohtaan pysyy.

Säästökuurini sai minut ymmärtämään, että säntäily ja rahan käyttäminen niin sanottuun turhuuteen on myös elämän hukkaamista.

Jatkuva unelmani on matkustaa eri puolille maailmaa. Siksi aion jatkaa säästäväistä elämäntapaani. Ymmärrän, että tavara ei tuo onnea, vaan sitoo ihmistä.

Minulla ei ole enää kiire tehdä päätöksiä, vaan teen ne harkitusti. Olen alkanut kilpailuttaa tarjouksia ja etsiä edullisinta vaihtoehtoa. Ostamistani hillitsee helppo kikka: Kaupassa harkitsen, tarvitsenko tuotetta todella. Sitten poistun kaupasta, ja jos vielä seuraavana päivänä mietin tavaraa, on se minulle tarpeellinen.

Rahani kuluvat ruokaan, matkustamiseen ja elämyksiin, joista jää muistoja. Ja toisin kuin tavara, ne ovat ikuisia.

 

Unelmaelämääni San Diegossa.

 

 

Näin säästöt kertyivät:

Ruoka: 1700 €

Muutokset vakuutuksissa ja puhelinsopimuksissa: 220 €

Juhlinta, vapaa-aika: 1500 €

Matkustuskulut (vaihto kimppakyyteihin ja julkisiin): 500 €

Kuntosali-, kampaaja- ja hierojakäynnit: 500 €

Säästöt joululahjoissa: 500 €

Sivutuloja mallin- ja ohjaajantöistä: 400 €

Omaisuuden myyntitulot: 300 €

Yhteensä: 5 620 €

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Karismaattisen Paula Vesalan keikat ovat aina elämyksiä.

Paula Vesalan viime kesän Ruisrock-keikka nostatti kylmiä väreitä ja tanssitti samaan aikaan. Keväällä ilmestyneen Vesala-albumin biisit, kuten Tequila, Älä droppaa mun tunnelma, Ei pystyny hengittää, toimivat livenä siinä missä levylläkin.

13 vuotta sitten radiossa pauhasi Paula Vesalan ja Mira Luodin muodostaman PMMP:n hittirenkutus Rusketusraidat. Vuoden päästä parivaljakkoa ei muista enää kukaan, uumoilivat monet.

Ensivaikutelma kuitenkin petti.

PMMP:stä kasvoi 11 vuotta kestäneen uransa aikana 2000-luvun tärkein kotimainen popyhtye. Energistä duoa palvoivat sekä ostava yleisö että kriitikot, ja bändin seitsemää studioalbumia myytiin yli 400 000 kappaletta. Jori Sjöroosin sävellysten ohella kehuja keräsivät etenkin Paula Vesalan sanoitukset.

PMMP soitti viimeisen keikkansa loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa lokakuussa 2013. Sen jälkeen Vesalan sävelkynästä alkoi irrota lauluja myös monille muille kotimaisille eturivin artisteille.

Vain elämää nosti profiilia

Syksyllä 2014 Vesala nähtiin Vain elämää -sarjan kolmannella kaudella. Ohjelma nosti hänen profiiliaan erityisesti monipuolisena ja monet tyylilajit taitavana muusikkona. Tätä kuvaa ainoastaan vankisti viime keväänä julkaistu, moderneihin tanssibiitteihin nojannut Vesala -albumi.

Eikä hänen repertuaarinsa kangistu pelkkään musiikkiin.

Vesala on opiskellut dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa, musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja teatteri-, elokuva- ja televisioalaa Kalifornian yliopistossa. Hän on lisäksi tehnyt näyttäviä elokuvarooleja.

”Suomen lahjakkain nainen”, julisti hittiradiokanava NRJ Vesalasta viime vuoden syksynä.

Haastatteluissa Paula Vesala, 34, on kertonut näkevänsä itsensä aivan toisessa valossa. Muiden silmissä teräväsanainen, suvereeni ja itsevarma taiteilija on sanonut kärsineensä riittämättömyyden tunteesta lähes koko elämänsä ajan.

Paljastus oli yllättävä, sillä Vesala on pitänyt yksityiselämänsä aina visusti omanaan. Ehkäpä juuri samasta syystä muutaman viikon takainen uutinen Vesalan ja Rasmus-yhtyeen laulajan Lauri Ylösen avioerosta tuli monille suurena yllätyksenä.

Ruisrock: Vesala TV2 la klo 22.05.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.