Laskut kasaantuvat, rahat ovat vähissä ja jääkaappi tyhjä. Kaisa Avonius ja Seija Suomäki hakevat leipäjonosta helpotusta tiukkaan arkeensa.

Syysaamu on pimeä. Kello ei ole vielä edes seitsemää, mutta kadun reunaa kiertää jo ihmisjono. Toiset istuvat retkijakkaroilla, toiset nojailevat rauta-aitaan. Osa täyttää otsalampun valossa sudokua tai sanaristikkoa. Jonon hännille ilmestyy koko ajan lisää väkeä. Perässävedettävät ostoskärryt ovat vielä lutussa, odottamassa täyttymistään.

Täällä Helsingin Myllypurossa on jonotettu ilmaista ruokaa jo parikymmentä vuotta. Nykyään Liikuntamyllyn iso autotalli avautuu jonottajille maanantai-, keskiviikko- ja perjantaiaamuisin, jolloin kauppojen ja tukkujen lahjoittamat ruokatarvikkeet siirtyvät kassi ja kärry kerrallaan pääkaupunkilaisten koteihin.

Minäkö arvoton?

Helsinkiläinen Seija Suomäki tottui katselemaan Myllypuron leipäjonoa työskennellessään kodinhoitajana.

– Ohitin jonon usein monta kertaa päivässä. Silloin ajattelin, että onneksi en joudu tuossa värjöttelemään.

Mutta sitten lääkäri totesi Seijan sairastavan keuhkovaltimotautia. Kelalta tuli työkyvyttömyyseläkepäätös, ja ura oli siinä. Seija oli 48-vuotias eläkeläinen, eikä se eläke ollut iso. Kahdeksan vuotta Seija sinnitteli pienillä tuloilla. Hän myi autonsa, luopui yksityisestä hammaslääkäristä ja gynekologista ja alkoi värjätä hiuksensa itse.

Toissa vuonna Seija käveli ensimmäisen kerran leipäjonoon.

– Ai että mua hävetti. Tunsin itseni kakkosluokan kansalaiseksi, arvottomaksi.

Seijasta tuntui pahalta, että hän oli aina ennen pärjännyt, elättänyt itsensä, ja nyt oli pakko turvautua muiden apuun.

Mutta ilmaisella ruualla oli Seijan talou­teen välitön vaikutus. Kun aiemmin Seija oli ostanut itselleen ja pojalleen ruokaa viidelläsadalla eurolla kuukaudessa, leipäjonossa käymisen jälkeen summa pieneni pariin sataan.

– En käy jonossa joka viikko. Molemmat poikani ovat muuttaneet kotoa, joten ruoka riittää minulle, kun pakastan sitä.

Tänään Seija liittyy jonoon yhdeksän jälkeen. Hänen selkänsä ei kestä pitkää seisomista, eikä aikaisesta jonottamisesta Seijan mielestä ole hyötyäkään. Samat ruuat hän saa, vaikka tulee myöhemmin. Nytkin jonon ohitse kävelee huomioliiviin pukeutunut toimitsija, joka napsuttaa ihmisten määrää kämmenessään olevaan laskuriin. Lahjoitusruoka jaetaan sitten tulijoiden määrällä, jotta kaikille riittää.

– Tärkeintä on olla paikalla ennen puoli kymmentä, jolloin jono sulkeutuu, Seija sanoo.

Silloin elintarvikejaon toimitsija asettuu ryhmän perälle ja kävelee viimeisenä jakopaikalle asti. Hänen taakseen ei kannata pysähtyä, myöhästyneille ei ruokaa anneta.

 

 

Jännittävä eka kerta

Tänään jonossa on 680 ihmistä. Silmämääräisesti eläkeläisiä on eniten. Mutta on nuoria, parikymppisiäkin, ja kaikenikäisiä siltä väliltä. Huoliteltu baskeripäinen tikkitakkirouva seisoo nahka-asuun pukeutuneen miehen takana. Useimmilla on käytännölliset ulkoiluvaatteet, humaltuneita tai huonosti käyttäytyviä ei näy.

Parikymmentä metriä Seijan edellä jonossa seisoo Kaisa Avonius, 39, ja juttelee rattaissa istuvan kaksivuotiaan Alman kanssa. Kaisan esikoinen, kuusivuotias Santeri on koulussa. Kaisa on eronnut ja hoitovapaalla. Hän on täällä, koska raha ei riitä elämiseen. Laskuja on rästissä nytkin.

– Ensimmäisellä kerralla leipäjonossa jännitti, Kaisa kertoo.

Kaisa oli siihen aikaan Santerin kanssa äitiyslomalla. Kaveri kertoi käyvänsä hakemassa ilmaista ruokaa Helsingin Kalliosta Hurstin leipäjonosta.

– Hän houkutteli mukaan, ja meninhän minä. Vähän uteliaisuudestakin.

Kaisa muistelee, miten hän kulki jonon mukana ja poimi kauppojen lahjoittamia ruokatarvikkeita. Ne olivat kelpo ruokaa, parasta ennen -päivään oli reilusti aikaa.

– Silloin minua nolotti. Ajattelin, että olen täällä viemässä ruokaa niiltä, jotka tarvitsevat sitä minua enemmän.

Enää Kaisaa ei nolota.

– Minulla on kaksi lasta ja tosi vähän rahaa.

Viikonlopuksi lihaa

Nyt jono liikkuu. Ensimmäisenä ruokaa pääsevät valitsemaan aamukuudesta asti jonottaneet. Leipää saa ottaa niin paljon kuin haluaa. Lihaa, kalaa ja eineksiä on vähemmän, niitä ojentamassa on jakajia. Maitoa jokaiselle riittää kolme litraa. Eurolavallinen paljon mainostettua mustakääreistä proteiinijogurttia hupenee sekin hyvää vauhtia. Superfoodiksi mainostettua pikapuuroa riittää jokaiselle.

Kun etujoukko lähtee kotimatkalle, jonottajat yrittävät nähdä, mitä kasseissa tällä kertaa on.

– Näin perjantaisin on yleensä vähän parempaa lihaa. Se on kiva, koska olen aina laittanut ruuan itse. En halua kritisoida eineksiä, mutta eihän ne ihan sama asia ole, nelikymppinen nainen sanoo.

Kutsumme häntä Reetaksi, koska nainen ei halua oikeaa nimeään eikä kasvojaan lehteen.

– En minä häpeä täällä jonottamista, mutta työskentelen sosiaalialalla enkä halua asiakkaideni tietävän yksityiselämästäni mitään, Reetta sanoo.

Reetta käy Myllypuron jonossa kolmesti viikossa, usein tyttärensä kanssa, kuten tänäänkin. Parikymppinen tytär, kutsutaan häntä Annaksi, valmistui keväällä medianomiksi ja etsii nyt työtä.

– Tällä ruokakassilla on oikeasti meille iso apu. Kun ei tarvitse ostaa kaikkea kaupasta, laskuihin jää enemmän rahaa.

Reetta kuuluu jatkuvasti kasvavaan suomalaisryhmään eli työssäkäyviin köyhiin. Hän tekee pätkätöitä sosiaalialalla, lähtee töihin kuin tarvitaan. Tässä kuussa hän ei ole saanut ainuttakaan työvuoroa.

– Rahallisesti ei ole kovin suurta eroa, olenko töissä vai työttömänä, koska asumistuki ja työttömyysturva pienenevät samassa suhteessa kuin saan palkkaa. Mutta tietysti on kivempi ottaa ne itse ansaitut rahat.

– Nyt olen vaihtamassa alaa. Aloitan kuukauden kuluttua kiinalaisen lääketieteen opinnot, Reetta sanoo.

 

 

Reetta ja Anna asuvat vuokrasäätiön 53-neliöisessä asunnossa ja maksavat siitä vuokraa 930 euroa. Asumistuki on työttömiltä kuukausilta 550 euroa ja Reetan työttömyysraha 609 euroa.

– Sossussa emme ole käyneet hetkeen.

Reetta harmittelee, että Kela vaatii maksuja varten joka kuukauden palkkakuitit. Se hidastaa rahan saamista kolmellakin viikolla, ja välillä vuokrat ovat maksamatta, kun rahaa ei vain ole.

– Sellaisina viikkoina täältä saatu ruoka on ihan elinehto.

Saako köyhällä olla auto?

Reetalla ja Annalla on mukanaan kirjat, mutta tänään he eivät ole ehtineet lukea niistä sivuakaan.

– Me juuri puhuimme, että pitäisi alkaa kirjoittaa täältä jonosta blogia, Reetta sanoo.

– Muutamat kaverini, joille kerron käyväni täällä, ovat tosi uteliaita. Ne kysyivät, pitääkö tänne pukeutua jotenkin köyhän näköiseksi vai voiko tulla vaikka Lacosten tennareilla, Anna kertoo.

Anna pukeutuu leipäjonoon kuten muuallekin, nahkatakkiin, legginsseihin ja nahkasaapikkaisiin, eikä peittele kavereiltaan ruokansa alkuperää. Naisten mielestä on surullista, että avuntarvetta pitää hävetä. Reetan mielestä kyse on samasta harhaluulosta, että joidenkin suomalaisten mielestä pakolaisilla ei saisi olla älypuhelinta. Avunsaajan tulisi olla nöyrä ja surkea.

Kun Suomessa puhutaan köyhistä, päädytään usein kinastelemaan, kuka on oikeasti köyhä ja mihin köyhällä on oikeus: läppäriin, elokuvissa käyntiin, tupakkaan, uusiin vaatteisiin, onnellisuuteen?

– Kyllä leipäjonossa käy ihmisiä, joilla on auto ja omistusasunto. Ja minullakin on iPhone. Pitäisikö muka ensin myydä omaisuutensa, että saisi tulla tänne?

Liuku kohti köyhyyttä

Reetan ja Annan luo pysähtyy nelikymppinen nainen harmaassa parkatakissa. Hänkään ei halua paljastaa nimeään, joten kutsutaan häntä vaikka Miraksi. Mira on leipäjonossa kolmatta kertaa muttei haluaisi olla täällä.

– Onhan tämä nyt nöyryyttävää, Mira sanoo ja pudistaa päätään.

– Se on asennekysymys. Ei meitä nolota olla täällä, Reetta ja Anna vastaavat.

Mutta Reetta ja Anna ovatkin käyneet leipäjonossa jo useita vuosia. Miran elämä on muuttunut äkisti, hän on liukunut köyhyyteen keskiluokasta.

– En oikein pysty hyväksymään, mitä minulle on tapahtunut.

Aikaisemmin Mira asui lastensa kanssa omistusasunnossa Helsingin Töölössä, kävi mainostoimistossa töissä ja eli taloudellisesti mukavaa elämää. Lama vei mainosgraafikolta työt, eikä Mira yrittäjänä saa työttömyysturvaa.

– Jokaista työpaikkaa hakee nyt pari–kolmesataa ihmistä.

Miran ei auttanut kuin myydä asunto ja muuttaa lasten kanssa vuokralle halvemmalle seudulle. Yksinhuoltajalla on rahat tiukassa. Mira odottaa nyt yrityksensä lakkauttamisen virallistamista ja työvoimatuen piiriin pääsemistä. Ilmainen jogurtti ja jauheliha tulevat tarpeeseen.

Ajatuskin valokuvasta leipäjonossa kauhistuttaa Miraa. Työkaverit eivät saa tietää hänen hakevan ilmaista ruokaa.

– Mainosmaailmassa ajatellaan, että kaikki, joilla ei ole rahaa, ovat tyhmiä ja laiskoja.

Reetta ja Anna pudistelevat päätään.

– Kyllä sä vielä tähän totut.

Irti häpeästä

Väki poimii kasseihin ruokaa. Pirkka-salaattia, melonia, lihapullia. Päivän erikoisuus, kolme jänistä, annetaan vain riistaruuat hallitseville. Muille riittää jauhelihaa. Tyhjien laatikoiden pinot kasvavat.

Siniseen liiviin pukeutunut Sinikka Backman on tämän hallin pomo. Hän on jakanut ruokaa jo 15 vuotta, ensin vapaaehtoisena ja nyt Myllypuron elintarvikeapu ry:n toiminnanjohtajana.

 

 

Toiminta on nykyään kovin ammattimaista. Toisin kuin alussa, nykyään porukan 46:sta vapaaehtoisia on enää muutama. Ruokajaolla on neljä pakettiautoa, joilla kuskit hakevat joka jakoon 5000–8000 kiloa lahjoitusruokaa.

Suurin muutos entiseen on silti tapahtunut asiakkaissa.

– Aiemmin täällä kävi lähinnä päihdeongelmaisia ja kodittomia miehiä. Nyt on perheellisiä, eläkeläisiä, myös korkeasti koulutettuja, Sinikka sanoo.

Leipäjonossa kiteytyy monta yhteiskunnallista muutosta. Kun Suomeakin kurittaa maailmanlaajuinen taantuma, työttömyys lisääntyy ja hallitus leikkaa sosiaalietuuksia, osalla ihmisistä menee koko ajan heikommin. Suomessa vähätuloiseksi määritellään ihminen, jonka tulot verojen jälkeen ovat alle 1200 euroa kuussa. Leipäjonossa kävijöistä puolet sinnittelee koko kuun alle satasella, selviää Maria Ohisalon ja Juho Saaren tämänvuotisesta Kuka seisoo leipäjonossa -tutkimuksesta.

Samaan aikaan kun nälkä ja köyhyys yleistyvät, Suomessa heitetään hukkaan vuosittain 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Ranskassa ruuan kaatopaikalle vieminen kiellettiin tänä vuonna lailla. Suomessa moni kauppias on alkanut tarjota syömäkelpoista ruokaa ilmaisjakoon.

Kun leipäjonot 1990-luvun laman aikaan ilmestyivät katukuvaan, moni kuvitteli ilmiön olevan väliaikainen. Nyt Suomessa on yli 400 ilmaista ruokaa tarjoavaa tahoa.

Sinikka Backman katselee kävijöiden letkaa vakavana. Hän ei ymmärrä, miksei yhteiskunta paranna vähäosaisten asemaa.

– Ihmisillä on myös monenlaisia ennakkoluuloja meidän asiakkaista. Moni kuvittelee, ettei näillä ihmisillä oikeasti ole mitään hätää.

Sinikka saa usein puheluita, kun ihmiset yrittävät käräyttää leipäjonosta muka aiheetta ruokaa hakevia naapureita. Jotkut väittävät, että ulkomaalaiset hakevat ruokaa autoilla myyntiin.

– Mistään sellaisesta meillä ei ole näyttöä. Kyllä tämä tarpeeseen menee.

Sinikka sanoo, että huono-osaisuuden leviäminen johtuu päättäjistä: sosiaaliturvaa on heikennetty, eikä sillä enää pärjää.

Samaa sanoo tutkijakin.

Maria Ohisalo tekee väitöskirjaa ruoka-avussa käyvistä ihmisistä. Hän näkee huono-osaisuuden lisääntymiseen ainakin kolme syytä. Työttömyys kasvaa, työpaikkoja häviää, eivätkä työnsä menettäneet pääse takaisin työelämään. Asumisen kalleus on ongelma: erityisesti vuokra-asuminen pääkaupunkiseudulla on niin kallista, että se nielee monilta lähes kaikki varat. Kolmanneksi sosiaaliturvajärjestelmään on syntynyt aukkoja. Kaikki eivät enää pysy yhteisessä veneessä, jota hyvinvointivaltioksikin on sanottu.

Vaikuttaa siis siltä, että leipäjonot tulevat jatkumaan.

Hyvän tuulen jono

Ruuan laukkuihinsa saaneet ovat hyvällä tuulella.

– Tosi kiva, kun täällä on gluteenittomia tuotteita. Meidän perheessä on kolme keliaakikkoa, ja ruoka tulee kalliiksi, lastenvaunuja työntävä nainen sanoo.

Tarja Rönkä sairastaa nivelreumaa ja on kesäkuusta asti elänyt ilman sianlihaa.

– Vielä en huomaa muutosta, mutta kaikki keinot pitää kokeilla, hän sanoo ja kertoo jatkavansa jaosta Kontulan uimahalliin jumppaamaan.

Seija Suomäki sulkee kärrynsä läpän. Ei tällaista määrää jaksaisi kantaa.

Kun Seija pari vuotta sitten kertoi aikuistuville pojilleen ryhtyneensä käymään leipäjonossa, nämä järkyttyivät.

– Nuorempi kysyi, enkö voisi vain käydä kaupassa kuten muutkin.

Mutta kun Seija näytti, miten priimaa tavaraa jonosta saa, lapset antoivat olla. Viime aikoina vanhempi poika, 26-vuotias sairaanhoidon opiskelija, on lähtenyt äidin kanssa jonoon mukaan.

– Jos en kävisi täällä, en söisi oikein mitään, hän sanoo.

Kolme litraa maitoa, Skyr-rahkaa ja ruisleipää. Poika lähtee ruokaa pullisteleva sporttikassi olalla työharjoitteluun, Seija kävelee kotiin. Hän ei enää häpeä.

 

 

– Jos joku tuttu näkee minut, heilautan kättä.

Samanlainen suunta on leipäjonossa yleisemminkin. Tutkija Maria Ohisalon mukaan enää kolmannes leipäjonossa kävijöistä kertoo häpeävänsä ilmaisen ruuan hakemista.

Seija jonottaa nyt pienempää vuokra-asuntoa. Kun kolmion vaihtaa kaksioksi, vuokra putoaa 900 eurosta 600 euroon. Asumistuki pienenee vähän, mutta silti käteen jää enemmän. Muuten kuluja on vaikea enää karsia. Onneksi ulkoileminen ja ristikoiden täyttäminen on ilmaista.

– Täytyy pysyä hyvässä kunnossa, että jaksan mahdollisimman pitkään kävellä hakemaan ruokaa.

Pullasiivullinen onnea

Samaan aikaan Kaisa Avonius työntää Alman rattaissa omat ruokakassinsa kotiin, vehreän pihan halki itähelsinkiläiseen kerrostaloon.

Tyttö simahtaa päiväunille. Kaisa istahtaa sohvalle, jolla öisin nukkuu Helsinkiin töiden perässä muuttanut siskonpoika. Helsingin asuntopula on tehnyt edullisen kodin löytämisen hankalaksi.

Kaisa omistaa oman kotinsa.

– Ilman sukulaisten apua en kyllä tähän olisi voinut jäädä. Olisi pitänyt muuttaa kauemmas, vaikka Hämeenlinnaan.

Rahasta on koko ajan pula. Nytkin Kaisan pitäisi soittaa isännöitsijälle ja selvittää, kuinka paljon ylimääräistä vastiketta on maksamatta.

Työssä käydessään Kaisa osti luomua, marinoituja tofuja ja kävi Barcelonassa lomalla. Nyt 30 euron kauppalasku voi estää sähkö- tai puhelinlaskun maksamisen. Ilmaiskassillisen ansiosta kauppareissun voi jättää väliin.

Ovi käy. Santeri tulee koulusta ja löytää keittiöstä pullapitkon. Äiti kaataa lasiin maitoa eikä huomauta, vaikka poika vetää pussista kolme pullasiivua kerrallaan. Santeri ummistaa silmänsä ja haukkaa.

Lue lisää:

Hyväosainen dyykkaa ruokansa roskiksista – miksi ihmeessä?

Perheyritysten liiton Leena Mörttinen Radio Helsingissä: Menisin töihin 450 eurolla kuukaudessa

köyhät nuo pakkopullat

5 tarinaa leipäjonosta: ”En oikein pysty hyväksymään, mitä minulle on tapahtunut”

Kun katselee kuvia leipäjonoista kaikkien eniten surettaa tavan yksinhuoltaja perheet tuossa on kyllä tekemisen paikka meidän yhteiskunnassa!Ketään ei kiinnosta pätkän vertaa sen jälkeen kun pääsevät eduskuntaan,kaikilla on niin pirunmoinen tarve haalia rahaa itselle torkkupeittoja esiintyä telkkarin hömppäohjelmissa käydä eduskunnan kaljakerhoissa esitellä vaatekaappiaan ym.. tavan köyhä ei ole mitään joka käy työssä mutta raha ei riitä ruokaan ja vaatteisiin Anteeksi olen väärässä kiinnostus...
Lue kommentti

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Karismaattisen Paula Vesalan keikat ovat aina elämyksiä.

Paula Vesalan viime kesän Ruisrock-keikka nostatti kylmiä väreitä ja tanssitti samaan aikaan. Keväällä ilmestyneen Vesala-albumin biisit, kuten Tequila, Älä droppaa mun tunnelma, Ei pystyny hengittää, toimivat livenä siinä missä levylläkin.

13 vuotta sitten radiossa pauhasi Paula Vesalan ja Mira Luodin muodostaman PMMP:n hittirenkutus Rusketusraidat. Vuoden päästä parivaljakkoa ei muista enää kukaan, uumoilivat monet.

Ensivaikutelma kuitenkin petti.

PMMP:stä kasvoi 11 vuotta kestäneen uransa aikana 2000-luvun tärkein kotimainen popyhtye. Energistä duoa palvoivat sekä ostava yleisö että kriitikot, ja bändin seitsemää studioalbumia myytiin yli 400 000 kappaletta. Jori Sjöroosin sävellysten ohella kehuja keräsivät etenkin Paula Vesalan sanoitukset.

PMMP soitti viimeisen keikkansa loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa lokakuussa 2013. Sen jälkeen Vesalan sävelkynästä alkoi irrota lauluja myös monille muille kotimaisille eturivin artisteille.

Vain elämää nosti profiilia

Syksyllä 2014 Vesala nähtiin Vain elämää -sarjan kolmannella kaudella. Ohjelma nosti hänen profiiliaan erityisesti monipuolisena ja monet tyylilajit taitavana muusikkona. Tätä kuvaa ainoastaan vankisti viime keväänä julkaistu, moderneihin tanssibiitteihin nojannut Vesala -albumi.

Eikä hänen repertuaarinsa kangistu pelkkään musiikkiin.

Vesala on opiskellut dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa, musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja teatteri-, elokuva- ja televisioalaa Kalifornian yliopistossa. Hän on lisäksi tehnyt näyttäviä elokuvarooleja.

”Suomen lahjakkain nainen”, julisti hittiradiokanava NRJ Vesalasta viime vuoden syksynä.

Haastatteluissa Paula Vesala, 34, on kertonut näkevänsä itsensä aivan toisessa valossa. Muiden silmissä teräväsanainen, suvereeni ja itsevarma taiteilija on sanonut kärsineensä riittämättömyyden tunteesta lähes koko elämänsä ajan.

Paljastus oli yllättävä, sillä Vesala on pitänyt yksityiselämänsä aina visusti omanaan. Ehkäpä juuri samasta syystä muutaman viikon takainen uutinen Vesalan ja Rasmus-yhtyeen laulajan Lauri Ylösen avioerosta tuli monille suurena yllätyksenä.

Ruisrock: Vesala TV2 la klo 22.05.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.