Helsingissä riittää nähtävää ja tekemistä vaikka koko kesäksi. Kuva: Shutterstock
Helsingissä riittää nähtävää ja tekemistä vaikka koko kesäksi. Kuva: Shutterstock

Poikkeatko lomallasi Helsinkiin? Listasimme Stadin 50 rakastettavinta paikkaa, niin uusia löytöjä kuin vanhoja tuttuja. Mikä on sinun suosikkisi?

1. Alppipuiston kesä

Linnanmäen vieressä on suloinen puistoalue, Alppipuisto, jossa järjestetään tänäkin kesänä useita ilmaiskonsertteja. Ota omat eväät mukaan ja heittäydy monipuolisen musiikin rytmiin!
Viipurinkatu

2. Aurinkolahti

Kun tekee metrolla päiväretken Itä-Helsinkiin Aurinkolahden uimarannalle, tuntuu ihan kuin olisi etelänmatkalla – vaikka onkin Vuosaaressa. Siellä on silkkistä hiekkaa ja täydellinen paikka kahlailla meressä.
Urheilukalastajankuja 1

3. Baana

Entiseen ratakuiluun rakennettu kevyen liikenteen väylä on pituudeltaan 1,3 kilometriä, mutta sen varrelta löytyy niin paljon kaikenlaista, että Baana tuntuu huomattavasti pidemmältä. Kiasmalta Ruoholahteen kulkevaa reittiä käyttävät työmatkapyöräilijät sekä lenkkeilijät. Välillä voi pysähtyä katsomaan ympäristötaidetta tai pelaamaan pöytätennistä.

Baana. Kuva: Sanoma-arkisto
Baana. Kuva: Sanoma-arkisto

 

4. Block Party

Kallion kansanjuhla on kasvanut kaupunginosan omasta minifestarista suureksi tapahtumaksi ja ihan vapaaehtoisvoimin. Ilmaista ohjelmaa löytyy kaikille taaperoista senioreihin: sadat esiintyjät ja katukauppiaat viihdyttävät päivän aikana Kallion kaduilla.  
6. elokuuta 2016 kello 13 alkaen Kalliossa

5. Brunssit

Pääkaupungin aamiaistarjonta on hurjan kattava ja vain kasvaa koko ajan. Perinteisten brunssipaikkojen rinnalla yhä useampi helsinkiläisravintola laajentaa tarjoiluaan aamupäivän nälkäisille. Pelkästään keskusta–Kallio-akselilla on lähes 50 erilaista brunssipaikkaa, afrikkalaisesta ranskalaiseen, suklaabuffetista sushipöytään.
Jos haluat tuoda brunssin kotiisi, kokeile herkkuhetkeen Me Naisten herkullisia täsmäreseptejä.

6. Espan lava

Esplanadin puistossa, Kauppatorin puoleisessa päädyssä sijaitsee lava, jolla järjestetään satoja ilmaiskonsertteja kesän aikaan. Talvella lavalla on nähty muun muassa Lux Helsingin valoteoksia. Istumapaikkaa hamuavien pitää tulla ajoissa paikalle. Tuoleja löytyy – virvokkeiden kanssa – myös vastapäiseltä Kappelin terassilta.

Espan lava. Kuva: Sanoma-arkisto
Espan lava. Kuva: Sanoma-arkisto

 

7. Helsingin Jäätelötehdas

Maistuisiko sitruuna-rahka- tai appelsiinijäätelö? Helsingin Jäätelötehtaan jätskit ovat herkullisen värisiä ja makuisia – ja annospallot ovat valtavia. Jäätelökioskit sijaitsevat myös parhailla kesäpaikoilla, kuten Kaivopuiston ja Hietsun rannan kupeessa.

8. Hernesaaren ranta

Löylyn vieressä sijaitseva Hernesaaren rannan bilekompleksi yllättää: siellä on villien bailujen lisäksi monipuolinen ruokatarjonta, halusi sitten terveellistä kulhoruokaa tai ihanan rasvaista katuruokaa. Miljöö pastellinsävyisine aurinkotuoleineen on viihtyisä ja sieltä aukeaa superhienot näkymät merelle sekä kaupunkiin.

Helsingin Jäätelötehtaan kioski. Kuva: Sanoma-arkisto
Helsingin Jäätelötehtaan kioski. Kuva: Sanoma-arkisto

 

9. Hietalahden kirpputori

Jos lähdet ostoksille Helsingin suurimmalle ulkoilmakirppikselle, varaudu retkeen hyvillä jalkineilla ja virkeällä tutkalla. Täällä on tunnelmaa ja vieressä ihana kauppahalli herkkuineen. Jos suunnittelet pitäväsi myyntipöytää, varaa paikkasi ajoissa.
Lönnrotinkatu 34

10. Hietaniemen hautausmaa

Tänne on haudattu Suomen kuuluisimpia säveltäjiä, laulajia ja näyttelijöitä. Mutta jos hautakivet eivät kiinnosta, viehättää alueen vehreys muuten: puutarhurit ja kausityöntekijät pitävät sen äärimmäisen viihtyisänä. Ja pääseepä hautausmaan ”taiteilijamäellä” myös opastetuille kierroksille.
Hietaniemenkatu 20

11. Holiday Bar

Sandro-ravintoloista vastaavan Richard McCormickin uusi ravintola Holiday ihastuttaa Katajanokalla. Ruokalista on kekseliäs ja raikas, sekä sisustus sympaattisen kirpparityylinen. Terassille paistaa ilta-aurinko, ja sieltä saa näyttäviä drinkkejä myös alkoholittomina.
Kanavaranta 7

12. Ihana-kahvila

Kalasataman konttikahvilassa on rento meininki ja kaupungin parhaat maisemat: merelle sekä Helsingin rantasilhuettiin.
Nihtikuja, Sompasaari

13. Juhlaviikot

Taiteiden yö, Art goes kapakka ja monet muut ilmaisohjelmat valtaavat Helsingin loppukesästä, kun Juhlaviikot käynnistyvät. Monitaidefestivaaleilla on kymmeniä esiintymispaikkoja ja tapahtumia aamusta iltaan 19.8–4.9.2016.

Taiteiden yössä 2015. Kuva: Sanoma-arkisto
Taiteiden yössä 2015. Kuva: Sanoma-arkisto

 

14. Kallvikinniemi

Salainen rantaparatiisi Vuosaaressa tarjoaa matalan, kirkasvetisen rannan, jossa on valkoista hiekkaa eikä ärsyttäviä lokkeja. Jos haluat täydellisen aamupiknikpaikan, suuntaa Kallvikinniemeen. Aamulla autiolla rannalla voi yleensä oleilla ihan omalla porukalla.

15. Kaivopuisto

Kaivopuisto on Etelä-Helsingin sydän, söpöjen huviloiden alue ja piknikalustojen unelmapaikka. Sen rannoilta löytyy kivoja kahviloita sekä ravintoloita, ja voipa laitureilta ottaa lähdön johonkin viereiseen saareenkin.

16. Kauppahallit

Halliostoksilla on kunnon tunnelmaa! Ruokakulttuurien paras yhdistelmä löytyy uudistetusta Hietalahden kauppahallista, jossa on järjestetty lauantaisin muun muassa musiikillisia maisteluiltoja.

17. Kaupunkipyörät

Säädä satula ja hyppää fillarin selkään! Helsingin uusilla kaupunkipyörillä voi ajella kuka vain, sovitulla kausimaksulla. Ajopeli lunastetaan ja palautetaan jollekin 50 pyöräasemasta.
500 kaupunkipyörää, asemat: läntisin Ruoholahti, itäisin Sörnäinen.

18. Kesäkino Engel

Engelin tunnelmallinen kesäterassi on legendaarinen iltamyöhän leffankatselupaikka, jonka ohjelmistossa on laatuelokuvia. Myös viereinen Café Engel on helsinkiläinen klassikko. Sen aamiainen on kehuttu ja sisäpihan terassi mukavan rauhallinen.
Sofiankatu 4

19. Kirsikkapuisto

Tee minimatka Japaniin – Helsingissä! Noin 250 kirsikkapuun reunustamat kävelytiet hurmaavat Roihuvuoressa varsinkin kirsikankukinnan aikaan, yleensä toukokuussa, kun alue muuttuu vaaleanpunaiseksi hattarapuistoksi. Muina vuoden aikoina zen-hetkeen pääsee viereisessä japanilaistyylisessä puutarhassa.
Roihuvuorentie 12–16

20. Kissakahvila

Vuonna 2015 avattu kissakahvila Helsingin keskustassa on kuuden mirrin vakituinen koti. Paikka on vieläkin sen verran suosittu, että sinne kannattaa varata aika.
Fredrikinkatu 55

Kissakahvila. Kuva: Sanoma-arkisto
Kissakahvila. Kuva: Sanoma-arkisto

 

21. Koirarannat

Stadi on myös hauvojen Helsinki. Uimaintoisille karvanaamoille löytyy useita koirauimarantoja. Yksi mukavimmista uintipaikoista on Herttoniemen Kivinokassa.

22. Lapinlahden sairaalan alue

Lapinlahti ei toimi enää sairaalana, vaan alueella saa hengailla ja sen uimarannalla uida. Alueella on myös söpö kahvila. Puistoalue on tosi kaunis ja siellä järjestetään usein erilaisia tapahtumia puistojumpista konsertteihin.

23. Linnanmäen Panoraama

Jotkut Lintsin laitteet ovat ilmaisia, kuten korkea näköalatorni Panoraama. Sinne voi piipahtaa esimerkiksi iltakävelyllä maisemia ihailemaan.

24. Löyly

Helsingin Hernesaaressa tuoksuu tuore puu ja savusauna. Yleinen sauna Löyly Helsinki toimii myös designnähtävyytenä sekä ruokailupaikkana.
Hernesaarenranta 4

Löyly. Kuva: Sanoma-arkisto
Löyly. Kuva: Sanoma-arkisto

 

25. Meriretket

Jokaisen kuuluisi nähdä Helsinki mereltä päin! Helppo retki käynnistyy Kauppatorilta, kun hyppää saaristoristeilijän tai ruokailua tarjoavan aluksen kyytiin ja nauttii merellisyydestä opastetulla vesiajelulla.

26. Metsät keskellä kaupunkia

Helsingissä pystyy polkemaan kymmenen kilometrin matkan keskustaan melkein kokonaan luonnon keskellä. Kaupungin suurin viheralue, Keskuspuisto, imee vuosittain noin pari miljoonaa kävijää – muun muassa piknikille, pyöräilemään, lenkkeilemään ja viihtymään.

27. Munkkiniemen uimaranta

Jos haluaa vähän pienempään ja syrjäisempään biitsipaikkaan kuin Hietsu, kannattaa hypätä vaikka polkupyörän selkään ja ajaa Munkkiniemen uimarannalle. Lähistöllä on runsaasti puistoaluetta piknikkejä ja muita kesäaktiviteetteja varten.
Munkkiniemenranta 44

Munkkiniemen uimaranta. Kuva: Sanoma-arkisto
Munkkiniemen uimaranta. Kuva: Sanoma-arkisto

 

28. Museokaupat

HAM:n, Ateneumin ja Kiasman myymälöistä löytyy kaikkea ihanaa hipelöitävää sekä persoonallisia lahjoja. Itselle tai toiselle.

29. Mustikkamaa

Houkuttaisiko rauhallinen iltauinti? Suuntaa silloin Mustikkamaan uimarannalle. Kauniille biitsille pääsee helposti uutta siltaa pitkin. Mustikkamaan sydämessä sijaitsee myös Ylioppilasteatterin kesäteatteri.

Isoisänsilta vie Mustikkamaalle. Kuva: Sanoma-arkisto
Isoisänsilta vie Mustikkamaalle. Kuva: Sanoma-arkisto

 

30. Pihlajasaari

Täydellinen rentoutumispaikka kesällä!  Vuodesta toiseen Pihlajasaari eli Pihlis toimii unelmien uinti- ja eväänsyöntipaikkana.

31. Pop up -jäätelöbaari

Vanhalle Ylioppilastalolle avautuu kesäisin (20.8.2016 saakka) jätskibaari, jossa saa loihtia herkkuövereitä eli kuorruttaa jäätelönsä haluamallaan tavalla.

32. Puistojumpat

Jumppaa, joogaa ja salsaa voi kesällä harrastaa ilmaiseksi kymmenissä kaupungin puistoissa. Järjestäjinä toimivat niin kaupunki kuin yksityiset tahot. Omat alustat ja reipas mieli mukaan!

33. Puu-Vallila

Idyllinen puutaloalue muistuttaa 1900-luvun työväenelämästä ja rakennushistoriasta. Pienet kahvilat, kuten Helsingin kahvipaahtimo ja Suvanto virkistävät historiallisen kävelyretken tekijää Puu-Vallilassa.
Keuruuntie 11

34. Rajasaari

Helsingistä löytyy monta ihanaa koirapuistoa, mutta yksi on ylitse muiden: Rajasaari. Taka-Töölön edustalla sijaitseva saari on melkein kokonaan aidattu koirien käyttöön. Vie sinne omasi, tai käy katselemassa kahelia menoa aidan takaa.

35. Raitiovaunut

Entinen kolmosen ratikka, nykyinen 2, on Helsingin kattavin nähtävyysreitti.  Julkisen liikenteen lipun hinnalla näkee monia kuuluisia paikkoja, kuten Suomen Kansallisooppera, kauppatori, Helsingin tuomiokirkko. Mutta muillakin raitiovaunureiteillä riittää katseltavaa: kokeile 4:n arkkitehtuurikierrosta ja 6:n design-sightseenia.

Raitiovaunu Arabianrannassa. Kuva: Sanoma-arkisto
Raitiovaunu Arabianrannassa. Kuva: Sanoma-arkisto

 

36. Regatta

Ihastuttava pieni punainen mökki merenrannalla, iso terassi ja useimpina päivinä sytytetty komea nuotio hurmaavat jokaisena vuodenaikana. Idylli, jollaista ei osaa kuvitella kaupungin keskustan tuntumaan. Lähellä sijaitsee vaikuttava Sibeliuspuisto.
Merikannontie 10

37. Ruoholahden kanava

Tämä on yllättävä mato-onkipaikka keskellä kaupunkia. Samalla voi tehdä hyvän työn, kun onkii vieraslaji mustatäplätokkoa pois häiritsemästä luontaista kalakantaamme. Varaudu kertomaan kanavan ohi käveleville turisteille, mitä olet tekemässä.

38. Senaatintori

Klassikko ei suurempia esittelyjä kaipaa. Helsingin Tuomiokirkon portaat kutsuvat kesällä syömään jäätelöä ja ihastelemaan kulttuurihistoriallista aukiota, ja talvella nauttimaan Tuomaanmarkkinoiden kuumista juotavista.

39. Sinisen huvilan kahvila

Linnunlaulun kalliot tarjoavat mahdollisuuteen Helsingin romanttisimpaan urbaaniin näkymään Töölönlahden rannalla. Sininen kahvila on tunnettu erityisesti tunnelmallisena iltakahvittelupaikkana, josta saa superhyvät käntyt.
Linnunlauluntie 11 H

Sinisen huvilan kahvila. Kuva: Sanoma-arkisto
Sinisen huvilan kahvila. Kuva: Sanoma-arkisto

 

40. Skiffer Liuskaluoto

Kaivopuistosta pääsee viidessä minuutissa nautintojen saareen, Liuskaluotoon, jossa sijaitsee gourmetpizzoistaan tuttu ravintola Skiffer. Jos malttaa istua pidempään, terassilta näkee uskomattoman kauniin auringonlaskun.

41. Suomenlinna

Noin 15 minuutin merimatka keskellä kaupunkia on jo itsessään elämys, ja vastassa oleva Suomenlinna on yksi kauneimpia paikkoja. Linnapiha, Kustaanmiekan vallit, kirkko, kivat kahvilat ja maukkaat ravintolat – panimoa unohtamatta – pitävät vierailijan tyytyväisenä vaikka koko päivän.  Linnoituksen hostellissa voi myös olla yötä.

42. Teurastamon grillit

Kalasataman kupeessa, Teurastamon pihalla on kaksi isoa grilliä, joita kaikki saavat käyttää vapaasti. Omat hiilet vaan messiin ja grillaamaan!
Työpajankatu 2

43. Torit

Helsingissä on kahdeksan toria. Hakaniemen tori puhkeaa kukkaansa sunnuntain markkinoilla, Kauppatorilla puolestaan viihtyvät merellisten maisemien ystävät.

Hakaniemen tori. Kuva: Sanoma-arkisto
Hakaniemen tori. Kuva: Sanoma-arkisto

 

44. Töölönlahti

Keskellä Helsinkiä on sporttisen rauhallinen Töölönlahti, jonka ympäri kulkee reilun kahden kilometrin pituinen jalankulku- ja pyörätie. Lahdella näkee nykyisin paljon suppailijoita ja puistoissa jumppaajia, jopa salsan tanssijoita.

45. Uimastadionin maauimala

Stadikka avautuu aamuisin kello 6.30, ja kesän ensimmäisinä päivinä siellä saa varautua jonotukseen. Taivasalla jaksaa polskia koko päivän – kunnes väsyy illalla aikaisin.
Hammarskjöldintie 5

46. Uutela

Itä-Helsingin upea ulkoilualue Uutela ei jätä ketään kylmäksi. Täältä löytyy merta ja metsää, kallioita ja lenkkipolkuja. Täydellinen pakopaikka kaupungin vilinästä!

47. Vallisaari

Saarihyppelyn uusin kohde! Helsingin edustalla, Santahaminan ja Suomenlinnan välissä sijaitseva Vallisaari avattiin yleisölle keväällä 2016. Tässä retkikohteessa kuluu helposti päivä, niin hienot maastot ja maisemat se tarjoaa.
Vallisaari, vesiliikenne Kauppatorilta päivittäin kesällä

Vallisaari. Kuva: Sanoma-arkisto
Vallisaari. Kuva: Sanoma-arkisto

 

48. Vanha Eira

Rento tunnelma ja upeat näkymät hurmaavat tässä kaupunginosassa. Esimerkiksi Engelinaukio on arkkitehtonisesti niin kaunis, että sitä voisi tuijottaa koko päivän.

49. Välikatu

Tämä katu on hauska löytö Kruununhaassa! Kantakaupungin lyhin katu on noin 25-metrinen tynkä, joka on peräisin jo 1800-luvun alkupuolelta.

50. Yrjönkadun uimahalli

Suomen ensimmäisessä ja vanhimmassa julkisessa uimahallissa tuntuu siltä kuin ulkomailla uisi. Ja ehdottomasti se täytyy kokea nakuna!

Mikä on sinun suosikkisi?

Puuttuuko ylläolevasta listasta jokin rakastettava paikka Helsingistä? Kerro siitä alla olevassa kommentointikentässä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Osa Anna-Leena Härkösen ja Riku Korhosen kavereista jaksaa toisinaan yhä ihmetellä parin asumismuotoa. 

Kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta, mutta eivät ole ikinä asuneet yhdessä.

– Elämme kumpikin omaa arkeamme, yhteistä arkea meillä ei käytännössä ole: emme ole nähneet toisiamme vaikka imuroimassa. Joskus olen pessyt Anna-Leenan ikkunat ja hän on siivonnut keittiöni, Riku kertoi torstaina Otavan syksyn avajaistilaisuudessa.

”Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja.”

Molemmat ovat tyytyväisiä nykyiseen järjestelyyn. Anna-Leena painottaa, että hän ei kaipaa yhtään pikkulapsiaikojen ruuhka-arkea ja yhteisasumista. Hänen poikansa on jo täysi-ikäinen.

– Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja. Kun tapaamme, meidän tarvitsee suoriutua vain toisistamme. Tietenkin siihen liittyy vahvasti se, ettei meillä ole yhteisiä tai pieniä lapsia, johon liittyisi velvoitteita.

Kerran viikossa

Pari tapaa usein viikonloppuisin, tai kun molempien kalentereissa on sopiva rako, yleensä kerran viikossa. Riku asuu Turussa, mutta on viettänyt viime keväästä enemmän vapaita Anna-Leenan luona Helsingissä. 

”Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita.”

Pari arvelee, että asumismuoto herättää ihmisissä ihmetystä, koska yhteisasuminen on vielä yhteiskunnassa jonkunlainen normi.

– Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita. Kun on vahvoja oletuksia, miten asioiden tulisi olla ja on vaikea toimia toisin, vaikka se voisi sopia itselle. Kun opetin yliopistossa, minulla oli kerran oppilas, jonka kumppani asui Japanissa. Minusta se kuulosti haastavalta, Riku sanoo.

Pari uskoo, että tulevaisuudessa useampi aikuinen pari saattaa valita erillään asumisen.

”Aamulla juomme myrtseinä kahvia.”

– Olen nyt huomannut, että nousussa on maailmalla trendi, että lapsettomat ihmiset asuvat erillään, Anna-Leena toteaa.

Kirjailijapari osaa arvostaa myös työrauhaa, jonka järjestely mahdollistaa. Puolivahingossa heidän julkaisutahtinsa on mennyt lomittain. Anna-Leenalta ilmestyi kesän alussa kirja ja Riku kirjoittaa parhaillaan seuraavaa. He arvelevat, että heidän suhteensa ei ole järjestelyllä arkipäiväistynyt.

– Paitsi aamuherätykset ovat aina arkisia. Aamua ei voi naamioida, illat ovat vapautuneita ja riehakkaita, mutta aamulla juomme myrtseinä kahvia, Riku kertoo.
 
 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Anssi Kela. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyt muusikko pyytää some-kommentoijilta kunnioitusta kaikkia kohtaan. 

Muusikko Anssi Kela julkaisi eilen Facebookissaan kuvan Turun kauppatorista. Kuvan alla muusikko kirjoitti seuraavasti:

– Näin torin kulmassa ruumispussin ja raskaasti aseistautuneet poliisit. Tunnelma torilla oli kuitenkin tuossa vaiheessa rauhallinen. Nyt poliisi on tyhjentänyt torin, kuva hotellihuoneeni ikkunasta. Kamala tapaus. Maailma on sairas, ei tähän oikein muuta voi sanoa.

Asiasta kirjoitti eilen esimerkiksi Iltalehti.

”Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa.”

Tänään Anssi julkaisi aiheesta uuden päivityksen, jossa kertoo, että on joutunut poistamaan edellisen päivityksensä rasististen kommenttien vuoksi.

– Olen saanut kuulla olevani tapahtumiin osasyyllinen, koska olen mm. esiintynyt rasisminvastaisessa mielenosoituksessa. On tullut yksityisviestejä, joissa minua syytetään murhaajaksi. Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa. Tällaiset kommentit olen pyrkinyt heti poistamaan. Sivullani on aina ollut lupa esittää mielipiteitä, jotka eriävät omistani. Raja kulkee uhkausten esittämisessä.

Muusikko toteaa, että kommenttien lukeminen on surullista. Hän toivoo, että uuden postauksen jälkeen ihmiset osaisivat käyttäytyä paremmin.

– Poistan tämän julkaistuani eilisen postaukseni ja kaikki sen kommentit. Ne eivät edistä mitään hyödyllistä. Voitaisiinko tämän kirjoituksen alla yrittää kohdella toisiamme hieman kunnioittavammin? hän peräänkuuluttaa.

”Ei ole sinun vika”

Monet uuden postauksen kommentoijista ovat todenneet, että Anssin aiemmin saamat kommentit ovat järkyttäviä ja kaikin puolin tarpeettomia.

– [Tapahtunut] ei ole sinun, eikä yhdenkään artistin vika. Päinvastoin, artistit ovat aina ensimmäisenä ottamassa osaa suruun ja laulamassa hyvää henkeä moisten ikävien tapahtumien jälkeen, eräs kommentoi päivityksen alla. 

– Loistava kirjoitus Anssi. Toivottavasti muutkin suhtautuisivat yhtä fiksusti asiaan. Vihan lietsominen ja rumat puheet eivät auta ketään. Kaikkea hyvää sinulle, toinen kommentoija totesi.

Lue Anssin koko postaus joko hänen kaikille julkiselta Facebook-sivultaan tai tästä alta: 

Juttua muokattu 18.8.2017 klo 15.51: Lisätty päivityksen alla kirjoitettuja kommentteja.

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15